Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

VU Wegwijzer

Laatst gewijzigd op 25 februari 2021

Welkom op de VU! De VU Wegwijzer biedt jou een overzicht van belangrijke, leuke en nuttige zaken die je op weg helpen bij de start van jouw studie aan de VU.

Informatie per thema

 • Alles rondom het volgen van onderwijs

  Rooster
  Je persoonlijk rooster vind je op rooster.vu.nl.
  Meer informatie over het rooster

  Intekenen/afmelden onderwijs en tentamens
  Intekenen voor onderwijs en tentamens doe je zelf via de intekenmodule. In sommige gevallen word je door het onderwijsbureau van jouw faculteit ingetekend, of kun je niet zelf intekenen op groepen. Raadpleeg daarom altijd de studiegids. Het is heel belangrijk dat je op tijd intekent, maar ook dat je je afmeldt als je toch niet meedoet. Meer informatie over intekenen en de intekentermijnen vind je op Intekenen/afmelden voor onderwijs en tentamens

  Taaltoets eerstejaars bachelorstudenten
  Alle eerstejaars bachelorstudenten moeten een taaltoets Nederlands of Engels afleggen, afhankelijk van de voertaal van hun opleiding. De toets vindt plaats in september. Meer over de taaltoets

  Bindend Studieadvies (BSA)
  In het eerste jaar van je bacheloropleiding moet je een bepaald aantal studiepunten halen. Dit aantal verschilt per opleiding. In de onderwijs- en examenregeling (OER) van jouw opleiding vind je de exacte norm. Lukt het je niet om aan de norm te voldoen, dan mag je je opleiding aan de VU niet voortzetten en je gedurende drie opeenvolgende jaren niet opnieuw inschrijven voor deze opleiding. Meer informatie over het BSA.

  Onderwijs- en Examenregeling (OER)
  De OER is de belangrijkste regeling voor studenten. In de OER staan de geldende procedures en rechten en plichten met betrekking tot oa de inhoud van de opleiding (verplichte en keuze-onderdelen), toelating, toetsing en examinering, BSA, geldigheidsduur tentamens en overgangsbepalingen. De OER vind je via de studiegidspagina van jouw opleiding.

  Studiegids
  In de studiegids op de website van de VU vind je inhoudelijke informatie over alle opleidingen en vakken van de VU. Je vindt hemop studiegids.vu.nl

  Canvas
  Canvas is de digitale leeromgeving van de VU. In Canvas vind je alle vakken waarvoor je bent ingeschreven. Je kunt Canvas benaderen via je dashboard of je logt direct in op canvas.vu.nl met je VUnetID. Het is ook mogelijk om de Canvas App op je tablet of telefoon te downloaden. Meer informatie vind je op: www.vu.nl/canvas

  Dashboard
  Je gebruikt je dashboard op VUweb om alles te regelen wat met je studie te maken heeft. Denk hierbij aan het inschrijven voor cursussen en tentamens en het raadplegen van je persoonlijke rooster en VU-mail.

 • Studiebegeleiding en advies

  Bij de VU maken we onderscheid tussen vragen die met je studie te maken hebben en vragen die rondom je studie liggen, maar wél de voortgang van je studie beïnvloeden.

  Studiespecifieke en praktische vragen
  Voor vragen die met je studie te maken hebben, kun je contact opnemen met de studieadviseur van je opleiding of faculteit. Met praktische vragen kun je ook terecht bij de centrale studentenbalie.

  Beperking, dyslexie, ziekte
  Als je studeert met een beperking, dyslexie of een (chronische) ziekte, dan kun je voorzieningen regelen en voor advies hierbij contact opnemen met je studieadviseur. Voor studenten met autisme (ASS) is extra ondersteuning en begeleiding mogelijk.

  Vragen rondom je studie
  De studentendecanen adviseren je over onderwerpen die niet over je studie zelf gaan, maar wél je studievoortgang beïnvloeden. Stel bijtijds je vragen. Je kunt een online afspraak met een studentendecaan maken over: 

  • je financiën, denk aan regelingen van DUO of een aanvraag voor financiële ondersteuning via de Regeling Profileringsfonds of financiële ondersteuning via een particulier fonds;
  • uitleg over de procedures bij bezwaar en beroep;  
  • advies bij huisvestingsproblemen;
  • als je een topsporter bent of een topprestatie levert op cultureel gebied

  Persoonlijke of psychische klachten
  Als je tijdens je studie last krijgt van studie gerelateerde klachten, zoals motivatieproblemen, uitstelgedrag, faalangst of moeite met plannen, dan kun je bij de studentenpsychologen terecht voor een intakegesprek. Ook wanneer je andere psychische problemen hebt, kun je hen om advies vragen. De studentenpsychologen bieden ook workshops, trainingen en Plan en DOE groepen aan. Bij Centrale studentbegeleiding worden ook regelmatig trainingen studievaardigheden aangeboden.

  Studiemaatjes
  Via Students-4-students@VU kun je een studiemaatje aanvragen of andere studenten vinden om samen mee te studeren (peer support/samen studeren), als je het moeilijk vindt je draai op de VU te vinden of als het je alleen even niet lukt.

  Veiligheid en ongewenst gedrag: vertrouwenspersonen voor studenten
  Heb je te maken met ongewenst gedrag (pesten, discriminatie of seksuele intimidatie)? De VU hecht groot belang aan een veilig studieklimaat. Daarom zijn er verschillende medewerkers waar je je verhaal kunt vertellen, indien gewenst strikt vertrouwelijk. We kunnen je opvangen en ook met je meedenken en adviseren over welke stappen kunnen worden ondernomen om ongewenst gedrag te stoppen en om je veilig te laten voelen op de VU. We kunnen meer dan je denkt. Neem ook contact op bij twijfel, we zijn er voor jou!

  Vertrouwenspersonen voor studenten zijn Mariken Blom en Fatiema Khadje.
  Bereikbaar via vertrouwenspersonen.studenten@vu.nl

  Voel je je op een of andere manier onveilig of merk je dat anderen zich onveilig voelen of vreemd gedragen?
  Je kunt rechtstreeks contact opnemen met de beveiliging van de VU (beveiliging.fco@vu.nl) of via het meld- en adviespunt. Een melding daar blijft anoniem.

 • Faciliteiten op de campus

  Wanneer je aan de VU studeert is het handig om te weten waar je ’s ochtends je koffie haalt, waar je (studie)boeken kunt lenen en waar je rustig kunt studeren. Bekijk hieronder een overzicht van handige faciliteiten op de VU Campus.

  Universiteitsbibliotheek
  De Universiteitsbibliotheek geeft je toegang tot een schat aan wetenschappelijke informatie. Van boeken, digitale tijdschriften en databases tot en met VU-scripties, VU-publicaties, oude drukken en handschriften. We helpen je ook je weg te vinden in al die informatie: via onze online Libguides en gratis workshops over literatuur en data zoeken. En natuurlijk ben je welkom om te studeren op onze studiezalen en helpen we je graag met al je vragen. Als VU-student kun je gratis lenen en heb je altijd overal vandaan toegang tot de digitale collecties. Meer informatie.

  Vrije studieruimtes zoeken 
  Zoek je een plek om rustig te studeren? Bekijk het actuele overzicht van beschikbare studieplekken bij de Universiteitsbibliotheek. Of bekijk het complete overzicht van studieplekken op de VU Campus.

  UCIT-Servicedesk
  De IT Servicedesk is het meldpunt voor al jouw vragen over en problemen met het gebruik van IT services van de VU. De Servicedesk is bereikbaar per mail, servicedesk.it@vu.nl en per telefoon, 020 59 80000 en bij de volgende balies:
  • Hoofdgebouw: 0A-11
  • W&N-gebouw: M0-20

  Draadloos netwerk
  Als student kun je gebruikmaken van het draadloos netwerk van de VU. Meer informatie over hoe je dit regelt én over de andere IT-voorzieningen op de VU vind je op pagina askIT.

  Stilteruimte
  Heb je een plek nodig om te kunnen mediteren of gewoon even stil te zijn? Dit kan in de stilteruimte in de ruimte 1A-19 (1ste verdieping) van het Hoofdgebouw. Meer over de stilteruimte.

  Gebedsruimte
  In het hoofdgebouw 1A-21 (1ste verdieping) is een gebedsruimte ingericht. Meer over de gebedsruimte

  Securitydesk FCO (Facilitaire Campus Organisatie)
  De VU investeert veel in veiligheid. Zo waken onze afdelingen Beveiliging en de Bedrijfshulpverlening 24 uur per dag over jouw veiligheid. Ongewenste zaken zoals diefstal of een incident zijn helaas niet helemaal uit te sluiten. Neem bij verlies of diefstal van privé of VU-eigendommen en bij een verdachte situatie direct contact op met de Security Desk FCO in de kelder (KC-04) van het Hoofdgebouw via 020 – 59 85854. Spoedeisende gevallen meld je altijd via het VU-noodnummer 020 - 59 82222. Je kunt ook naar de receptie van het betreffende gebouw gaan.

  Druk- en printwerkopdrachten
  Repro VU print services verzorgt (kleur)kopieën en -printen, lamineren, thermisch inbinden en verwerkt digitale gegevens. Je vindt Repro VU print services in het Hoofdgebouw in ruimte KA 30, verdieping -1, in de A-vleugel. Openingstijden zijn maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur. Betaling kan alleen via pin.

  Zelf kopiëren
  Verspreid door de gebouwen staan kopieermachines die je kunt gebruiken. Aan kopiëren zijn kosten verbonden. Je vindt alle informatie op askIT.

  Supermarkt 
  De supermarkt SPAR University bevindt zich in het W&N-gebouw op het centrale campusplein en is maandag tot en met vrijdag open van 08.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur. Kijk voor (aangepaste) openingstijden de pagina Winkels op de VU Campus

  Restaurants
  Op de VU Campus zijn verschillende restauratieve voorzieningen. De restaurants bieden een breed assortiment en hebben een Halal-corner. In het restaurant van het Hoofdgebouw worden ook warme maaltijden geserveerd. Bij alle restauratieve voorzieningen kun je zowel contant als met de pinpas betalen. Kijk welke restauratieve voorzieningen momenteel open zijn op de pagina Eten en drinken.

  Automaten
  Op verschillende plekken in de VU gebouwen tref je automaten aan waar je koffie, thee, chocomel, frisdrank, snoep en fietslampjes (alleen in de hal Hoofdgebouw) kunt kopen. Consumpties uit deze automaten kan je betalen met:

  1.  je collegekaart die geactiveerd is voor het FCO betaalsysteem. Voor het opladen van saldo op je collegekaart moet je eenmalig je collegekaart activeren via de (grijze) codeerzuil FCO.
  2. een prepaid FCO betaalpas, aan te schaffen bij de automaat bij de ingang van het restaurant van het Hoofdgebouw. De aanschaf (alleen met pinpas) deze pas kost eenmalig € 3,50 en kan daarna onbeperkt, kosteloos worden opgeladen bij alle oplaadpunten op de campus.

  Oplaadpunten FCO saldo
  Op de Campus hangen in publieke ruimten oplaadapparaten voor het FCO betaalsysteem voor de automaten. Je vindt de opladers in het Hoofdgebouw (ingang van het restaurant), gebouw MF (koffiecorner), gebouw W&N (ingang restaurant en bij de entree onderwijszalen 6de etage), Transitorium (centrale hal), OZW gebouw (restaurant op de 1e etage).

  VU Boekhandel
  De VU Boekhandel is een zelfstandige (wetenschappelijke) boekhandel gevestigd in het Hoofdgebouw. Hier kun je ook terecht voor studieboeken. Meer informatie.

  SURFspot
  Via webwinkel SURFspot.nl kun je software met korting aanschaffen voor thuisgebruik. Denk bijvoorbeeld aan Microsoft-pakketten, multimediasoftware en mathematische en statistische programmatuur (SPSS). Let op! Studenten van de VU kunnen via de webpagina gratis basis- en keuzesoftwarepakketten voor Windows en Mac OSX downloaden. Op download.vu.nl staan Windows basis- en keuzesoftwarepakketten voor je klaar. Softwarepakketten voor macOS kunnen worden gedownload vanuit het VU Software Center. Met vragen kun je terecht bij de IT Servicedesk

 • Meer halen uit je studie?

  Wil je tijdens je studietijd meer doen dan alleen maar studeren? Bekijk hoe je je studie kunt verrijken. Bijvoorbeeld door deel te nemen in een raad, commissie of vereniging.

  Studieverenigingen

  Je kunt lid worden van een facultaire studievereniging, die hoort bij een faculteit of opleiding, of van een niet-facultaire studievereniging, waar je ook studenten van andere faculteiten tegenkomt. 

  Medezeggenschap en inspraak

  De medezeggenschap op de VU behartigt de belangen van studenten.

  • De Universitaire Studentenraad (USR) houdt zich bezig met de kwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs en het studentenbeleid van de VU. De USR overlegt geregeld met het College van Bestuur. 
  • De Facultaire Studentenraad (FSR) is het officiële inspraakorgaan van de faculteit en kan invloed uitoefenen op het facultaire beleid en onderwijs.
  • Opleidingscommissie (OLC): Iedere opleiding heeft een eigen OLC. In de OLC zitten studenten en docenten. Samen evalueren zij de verschillende vakken, formuleren ze verbeterpunten voor het komende jaar en hebben ze instemmings- en adviesrecht op onderdelen uit de OER.
  • De studentassessor behartigt de belangen van de studenten. Hij is toehoorder bij het faculteitsbestuur en zit bij besluitvorming vooraan zodat hij/zij op belangrijke momenten het perspectief vanuit de student kan schetsen. Denk daarbij aan onderwijs en faciliteiten op de faculteit, maar ook financiën, onderzoek en strategische keuzes die de student raken.

  Meer informatie

  Honoursprogramma

  Het VU Honoursprogramma biedt getalenteerde en gemotiveerde bachelorstudenten de mogelijkheid hun horizon te verbreden en meer verdieping in hun studie te krijgen. Als Honoursstudent volg je extra vakken in het tweede en derde jaar van je bachelor. Bij sommige faculteiten kun je al in het eerste jaar beginnen. Om deel te mogen nemen moet je aan het eind van je eerste jaar alle vakken hebben afgerond met gemiddeld een 7,5. Meer over het honoursprogramma.

  Studeren in het buitenland

  De VU stimuleert je om tijdens je studie kennis en ervaring op te doen in het buitenland. Er zijn verschillende mogelijkheden om hiervoor een beurs aan te vragen. Het International Office van de VU kan antwoord geven op al jouw vragen over studie of stage in het buitenland. Meer informatie over studeren in het buitenland.

 • Sport & cultuur

  Sportcentrum VU

  Het Sportcentrum VU heeft 2 locaties waar je verschillende sporten kunt beoefenen. Als VU-student betaal je een aantrekkelijk studententarief.

  Meer informatie

  Cultuurcentrum Griffioen

  De Griffioen is het cultuurcentrum van de VU waar je theatervoorstellingen kunt zien, cursussen kunt volgen op het gebied van beeldende kunst, dans, muziek en toneel en naar de film kunt gaan.

  Meer informatie

 • Blijf altijd up-to-date


  Via verschillende kanalen kun je informatie en nieuws vinden over zaken die met je studie en de VU te maken hebben.

  VUnetID

  De VUnetID is een digitale identiteit (gebruikersnaam en wachtwoordcombinatie) waarmee je toegang krijgt tot diverse IT-diensten en -systemen, zoals je e-mailbox en je dashboard. Alle studenten krijgen een VUnetID.

  Hoe werkt het
  Met je VUnetID krijg je toegang tot verschillende digitale faciliteiten. Je krijgt maar één VUnetID, ook als verschillende studies volgt. Je VUnetID is uniek en blijft tijdens je hele studie actief. Verander je wachtwoord en zorg ervoor dat je deze uit je hoofd leert. Klik hier voor meer informatie.

  VUweb 

  Via VUweb blijf je op de hoogte van wat er speelt op de VU en binnen jouw faculteit of opleiding. Je gebruikt je dashboard voor het regelen van alles wat met je studie te maken heeft. Zoek je een bijbaan op de VU of op de VU campus? Op je dashboard vind je VU Student jobs. 

  VU app
  Download ook de VU app. Dit doe je door in de app store te zoeken op ‘VU student’. In de app vind je een aantal veelgebruikte functionaliteiten en relevante informatie, bijvoorbeeld je rooster. Als je notificaties aanzet, krijg je meldingen bij nieuwe cijfers. De app is in ontwikkeling. Er worden steeds meer functies toegevoegd. De bijbanen op VU Student Jobs vind je ook in de app onder de Quick Links.

  VU-Mail
  Elke student krijgt een VU e-mailadres en e-mailbox, inclusief een adresboek met alle VU-mailadressen. Je kunt je e-mailbox benaderen vanuit je VU digitale account via o.a. MS Outlook en via webmail en je kunt je VU-mail synchroniseren met je smartphone, tablet of pc.

  Alle mail die je van de VU ontvangt, komt binnen op je VU e-mailadresMeer informatie.

  Volg de VU op
  Instagram
  Twitter
  Facebook
  Youtube

  Ad Valvas
  Ad Valvas is het onafhankelijke journalistieke platform dat een gratis magazine verspreidt op de VU-campus. Het meest recente nieuws is altijd te vinden op hun website. Neem een kijkje op www.advalvas.vu.nl.

  VU Evenementen
  Door en op de VU worden jaarlijks diverse evenementen georganiseerd, zoals de Opening Academisch Jaar (OAJ) en het VU Nieuwjaarsgala. Je vindt alle evenementen onder het nieuws en in de agenda op je dashboard en op VU.nl. 

  Openingstijden en plattegrond
  Wist je dat de openingstijden van de VU gebouwen variëren en dat een enkel gebouw ook op zaterdag en/of zondag open is? Kijk op openingstijden/dagen VU-gebouwen.

  Campusontwikkeling
  Wil je op de hoogte blijven van de campusontwikkelingen? Kijk op www.vu.nl/campus.

Contact

Heb je vragen? Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

De Studentenbalie geeft antwoord. Bel 020-5985020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30u en 14.00 - 16.00u). 

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl.

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (inloggen met je VUnet-ID)