Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Studeren met autismespectrumstoornis (ASS)

Plan een intake
Laatst gewijzigd op 24 maart 2025
Studeer je aan de VU en heb je autisme (ASS)?

Het kan zijn dat je dan behoefte hebt aan praktische begeleiding en extra ondersteuning om het beste uit je studietijd te halen. Om het onderwijs voor iedereen toegankelijk te maken biedt de VU specifieke begeleiding aan voor studenten met autisme. Deze begeleiding bestaat uit groepsbegeleiding of individuele begeleiding. 

  • De begeleiding

    De VU biedt groepsbegeleiding en individuele begeleiding aan. In het intakegesprek wordt besproken welke vorm van begeleiding het beste bij jou past. Hieronder kan je meer informatie vinden over de groeps- en individuele begeleiding. 

    Groepsbegeleiding 

    Tijdens de groepsbegeleiding worden er verschillende thema’s behandeld. Studenten kunnen elkaar verder helpen met problemen en ervaringen delen, samen met een begeleider. De groepsbegeleiding vindt wekelijks plaats en duurt een uur. Er vindt geen groepsbegeleiding plaats tijdens tentamenweken en vakanties. 

    Groepsbegeleiding wordt momenteel gegeven op: 
    Maandag 17:15-18:15 uur 
    Dinsdag 17:15-18:15 uur 
    Woensdag 17:15-18:15 uur (Engelstalig) 
    Een onlinegroep bij voldoende aanmeldingen 

    Individuele begeleiding 

    Tijdens de individuele begeleiding is er ruimte voor een specifieke hulpvraag. Samen met de begeleider bespreek je jouw situatie. De begeleider biedt een luisterend oor en indien nodig gaan jullie op zoek naar mogelijke oplossingen. De individuele begeleiding vindt één keer per twee weken plaats en duurt een halfuur. 

    Voorbeelden van thema’s tijdens de begeleiding: 
    • Het maken van een planning én het uitvoeren hiervan; 
    • Uitstelgedrag
    • Samenwerken met medestudenten 
    • Sociale contacten
    • Contact met docenten, studieadviseur of (scriptie)begeleider
    • Scriptie schrijven
    • Omgaan met stress en prikkels
    • Voorzieningen en praktische zaken rondom studeren
    • Ontmoeten van medestudenten met ASS
  • Aanmelden voor begeleiding

    Je kan zelf een afspraak inplannen voor een intakegesprek via de knop ‘plan een intake’ bovenaan deze pagina. Een intakegesprek duurt ongeveer een halfuur en is vrijblijvend. Het is ook mogelijk om alleen een afspraak te plannen voor informatie over de autismebegeleiding.  Ouder(s) en/of begeleider(s) zijn van harte welkom bij dit gesprek. 

    Je meldt je in principe aan voor een heel semester begeleiding, maar je kunt ook gedurende het semester in- of uitstromen.  

  • Kosten

    De eigen bijdrage voor groepsbegeleiding is € 20,- per semester. De eigen bijdrage voor individuele begeleiding is € 25,- per semester. Je ontvangt na het intakegesprek een mail met verdere informatie over de start van de autismebegeleiding en een link om aan de bijdrage te voldoen. 

  • Ervaringen

    Welke aspecten van de autismebegeleiding vinden studenten het meest waardevol? 

     De sociale contacten, dat ik niet de enige ben die tegen bepaalde problemen aanloopt’ 

    ‘Dat mijn agenda zo overzichtelijk en minder druk wordt door de week te bespreken met iemand die begrijpt hoe een neurodivers brein werkt’ 

    ‘Het contact, advies en de erkenning van anderen met ASS’ 

    ‘Tips en tricks, helpen met het opbouwen van een planning, goed meedenken en veel begrip’ 

  • Financiële regelingen

    Als je door bijzondere omstandigheden studievertraging oploopt kom je mogelijk in aanmerking voor financiële ondersteuning. In geval van langdurige vertraging door chronische ziekte, functiebeperking, dyslexie of bijzondere omstandigheden kan de studentendecaan je informeren over regelingen van DUO.

    Onder bepaalde voorwaarden kan je ook een beroep doen op het Studentenondersteuningsfonds. Voorwaarde is dat je je omstandigheden tijdig hebt gemeld bij de studieadviseur van jouw opleiding. Wanneer je vragen hebt over het indienen van je aanvraag kun je een afspraak maken met de studentendecaan.

  • Bij deze studentbegeleiders kun je terecht

    Studieadviseur

    Naar de studieadviseur kun je toe met studie-gerelateerde vragen. Je kunt bijvoorbeeld samen kijken naar een planning die voor jou haalbaar is. Daarnaast is de studieadviseur je eerste aanspreekpunt op het moment dat je persoonlijke omstandigheden van invloed zijn op je studievoortgang. Ook kan je bij de studieadviseur voorzieningen aanvragen.

    Studentenpsycholoog

    De studentenpsycholoog kan je ondersteunen bij psychische klachten die het studeren belemmeren. De studentenpsychologen bieden laagdrempelige, kortdurende en oplossingsgerichte ondersteuning voor studenten die studie gerelateerde en/of persoonlijke problemen ervaren.

    Zij hebben een inloopspreekuur of je kunt je inschrijven voor een sessie bij de psycholoog. Zij kunnen je maximaal 5 keer zien en hebben een wachttijd van iets meer dan een maand.

    Studentendecaan

    Bij de studentendecaan kun je terecht met vragen of problemen die niet over de inhoud van je studie gaan. De studentendecaan ondersteunt je en geeft advies of informatie over (wettelijke) regelingen en bepalingen. Je kunt denken aan DUO-voorzieningen, financiële regelingen, Studentenondersteuningsfonds of in- en uitschrijvingskwesties.

    Student Wellbeing Point

    Het Student Wellbeing Point is een initiatief dat is opgezet door en voor studenten. In een informele en ontspannen ruimte bieden getrainde VU-studenten hun medestudenten een luisterend oor, een veilige plek om even op adem te komen, of advies over waar je de VU-ondersteunende diensten kunt vinden. Je kunt ze vinden direct naast de studentenbalie.

  • Contact

    Heb je vragen over de autismebegeleiding? Je kunt ons bereiken door te mailen naar autismebegeleiding.soz@vu.nl of maak gelijk een afspraak via de blauwe button rechtsboven op deze pagina. 

Wil je meer weten?

Neem contact op met de studentendecanen.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam