Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Studentenondersteuningsfonds

Laatst gewijzigd op 11 september 2024
Als je door bijzondere omstandigheden studievertraging oploopt, kom je mogelijk in aanmerking voor een financiële tegemoetkoming vanuit het Studentenondersteuningsfonds (voorheen Profileringsfonds) van de VU.

Er zijn verschillende omstandigheden waardoor je studievertraging kunt oplopen. Onder studievertraging wordt verstaan dat je minder dan 60 studiepunten in een studiejaar behaalt.  

Studievertraging als gevolg van overmacht of specifieke situaties 

Je kunt studievertraging oplopen op grond van overmacht wanneer er sprake is van een (chronische) ziekte, functiebeperking, handicap, zwangerschap of bijzondere (familie)omstandigheden. 

Ook kun je studievertraging oplopen op grond van specifieke situaties zoals wanneer je de topprestatiestatus van de VU hebt of wanneer je een bestuursfunctie bekleedt binnen een door de VU ondersteunde raad, commissie of (muziek)gezelschap. Tevens kan het voorkomen dat je studievertraging oploopt als gevolg van een onvoldoende studeerbare opleiding.

Meer informatie hierover vind je in het uitklapmenu “Studievertraging door overmacht of specifieke situaties”. 

Bestuursbeurzen & Collegegeldvrij besturen 

Als je tijdens je studie zitting neemt in een OLC, een FSR, de USR of in het bestuur van een door de VU erkende studentenorganisatie kun je mogelijk ook aanspraak maken op een tegemoetkoming.  

Meer informatie hierover vind je onder het uitklapmenu “Bestuursbeurzen & Collegegeldvrij besturen”. 

Studievertraging door overmacht of specifieke situaties

  • Introductie

    Het Studentenondersteuningsfonds (StOF) is een regeling van de VU op grond waarvan studenten met studievertraging als gevolg van bijzondere omstandigheden een financiële tegemoetkoming kunnen aanvragen. 

    Studievertraging als gevolg van overmacht of specifieke situaties valt onder deel Overmacht (deel 1) dan wel deel 2 Specifieke situaties (deel 2) van de Regeling StOF. 

    Overmacht (deel 1) 

    Onder overmacht worden de volgende bijzondere omstandigheden verstaan:

    • Ziekte 
    • Zwangerschap en bevalling 
    • Bijzondere (familie)omstandigheden 
    • Functiebeperking, handicap of chronische ziekte 
    Specifieke situatie (deel 2) 

    Onder specifieke situaties worden de volgende bijzondere omstandigheden verstaan: 

    • Het volgen van een onvoldoende studeerbare opleiding. 
    • Het volgen van een niet volledig door de overheid bekostigde opleiding. 
    • Het combineren van een studie met sporten op hoog niveau of het leveren van een culturele topprestatie waarvoor een topprestatiestatus van de VU is afgegeven. 
    • Het vervullen van een bestuursfunctie binnen een door de VU ondersteund muziekgezelschap. 

    Lees hieronder wat de voorwaarden zijn en wat je moet doen om in aanmerking te komen voor het doen van een aanvraag. 

  • Wanneer kom ik in aanmerking voor ondersteuning?

    Om in aanmerking te komen voor ondersteuning vanuit het StOF moet je elk jaar dat je studievertraging oploopt je studievertraging registreren bij de VU. Hiervoor moet je aan de volgende basisvoorwaarden voldoen: 

    • Je hebt in het desbetreffende studiejaar minder dan 60 studiepunten behaald, inclusief studiepunten behaald voor extra-curriculaire vakken en/of studiepunten behaald bij een andere opleiding
    • Je hebt je bijzondere omstandigheden in het desbetreffende studiejaar gemeld bij je studieadviseur, via email of via een afspraak, binnen drie maanden nadat de omstandigheden zich hebben voorgedaan
    • Je hebt voltijds gestudeerd en collegegeld betaald aan de VU
    • Je had in het desbetreffende studiejaar recht op een basisbeurs*

    * Als je in het studiejaar 2023-2024 aan de eerste drie voorwaarden hebt voldaan, maar niet de basisbeurs hebt ontvangen, kom je mogelijk voor studiejaar 2023-2024 wel in aanmerking voor het StOF. Je volgt dan dezelfde procedure als studenten die wel aan alle vier de voorwaarden voldoen.

  • Wat moet ik doen?

    Elk jaar dat je studievertraging oploopt moet je de volgende twee stappen doorlopen: 

    Bijzondere omstandigheden melden bij je studieadviseur 

    In het studiejaar dat er bijzondere omstandigheden zijn, meld je deze binnen drie maanden bij de studieadviseur. Aan het begin van het academische jaar ontvang je een e-mail van je studieadviseur over de vervolgprocedure.

    Opgelopen studievertraging registreren 

    Na afloop van het studiejaar (tussen 1 september en 1 december) registreer je je studievertraging via het formulier Registratie studievertraging. Dit doe je ook als je inmiddels niet meer ingeschreven staat aan de VU, gebruik dan dit formulier.  

    Bovenstaande twee stappen dien je elk studiejaar dat je studievertraging oploopt als gevolg van bijzondere omstandigheden te doorlopen. Ook als het gaat om chronische omstandigheden moet je jaarlijks melden en je studievertraging registreren.

  • Vaststellen van de studievertraging en toekenning van ondersteuning

    De vaststelling van de studievertraging gebeurt aan het einde van de basisbeursperiode.  

    Einde basisbeursperiode 

    Aan het einde van de basisbeursperiode ontvang je een informatiemail en maak je een afspraak met de studentendecaan om je persoonlijke omstandigheden en je geregistreerde studievertraging te bespreken. De studentendecaan kijkt dan samen met jou naar de mogelijkheden voor een toekenning vanuit het Studentenondersteuningsfonds en/of een verlenging van de prestatiebeurs vanuit DUO. 

    Na de afspraak met de studentendecaan kan het verzoek tot toekenning worden ingediend. Hier zal de studentendecaan je tijdens het gesprek over informeren.

    Stoppen met studie 

    Ben je gestopt met je opleiding zonder deze afgerond te hebben?  En heb je gedurende je opleiding studievertraging geregistreerd bij de VU? Maak dan een afspraak bij de studentendecaan. Dit kan ook vóór het aflopen van de basisbeursperiode. Tijdens het gesprek zal de studentendecaan met jou samen kijken naar de mogelijkheden voor toekenning. 

  • Registreren studievertraging 2023-2024: formulieren en deadline

    Heb je door overmacht of specifieke situaties studievertraging opgelopen in studiejaar 2023-2024 en heb je dat gemeld bij de studieadviseur? Registreer dan je studievertraging. Dit kan alleen van 1 september tot 1 december 2024 .

    Formulieren 
    Online formulier
    Downloadbaar formulier (voor wanneer je geen toegang hebt tot het online formulier)

Bestuursbeurzen & Collegegeldvrij besturen (deel 3, 4 en 5)

  • Advies en medezeggenschap (deel 3)

    Deel 3 van de regeling Studentenondersteuningsfonds is van toepassing als je in studiejaar 2023-2024 werkzaamheden hebt verricht voor medezeggenschap of een adviesorgaan van de VU. Je was actief als:  

    • Lid van een medezeggenschapsraad op centraal (USR) of facultair niveau (FSR) of
    • Lid van een opleidingscommissie (OLC) of 
    • Toehoorder van een faculteitsbestuur 

    Let op: USR-leden van 2024-2025 moeten het verzoek tot uitbetaling bestuursbeurs indienen tussen 1 en uiterlijk 30 september 2024. 

    Wanneer en hoe dien je een verzoek in voor financiële ondersteuning? 

    Dien je verzoek in via het aanvraagformulier hieronder vóór 1 november, na afloop van het studiejaar waarin de bestuursactiviteiten hebben plaatsgevonden.

    Formulieren
    Universitaire studentenraad
    Facultaire studentenraad
    Opleidingscommissie
    Faculteitsbestuur toehoorder 

    Voor meer gedetailleerde informatie over de vereisten voor deze regelingen, zie: Deel 3 van de Regeling Studentenondersteuningsfonds.

  • Studentenorganisaties (deel 4)

    Dit deel van de regeling is van toepassing op door de VU erkende studentenorganisaties. 

    Lijst met door de VU erkende studentenorganisaties 

    Als bestuurslid van een door de VU erkende studentenorganisatie (vereniging of stichting) kun je mogelijk aanspraak maken op een bestuursbudget. 

    Het bestuur van je organisatie dient voor 1 november 2024 een verzoek in via het aanvraagformulier hieronder. Dit is na afloop van het studiejaar waarin de bestuursactiviteiten hebben plaatsgevonden. 

    Formulier
    Aanvraag bestuursbudget

    Voor meer gedetailleerde informatie over de vereisten voor deze regelingen, zie: Deel 4 van de Regeling Studentenondersteuningsfonds.

  • Aanvullende beurs of collegegeldvrij besturen (deel 5)

    Als je voltijds gaat besturen bij één van onderstaande verenigingen of studentenorganisaties kun je voor het studiejaar 2024-2025 kiezen tussen de Voorziening Aanvullende Ondersteuning (VAO) en Collegegeldvrij besturen. Je dient éénmalig en vóór de start van het studiejaar (1 september) een keuze te maken. Het is niet mogelijk om van beide voorzieningen gebruik te maken. Je kunt maximaal 1 studiejaar gebruik maken van één van deze twee voorzieningen. 

    Wil je tijdens je bestuursjaar onderwijs volgen, tentamens maken of afstuderen? Kies dan voor de VAO. Als je kiest voor Collegegeldvrij besturen mag je namelijk geen onderwijs volgen, geen tentamens maken en niet afstuderen in je bestuursjaar.

    Verenigingen en studentenorganisaties die in aanmerking komen:

    • USR (voorzitter, vice-voorzitter, drie coördinatoren)
    • AUCSA 
    • Aureus
    • Gyrinus natans
    • MFVU
    • QBDBD
    • Storm
    Voorziening Aanvullende Ondersteuning (VAO) 

    Als je tijdens je bestuursjaar colleges wilt kunnen volgen en tentamens wilt kunnen maken en behaalde cijfers wilt laten registreren, kies dan voor de VAO. Je komt eenmalig en voor een periode van maximaal één studiejaar in aanmerking voor een bedrag van €1.768. Jouw bestuur vraagt na afloop van je bestuursjaar deze voorziening voor je aan tegelijk met je bestuursbeurs. 

    Collegegeldvrij besturen 

    Ga je tijdens je bestuursjaar geen onderwijs volgen, geen tentamens afleggen en niet afstuderen? Dan kun je kiezen voor collegegeldvrij besturen. 

    Om in aanmerking te komen voor collegegeldvrij besturen moet je vóór 1 september ingeschreven staan voor je opleiding en vóór 1 september de aanvraag collegegeldvrij besturen ingediend hebben. 

    Bij de aanvraag collegegeldvrij besturen dien je een verklaring in waarmee je afstand doet van het volgen van onderwijs, het maken van tentamens, afstuderen en het ontvangen van begeleiding bij studie- en onderzoeksactiviteiten aan de VU of een andere bekostigde instelling tijdens het volledige collegejaar dat je in het bestuur plaatsneemt. Je moet de verklaring Collegegeldvrij besturen invullen en uploaden bij de aanvraag. 

    Aan het eind van het collegejaar waarin je als ingeschreven student voltijdsbestuurder was, wordt gecontroleerd of je voldoet aan de voorwaarden. Mocht bij controle blijken dat je hier niet aan hebt voldaan, dan ben je verplicht om alsnog het collegegeld voor dit collegejaar te betalen. 

    Mocht het online aanvraagformulier voor jou niet beschikbaar zijn: Aanvraagformulier collegegeldvrij besturen

    Voor meer gedetailleerde informatie over de vereisten voor deze regelingen, zie: Deel 5 van de Regeling Studentenondersteuningsfonds.

Vragen over het Studentenondersteuningsfonds?

Stuur ons een e-mail

Direct naar

Onderzoek Research and Impact Support Portal Universiteitsbibliotheek Persvoorlichting VU

Studie

Onderwijs Studiegids Canvas Studentenbalie

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Over ons Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam