Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Taaltoets

Aanvragen vrijstelling taaltoets
Laatst gewijzigd op 22 september 2021

Alle eerstejaars bachelorstudenten aan de VU moeten een taaltoets Nederlands of Engels afleggen, afhankelijk van de voertaal van de opleiding die ze gaan volgen (Nederlandstalig of Engelstalig). De taaltoets vindt plaats in september. 

Voor de taaltoets geldt het volgende: 

 • Je hoeft je niet voor de toets aan te melden.
 • Op het rooster van je opleiding kun je terugvinden op welk moment je de toets moet maken. Je maakt de taaltoets digitaal vanuit huis.
 • Als je de taaltoets niet haalt, moet je de bijspijkercursus volgen via het Taalloket.
 • Studenten die twee studies tegelijk volgen, hoeven de toets maar één keer te maken. Tenzij je een Nederlandstalige en een Engelstalige opleiding gaat volgen: dan moet je een taaltoets Nederlands en taaltoets Engels afleggen.
 • Alleen als je de taaltoets al eerder hebt gemaakt en hebt behaald aan de VU kun je vrijstelling aanvragen tot uiterlijk 1 september via het formulier onder de blauwe knop op deze pagina. Studenten Geneeskunde vragen vrijstelling aan via deze pagina. De bevestiging van een vrijstelling ontvang je in de loop van september/oktober (dus na de Taaltoets).
  Heb je in het verleden een taaltoets Nederlands aan de VU gemaakt en behaald en ga je een Engelstalige opleiding doen, dan moet je een taaltoets Engels afleggen. 
 • Meer informatie kun je lezen op de website van het Taalloket

Praktische informatie

 • Wanneer vindt de taaltoets plaats?

  De taaltoets vindt dit jaar plaats van maandag 13 t/m vrijdag 17 september 2021. Op je persoonlijke rooster vind je terug op welk moment je de toets maakt.

  Om zeker te weten dat de toets die week voor je klaarstaat, vragen we je om tussen 6 en 9 september deze check uit te voeren.

  For information in Dutch, switch languages at the top of this page.

 • Online afname

  Dit jaar wordt de taaltoets online afgenomen. Je maakt de toets dus thuis. Op het toetsmoment dat in je rooster staat, log je met je VUnet-ID en wachtwoord in op de toetsomgeving Testvision, en zie je jouw toets klaarstaan.

  Bij sommige vormen van online toetsing maakt de VU gebruik van online proctoring (surveillance op afstand) via Proctorio. Ook bij de taaltoets wordt er op deze manier gesurveilleerd. Je leest alles over het gebruik van Proctorio in de VU Amsterdam online proctoring guide.

  Let op: om zeker te weten dat je de toets thuis kunt maken moet tussen 6 en 9 september een Testvisioncheck uitvoeren.

 • Wie moet de toets maken?

  Alle eerstejaars bachelorstudenten moeten de taaltoets maken. Studenten die twee opleidingen met dezelfde instructietaal volgen, hoeven de bijbehorende toets maar op één van die momenten te maken. Wie zowel een Nederlandstalige opleiding als een Engelstalige opleiding volgt, maakt beide toetsen.

  Alleen als je de taaltoets Nederlands van de VU al in een eerder studiejaar hebt gemaakt, kun je voor deze toets vrijstelling krijgen. En als je de taaltoets Engels van de VU al eens gemaakt hebt, kun je vrijstelling krijgen voor deze toets. Je moet dan officieel vrijstelling aanvragen door op VUweb het aanvraagformulier vrijstelling taaltoets in te vullen.

 • Hoe ziet de toets eruit?

  De taaltoets is een digitale toets met 200 vragen over de volgende onderwerpen: grammatica, spelling en interpunctie, structureren, woordkeus/woordenschat en formuleren. Bij de taaltoets Engels komen ook nog aan bod: leesbegrip, uitspraak en classroom English.

  De meeste studenten besteden 1,5-2 uur aan de taaltoets. Het is niet nodig om je voor te bereiden; er wordt alleen getoetst op taalkennis die je aan het eind van de middelbare school hoort te hebben. Bekijk een voorbeeld van het soort vragen dat je kunt verwachten.

 • Score

  De scores worden ingedeeld in drie categorieën. Je scoort Hoog, Gemiddeld of Laag. Als jouw score Laag is (68% en lager), moet je de bijspijkercursus Nederlands of Engels volgen. Pas na het voltooien van de bijspijkercursus krijg je je studiepunten voor het eerstejaarsvak waar de toets deel van uitmaakt. Deelname aan de bijspijkercursus is dus niet vrijblijvend.

 • Wat moet je meenemen?

  Het is belangrijk om je VUnet-ID en bijbehorend wachtwoord te kennen. Je kunt bij de taaltoets alleen inloggen met deze gegevens. Tip: verander je wachtwoord via deze link in iets dat je makkelijk kunt onthouden.

  Houd verder je identiteitsbewijs en je studentenkaart bij de hand als je de toets gaat maken. 

 • Heb je dyslexie, een functiebeperking of een chronische ziekte?

  Dan kun je zo nodig een aangepaste werkplek krijgen.

  • De taaltoets kent geen tijdslimiet, dus extra tijd aanvragen is niet nodig.
  • Als je tijdens de taaltoets een aangepaste werkplek nodig hebt, stuur dan een mailtje aan taalloket@taalcentrum-vu.nl.

  Voor meer informatie over studeren met een functiebeperking kun je kijken op de pagina Studeren met een functiebeperking

 • Contact

  Voor meer informatie over de taaltoets en de bijspijkercursus kun je kijken op www.taalloket.nl of mailen naar taalloket@taalcentrum-vu.nl.

Aanvullende voorwaarden opleidingen

Het kan zijn dat een opleiding aanvullende voorwaarden stelt met betrekking tot de taaltoets. Hieronder vind je de faculteiten waarbij dat mogelijk het geval is.

Voor de opleidingen Rechtsgeleerdheid en Notarieel recht geldt dat je de toets van de bijspijkercursus met goed resultaat (70% goed) moet behalen. Mocht dit niet zo zijn, dan moet je een aanvullende opdracht maken. Eind maart hoor je daar meer over.

 • RCH

  Voor de opleidingen Rechtsgeleerdheid en Notarieel recht geldt dat je de toets van de bijspijkercursus met goed resultaat (70% goed) moet behalen. Mocht dit niet zo zijn, dan moet je een aanvullende opdracht maken. Eind maart hoor je daar meer over.

Contact

Heb je vragen? Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

De Studentenbalie geeft antwoord. Bel 020-5985020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (inloggen met je VUnet-ID)