Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Lesgeven in het voortgezet onderwijs

Leraar op een middelbare school worden? Ontdek bij de VU jouw lerarenopleiding en de route naar een eerste- of tweedegraads lesbevoegdheid in het voortgezet onderwijs.

Werk je graag met jongeren en geeft het je energie om leerlingen het beste uit zichzelf te laten halen? Het voortgezet onderwijs staat te springen om enthousiaste leraren. Als leraar geef je vorm aan een veranderende leeromgeving. Je bent voor leerlingen de springplank naar de wereld en de wetenschap. Technologie speelt daarbij een steeds grotere rol. Het brengt lesstof tot leven en maakt onderwijs flexibel.

Hoe ziet de lerarenopleiding aan de VU er uit?
Je volgt een hoog aangeschreven didactisch programma, waarin algemene didactiek en pedagogiek de basis vormen, en vakdidactiek de hoofdrol heeft. Daarnaast is er volop ruimte voor specialisatie. Vanaf het begin van de opleiding loop je stage op een middelbare school en sta je voor de klas. Alle theorie die je leert tijdens de lessen didactiek breng je gelijk in de praktijk tijdens je stage. 

Wil je meer weten over de VU lerarenopleidingen voor het voortgezet onderwijs? Meld je aan voor een voorlichtingsbijeenkomst of neem contact met ons op.

Terug naar de VU lerarenopleidingen homepage

Hoe kan ik leraar in het voortgezet onderwijs worden?

Hoe kan ik leraar in het voortgezet onderwijs worden?

Ben je bezig met je bachelor, heb je een master of wil je je lesbevoegdheid upgraden? De VU biedt verschillende manieren en opleidingen aan om docent op een middelbare school te worden in jouw vakgebied. De routekaart toont alle routes naar een eerste- of tweedegraads bevoegdheid. Past jouw voortraject niet? Maatwerk is vaak mogelijk. Neem contact op via lerarenopleidingen@vu.nl.

Bekijk de routekaart of ontdek de opties hieronder:

Routekaart

Welke route past bij jouw opleiding? Check het hier

  • Ben je wo-bachelorstudent?

    Educatieve minor (6 maanden)  
    Benut je minorruimte en volg in je derde jaar de Educatieve minor. Je behaalt dan een (beperkte) tweedegraads lesbevoegdheid, die gekoppeld is aan je bachelordiploma. Hiermee kun je aan de slag als docent in de onderbouw van havo/vwo en in het vmbo. Als je na het behalen van je minor ook je eerstegraads lesbevoegdheid wilt behalen, krijg je hiervoor 30 EC vrijstelling en kun je verschillende (verkorte) trajecten volgen. 

  • Heb je je wo-bachelor afgerond?

    • Educatieve module (5 maanden)
      Start gelijk na het afronden van je bacheloropleiding met de Educatieve module. In slechts vijf maanden behaal je een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid waarmee je als docent in de onderbouw van havo/vwo en in het vmbo kunt starten.
    • Master - Educatie in de taal- en cultuurwetenschappen (2 jaar)
      Wil jij je liefde voor een vreemde taal combineren met een baan voor de klas? Kies dan direct na je bachelor voor deze master, die opleidt tot vakspecialist én leraar. Na 2 jaar ben je in het bezit van een eerstegraads lesbevoegdheid voor Engels, Nederlands of Latijn en Grieks.
    • Master - Educatie in de mens- en maatschappijwetenschappen (2 jaar)
      Wil je zowel vakspecialist zijn als je kennis overdragen op jongeren? Kies dan voor deze master, die opleidt tot eerstegraads leraar Maatschappijleer en Maatschappijwetenschappen, Geschiedenis, Godsdienst en Levensbeschouwing, Algemene Economie of Bedrijfseconomie.
    • Master - Educatieve specialisatie in de Bètawetenschappen (2 jaar)
      Wil jij innoveren in het onderwijs en jouw passie overbrengen aan de wereldverbeteraars van morgen? Word bètaleraar in het voorbereidend hoger onderwijs! Binnen deze route behaal je in twee jaar een vakspecialistische master in de bètawetenschappen én een eerstegraads lesbevoegdheid in de vakken Aardrijkskunde, Biologie, Natuurkunde, Scheikunde of Wiskunde. 
  • Heb je je wo-master of doctoraal (bijna) afgerond?

    • Master - Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in de Taal- en Cultuurwetenschappen (1 jaar)
      Kies aansluitend op je afgeronde universitaire opleiding voor de eenjarige universitaire lerarenopleiding. Je behaalt een eerstegraads lesbevoegdheid en mag daarmee lesgeven in alle klassen van het voortgezet onderwijs in één van de volgende schoolvakken: Duits, Engels, Frans, Griekse en Latijnse Taal en Cultuur, Latijnse Taal en Cultuur of Nederlands.
    • Master - Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in de Mens- en Maatschappijwetenschappen (1 jaar)
      Kies aansluitend op je afgeronde universitaire opleiding voor de eenjarige universitaire lerarenopleiding. Je behaalt een eerstegraads lesbevoegdheid en mag daarmee lesgeven in alle klassen van het voortgezet onderwijs in één van de volgende schoolvakken: Algemene economie, Bedrijfseconomie, Geschiedenis, Aardrijkskunde, Maatschappijleer en Maatschappijwetenschappen of Godsdienst en Levensbeschouwing.
    • Master - Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in de Bètawetenschappen (1 jaar)
      Kies aansluitend op je afgeronde universitaire opleiding voor de eenjarige universitaire lerarenopleiding. Je behaalt een eerstegraads lesbevoegdheid en mag daarmee lesgeven in alle klassen van het voortgezet onderwijs in één van de volgende schoolvakken:   Wiskunde, Natuurkunde, Scheikunde, Biologie of Informatica.
    • Educatieve module (5 maanden)
      Start gelijk na het behalen van je diploma met de Educatieve module. Na 5 maanden beschik je over een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid, waarmee je als docent in de onderbouw van havo/vwo en in het vmbo kunt starten. 
  • Heb je een hbo-tweedegraads lesbevoegdheid?

    Heb je een hbo-tweedegraads lesbevoegdheid en wil je in hetzelfde schoolvak een eerstegraads lesbevoegdheid halen? Je volgt eerst gedurende één studiejaar een pre-masterprogramma van ca. 30 EC, na afronding hiervan kun je starten met een van de onderstaande 2-jarige masters. Je hebt recht op 30 EC vrijstellingen in de master voor de didactische vakken, mogelijk moet je in de vrijgekomen 30 EC vakken volgen die domeinkennis opleveren voor jouw schoolvak.

    • Master - Educatie in de taal- en cultuurwetenschappen (2 jaar)
      Wil jij je liefde voor een vreemde taal combineren met een baan voor de klas? Kies dan direct na je bachelor voor deze master, die opleidt tot vakspecialist én leraar. Na 2 jaar ben je in het bezit van een eerstegraads lesbevoegdheid voor Engels, Nederlands of Latijn en Grieks.
    • Master - Educatie in de mens- en maatschappijwetenschappen (2 jaar)
      Wil je zowel vakspecialist zijn als je kennis overdragen op jongeren? Kies dan voor deze master, die opleidt tot eerstegraads leraar Maatschappijleer en Maatschappijwetenschappen, Geschiedenis, Godsdienst en Levensbeschouwing, Algemene Economie of Bedrijfseconomie.
    • Master - Educatieve specialisatie in de Bètawetenschappen (2 jaar)
      Wil jij innoveren in het onderwijs en jouw passie overbrengen aan de wereldverbeteraars van morgen? Word bètaleraar in het voorbereidend hoger onderwijs! Binnen deze route behaal je in twee jaar een vakspecialistische master in de bètawetenschappen én een eerstegraads lesbevoegdheid in de vakken Aardrijkskunde, Biologie, Natuurkunde, Scheikunde of Wiskunde
  • Wil je starten als zij-instromer in het onderwijs?

    Ben je toe aan een carrièreswitch en wil je werken in het onderwijs? En heb je een master- of doctoraaldiploma verwant aan een schoolvak? Dan kun je mogelijk starten als zij-instromer. 

    • Lerarenopleiding voor zij-instromers (2 jaar)
      Combineer lesgeven met studeren en behaal als zij-instromer in maximaal 2 jaar je eerstegraads lesbevoegdheid voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. De VU stemt het opleidingstraject zoveel mogelijk af op jouw opleidingsbehoefte. Om te starten als zij-instromer dien je een onbevoegde of onderbevoegde aanstelling op een school te hebben. De school die jou wil aannemen als onbevoegd leraar kan subsidie aanvragen voor de bekostiging van het zij-instroomtraject van de VU. 
    • Training Ontdek Je Talent Als Docent
      Ben je werkzaam buiten het onderwijs en overweeg je de overstap te maken naar leraar in het voortgezet onderwijs, maar wil je eerst weten of dit echt bij je past? Volg dan de driedaagse training 'Ontdek je talent als docent'. Bevalt het? De school die jou wil aannemen als onbevoegd leraar kan subsidie aanvragen voor de bekostiging van het zij-instroomtraject. Zie hiervoor ook de aanmeldprocedure onder Toelating.

Meer over de lerarenopleiding aan de VU

  • Waarom een lerarenopleiding aan de VU?

    Het unieke opleidingsprogramma  
    Je volgt een hoog aangeschreven didactisch programma, waarin algemene didactiek en pedagogiek de basis vormen, en vakdidactiek de hoofdrol heeft. Daarnaast is er ruimte voor specialisatie. De lerarenopleidingen van de VU zijn uniek door de modulaire opbouw rond 21 thema’s (kernpraktijken). Hierin zitten alle bouwstenen die je nodig hebt om aan de slag te gaan als eerstegraads leraar. Deze thema's worden direct in de lespraktijk toegepast want meer dan de helft van je opleiding ben je al op een school werkzaam. 

    De individuele begeleiding
    Bij de VU staat persoonlijke aandacht en individuele begeleiding centraal. Je krijgt een mentor van de VU en een werkplekbegeleider, een ervaren eerstegraads vakdocent, met wie je geregeld contact hebt. Het contact binnen de opleiding is persoonlijk en laagdrempelig. Je bouwt een band op met je mentor, die op lesbezoek komt en je voorziet van waardevolle feedback. 

    Je krijgt les van kundige vakdocenten
    Veel van de lerarenopleiders staan zelf wekelijks voor de klas, doen didactisch onderzoek, ontwerpen lesmaterialen, mengen zich in het landelijke onderwijsdebat en adviseren bij grote onderwijsontwikkelingen. Bekijk de opleiders en docenten van de VU Lerarenacademie. 

    En zo zijn er nog 10 pluspunten!

  • Subsidies, regelingen en tegemoetkomingen voor een lerarenopleiding aan de VU

    Het Onderwijsloket
    Het Onderwijsloket is het online platform met alle informatie over werken in het onderwijs. Hier kun je informatie vinden over welke subsidies, regelingen en tegemoetkomingen voor een lerarenopleiding er mogelijk zijn. Welke functies je binnen een school kunt vervullen en met welke praktische zaken je rekening moet houden als je in het onderwijs wilt werken. Lees meer op de website van het Onderwijsloket.

Interviews uit de praktijk

Snel navigeren website Universitaire Lerarenopleidingen

Contact opnemen

Vragen over de Universitaire Lerarenopleidingen? Ons telefonisch spreekuur is op maandag & donderdag van 10.00 - 12.00 uur via 020-5989210

Of e-mail ons via lerarenopleidingen@vu.nl.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam