Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Tweedegraads lesbevoegdheid voortgezet onderwijs voor jouw vak

Wil jij leraar worden op het vmbo-t of in de onderbouw van de havo en het vwo en heb je een wo-bachelor die aansluit bij een schoolvak in het voortgezet onderwijs? Met de Educatieve minor van de VU haal je in een half jaar tijd je tweedegraads lesbevoegdheid naast je bachelordiploma.

Vind je het leuk om kennis over te dragen en het beste in andere naar boven te halen? In het onderwijs zijn er genoeg banen! 

De Educatieve minor geeft je een mooie kans om binnen je minorruimte uitgebreid kennis te maken met het vak van docent. Je doet nieuwe ervaringen op, ervaart hoe het is om docent te zijn in het voortgezet onderwijs. Je leert hoe je jouw vakkennis het beste kunt overdragen en het leerproces van middelbare scholieren organiseert en begeleidt. Je oefent je presentatievaardigheden en ervaart hoe het is om voor groepen te staan.

Je kunt beginnen met lesgeven naast je master en hebt meteen een goedbetaalde bijbaan. Zo draag je al tijdens je studie bij aan het inperken van het lerarentekort in onze maatschappij.

Tweedegraads lesbevoegdheid voor jouw vakgebied?

Met de Educatieve minor, gekoppeld aan je bachelordiploma, behaal je een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid. Hiermee kun je als docent in jouw schoolvak aan de slag in de onderbouw van havo/vwo en in het vmbo-t.

Als je na het behalen van je masterdiploma dan ook nog de eerstegraads lesbevoegdheid wilt behalen, kun je hiervoor met een 27 EC vrijstelling verschillende (verkorte) trajecten volgen (zie tabblad Inhoud).

Bij de VU kun je een Educatieve minor volgen voor de schoolvakken: 

Voor VU-studenten: in deze pdf vind je de VU-bachelors die gekoppeld zijn aan de bovengenoemde schoolvakken.

Geen VU-student?
Ook studenten van andere universiteit zijn van harte welkom op de VU. Als jouw bachelor voorkomt in de bijlage van de landelijke verwantschapstabel bij het door ons aangeboden schoolvak dan kun je de Educatieve minor bij de VU volgen. Je hebt hiervoor toestemming van jouw eigen examencommissie nodig.

Deadline aanmelding
De formele inschrijftermijn is verstreken. Aanmeldingen vóór 15 mei worden echter nog in behandeling genomen.

Voorlichtingsbijeenkomsten

Meld je aan voor een online voorlichtingsbijeenkomst als je meer wilt weten over de Educatieve minor, onze lerarenopleidingen, startdata en onze manier van opleiden. Je krijgt de gelegenheid om onze docenten persoonlijk te spreken.

Waarom bij de VU?

Vergroot in nog geen half jaar tijd je baankans met een lesbevoegdheid naast je bachelordiploma en word leraar! Je kunt op elk moment aan de slag als docent want in het onderwijs zijn er genoeg banen. Je kunt al lesgeven naast je master en je hebt meteen een goedbetaalde bijbaan. Na je master is een verkort traject genoeg om ook je eerstegraads lesbevoegdheid te halen.

Ralph Meulenbroeks interviewt oud-rector magnificus Vinod Subramaniam >

Verander je wereld, volg de minor Educatieve minor