Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Educatieve minor

VU Lerarenopleiding | tweedegraads lesbevoegdheid voor jouw vak met de Educatieve minor

Vind je het leuk om kennis over te dragen en het beste in anderen naar boven te halen? In het onderwijs zijn er genoeg banen! 

Wil jij leraar worden op het vmbo of in de onderbouw van de havo en het vwo en heb je een wo-bachelor die aansluit bij een schoolvak in het voortgezet onderwijs? Met de Educatieve minor van de VU haal je in een half jaar tijd je tweedegraads lesbevoegdheid naast je bachelordiploma. 

De Educatieve minor geeft je een mooie kans om binnen je minorruimte uitgebreid kennis te maken met het vak van docent. Je doet nieuwe ervaringen op, ervaart hoe het is om docent te zijn in het voortgezet onderwijs. Je leert hoe je jouw vakkennis het beste kunt overdragen en het leerproces van middelbare scholieren organiseert en begeleidt. Je oefent je presentatievaardigheden en ervaart hoe het is om voor groepen te staan.

Je kunt beginnen met lesgeven naast je master en hebt meteen een goedbetaalde bijbaan. Zo draag je al tijdens je studie bij aan het inperken van het lerarentekort in onze maatschappij.

Tweedegraads lesbevoegdheid voor jouw vakgebied?

Met de minor educatie, gekoppeld aan je bachelordiploma, behaal je een beperkte tweedegraads onderwijsbevoegdheid. Hiermee kun je als docent in jouw schoolvak aan de slag in de onderbouw van havo/vwo en in het vmbo.

Als je na het behalen van je masterdiploma dan ook nog de eerstegraads lesbevoegdheid wilt behalen, kun je hiervoor met een 30 EC vrijstelling verschillende (verkorte) trajecten volgen (zie tabblad Inhoud).

Bij de VU kun je een Educatieve minor volgen voor de schoolvakken: 

Voor VU-studenten: in deze pdf vind je de VU-bachelors die gekoppeld zijn aan de bovengenoemde schoolvakken.

Geen VU-student?
Ook studenten van andere universiteit zijn van harte welkom op de VU. Als jouw bachelor voorkomt in de bijlage van de landelijke verwantschapstabel bij het door ons aangeboden schoolvak dan kun je de minor educatie bij de VU volgen. Je hebt hiervoor toestemming van jouw eigen examencommissie nodig.

Aanmelddeadline
Het eerstvolgende startmoment voor de Educatieve minor is 1 september 2025. De opleiding start éénmaal per jaar.  Aanmelding is mogelijk vanaf 1 september, via deze site. De aanmelddeadline voor start in september 2025 is 1 mei 2025.

Inschrijving na aanmelddeadline
Als je je binnen een maand na de aanmelddeadline van 1 mei alsnog aanmeldt, dan kan je mogelijk nog geplaatst worden. Er wordt dan na aanmelding contact met je opgenomen door de toelatingscommissie. Als er een goede reden is voor de late aanmelding én er nog een stageplaats op een opleidingsschool bemiddeld kan worden, word je alsnog toegelaten.

Voorlichtingsbijeenkomsten

Meld je aan voor een voorlichtingsbijeenkomst als je meer wilt weten over de Educatieve minor, onze lerarenopleidingen, startdata en onze manier van opleiden. Je krijgt de gelegenheid om onze docenten persoonlijk te spreken.

.
Trefwoorden: minor educatie | lerarenopleiding | educatieve lerarenopleiding | tweedegraads lesbevoegdheid | docentenopleiding | leraar voortgezet onderwijs | lerarentekort

Waarom bij de VU?

Vergroot in nog geen half jaar tijd je baankans met een lesbevoegdheid naast je bachelordiploma en word leraar! Je kunt op elk moment aan de slag als docent want in het onderwijs zijn er genoeg banen. Je kunt al lesgeven naast je master en je hebt meteen een goedbetaalde bijbaan. Na je master is een verkort traject genoeg om ook je eerstegraads lesbevoegdheid te halen.

Ralph Meulenbroeks interviewt oud-rector magnificus Vinod Subramaniam >

Verander je wereld, volg de minor Educatieve minor

Studeren aan de VU