Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Behaal je eerstegraads lesbevoegdheid voor de bovenbouw havo/vwo

Universitaire Lerarenopleiding (ULO) voor zij-instromers

Sta je onbevoegd of onderbevoegd voor de klas en wil je een eerstegraads lesbevoegdheid voor de bovenbouw van het havo/vwo behalen? Of wil je leraar worden direct combineren met een betaalde baan in het onderwijs? Kies dan voor een maatwerk lerarenopleiding aan de VU en combineer lesgeven met studeren. Zo breng je de opgedane kennis direct in de praktijk.

De universitaire lerarenopleiding (ULO) leidt in één tot twee jaar op tot Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs. De VU stemt het opleidingstraject zoveel mogelijk af op jouw opleidingsbehoefte, aan de hand van een persoonlijk assessment. Vooraf vindt een verplicht intakegesprek plaats.

Voor wie?
De VU lerarenopleiding biedt een speciaal traject voor:

• Onbevoegden: leraren die in het bezit zijn van een doctoraal of masterdiploma dat toegang biedt tot het betreffende schoolvak en als onbevoegd docent zijn aangesteld op een school. Als zij-instromer haal je in maximaal twee jaar een eerstegraads lesbevoegdheid voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs.

• Onderbevoegden: leraren die in het bezit van een tweedegraads bevoegdheid (of een eerstegraads bevoegdheid voor een ander schoolvak) en een doctoraal of masterdiploma dat verwant is aan het betreffende schoolvak. Omdat je als ‘instromer’ recht hebt op vrijstellingen, is het mogelijk een beperkt applicatietraject te bekostigen als je niet direct vakinhoudelijk  toelaatbaar bent. 

Vooraf vindt een zij-instroomassessment plaats om op basis daarvan te bepalen of je toelaatbaar bent. Kijk voor meer informatie onder Toelating

Kijk hier voor de 10 pluspunten van de VU Lerarenopleiding.  

Data intakegesprekken voor start opleiding september 2022
Donderdag 19 april 2022 van 13.30-15.30 uur en donderdag 19 mei 2022 van 13.30-15.30 uur.

Voor scholen: subsidie zij-instroom
De overheid stelt voor de opleidingskosten een zij-instroomsubsidie van maximaal € 20.000,00 beschikbaar, die wordt toegekend aan de school waar de zij-instromer werkzaam is. De opleiding heeft de vorm van contractonderwijs, waardoor de deelnemer geen collegegeld betaalt. De subsidie kan sinds kort ook worden aangevraagd voor zij-instromers die al een onderwijsbevoegdheid hebben in een ander schoolvak of een andere graad. Het maakt nu niet meer uit welke bevoegdheid de zij-instromer heeft en binnen welke sector deze instroomt. Kijk voor meer informatie onder Kosten en subsidies bijData en contact.

Snel navigeren website VU lerarenopleidingen

Contact opnemen

Vragen over de VU lerarenopleidingen? Ons telefonisch spreekuur is op maandag & woensdag van 10.00 - 12.00 uur via 020-5989210.

Of e-mail ons via lerarenopleidingen@vu.nl.