Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Lerarenopleiding voor zij-instromers in het voortgezet onderwijs

Universitaire Lerarenopleiding (ULO) voor zij-instromers

VU Lerarenopleiding | toetsing toelaatbaarheid, schoolaanstelling, gratis intake, verplicht assessment en subsidiemogelijkheden

Ben je leraar in het VO, in het bezit van een doctoraal- of masterdiploma én sta je onbevoegd of onderbevoegd voor de klas, dan kun je je aanmelden als zij-instromer. De VU stemt het opleidingstraject zoveel mogelijk af op jouw opleidingsbehoefte, aan de hand van een persoonlijk assessment.

Je komt in aanmerking voor de assessmentprocedure wanneer:  

 • Je hebt deelgenomen aan de verplichte (gratis) intake voor het zij-instroomassessment waarin je alle informatie ontvangt over de werkwijze en de opzet van het traject. Pas na de intake beslis je over je deelname.
 • Je toelaatbaar bent tot de ULO van het gekozen schoolvak. Dat is het geval als zowel je bacherlor- als doctoraal- of masterdiploma aansluiten bij het gekozen schoolvak. Is dit niet het geval of twijfel je, neem dan contact met ons op via lerarenopleidingen@vu.nl zodat we samen kunnen kijken naar de mogelijkheden. Check in het overzicht onderaan deze pagina de specifieke toelatingseisen per schoolvak.
 • Het bevoegd gezag van je school akkoord gaat met deelname en de directie het deelnameformulier heeft ondertekend.

Aanmeldprocedure

Stap 1: Toetsing van de toelaatbaarheid

 • Aanmelden kan via het aanmeldformulier onder de 'Meld je aan' button hierboven. Stuur daarnaast ook je diploma’s en cijferlijsten naar lerarenopleidingen@vu.nl. Je toelaatbaarheid wordt binnen een maand beoordeeld door onze toelatingscommissie. Indien nodig legt de toelatingscommissie een applicatieprogramma op.

Stap 2: Aanstelling op een school

 • Als je zij-instromer wilt worden, zorg je zelf voor een aanstelling op een school. Je geeft voldoende uren les in de bovenbouw havo/vwo en de school wil voor jou de zij-instroomsubsidie aanvragen. Je kunt pas deelnemen aan de intake (stap 3) als je een contract hebt met de school.

Stap 3: Intake

 • Als je toelaatbaar bent en je hebt een aanstelling bij een school, dan kun je deelnemen aan de intake. Hiervoor ontvang je van ons een uitnodiging.
 • Tijdens de intake krijg je meer informatie over het assessment, het portfolio, de subsidie en het opleidingstraject.
 • De intake is verplicht. Er zijn geen kosten aan verbonden.
 • Na de intake beslis je samen met de school of je deel wilt nemen aan het assessment.

Stap 4: Assessment

 • Het assessment is gericht op onderzoek naar de noodzakelijke kennis, vaardigheden en houding voor eerstegraads leraren. Erkende assessoren beoordelen op basis van een door jou samengesteld portfolio en je deelname aan een assessmentdag op de VU, of je geschikt bent voor het beroep van docent en het volgen van de lerarenopleiding. Er wordt ook gekeken of je voor vrijstelling(en) in aanmerking komt. Daarnaast is er altijd aandacht voor je eigen leervragen, zodat je mede sturing kunt geven aan je professionele ontwikkeling.
 • Uit het assessment komt een assessmentrapportage en een persoonlijk scholingsadvies inclusief overzicht van de te volgen vakken met de bijbehorende studiepunten. Samen met je school beslis je of je de opleiding gaat doen als zij-instromer.

Stap 5: Aanvraag subsidie

 • Met het getekende scholingsadvies en de geschiktheidsverklaring kan jouw school de subsidie aanvragen via de website van DUO.
 • Uit deze subsidie kan jouw school met terugwerkende kracht het assessment, de opleiding, begeleidings- en vervangingskosten en overige studiekosten betalen.

Stap 6: Opleidingstraject

 • Ben je klaar om te beginnen? Dan verwachten we je op de maandag van de Startweek. Dat is de eerste week voor de colleges beginnen. Dan ontmoet je je mentor met wie je je persoonlijke opleidingsplanning maakt.
 • Het onderwijs op de VU vindt plaats op de maandagen.
 • De subsidie-eis van DUO is dat je je opleiding binnen twee jaar afrondt.

Aanmelding of meer informatie over toelating
Voldoe je aan bovengenoemde toelatingseisen, dan kun je je aanmelden via het aanmeldformulier bovenaan de pagina (zie 'Meld je aan' button). Voor meer informatie over de toelatingseisen kun je contact opnemen met het Infopunt ULO via lerarenopleidingen@vu.nl. Na het verstrijken van de intakedata (zie Data en contact) is het helaas niet meer mogelijk om deel te nemen aan de assessments.

Erik van Fraassen, leraar in opleiding, Barlaeus Gymnasium:

Erik van Fraassen, leraar in opleiding, Barlaeus Gymnasium:

“Na een carrière bij diverse banken en met een master Algemene Economie ben ik in september gestart met de ULO. Van deze stap heb ik nog geen moment spijt gehad. De combinatie van studeren en lesgeven is hard werken, maar door het vernieuwde curriculum sluit de theorie goed aan op de praktijk. Ik zie ook een duidelijke progressie in mijn manier van lesgeven. Vanuit het assessment weet ik precies wat mijn aandachtspunten zijn.”

Erik Fraassen

Specifieke toelatingseisen per schoolvak

Snel navigeren website Universitaire Lerarenopleidingen

Contact opnemen

Vragen over de Universitaire Lerarenopleidingen? Ons telefonisch spreekuur is op maandag & donderdag van 10.00 - 12.00 uur via 020-5989210

Of e-mail ons via lerarenopleidingen@vu.nl.