Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Behaal je eerstegraads lesbevoegdheid voor de bovenbouw havo/vwo

Universitaire Lerarenopleiding (ULO) voor zij-instromers

De universitaire lerarenopleiding (ULO) leidt in één tot twee jaar op tot Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs. De VU stemt het opleidingstraject zoveel mogelijk af op jouw opleidingsbehoefte, aan de hand van een persoonlijk assessment. Vooraf vindt een verplicht intakegesprek plaats.

Ben je in het bezit van een doctoraal- of masterdiploma én heb je een aanstelling op een school, dan kun je je aanmelden voor de ULO. Elke kandidaat doorloopt de assessmentprocedure. Je komt hiervoor in aanmerking wanneer:  

  • je hebt deelgenomen aan de verplichte intake voor het zij-instroomassessment; 
  • je toelaatbaar bent tot de ULO van het gekozen schoolvak; 
  • het bevoegd gezag van je school akkoord gaat met deelname en de directie het deelnameformulier heeft ondertekend; 
  • de omvang van je aanstelling het toelaat om de opleiding - incl. eventuele vakdeficiënties - binnen twee jaar af te ronden. 

 
Waaruit bestaat het zij-instroomassessment?
Het assessment is gericht op onderzoek naar de noodzakelijke startcompetenties voor eerstegraads leraren. Erkende assessoren beoordelen op basis van aanwezige competenties of je voor vrijstelling(en) in aanmerking komt. Ook is er aandacht voor je eigen leervragen, zodat je mede sturing kunt geven aan je professionele ontwikkeling. 

Vooraf verzamel je in een portfolio alle documenten die relevant zijn voor de startcompetenties van een eerstegraads leraar. De portfolio-beoordeling resulteert samen met de uitslagen van het assessment in een uitspraak of je geschikt bent voor het beroep van docent en of de ULO bij je past. Bij beide onderdelen gaat het om houding, kennis en vaardigheden en het aantonen van je bekwaamheid.

Verkort zij-instroom traject
Beschik je over een eerstegraads onderwijsbevoegdheid, en wil je een tweede behalen?
Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een verkort zij-instroom traject. 

Persoonlijk scholingsadvies
Na afloop ontvang je een rapportage met een persoonlijk scholingsadvies en een overzicht van de te volgen vakken met de bijbehorende studiepunten. Voordat je start weet je al precies waar je aan toe bent.

EVC intakegesprek 
Voor het maken van een afspraak voor een EVC intakegesprek kun je contact opnemen met lerarenopleidingen@vu.nl

Meer informatie
Neem contact op met het studiesecretariaat via lerarenopleidingen@vu.nl voor meer informatie over het zij-instroomtraject of om je aan te melden voor een intakegesprek en het assessment. Bekijk ook de informatie over mogelijke subsidies.

Erik van Fraassen, leraar in opleiding, Barlaeus Gymnasium:

Erik van Fraassen, leraar in opleiding, Barlaeus Gymnasium:

“Na een carrière bij diverse banken en met een master Algemene Economie ben ik in september gestart met de ULO. Van deze stap heb ik nog geen moment spijt gehad. De combinatie van studeren en lesgeven is hard werken, maar door het vernieuwde curriculum sluit de theorie goed aan op de praktijk. Ik zie ook een duidelijke progressie in mijn manier van lesgeven. Vanuit het assessment weet ik precies wat mijn aandachtspunten zijn.”

Erik Fraassen

Snel navigeren website VU lerarenopleidingen

Contact opnemen

Vragen over de VU lerarenopleidingen? Ons telefonisch spreekuur is op maandag & woensdag van 10.00 - 12.00 uur via 020-5989210.

Of e-mail ons via lerarenopleidingen@vu.nl.