Het onderwijs bepaalt hoe de wereld van morgen eruitziet. Als leraar zie je nog onontdekt talent voorbijkomen. Of je treft een leerling die juist extra begeleiding nodig heeft. Een goede docent heeft oog voor iedereen in de klas en zorgt ervoor dat alle leerlingen zich optimaal kunnen ontwikkelen.
De groei die leerlingen doormaken begint op de basisschool en gaat door in het voortgezet onderwijs. Als docent haak je in op wat een leerling op dat moment nodig heeft. Technologie speelt daarbij een steeds grotere rol. Het brengt lesstof tot leven en maakt onderwijs flexibel. Tijdens een Universitaire lerarenopleiding aan de VU leer je wat lesgeven is. Niet alleen vanuit de theorie, maar juist ook door te doen.
Werk je graag met jongeren en geeft het energie om leerlingen het beste uit zichzelf te laten halen? Het primair en het voortgezet onderwijs staan te springen om enthousiaste leraren!
Hoe lang duurt een lerarenopleiding aan de VU?
Hoe lang een lerarenopleiding duurt hangt af van je vooropleiding en je wensen. Je kunt al binnen een half jaar je tweedegraads lesbevoegdheid halen en als leraar aan de slag in de onderbouw van de havo en het vwo of in het vmbo-t. Als je ook in de bovenbouw wilt lesgeven, kun je een eerstegraads lesbevoegdheid halen met een traject van één of twee jaar. Wil je leraar worden in het primair onderwijs? Dan heb je een opleiding van twee tot vier jaar nodig.
Leraar worden in het primair onderwijs
Wat zijn de vereisten voor het volgen van een lerarenopleiding voor het primair onderwijs?
Wil je leraar worden op een basisschool? Dan kun je bij de VU kiezen uit twee opleidingen:
- de gecombineerde bacheloropleiding Universitaire Pabo waarvoor je een vwo-diploma, een propedeuse of een bachelordiploma nodig hebt. Uiteraard moeten deze voldoen aan de juiste voorwaarden. De volledige toelatingseisen lees je hier.
- de nieuwe Educatieve Master Primair Onderwijs (EMPO), een unieke samenwerking (joint degree) tussen Pedagogische Wetenschappen en Onderwijswetenschappen van drie universiteiten. Voor het volgen van deze master heb je een universitaire bachelor in de Gedrag- en Maatschappijwetenschappen nodig. De volledige toelatingseisen lees je hier.
Leraar worden in het voortgezet onderwijs
Wat zijn de vereisten voor het volgen van een lerarenopleiding voor het voortgezet onderwijs?
Wil je leraar worden op een middelbare school? Dan kun je verschillende routes volgen, afhankelijk van je vooropleiding en wensen.
Lesgeven in de onderbouw
Wil je docent worden in de onderbouw van de havo en het vwo of in het vmbo-t? Volg dan tijdens je bachelor de educatieve minor. Als je je bachelor al hebt afgerond, haal je je tweedegraads lesbevoegdheid via de educatieve module.
Lesgeven in de bovenbouw
Met de eenjarige of tweejarige educatieve master haal je je eerstegraads lesbevoegdheid voor de onder- en bovenbouw van de havo en het vwo.
- De eenjarige educatieve master volg je na je master. Je hebt dan dus al een masterdiploma op zak. Deze masterroute is ook te volgen via een speciaal traject voor zij-instromers dat is afgestemd op ervaring en vooropleiding.
- Voor de tweejarige educatieve master heb je een bachelordiploma nodig.
Meer specifieke informatie over toelating tot de educatieve masters, minor of module vind je op de pagina Lerarenopleidingen voortgezet onderwijs. Hier worden ook vragen beantwoord als ‘Wat kost het volgen van een lerarenopleiding?’ en ‘Welke subsidies zijn er beschikbaar voor het volgen van een lerarenopleiding?’
Kom naar de voorlichtingsbijeenkomst
Wil jij meer weten over de VU lerarenopleidingen of wil je in contact komen met docenten? Meld je aan voor een voorlichtingsbijeenkomst of neem contact met ons op.