Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Universitaire lerarenopleidingen

Leraar worden in het primair onderwijs of voortgezet onderwijs? De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) biedt diverse universitaire lerarenopleidingen aan, passend bij jouw situatie en wensen.

Het onderwijs bepaalt hoe de wereld van morgen eruitziet. Als leraar zie je nog onontdekt talent voorbijkomen. Of je treft een leerling die juist extra begeleiding nodig heeft. Een goede docent heeft oog voor iedereen in de klas en zorgt ervoor dat alle leerlingen zich optimaal kunnen ontwikkelen.

De groei die leerlingen doormaken begint op de basisschool en gaat door in het voortgezet onderwijs. Als docent haak je in op wat een leerling op dat moment nodig heeft. Technologie speelt daarbij een steeds grotere rol. Het brengt lesstof tot leven en maakt onderwijs flexibel. Tijdens een universitaire lerarenopleiding aan de VU leer je wat lesgeven is. Niet alleen vanuit de theorie, maar juist ook door te doen.

Werk je graag met jongeren en krijg je er energie van om leerlingen het beste uit zichzelf te laten halen? Het primair en het voortgezet onderwijs staan te springen om enthousiaste leraren!

Hoe lang duurt een lerarenopleiding aan de VU?

Hoe lang een lerarenopleiding duurt hangt af van je vooropleiding en je wensen. Je kunt al binnen een half jaar je tweedegraads lesbevoegdheid halen en als leraar aan de slag in de onderbouw van de havo en het vwo of in het vmbo-t. Als je ook in de bovenbouw wilt lesgeven, kun je een eerstegraads lesbevoegdheid halen met een traject van één of twee jaar. Wil je leraar worden in het primair onderwijs? Dan heb je een opleiding van twee tot vier jaar nodig.

Leraar worden in het primair onderwijs

Wat zijn de vereisten voor het volgen van een lerarenopleiding voor het primair onderwijs?

Wil je leraar worden op een basisschool? Dan kun je bij de VU kiezen uit twee opleidingen:

  • de gecombineerde bacheloropleiding Universitaire Pabo waarvoor je een vwo-diploma, een propedeuse of een bachelordiploma nodig hebt. Uiteraard moeten deze voldoen aan de juiste voorwaarden. De volledige toelatingseisen lees je hier.
  • de nieuwe Educatieve Master Primair Onderwijs (EMPO), een unieke samenwerking (joint degree) tussen Pedagogische Wetenschappen en Onderwijswetenschappen van drie universiteiten. Voor het volgen van deze master heb je een universitaire bachelor in de Gedrag- en Maatschappijwetenschappen nodig. De volledige toelatingseisen lees je hier.

Leraar worden in het voortgezet onderwijs

Wil je leraar worden op een middelbare school? Dan kun je verschillende routes volgen, afhankelijk van je vooropleiding en wensen.

Lesgeven in de onderbouw of in het vmbo-t

Wil je docent worden in de onderbouw van de havo en het vwo of in het vmbo-t? Benut dan tijdens je bachelor je minorruimte en kies voor de Educatieve minor. Je behaalt dan een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid, die gekoppeld is aan je bachelor diploma. Als je je bachelor al hebt afgerond, is de Educatieve module een goede route. Je behaalt dan in slechts vijf maanden een tweedegraads lesbevoegdheid. 

Lesgeven in de onder- en bovenbouw van de havo en het vwo

Wil je zowel les kunnen geven in de onder- als bovenbouw van de havo en het vwo, dan zijn er verschillende opties:

Meer specifieke informatie over toelating tot de educatieve masters, minor of module vind je op de pagina Lerarenopleidingen voortgezet onderwijs

Kom naar de voorlichtingsbijeenkomst
Wil jij meer weten over de VU Lerarenopleidingen of wil je in contact komen met docenten? Meld je aan voor een voorlichtingsbijeenkomst of neem contact met ons op.

Alle VO en PO lerarenopleidingen masters op een rij

Bekijk alle masters

Wat is het verschil tussen een universitaire lerarenopleiding aan de VU en een PABO-opleiding?

Twee diploma's

In de vierjarige Universitaire Pabo combineer je de wo-bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen en de hbo-opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo). Je wordt een universitair geschoolde onderzoekende leerkracht en krijgt bij je afstuderen twéé diploma's.

Bij de Universitaire Pabo word je opgeleid tot leerkracht in het basisonderwijs met wetenschappelijke expertise om zo te kunnen bijdragen aan onderwijsverbetering in de klas en op school.

We leiden we je op tot een onderzoekende leerkracht die kinderen in het basisonderwijs méér te bieden heeft. De combinatie van de bachelor Pedagogische Wetenschappen aan de VU met de Pabo-opleiding van iPabo, Hogeschool Windesheim en Hogeschool VIAA geeft je veel extra's in je toekomstige loopbaan. Je koppelt namelijk al tijdens je opleiding pedagogische kennis en wetenschappelijke vaardigheden aan de praktijk. Daardoor kun jij als geen ander kritisch bijdragen aan de kwaliteit van het onderwijs en de leerervaring van kinderen, én ervoor zorgen dat deze blijven aansluiten op de voortdurend veranderende eisen uit de samenleving.

Na afronding van de EMPO ben je Master of Science (MSc) inclusief lesbevoegdheid voor het primair onderwijs.

De eerste keer voor de klas

“Het was een heel raar gevoel om naar school te lopen en dan te bedenken, oh wacht, ik ben nu de leraar vandaag.”, aldus Koen. 

Vanaf het begin van de VU lerarenopleiding sta je voor de klas. Tijdens de praktijkstage werken studenten aan het verder ontwikkelen van de kernpraktijken die zij leren tijdens de lessen didactiek. Er wordt een verbinding gemaakt tussen de theorie en praktijk. 

VU studenten delen hun ervaringen met de VU Lerarenopleiding >

Keuze voor de VU lerarenopleidingen

Vragen? Neem contact met ons op

Contact voortgezet onderwijs

Contact lerarenopleidingen voortgezet onderwijs
Vragen over de VU lerarenopleidingen? Ons telefonisch spreekuur is op maandag & donderdag van 10.00 - 12.00 uur via 020-5989210.

Of e-mail ons via lerarenopleidingen@vu.nl.

Direct naar lerarenopleidingen voortgezet onderwijs
Homepage lerarenopleidingen voortgezet onderwijs
Voorlichtingsbijeenkomsten

Contact primair onderwijs

Contact lerarenopleidingen primair onderwijs
Stuur een mail naar empo@vu.nl voor vragen over de Educatieve Master voor Primair Onderwijs.
Voor vragen over de universitaire pabo, mail naar Studentenbalie@vu.nl .

Direct naar lerarenopleidingen primair onderwijs
Universitaire Pabo
Educatieve Master Primair Onderwijs