Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Lesgeven in het primair onderwijs

Wil je op universitair niveau lesgeven in het primair onderwijs? Dat kan met onze Universitaire Pabo en onze Educatieve Master Primair Onderwijs.

Het is je waarschijnlijk bekend dat je minimaal een afgeronde hbo-opleiding leraar basisonderwijs (pabo) nodig hebt om als leraar in het gehele basisonderwijs te mogen werken. Hierin zijn specialisaties mogelijk, bijvoorbeeld naar leeftijdscategorie (jonge kind of oudere kind). Maar je kunt ook een stap verder gaan en het primair onderwijs benaderen vanuit de pedagogische wetenschap.

Wat is beter, onderzoekend of spelend leren? Hoe bevorder je leesplezier én beter leren lezen? Hoe ga je om met de verschillende behoeften van kinderen? Hoe kun je onderwijs blijven verbeteren? Bij de lerarenopleidingen van de VU leer je onderzoekend te werken, nieuwe mogelijkheden te ontdekken en jouw visie over onderwijs in de praktijk te brengen.

Universitaire Pabo

Bij Universitaire Pabo doe je twee opleidingen tegelijk. Je combineert je wo-bacheloropleiding Gedrag en Maatschappijwetenschappen met de hbo-opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo) en krijgt bij je afstuderen dus ook twéé diploma’s. Je ontwikkelt jezelf in vier jaar tot een universitair geschoolde onderzoekende leerkracht getraind in alle competenties die je nodig hebt om voor de klas te staan en een visie op het toekomstbestendig maken van het primair onderwijs.

Educatieve Master Primair Onderwijs

Heb je je wo-bachelor Gedrag en Maatschappijwetenschappen al afgerond en wil je jouw kennis inbrengen in het basisonderwijs? Dan is de tweejarige Educatieve Master Primair Onderwijs (EMPO) echt iets voor jou. De EMPO is een unieke samenwerking (joint degree) tussen Pedagogische Wetenschappen en Onderwijswetenschappen van drie universiteiten: de Vrije Universiteit Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Leiden. In de EMPO combineren we onze uitgebreide ervaring en expertise in het opleiden van academische leerkrachten en onderwijsonderzoek.

Kortom, word een academisch geschoolde leraar in het primair onderwijs met een van de lerarenopleidingen van de VU!

< Terug naar de homepage van de Universitaire lerarenopleidingen

Wat is het verschil tussen een universitaire lerarenopleiding aan de VU en een PABO-opleiding?

Twee diploma's
In de vierjarige Universitaire Pabo combineer je de wo-bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen en de hbo-opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo). Je wordt een universitair geschoolde onderzoekende leerkracht en krijgt bij je afstuderen twéé diploma's.

Bij de Universitaire Pabo word je opgeleid tot leerkracht in het basisonderwijs met wetenschappelijke expertise om zo te kunnen bijdragen aan onderwijsverbetering in de klas en op school.

We leiden we je op tot een onderzoekende leerkracht die kinderen in het basisonderwijs méér te bieden heeft. De combinatie van de bachelor Pedagogische Wetenschappen aan de VU met de Pabo-opleiding van iPabo, Hogeschool Windesheim en Hogeschool VIAA geeft je veel extra's in je toekomstige loopbaan. Je koppelt namelijk al tijdens je opleiding pedagogische kennis en wetenschappelijke vaardigheden aan de praktijk. Daardoor kun jij als geen ander kritisch bijdragen aan de kwaliteit van het onderwijs en de leerervaring van kinderen, én ervoor zorgen dat deze blijven aansluiten op de voortdurend veranderende eisen uit de samenleving.

Na afronding van de EMPO ben je Master of Science (MSc) inclusief lesbevoegdheid voor het primair onderwijs.

Vanuit de praktijk

Vanuit de praktijk

''Wij juichen het toe dat het aantal academische leraren in de regio Amsterdam met deze educatieve master verder zal toenemen. Met hun analytische, onderzoekende en onafhankelijke houding dragen zij bij aan een onderzoekende cultuur binnen scholen, jagen zij ontwikkeling en vernieuwing aan en kunnen ze complexe problemen duiden en aanpakken.'' (BBO – vereniging van schoolbesturen po Amsterdam)

Docent in kring met leerlingen

Wat is het doel van de EMPO?