Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Aanmelden masteropleiding?

Je kunt je op verschillende manieren aanmelden voor een masteropleiding.

De wijze hangt af van de vooropleiding die je hebt gevolgd.

Heb je een hbo-opleiding afgerond en wil je nu een masteropleiding aan de VU gaan doen? Dan moet je meestal eerst een premaster of schakeltraject volgen. Voor sommige opleidingen dien je ook deel te nemen aan een premasterassessment. Hier zijn niet-restitueerbare kosten aan verbonden.

Specifieke toelatingseisen voor een opleiding vind je terug in de Onderwijs- en Examenregeling en op de opleidingspagina van de desbetreffende opleiding.

De informatie op deze pagina is bedoeld voor studenten met een Nederlandse vooropleiding. Heb je een internationaal diploma, kijk dan hier. De aanmeldingen voor collegejaar 2022-2023 openen vanaf 1 oktober 2021 in Studielink.

Aanmeldprocedure

Je kunt je op verschillende manieren aanmelden voor een masteropleiding. De wijze hangt af van het type opleiding dat je wilt gaan volgen. 

 • Wil je instromen met een VU-bachelordiploma of een VU-premaster bij een masteropleiding waarvoor je direct toelaatbaar bent en er geen selectie is? Dan kun je je volgens het stappenplan hieronder inschrijven. Stap 3 en 4 kun je overslaan.
 • Indien je een bachelor- of premasterdiploma van een andere universiteit hebt behaald, volg je het uitklapbare stappenplan lager op deze pagina. 
 • Heb je een hbo-opleiding afgerond en wil je nu een masteropleiding aan de VU gaan doen? Dan moet je meestal eerst een premaster of schakeltraject volgen. Meer informatie over doorstromen met een hbo-opleiding vind je hier. Ook op de opleidingspagina van de opleiding die je wilt volgen, vind je meer informatie over de toelatingsmogelijkheden. 
 • Wil je een lerarenopleiding volgen aan de VU? Bekijk hier hoe je je kunt aanmelden voor een lerarenopleiding.
 • Heb je een diploma van het Hoger Laboratoriumonderwijs (HLO)? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om door te stromen naar een masteropleiding.
 • Wil je Zigma volgen aan VU Amsterdam? Voor deze premaster geldt een andere aanmeldprocedure dan voor de andere opleidingen. Bekijk hier hoe je je kunt aanmelden voor Zigma.

Let op: een aanmelding in Studielink is niet hetzelfde als een inschrijving! Je bent pas ingeschreven als je daarvan bericht ontvangt van Studielink. Controleer goed of er faculteitsafhankelijke deadlines gelden voor jouw studie, controleer altijd de opleidingspagina van de studie naar keuze. Een aanmelding verplicht je tot niets en kan nog tot en met 31 augustus kosteloos geannuleerd worden.

Stappenplan inschrijven

 • Stap 1: meld je aan in Studielink

  Voor de meeste (pre)masteropleidingen kun je je aanmelden tot en met 31 mei. Kijk altijd op de pagina van de opleiding voor de specifieke aanmelddeadlines.

  Aanmelden voor een studie doe je in Studielink. Doe je dit voor de eerste keer? Raadpleeg dan eerst het Studielink stappenplan. Inloggen doe je met je DigiD. Heb je die nog niet? Vraag hem dan zo snel mogelijk aan want het duurt enkele dagen voordat je hem ontvangt. Veelgestelde vragen vind je in de Studielink vraagbaak.

  Om de universitaire lerarenopleiding te volgen per september moet je je vóór 1 mei aanmelden. De lerarenopleiding heeft ook een tweede startmoment per 1 februari, hiervoor kun je je aanmelden tot en met 1 november.

  Waar moet je verder op letten?

  • Kies de opleiding van je keuze met als achtervoegsel (master).
  • Let op: in Studielink kies je alleen je hoofdstudie. Wanneer je vervolgens je aanmelding gaat afronden in je persoonlijke dashboard op vu.nl kies je pas een specialisatie.
 • Stap 2: rond je aanmelding af in je persoonlijke dashboard op vu.nl

  Inloggen in je persoonlijke dashboard op vu.nl doe je hier.

  Na je aanmelding in Studielink ontvang je binnen 24 uur per e-mail inloggegevens voor het studentenportaal van de VU. Geen inloggegevens ontvangen? Check je spamfolder. Als je ze daar ook niet vindt, kun je contact opnemen met de UCIT-servicedesk via servicedesk.it@vu.nl of 020 - 59 80000.

  Rond je aanmelding af door de vragen te beantwoorden (het formulier vind je onder de applicatie Aanmelding afronden) en de eventueel gevraagde documenten te uploaden. Alleen het uploaden van je documenten volstaat overigens niet voor je inschrijving, zie stap 3.

 • Stap 3: controleer je toelating

  Controleer je toelating en doe indien nodig een toelatingsverzoek. Doe dit zo snel mogelijk na het afronden van je aanmelding in je dashboard (let op: er kunnen faculteitsafhankelijke deadlines gelden).

  Je ontvangt bericht van Studielink zodra de examencommissie van de desbetreffende opleiding een toelatingsverklaring heeft afgegeven. Bij sommige faculteiten dien je zelf een toelatingsverzoek in te dienen. Kijk op de opleidingspagina of je aan de juiste toelatingseisen voldoet. Aarzel niet om contact met de examencommissie of toelatingscommissie op te nemen als je vragen hebt.

  Toelatingsprocedure:

  • Naast een relevante vooropleiding moet je aan een aantal bijkomende criteria voldoen om te kunnen worden toegelaten. Informatie over deze criteria kun je vinden op de desbetreffende opleidingspagina in het opleidingenoverzicht
  • Neem contact op met de toelatings- of examencommissie van de betreffende opleiding om te bepalen of je direct in de master kunt instromen, je eerst nog enkele bachelorvakken moet volgen, een premaster of dat je alleen toelaatbaar bent voor de bacheloropleiding.

  Uitzonderingen:

  • Voor een aantal masters van de School of Business and Economics geldt dat je contact op moet nemen met toelating.sbe@vu.nl. Kijk voor specifieke informatie op de opleidingspagina van de master van je keuze.
  • Voor de Faculteit der Bètawetenschappen bepaalt de toelatingscommissie of je tot de opleiding kunt worden toegelaten. Vragen hierover kun je mailen naar toelating.beta@vu.nl
  • Voor de Faculteit der Sociale Wetenschappen bepaalt de toelatingscommissie in sommige gevallen of je tot de opleiding kunt worden toegelaten. Kijk voor specifieke informatie op de opleidingspagina van de master van je keuze.
  • Voor de Faculteit der Rechtsgeleerdheid bepaalt de toelatingscommissie in sommige gevallen of je tot de opleiding kunt worden toegelaten. Kijk voor specifieke informatie op de opleidingspagina van de master van je keuze.
 • Stap 4: lever de vereiste documenten in

  Lever de vereiste documenten in. Tenzij anders gecommuniceerd in persoonlijke berichtgeving heb je hier tot en met 31 augustus de tijd voor. Let op: voor documenten die door de faculteit verplicht worden gesteld kan een faculteitsafhankelijke deadline gelden! Controleer daarom altijd de opleidingspagina van de studie. 

  Vooropleiding

  Je ontvangt van de VU bericht of je een bewijs van je behaalde vooropleiding moet inleveren. De volgende documenten worden geaccepteerd: 

  • Origineel gewaarmerkte kopie diploma. Lever het document in via de post (Studie- en Studentenadministratie, de Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam) of bij de Studentenbalie (Hoofdgebouw, begane grond). Bij de Studentenbalie kun je een kopie van je diploma laten waarmerken, neem daarvoor je originele diploma en een kopie mee.
  • Afstudeerverklaring. Vraag deze aan bij je huidige opleiding. Op de verklaring moet de opleiding en de examendatum vermeld staan en de verklaring moet ondertekend zijn door de Examencommissie. Lever het origineel in via de post (Studie- en Studentenadministratie, de Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam) of bij de Studentenbalie (Hoofdgebouw, begane grond).
  • Digitaal uittreksel diplomaregister. Download het uittreksel van www.mijndiplomas.nl en lever dit digitaal in via studentenbalie@vu.nl. Je kunt geen uitgeprinte versie van het uittreksel inleveren, omdat deze niet geldig is. Let op: deze optie is alleen geldig als je niet vóór de deadline in het bezit bent van een originele gewaarmerkte kopie van je diploma of een afstudeerverklaring. Mits anders vermeld verwerken wij alleen documenten die per post of bij de studentenbalie worden ingeleverd. Lever je een digitaal document in, dan kunnen wij je (op een later moment) vragen om alsnog een hard copy document aan te leveren. 

  Verblijfsdocument

  Moet je een verblijfsdocument inleveren om jouw aanmelding af te ronden? Upload deze dan in je persoonlijke dashboard op vu.nl. Klik op de knop 'Aanmelding afronden' en op de juiste opleiding. Upload het document (voor- en achterkant) en klik op 'Verzend documenten'. Let op: wij verwerken alleen PDF-bestanden, gebruik geen ander format.

  Is de reden van verblijf 'verblijf bij familielid of partner', upload dan ook het paspoort of de verblijfsvergunning (voor- en achterkant) van je familielid of partner. Indien je geen mogelijkheid ziet om het document te uploaden, verstuur het dan als pdf per e-mail naar studentenbalie@vu.nl.

  Belangrijke informatie

  • Documenten die je ten behoeve van je inschrijving bij de Studentenbalie hebt ingeleverd, worden niet geretourneerd. Lever daarom ook géén originele diploma's in.
  • Als je je pas in de laatste twee weken van augustus aanmeldt, is er voor de VU en Studielink geen tijd meer om je nog bericht te sturen als er documenten ontbreken. In deze situatie dien je dus zelf tijdig contact op te nemen met de Studentenbalie om te achterhalen wat er nog aan je inschrijving ontbreekt indien dit onduidelijk is.
  • Wil je meer informatie over het waarmerken van een kopie van je diploma, je examendatum of wat je moet doen als je niet voor 1 september je diploma ontvangt? Kijk dan onderaan deze pagina bij de veelgestelde vragen.
 • Stap 5: betaal het collegegeld

  Zorg dat je het collegegeld uiterlijk 31 augustus betaalt, anders word je niet ingeschreven en kun je niet per september met je opleiding starten. Meer informatie over betalingen vind je hier: Algemene informatie betaling collegegeld.

 • Stap 6: check of je ingeschreven bent

  Pas wanneer je van Studielink bericht krijgt dat je ingeschreven staat voor de opleiding is je inschrijving klaar. Tot die tijd ben je dus nog niet ingeschreven! Uiterlijk 31 augustus moet je ingeschreven zijn voor je opleiding, houd dit dus in de gaten.

 • Handige links

Informatie

 • Tweede instroommoment

  De volgende opleidingen hebben een tweede instroommoment per 1 februari 2022 in collegejaar 2021-2022. 

  • Master Fiscaal Recht
  • Master Leraar VHO Bètawetenchappen (1-jarig)
  • Master Leraar VHO Mens en Maatschappij: Aardrijkskunde, Algemene en Bedrijfs-Economie, Maatschappijleer (1-jarig)
  • Master Chemistry (Joint Degree)
  • Master Computer Science (Joint Degree)
  • Master Mathematics
  • Master Leraar VHO Mens en Maatschappij: Geschiedenis, Godsdienst/levensbeschouwing (1-jarig)
  • Master Leraar VHO Taal en Cultuurwetenschappen (1-jarig)
  • Master Rechtsgeleerdheid
  • Master Tandheelkunde

  De masteropleiding Geneeskunde heeft elke maand een instroommoment. 

 • Voor studenten met een buitenlands diploma

  Studenten met een buitenlandse vooropleiding kunnen hier ook terecht. Wil je een Nederlandstalige masteropleiding gaan volgen met een buitenlandse vooropleiding? Dan volg je het stappenplan zoals hierboven beschreven.

  Wil je een Engelstalige masteropleiding gaan volgen met een buitenlandse vooropleiding? Dan volg je de application procedure for international degree holders.

 • Veelgestelde vragen

  Deze informatie gaat specifiek over Studielink en de VU, bij andere universiteiten kan de procedure anders verlopen.

  Wat is een gewaarmerkte kopie van een diploma?
  Het waarmerk is een (getekende) verklaring op een kopie van het diploma dat aangeeft dat de kopie exact overeenkomt met het originele diploma. Een bevoegde instantie zet dan een stempel, een handtekening en een datum op de kopie waaruit dit blijkt. Je dient het originele diploma te laten zien als je een kopie ervan wil laten waarmerken. Het waarmerken kan gebeuren door: 

  • de school/instelling waar je het diploma hebt behaald; 
  • de Studentenbalie van de VU, als je bij de VU gaat studeren. Je neemt dan zelf je diploma en een kopie van je diploma mee. Bij de Studentenbalie wordt de kopie vervolgens gewaarmerkt en ingenomen. 

  Wat is mijn examendatum?
  Je examendatum is de datum die op je diploma staat; een ander woord hiervoor is afstudeerdatum. Je examendatum is dus niet hetzelfde als de datum waarop je je diploma uitgereikt krijgt. De diploma-uitreiking vindt vaak pas later plaats.  

  Ik krijg het diploma van mijn vooropleiding pas ná 1 september uitgereikt door mijn vorige instelling, maar ik moet vóór die datum een gewaarmerkte kopie inleveren bij de VU om mijn inschrijving af te ronden. Wat moet ik doen?
  Als je je diploma pas na 1 september in handen hebt, maar je examendatum (de afstudeerdatum die op je diploma staat) is op of voor 31 augustus, dan kun je bij je huidige instelling een afstudeerverklaring aanvragen en deze (tijdelijk) inleveren. 

  De afstudeerverklaring dient een originele verklaring (op briefhoofdpapier) te zijn, ondertekend door degene die hiertoe bevoegd is (genoemd met naam en functie) en dient te vermelden: datum van afgifte, de behaalde graad, de officiële datum van afstuderen (examendatum) en de datum waarop je jouw diploma zult ontvangen.

  Ik heb een vraag over of namens een (aankomend) student. Waar kan ik terecht?
  De informatie op de website is voor iedereen vrij toegankelijk. De VU geeft geen informatie over meerderjarige studenten aan derden; persoonlijke gegevens worden alleen met de student zelf besproken. Indien een student door (dringende) onvoorziene omstandigheden niet zelf kan communiceren vraagt de VU om schriftelijk bewijs hiervan. Het is ter beoordeling van de VU (en situatieafhankelijk) wat dan de vervolgstappen zijn. 

  Ik heb me aangemeld voor een opleiding via Studielink. Waar kan ik de status van mijn aanmelding vinden? 
  Via Studielink kun je de algemene status van je inschrijfverzoek bekijken. Gedetailleerde informatie over de voortgang van je inschrijving ontvang je via e-mail van de instelling. Daarnaast kun je de status van je aanmelding volgen via je persoonlijke dashboard op vu.nl.
   
  Ik wil me inschrijven voor meer dan één opleiding (aan de VU). Hoe doe ik dit en moet ik dubbel collegegeld betalen?
  Als je je in wilt schrijven voor meer dan één opleiding, ga je in Studielink naar ‘Mijn inschrijvingen’ en kies je voor ‘Nieuwe inschrijving toevoegen’. Je doorloopt voor elke opleiding apart de gehele aanmeldprocedure van Studielink, inclusief het invoeren van de betaalgegevens. Alleen dan kun je je inschrijvingen voltooien. Je bent over het algemeen maar éénmaal collegegeld verschuldigd, maar controleer dit altijd goed. De tarieven en meer informatie omtrent het collegegeld vind je hier.

  Bij mijn inschrijving in Studielink staat bij ‘Betalingsgegevens’ dat ik het collegegeld vanaf mei kan betalen. Wanneer weet ik of ik word toegelaten en moet betalen?
  Vanaf mei kun je bij Studielink je betaalgegevens invullen. Heb je je voor 1 mei aangemeld, dan ontvang je bericht van Studielink als de betaalmodule opengaat. Meld je je na 1 mei aan, dan dien je meteen bij je aanmelding in Studielink je betaalgegevens in te vullen. De daadwerkelijke betaling moet uiterlijk 31 augustus gedaan zijn, maar dit kun je ook al eerder doen en voordat je bent toegelaten. Word je niet toegelaten, dan kan je inschrijving niet volledig worden en wordt de betaling automatisch geannuleerd/gerestitueerd.

  Let op! Alleen betaalgegevens invullen in Studielink leidt niet tot een echte betaling. Na het invullen van je betaalgegevens in Studielink wordt de hoogte van je collegegeld berekend. Dit duurt maximaal 24 uur. Je ontvangt bericht als de vordering bekend is. Vanaf dat moment kun je het collegegeld betalen. Doe je dit middels een machtiging in Studielink? Dan dien je die te bevestigen voor 31 augustus. Deze bevestiging van de machtiging is pas de definitieve betaling. Zorg dus dat je dit op tijd doet! 

  De verschillende manieren waarop het collegegeld kan worden betaald vind je hier.

  Ik wil me aanmelden voor een opleiding en heb een buitenlandse vooropleiding. Kan ik me aanmelden via Studielink? 
  Als aankomend student meld je je altijd aan via Studielink, ook als je een buitenlandse vooropleiding hebt, in het buitenland woonachtig bent of beiden. Je ontvangt dan van Studielink de melding dat je diploma niet automatisch geverifieerd kan worden en je wordt verzocht een gewaarmerkte kopie van je diploma op te sturen naar de instelling. Je diploma zal geverifieerd worden door de instelling.

  Ik wil een wijziging aanbrengen in mijn gegevens die ik via Studielink heb ingevoerd. Hoe kan ik dit doen en worden mijn wijzigingen automatisch doorgegeven aan de VU? 

  Je kunt je gegevens in Studielink wijzigen onder 'Mijn gegevens' of 'Mijn inschrijvingen'. Deze wijzigingen worden zowel aan de VU als aan DUO doorgegeven. Als je vragen hebt over het wijzigen van je gegevens in Studielink, kun je contact opnemen met de Studentenbalie.

  Wijziging doorgeven in Studielink

Contact

Heb je vragen? Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

Bel +31 (0)20 59 85020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00)

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (log in met je VUnetID)