Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Aanmelden masteropleiding?

Je kunt je op verschillende manieren aanmelden voor een masteropleiding. De wijze hangt af van de vooropleiding die je hebt gevolgd.

Heb je een hbo-opleiding afgerond en wil je nu een masteropleiding aan de VU gaan doen? Dan moet je meestal eerst een pre-master of schakeltraject volgen. Voor sommige opleidingen dien je ook deel te nemen aan een pre-masterassessment. Hier zijn mogelijk niet-restitueerbare kosten aan verbonden.

Specifieke toelatingseisen voor een opleiding vind je terug in de Onderwijs- en Examenregeling (OER) en op de opleidingspagina van de desbetreffende opleiding.

De informatie op deze pagina is bedoeld voor studenten met een Nederlandse vooropleiding. Heb je een internationaal diploma, kijk dan op de Engelstalige pagina. De aanmeldingen voor collegejaar 2024-2025 openen vanaf 1 oktober 2023 in Studielink.

Aanmeldprocedure

Je kunt je op verschillende manieren aanmelden voor een masteropleiding. De wijze hangt af van het type opleiding dat je wilt gaan volgen.

 • Wil je instromen met een VU-bachelordiploma of een VU-premaster bij een masteropleiding waarvoor je direct toelaatbaar bent en er geen selectie is? Volg dan het onderstaande stappenplan 'Aanmelden met een wo-bachelor'. Stap 3 en 4 kun je overslaan.
 • Wil je instromen met een bachelordiploma van een andere universiteit? Volg dan het onderstaande stappenplan 'Aanmelden met een wo-bachelor'. Doorloop alle stappen.
 • Wil je instromen met een hbo-bachelor? Dan moet je meestal eerst een pre-master of schakeltraject volgen. Kijk voor meer informatie in het onderstaande overzicht 'Aanmelden met een hbo-bachelor'. Meer informatie over doorstromen met een hbo-opleiding vind je ook hier.
 • Wil je instromen bij een masterprogramma met een partnerinstelling? De aanmelding voor deze studies verloopt via Studielink. Kijk in Studielink bij welke onderwijsinstelling je moet aanmelden.

Afwijkende procedures

 • Wil je een lerarenopleiding volgen aan de VU? Bekijk hier hoe je je kunt aanmelden voor een lerarenopleiding.
 • Heb je een diploma van het Hoger Laboratoriumonderwijs (HLO)? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om door te stromen naar een masteropleiding.
 • Wil je Zigma volgen aan VU Amsterdam? Voor deze pre-master geldt een andere aanmeldprocedure dan voor de andere opleidingen. Bekijk hier hoe je je kunt aanmelden voor Zigma.

Aanmelding vs. inschrijving

Een aanmelding in Studielink is niet hetzelfde als een inschrijving! Je bent pas ingeschreven als je daarvan bericht ontvangt van Studielink. Controleer goed of er faculteitsafhankelijke deadlines gelden voor jouw studie. Dit controleer je op de opleidingspagina van de studie naar keuze. Een aanmelding verplicht je tot niets en kan nog tot en met 31 augustus kosteloos geannuleerd worden.

Aanmelden met een wo-bachelor

 • Aanmelddeadlines september-instroom

  De meeste (pre-)masteropleidingen hebben een aanmelddeadline van 31 mei, maar kijk altijd op de opleidingspagina voor specifieke aanmelddeadlines. Een aanmelddeadline betekent dat je voor deze datum een aanmelding in Studielink moet doen en deze verder moet afronden in je persoonlijke dashboard op VU.nl.

  De VU kan niet beoordelen of je toelaatbaar bent als je aanmelding onvolledig is. Als je (voorwaardelijk) bent toegelaten tot een opleiding heb je tot 31 augustus de tijd om je inschrijving te voltooien. Dit doe je door het collegegeld te betalen en te voldoen aan eventuele aanvullende voorwaarden. 

  Zorg dat je op tijd begint en je inschrijving op tijd afrondt, want inschrijven met terugwerkende kracht is niet mogelijk. Dit betekent dat als je inschrijving op 31 augustus nog niet is afgerond, je niet per 1 september kunt starten met je studie.

 • Aanmelddeadlines februari-instroom

  Aanmelddeadlines

  Voor studies met een startdatum van 1 februari kunnen andere aanmeld- en inschrijvingsdeadlines gelden. Kijk op de opleidingspagina van de studie naar keuze en in de Regeling Aanmelding en Inschrijving. Neem bij vragen contact op met de Studentenbalie of de Toelatingscommissie van de faculteit.

  Startdatum: 1 februari 2024

  De volgende opleidingen hebben een tweede instroommoment per 1 februari 2024 in collegejaar 2023-2024. 

  De masteropleiding Geneeskunde heeft elke maand een instroommoment. 

 • Diploma van een andere Nederlandse universiteit

  Als je een bachelordiploma hebt behaald aan een onderwijsinstelling in Nederland, dan kun je worden toegelaten tot een masteropleiding aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De toelatingscommissie beoordeelt of je diploma voldoende relevant is om te worden toegelaten. Ze kan aanvullende eisen stellen waaraan moet worden voldaan om toelaatbaar te zijn tot de opleiding.

 • Stap 1: meld je aan in Studielink

  Voor de meeste (pre-)masteropleidingen kun je je aanmelden tot en met 31 mei. Kijk altijd op de opleidingspagina voor de specifieke aanmelddeadlines.

  Aanmelden voor een studie doe je in Studielink. Doe je dit voor de eerste keer? Raadpleeg dan eerst het Studielink stappenplan. Inloggen doe je met je DigiD. Heb je die nog niet? Vraag hem dan zo snel mogelijk aan, want het duurt enkele dagen voordat je hem ontvangt.

  Universitaire lerarenopleiding

  • Om de universitaire lerarenopleiding te volgen per september moet je je vóór 1 mei aanmelden.
  • De lerarenopleiding heeft ook een tweede startmoment per 1 februari. Hiervoor kun je je aanmelden tot en met 1 november.

  Overige informatie

  • Kies in Studielink de opleiding van je keuze met als achtervoegsel (master).
  • In Studielink kies je alleen je hoofdstudie. Je specialisatie kies je wanneer je vervolgens je aanmelding gaat afronden in je persoonlijke dashboard op VU.nl.
 • Stap 2: rond je aanmelding af in je persoonlijke dashboard op VU.nl

  Na je aanmelding in Studielink ontvang je binnen 48 uur (twee werkdagen) per e-mail inloggegevens voor het studentenportaal van de VU. Als je al student bent (geweest) bij de VU, gebruik dan je bestaande VUnetID en wachtwoord om in te loggen op je dashboard.

  Heb je geen inloggegevens ontvangen? Check dan eerst je spamfolder. Als je ze daar ook niet vindt, kun je contact opnemen met de UCIT-servicedesk via servicedesk.it@vu.nl of 020 - 59 80000.

  Om in te loggen ga je naar je VU-dashboard en klik je rechtsboven op het profiel-icoontje. Nadat je bent ingelogd, kun je via de app Aanmelding afronden verder met je aanmelding. Beantwoord alle vragen en upload de eventueel gevraagde documenten. Alleen het uploaden van je documenten volstaat niet voor je inschrijving.

 • Stap 3: controleer je toelating

  Toelatingsverzoek

  • Controleer je toelating en doe indien nodig een toelatingsverzoek. Doe dit zo snel mogelijk na het afronden van je aanmelding in je dashboard. Let op: er kunnen faculteitsafhankelijke deadlines gelden.
  • Je ontvangt bericht van Studielink zodra de examencommissie van de desbetreffende opleiding een toelatingsverklaring heeft afgegeven. Bij sommige faculteiten dien je zelf een toelatingsverzoek in te dienen. Kijk op de opleidingspagina of je aan de juiste toelatingseisen voldoet. Aarzel niet om contact op te nemen met de Examencommissie of Toelatingscommissie als je vragen hebt.

  Toelatingsprocedure

  • Naast een relevante vooropleiding moet je aan een aantal bijkomende criteria voldoen om te kunnen worden toegelaten. Informatie over deze criteria kun je vinden op de desbetreffende opleidingspagina.
  • Neem contact op met de Toelatingscommissie of Examencommissie van de betreffende opleiding om te bepalen of je:
    • direct in de master kunt instromen;
    • je eerst nog enkele bachelorvakken moet volgen;
    • je een pre-master moet volgen;
    • of alleen toelaatbaar bent tot de bacheloropleiding.

  Uitzonderingen

  • Voor een aantal masters van de School of Business and Economics geldt dat je contact op moet nemen met toelating.sbe@vu.nl. Kijk voor specifieke informatie op de opleidingspagina van de master van je keuze.
  • Voor de Faculteit der Bètawetenschappen bepaalt de toelatingscommissie of je tot de opleiding kunt worden toegelaten. Vragen hierover kun je mailen naar toelating.beta@vu.nl
  • Voor de Faculteit der Sociale Wetenschappen bepaalt de toelatingscommissie in sommige gevallen of je tot de opleiding kunt worden toegelaten. Kijk voor specifieke informatie op de opleidingspagina van de master van je keuze.
  • Voor de Faculteit der Rechtsgeleerdheid bepaalt de toelatingscommissie in sommige gevallen of je tot de opleiding kunt worden toegelaten. Kijk voor specifieke informatie op de opleidingspagina van de master van je keuze.
 • Stap 4: lever de vereiste documenten in

  Lever de vereiste documenten in. Tenzij anders gecommuniceerd in persoonlijke berichtgeving heb je hier tot en met 31 augustus de tijd voor. Let op: voor documenten die door de faculteit verplicht worden gesteld kan een faculteitsafhankelijke deadline gelden! Controleer daarom altijd de opleidingspagina van de studie. 

  Vooropleiding

  Je ontvangt van de VU bericht of je een bewijs van je behaalde vooropleiding moet inleveren. De volgende documenten worden geaccepteerd: 

  • Origineel gewaarmerkte kopie diploma
   Lever het document in per post of bij de Studentenbalie (begane grond, Hoofdgebouw). Bij de Studentenbalie kun je een kopie van je diploma laten waarmerken, neem daarvoor je originele diploma en een kopie mee.

   Vrije Universiteit Amsterdam
   Studie- en Studentadministratie
   De Boelelaan 1105
   1081 HV Amsterdam
  • Afstudeerverklaring
   Vraag deze aan bij je huidige opleiding. Op de verklaring moet de opleiding en de examendatum vermeld staan en de verklaring moet ondertekend zijn door de Examencommissie. Lever het origineel in per post of bij de Studentenbalie (begane grond, Hoofdgebouw).

   Vrije Universiteit Amsterdam
   Studie- en Studentadministratie
   De Boelelaan 1105
   1081 HV Amsterdam
  • Digitaal uittreksel diplomaregister
   Download het uittreksel van www.mijndiplomas.nl en lever dit digitaal in via studentenbalie@vu.nl. Je kunt geen uitgeprinte versie van het uittreksel inleveren, omdat deze niet geldig is. Let op: deze optie is alleen geldig als je niet vóór de deadline in het bezit bent van een originele gewaarmerkte kopie van je diploma of een afstudeerverklaring. Mits anders vermeld verwerken wij alleen documenten die per post of bij de Studentenbalie worden ingeleverd. Lever je een digitaal document in, dan kunnen wij je (op een later moment) alsnog vragen om een hard copy document aan te leveren. 

  Belangrijke informatie

  • Documenten die je ten behoeve van je inschrijving bij de Studentenbalie hebt ingeleverd, worden niet geretourneerd. Lever daarom ook géén originele diploma's in.
  • Als je je pas in de laatste twee weken van augustus aanmeldt, is er voor de VU en Studielink geen tijd meer om je een bericht te sturen als er documenten ontbreken. In deze situatie dien je dus zelf tijdig contact op te nemen met de Studentenbalie om te achterhalen wat er nog aan je inschrijving ontbreekt.
  • Wil je meer informatie over het waarmerken van een kopie van je diploma, je examendatum of wat je moet doen als je niet voor 1 september je diploma ontvangt? Kijk dan op de pagina Vragen over mijn diploma.
 • Stap 5: betaal het collegegeld

  Zorg dat je uiterlijk 31 augustus het collegegeld betaalt of de digitale machtiging afgeeft. Anders word je niet ingeschreven en kan je niet van start met de opleiding. Je regelt je betaling vanaf begin mei in Studielink.

  Kies je in Studielink voor een digitale machtiging? Dan moet je deze nog bevestigen wanneer de actie in je to-do-lijst verschijnt. Dit duurt maximaal 24 uur. De bevestiging is de daadwerkelijke betaling, dus vergeet deze stap niet. Afschrijving van de (eerste) termijn gebeurt eind september, de incassokalender vind je hier.

 • Stap 6: check of je ingeschreven bent

  Gedurende je procedure kun je de status van je aanmelding inzien via de app 'Aanmelding afronden' in je dashboard op VU.nl onder 'Apps en pagina's'. Wanneer je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan ontvang je een bevestiging van inschrijving via Studielink. De status van je verzoek tot inschrijving wijzigt in Studielink dan naar ‘ingeschreven’. Uiterlijk 31 augustus moet je ingeschreven zijn voor je opleiding, houd dit dus in de gaten.

Aanmelden met een hbo-bachelor

 • Pre-mastertraject

  Als je een bachelordiploma hebt behaald aan een hogeschool (hbo) in Nederland, dan kun je eventueel worden toegelaten tot een masteropleiding aan de VU. In de meeste gevallen moet je eerst een voorbereidend pre-mastertraject volgen. Dit duurt meestal een jaar. Pre-masterprogramma's worden voornamelijk in het Nederlands gegeven. Kijk voor meer informatie op de pre-masterpagina.

  De toelatingscommissie van de faculteit bepaalt of je diploma('s) voldoende relevant zijn om toelaatbaar te zijn. Ze kan aanvullende eisen stellen voordat je tot de opleiding wordt toegelaten.

 • Aanmelddeadlines

  Voor de meeste (pre-)masteropleidingen kun je je aanmelden tot en met 31 mei. Kijk echter altijd op de opleidingspagina voor de specifieke aanmelddeadlines.

  Je moet je aanmelden via Studielink en vóór 31 mei contact opnemen met de coördinator van de masteropleiding. Coördinatoren en verdere aanmeldprocedures zijn te vinden op de desbetreffende opleidingspagina.

  Ben je een niet-EU/EER student en heb je een verblijfsvergunning? Dan moet je ook contact opnemen met studentimmigration@vu.nl voor de procedure om je verblijfsvergunning te wijzigen.

  Pre-masters School of Business and Economics (SBE)

  De School of Business and Economics biedt pre-masterprogramma's aan met als startdatum 1 februari. De uiterste aanmelddatum voor deze programma's is 31 januari. Op je diploma moet een examendatum vóór 1 februari staan vermeld.

  Pre-master Faculteit der Rechtsgeleerdheid

  Aanmelden voor het pre-mastertraject Rechtsgeleerdheid (SchakelzoneRecht) is het hele jaar mogelijk.

Aanvullende informatie

 • Studenten met een buitenlands diploma

  • Wil je een Nederlandstalige masteropleiding gaan volgen met een buitenlandse vooropleiding? Volg dan het stappenplan Aanmelden voor een masteropleiding met een wo-bachelor zoals hierboven beschreven.
  • Wil je een Engelstalige masteropleiding gaan volgen met een buitenlandse vooropleiding? Volg dan de application procedure for international degree holders.
 • Veelgestelde vragen

  Deze informatie gaat specifiek over Studielink en de VU, bij andere universiteiten kan de procedure anders verlopen.

  Studielink

  Ik wil me aanmelden voor een opleiding met een buitenlandse vooropleiding. Hoe doe ik dat? 
  Als aankomend student meld je je altijd aan via Studielink, ook als je een buitenlandse vooropleiding hebt, in het buitenland woonachtig bent of beiden. Je ontvangt dan van Studielink de melding dat je diploma niet automatisch geverifieerd kan worden en je wordt verzocht een gewaarmerkte kopie van je diploma op te sturen naar de instelling. Je diploma zal geverifieerd worden door de instelling.

  Ik heb me aangemeld voor een opleiding via Studielink. Waar kan ik de status van mijn aanmelding vinden? 
  Via Studielink kun je de algemene status van je inschrijfverzoek bekijken. Gedetailleerde informatie over de voortgang van je inschrijving ontvang je per e-mail van de instelling. Daarnaast kun je de status van je aanmelding volgen via je persoonlijke dashboard op VU.nl.

  Ik wil een wijziging aanbrengen in de gegevens die ik via Studielink heb ingevoerd. Hoe kan ik dit doen en worden mijn wijzigingen automatisch doorgegeven aan de VU? 
  Je kunt je gegevens in Studielink wijzigen onder 'Mijn gegevens' of 'Mijn inschrijvingen'. Deze wijzigingen worden zowel aan de VU als aan DUO doorgegeven. Als je vragen hebt over het wijzigen van je gegevens in Studielink, kun je contact opnemen met de Studentenbalie.

  Vooropleiding 

  Voor meer informatie over het aanleveren van je vooropleiding kijk je op deze pagina.

  Collegegeld

  Ik wil me inschrijven voor meer dan één opleiding (aan de VU). Hoe doe ik dit en moet ik dubbel collegegeld betalen?
  Als je je in wilt schrijven voor meer dan één opleiding, ga je in Studielink naar ‘Mijn inschrijvingen’ en kies je voor ‘Nieuwe inschrijving toevoegen’. Je doorloopt voor elke opleiding apart de gehele aanmeldprocedure van Studielink, inclusief het invoeren van de betaalgegevens. Alleen dan kun je je inschrijvingen voltooien. Je bent over het algemeen maar éénmaal collegegeld verschuldigd, maar controleer dit altijd goed. De tarieven en meer informatie omtrent het collegegeld vind je hier.

  In Studielink staat dat ik het collegegeld vanaf mei kan betalen. Wanneer weet ik of ik word toegelaten en moet betalen?
  Vanaf mei kun je bij Studielink je betaalgegevens invullen. Heb je je voor 1 mei aangemeld, dan ontvang je bericht van Studielink als de betaalmodule opengaat. Meld je je na 1 mei aan, dan dien je meteen bij je aanmelding in Studielink je betaalgegevens in te vullen. De daadwerkelijke betaling moet uiterlijk 31 augustus gedaan zijn als je per 1 september start of uiterlijk 31 januari als je per 1 februari start. De betaling kun je ook al eerder doen en voordat je bent toegelaten. Word je niet toegelaten, dan kan je inschrijving niet volledig worden en wordt de betaling automatisch geannuleerd/gerestitueerd. 

  Let op! Alleen betaalgegevens invullen in Studielink leidt niet tot een echte betaling. Na het invullen van je betaalgegevens in Studielink wordt de hoogte van je collegegeld berekend. Dit duurt maximaal 24 uur. Je ontvangt bericht als de vordering bekend is. Vanaf dat moment kun je het collegegeld betalen. Doe je dit middels een machtiging in Studielink? Dan dien je deze te bevestigen voor 31 januari of 31 augustus (afhankelijk van de startdatum van je opleiding). De bevestiging van de machtiging is pas de definitieve betaling. Zorg dus dat je dit op tijd doet! 

  De verschillende manieren waarop het collegegeld kan worden betaald vind je hier.

  Overige vragen

  Ik heb een vraag over of namens een (aankomend) student. Waar kan ik terecht?
  De informatie op de website is voor iedereen vrij toegankelijk. De VU geeft geen informatie over meerderjarige studenten aan derden; persoonlijke gegevens worden alleen met de student zelf besproken. Indien een student door (dringende) onvoorziene omstandigheden niet zelf kan communiceren vraagt de VU om schriftelijk bewijs hiervan. Het is ter beoordeling van de VU (en situatieafhankelijk) wat dan de vervolgstappen zijn. 

Heb je vragen of advies nodig?

Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl o.v.v. je studentnummer

Stuur ons een bericht via de online chat (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Bel +31 (0)20 59 85020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (log in met je VUnetID)