Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Doorstromen na het HBO

Als hbo-bachelorstudent kun je doorstromen naar een één- of tweejarige master aan de VU. 

Let op: deze pagina bevat informatie over de doorstroom van hbo naar een universitaire master. Indien je van het hbo wilt doorstromen naar een universitaire bachelor, vind je hier meer informatie.

Het Hoger Beroeps Onderwijs en het Wetenschappelijk Onderwijs verschillen in een aantal opzichten van elkaar. Studeren aan een universiteit vraagt om een analytisch denkvermogen en legt de nadruk op onderzoek. Een hbo-opleiding is over het algemeen meer gericht op de praktijk. Een hbo-opleiding sluit daarom niet naadloos aan op een universitaire master. Om kennis en vaardigheden op het vereiste niveau te brengen voor de start van een universitaire master is het vaak nodig om een aanvullend programma (premaster programma) te volgen aan de universiteit.

Met een hbo-bachelordiploma moet je meestal eerst een premaster of bachelortraject volgen, alvorens te kunnen starten met de (aansluitende) masteropleiding. Kijk op de opleidingspagina van jouw masteropleiding voor de toelatingsmogelijkheden met een hbo-bachelor.

Drie instroommogelijkheden

Overweeg je een master aan de VU te gaan volgen? Dan heb je drie instroommogelijkheden:

Je volgt een schakeltraject, oftewel premaster, van meestal 30 studiepunten.

Je volgt eerst vakken binnen de bacheloropleiding. Afhankelijk van je vooropleiding kun je hiervoor een aantal vrijstellingen krijgen.

Bij enkele masters kun je direct instromen in de master als je de juiste vooropleiding hebt gevolgd. Meld je dan aan volgens de reguliere aanmeldprocedure voor masteropleidingen.

Welke mogelijkheden zijn er met jouw vooropleiding?

Wil je weten welke mogelijkheden je met jouw vooropleiding hebt? Kijk dan bij de masteropleiding voor meer informatie over de toelatingsmogelijkheden. Neem contact op met de voorlichter van jouw masteropleiding naar keuze als je nog vragen hebt.

Ook studenten met een bachelor in het Hoger Laboratorium Onderwijs kunnen doorstromen naar een master bij de VU. Bekijk alle mogelijkheden voor HLO-studenten.

Contact

Heb je vragen? Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

De Studentenbalie geeft antwoord. Bel 020-5985020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (inloggen met je VUnet-ID)