Ben ik toelaatbaar met mijn hbo-propedeuse of hbo-diploma?

Heb je een hbo-propedeuse of hbo-diploma behaald? Dan ben je toelaatbaar tot een bacheloropleiding als er geen aanvullende eisen zijn.

Meer informatie over de vooropleidingseisen vind je op de pagina van je opleiding.

Als je niet aan de eisen voldoet, moet je deficiënties wegwerken door het behalen van de juiste toetsen op 6 vwo-niveau.

Moet je aan taaleisen voldoen? Bekijk dan de pagina Voldoen aan taaleisen.

Deficiënties moeten uiterlijk 15 juli zijn weggewerkt (dit geldt voor selectieopleidingen, voor de VU Studiekeuzecheck opleidingen is dit 31 augustus), anders verbruik je een deelnamekans, tenzij je om uitstel vraagt, zoals terug te vinden in de regeling Selectie en plaatsing.

• Bewijs van behaalde vooropleiding
    - Je ontvangt van de VU bericht of je een bewijs van je behaalde vooropleiding of een bewijs van de behaalde vakken op 6 vwo moet inleveren.
    - De volgende documenten worden geaccepteerd:
      • Digitaal uittreksel diplomaregister. Download het uittreksel van www.mijndiplomas.nl en lever deze digitaal in via studentenbalie@vu.nl. Je kunt geen uitgeprinte versie van het uittreksel inleveren, omdat deze niet geldig is.
      • Gewaarmerkte kopie diploma. Lever het document in via de post (Studie- en Studentenadministratie, De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam) of bij de Studentenbalie (Hoofdgebouw, begane grond). Bij de Studentenbalie kun je je diploma laten waarmerken. Neem daarvoor je originele diploma en een kopie mee.
      • Afstudeerverklaring. Vraag deze aan bij je huidige opleiding. Op de verklaring moet de opleiding en de examendatum vermeld staan en de verklaring moet ondertekend zijn door de Examencommissie. Lever het origineel in via de post (Studie- en Studentenadministratie, De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam) of bij de Studentenbalie (Hoofdgebouw, begane grond).
      • Certificaat behaald vak op 6 vwo niveau. Lever het originele document in via de post (Studie- en Studentenadministratie, De Boelelaan,1081 HV Amsterdam) of bij de Studentenbalie (Hoofdgebouw, begane grond).
  • Hbo-propedeuse of hbo-diploma behaald in augustus
    Behaal je in augustus je hbo-propedeuse of je hbo-diploma? Lever dan zo snel mogelijk een originele afstudeerverklaring in.
  • Extra informatie als hbo je vooropleiding is
    -Je meldt je voor de opleiding van je keuze aan in Studielink. Bij het invullen van je vooropleiding staat hbo niet in de lijst. Om je hbo-propedeuse in Studielink te registreren, klik je op ‘Anders’. Vervolgens kun je de gegevens van je hbo-opleiding invoeren.
    - Het kan zijn dat je van DUO het bericht krijgt dat je deficiënt bent, terwijl je wel aan de toelatingseisen voldoet. Dit gebeurt als je vóór je hbo-propedeuse een havo-diploma hebt behaald en deze ook als vooropleiding hebt opgegeven. In dat geval raden we je aan alleen te vermelden dat je een hbo-opleiding als vooropleiding hebt gedaan. Als je de melding toch krijgt, ontvang je hiervan een schriftelijk bericht waarin het vervolg van de procedure is opgenomen, zodat je alsnog kunt aantonen dat je over een hbo-diploma beschikt.

Heb je vragen? Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

De Studentenbalie geeft antwoord. Bel 020-5985020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00).

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (inloggen met je VUnet-ID)