Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Hoe meld ik me aan voor een opleiding met selectie (numerus fixus)?

Je kunt je vanaf 1 oktober aanmelden voor een numerus fixus-opleiding voor collegejaar 2024-2025. Meld je vóór 15 januari aan door het stappenplan op deze pagina te volgen.

Een aanmelding verplicht je tot niets en kan t/m 31 augustus kosteloos geannuleerd worden. Meld je sowieso op tijd aan, óók als je bijvoorbeeld nog niet weet of je je vwo-diploma of hbo-propedeuse gaat halen.

Let op! Als je je voor een opleiding in Studielink aanmeldt, ben je nog niet ingeschreven. Je bent pas ingeschreven als je dat bericht ontvangt van Studielink en de VU.

Bekijk eerst welke eisen er worden gesteld aan jouw vooropleiding en of je moet voldoen aan aanvullende eisen. Dit vind je terug op de pagina van de opleiding naar keuze.

De deadline voor het aanmelden in Studielink is 15 januari 2024.

Nadat je je hebt aangemeld, start de selectieprocedure. Word je daarna toegelaten? Dan maak je je aanmelding definitief en schrijf je je in. Je bent pas ingeschreven wanneer je aan alle toelatings- en inschrijfvoorwaarden hebt voldaan, bent geselecteerd voor de opleiding en het hele stappenplan zoals hieronder beschreven hebt doorlopen. Let hierbij goed op de deadlines, deze worden streng gehanteerd.

Stappenplan aanmelden voor een numerus fixus-opleiding

 • Stap 1: check de toelatings- en selectie-eisen van de opleiding naar keuze

  Check op de pagina van de opleiding eerst welke toelatings- en selectie-eisen er gelden.

 • Stap 2: meld je aan in Studielink voor de opleiding

  Je logt in Studielink in met je DigiD. Selecteer daarna de opleiding naar keuze. 

  Let op: aanmelden voor numerus fixus opleidingen kan uiterlijk tot en met 15 januari 2024.

 • Stap 3: voldoe aan de selectie-eisen

  Zorg dat je vóór de aanmelddeadline voldoet aan de selectie-eisen. Je vindt deze op de pagina van de desbetreffende opleiding.

 • Stap 4: rond je aanmelding af in je persoonlijke dashboard op VU.nl

  Rond je aanmelding af in je aanmeldportaal en upload de gevraagde documenten. Doe dit op tijd, anders kun je niet deelnemen aan de selectie! De exacte deadline vind je op de opleidingspagina, houd er rekening mee dat dit voor bepaalde studies ook al 15 januari is. Na het afronden van je aanmelding ontvang je vanuit de faculteit meer informatie over de selectie(toetsen).

 • Stap 5: accepteer je plek binnen twee weken na plaatsing

  Op 15 april ontvang je via Studielink je rangnummer. Als het je recht geeft op een plek krijg je een plaats aangeboden via Studielink. De aangeboden plaats moet je binnen twee weken accepteren. Doe je dit niet of niet op tijd, dan komt je plek vrij voor de kandidaat met het eerstvolgende rangnummer. Je kunt dan niet meer deelnemen aan de opleiding per 1 september. Zie voor een actueel overzicht van de vrijgegeven rangnummers onze numerus fixus-pagina.

  Wanneer je later dan 15 april een plaats aangeboden krijgt, dan moet je deze ook binnen twee weken accepteren.  Hiernaast dien je aan alle vooropleidings- en inschrijfvoorwaarden te voldoen inclusief het betalen van het collegegeld.

 • Stap 6: lever de vereiste documenten in

  Vooropleiding

  Je ontvangt van de VU bericht of je een bewijs van je behaalde vooropleiding moet inleveren. De uiterlijke deadline om je documenten in te leveren is 15 juli. De volgende documenten worden geaccepteerd:

  • Originele gewaarmerkte kopie diploma. Lever het document in via de post (Studie-en Studentadministratie, de Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam) of bij de Studentenbalie (Hoofdgebouw, begane grond). Bij de Studentenbalie kun je je diploma laten waarmerken, vergeet niet je originele diploma en een kopie mee te nemen. Let op: lever géén originele documenten in, deze worden namelijk niet teruggestuurd.

  • Afstudeerverklaring. Vraag deze aan bij je huidige opleiding. Op de verklaring moet de opleiding en de examendatum vermeld staan en de verklaring moet ondertekend zijn door de Examencommissie. Lever het origineel in via de post (Studie-en Studentadministratie, de Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam) of bij de Studentenbalie (Hoofdgebouw, begane grond) of vraag aan je huidige instelling om het direct te versturen naar admissiondocuments@vu.nl

  • Digitaal uittreksel diplomaregister. Download het uittreksel van www.mijndiplomas.nl en lever dit digitaal in via studentenbalie@vu.nl. Je kunt geen uitgeprinte versie van het uittreksel inleveren, omdat deze niet geldig is. Let op: deze optie is alleen geldig als je niet vóór de deadline in het bezit bent van een originele gewaarmerkte kopie van je diploma of een afstudeerverklaring. Mits anders vermeld verwerken wij alleen documenten die per post of bij de Studentenbalie worden ingeleverd. Lever je een digitaal document in, dan kunnen wij je (op een later moment) vragen om alsnog een hard copy document aan te leveren.
 • Stap 7: betaal het collegegeld

  Zorg dat je het collegegeld betaalt of de digitale machtiging afgeeft vóór 15 juli. Anders raak je niet ingeschreven en kun je niet van start met de opleiding. Kies je in Studielink voor een digitale machtiging? Dan moet je die nog bevestigen wanneer de actie in je to-do-lijst verschijnt. Dit duurt maximaal 24 uur. De bevestiging is de daadwerkelijke betaling, dus vergeet deze stap niet!

  Wanneer je later een plaats aangeboden krijgt, dien je binnen 14 dagen je plaats te accepteren en het collegegeld te voldoen.

 • Stap 8: check of je ingeschreven staat

  Wanneer je aan alle vooropleidingseisen en inschrijfvoorwaarden hebt voldaan, inclusief het betalen van het collegegeld en je plaats hebt geaccepteerd, dan word je inschrijving afgerond. Je ontvangt van Studielink en VU een bericht dat je ingeschreven bent.

Heb je vragen of advies nodig?

Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl o.v.v. je studentnummer

Stuur ons een bericht via de online chat (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Bel +31 (0)20 59 85020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (log in met je VUnetID)