Hoe meld ik me aan voor een opleiding met selectie? - numerus fixus

Je kunt je vanaf begin oktober aanmelden voor een opleiding met selectie voor collegejaar 2021-2022. Meld je uiterlijk aan tot en met 15 januari en volg hiervoor het stappenplan.

Een aanmelding verplicht je tot niets en kan nog tot 31 augustus kosteloos geannuleerd worden. Meld je dus sowieso op tijd aan, óók als je bijvoorbeeld nog niet zeker weet of je je vwo-diploma of hbo-propedeuse gehaald hebt.

Als je je voor een opleiding in Studielink aanmeldt, ben je nog niet ingeschreven. Je bent pas ingeschreven als je daarvan bericht ontvangt van Studielink. Hiervoor moet je alle vereiste documenten hebben ingeleverd, door de VU zijn toegelaten tot de opleiding en de betaling van het collegegeld hebben geregeld voor 15 juli 2021.

Bekijk eerst welke eisen er worden gesteld aan jouw vooropleiding. Per bacheloropleiding kunnen er nadere eisen gesteld worden, deze vind je op de pagina van je opleiding.

Meld je uiterlijk tot en met 15 januari aan in Studielink, schrijf je daarna in!

Je meldt je eerst aan in Studielink, dit doe je uiterlijk tot en met 15 januari. Nadat je je hebt aangemeld, start de selectieprocedure. Word je daarna toegelaten? Dan maak je je aanmelding definitief en schrijf je je in. Als je je voor een opleiding in Studielink aanmeldt, ben je namelijk nog niet ingeschreven. Je bent pas ingeschreven wanneer je aan alle eisen hebt voldaan, bent geselecteerd voor de opleiding en het hele stappenplan hebt doorlopen. Let hierbij goed op de deadlines, deze zijn strikt.

Stappenplan aanmelden

• Stap 1: check toelatings- en selectie-eisen opleiding
    Check op de pagina van de opleiding eerst welke toelatings- en selectie-eisen er gelden.

• Stap 2: meld je aan in Studielink voor de opleiding
    Je logt in met je DigiD. De aanmelddeadline is uiterlijk 15 januari.

• Stap 3: voldoe aan de selectie-eisen
    Daarna zorg je er in Studielink voor dat je vóór de aanmelddeadline voldoet aan de selectie-eisen. Je vindt deze op de pagina van de opleiding.

• Stap 4: rond je aanmelding af in VUweb
    Rond je aanmelding af in VUweb en upload de gevraagde documenten vóór 31 januari. Doe dit op tijd, anders kun je niet deelnemen aan de selectie.

• Stap 5: accepteer je plek binnen twee weken na plaatsing
    Op 15 april ontvang je via Studielink je rangnummer. Als het je recht geeft op een plek, dan krijg je een plaats aangeboden via Studielink. De aangeboden plaats kun je binnen twee weken accepteren. Doe je dit niet (op tijd), dan komt je plek vrij voor de kandidaat met het eerstvolgende rangnummer. Je kunt dan niet meer deelnemen aan de opleiding per 1 september. Zie voor een actueel overzicht van de vrijgegeven rangnummers onze numerus fixus-pagina.

• Stap 6: lever vereiste documenten in (deadline 15 juli)
    Je ontvangt van de VU bericht of je een bewijs van je behaalde vooropleiding moet inleveren. De volgende documenten worden geaccepteerd:

• Originele gewaarmerkte kopie diploma. Lever het document in via de post (Studie-en Studentenadministratie, de Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam) of bij de Studentenbalie (Hoofdgebouw, begane grond). Bij de Studentenbalie kun je je diploma laten waarmerken. Maak hier een afspraak voor als dit weer mogelijk is via onze website en neem je originele diploma en een kopie mee.
    • Afstudeerverklaring. Vraag deze aan bij je huidige opleiding. Op de verklaring moet de opleiding en de examendatum vermeld staan en de verklaring moet ondertekend zijn door de Examencommissie. Lever het origineel in via de post (Studie-en Studentenadministratie, de Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam) of  bij de Studentenbalie (Hoofdgebouw, begane grond).
    • Digitaal uittreksel diplomaregister. Download het uittreksel van www.mijndiplomas.nl en lever deze digitaal in via studentenbalie@vu.nl. Je kunt geen uitgeprinte versie van het uittreksel inleveren, omdat deze niet geldig is.

• Stap 7: betaal het collegegeld uiterlijk 15 juli
    Zorg dat je het collegegeld betaalt of de digitale machtiging afgeeft vóór 15 juli. Anders word je niet ingeschreven en start je niet in september. Kies je in Studielink voor een digitale machtiging? Dan moet je die nog bevestigen wanneer de actie in je to-do-lijst verschijnt. Dit duurt maximaal 24 uur. De bevestiging is de daadwerkelijke betaling, dus vergeet deze stap niet.

• Stap 8: check of je ingeschreven staat
    Pas als je van Studielink bericht krijgt dat je ingeschreven staat, is je inschrijving klaar.

Heb je vragen? Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

De Studentenbalie geeft antwoord. Bel 020-5985020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00).

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (inloggen met je VUnet-ID)