Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Algemene informatie betaling collegegeld

Je kunt het collegegeld op vier manieren betalen.

Je kiest één betalingswijze, de stappenplannen per methode vind je op de desbetreffende pagina.

Betaalmethoden

 1. Digitale machtiging
  Je kan kiezen voor een incasso in één of vijf termijnen van een SEPA-rekening. Kies in Studielink voor 'Digitale machtiging'.
 2. Overschrijving
  Kies je in Studielink voor 'Betaling op andere wijze', dan is betalen in termijnen niet mogelijk. Je betaalt het gehele collegegeldbedrag in één keer via overschrijving.
 3. Pinnen
  Kies je in Studielink voor 'Betaling op andere wijze', dan is betalen in termijnen niet mogelijk. Je pint het gehele collegegeldbedrag in één keer bij de Studentenbalie.
 4. Bewijs Betaald Collegegeld (BBC)
  Deze betaalwijze is alleen mogelijk als je naast de VU ook aan een andere Nederlandse onderwijsinstelling studeert. Kies in Studielink voor 'Betaling op andere wijze'.

Algemene informatie

 • Vanaf 6 mei ontvang je bericht over de hoogte van het verschuldigde collegegeld voor het aankomende studiejaar en kun je de betaling regelen via Studielink. Met het invoeren van de betaalgegevens geef je enkel aan op welke manier jij het collegegeld wilt gaan betalen. Het betekent niet dat je definitief toelaatbaar en/of ingeschreven bent.
 • Het collegegeld voor opleidingen met een startdatum van 1 februari moet uiterlijk 31 januari zijn voldaan.
 • Het collegegeld voor de numerus fixus-opleidingen (Biomedical Sciences, Computer Science, Criminologie, Geneeskunde, Gezondheid en Leven, Psychologie en Tandheelkunde) moet uiterlijk 15 juli zijn voldaan.
 • Het collegegeld voor alle overige opleidingen met VU Studiekeuzecheck en masteropleidingen met een startdatum van 1 september moet uiterlijk 31 augustus zijn voldaan.
 • Betaal je niet op tijd je collegegeld, dan kun je niet meer deelnemen aan de studie en word je uitgeschreven. Let dus goed op dat je het volledige bedrag betaalt en dat het bedrag wordt afgeschreven wanneer je hebt gekozen voor een digitale machtiging. 
 • Annuleer je je inschrijving vóór 1 februari of 1 september (afhankelijk van de startdatum van je opleiding), dan ben je geen collegegeld verschuldigd. Een eventueel afgegeven machtiging vervalt en eventueel te veel betaald collegegeld zal automatisch worden gerestitueerd.
 • Wil je je betaalgegevens wijzigen? Neem dan contact op met de Studentenbalie en gebruik het machtigingsformulier om de wijzigingen door te geven.
 • Betaalt iemand anders jouw collegegeld via pin of overschrijving? Dan is de VU wettelijk verplicht om jouw toestemming te krijgen voor deze transactie. Vul de toestemmingsverklaring in en lever deze ondertekend in via studentenbalie@vu.nl onder vermelding van je studentnummer.

Studiefinanciering

Je studiefinanciering regel je bij DUO.

Heb je vragen of advies nodig?

Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl o.v.v. je studentnummer

Stuur ons een bericht via de online chat (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Bel +31 (0)20 59 85020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (log in met je VUnetID)