Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Betalen collegegeld: digitale machtiging

Je kunt het collegegeld betalen door een digitale machtiging af te geven.

Kies je voor een digitale machtiging, dan wordt het bedrag in één of in vijf termijnen afgeschreven van je rekening. Dit gebeurt automatisch nadat je de machtiging hebt afgegeven in Studielink. Het bevestigen van de machtiging in Studielink staat gelijk aan een betaling en is vaak mogelijk vanaf begin mei.

Betaaldeadlines

 • Voor opleidingen met een startdatum van 1 februari moet de machtiging uiterlijk 31 januari afgegeven zijn.
 • Voor numerus fixus-opleidingen moet de machtiging uiterlijk 15 juli afgegeven zijn.
 • Voor overige bacheloropleidingen met VU Studiekeuzecheck en masteropleidingen met een startdatum van 1 september moet de machtiging uiterlijk 31 augustus afgegeven zijn.

Is er op de deadline nog geen betaling bij ons binnengekomen? Dan is je inschrijving niet op tijd compleet en kun je niet per 1 februari of 1 september beginnen met je opleiding. Regel de betaling dus op tijd.

Soorten machtiging

  1. Eénmalige machtiging
   Het totale collegegeldbedrag wordt eind september van je rekening afgeschreven. 
  2. Machtiging in vijf termijnen
   Het collegegeld wordt in vijf termijnen afgeschreven van je rekening. Bij de eerste termijn worden eenmalig €24 administratiekosten in rekening gebracht. Een machtiging kan je pas stopzetten als je je uitschrijft.

Incassokalender 2023-2024

Termijn 1: 25 september 2023
Termijn 2: 24 november 2023
Termijn 3: 25 januari 2024
Termijn 4: 25 maart 2024
Termijn 5: 24 mei 2024

Hoe geef je een machtiging af in Studielink?

Er zijn twee mogelijkheden voor het betalen met een digitale machtiging:

 1. Je betaalt zelf.
 2. Iemand anders betaalt.

Op de website van Studielink vind je de actuele stappenplannen voor het afgeven van een digitale machtiging.

Belangrijke informatie

 • Wil je betalen vanaf een betaalrekening buiten het SEPA-gebied? Dan kun je geen digitale machtiging afgeven in Studielink. Je kunt het gehele collegegeld dan in één keer betalen door middel van overschrijven of pinnen aan de Studentenbalie.
 • De machtiging is pas voldaan als je een bevestigingsmail ontvangt. Als je een machtiging hebt afgegeven kun je de gegevens niet meer wijzigen. Wil je dit doen? Neem dan contact op met de Studentenbalie en gebruik het machtigingsformulier om de wijzigingen door te geven.
 • Voor het afgeven van een digitale machtiging heb je een DigiD nodig. Ook als iemand anders voor jou betaalt, heeft hij/zij een DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan op tijd aan, het kan enkele werkdagen duren voordat je het ontvangt. Is dit niet meer voor de deadline, neem dan contact op met de Studentenbalie.
 • Als je de VU hebt gemachtigd om het collegegeld te laten incasseren van een Britse bank, kan dit alleen op basis van een IBAN en BIC. Als de bank ook een intermediary bank code nodig heeft, is het voor de VU niet mogelijk om van deze bank te incasseren. Kies dan voor een rekening van een andere bank, bij voorkeur een Nederlandse bank.
 • Weet je nog niet zeker of je toelaatbaar bent tot de studie van jouw keuze? Geef dan alvast de machtiging af, deze vervalt automatisch als je aanmelding wordt afgewezen of als je de aanmelding niet afrondt. 
 • Wil je je aanmelding annuleren? Doe dit dan vóór 1 februari of 1 september (afhankelijk van de startdatum van je opleiding), dan ben je geen collegegeld verschuldigd en vervalt de machtiging.

Heb je vragen of advies nodig?

Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl o.v.v. je studentnummer

Stuur ons een bericht via de online chat (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Bel +31 (0)20 59 85020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (log in met je VUnetID)