Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Betalen collegegeld: digitale machtiging

Je kunt het collegegeld betalen door een digitale machtiging af te geven.

Je kunt ervoor kiezen het bedrag in één keer te betalen of in vijf termijnen. Het collegegeld wordt dan automatisch van je rekening afgeschreven. Het afgeven van een machtiging regel je in Studielink en kan tot uiterlijk 31 augustus. Het bevestigen van de machtiging in Studielink staat gelijk aan een betaling.

Is er op 31 augustus nog geen betaling bij ons binnengekomen? Dan is je inschrijving niet op tijd rond en kun je niet per 1 september beginnen met je opleiding. Regel de betaling dus op tijd. 

Let op: deze deadline geldt voor bacheloropleidingen met de VU Studiekeuzecheck en de masteropleidingen. Voor numerus fixus-bacheloropleidingen (Geneeskunde, Psychologie, Criminologie en Tandheelkunde) moet de betaling uiterlijk 15 juli bij ons binnen zijn.

De machtiging is pas echt afgegeven als je een mail hebt ontvangen met de mededeling dat de machtiging is bevestigd. Heb je een fout gemaakt bij het invullen van de betaalgegevens? Dit kun je alleen nog wijzigen door contact op te nemen met de Studentenbalie.

Als je voor 1 september je inschrijving wilt annuleren, dan hoef je het collegegeld niet te betalen en vervalt de afgegeven machtiging. Als je nog niet toegelaten bent, kun je wel alvast een machtiging afgeven: deze vervalt automatisch als je aanmelding niet wordt afgerond of afgewezen. 

Voor het afgeven van een digitale machtiging heb je een DigiD nodig. Ook als iemand anders voor jou betaalt heeft hij/zij een DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD? Je ontvangt het DigiD vijf werkdagen na de aanvraag. Is dit niet meer op tijd voor 31 augustus? Neem dan contact op met de Studentenbalie.

-

Je kunt bij het afgeven van een machtiging kiezen tussen:

  • Eénmalige machtiging
   Het totale collegegeldbedrag wordt eind september van je rekening afgeschreven. 

  • Machtiging in vijf termijnen
   Het collegegeld wordt in vijf termijnen afgeschreven van je rekening; het totale collegegeldbedrag wordt door vijf gedeeld. Bij de inning van de eerste termijn komen er €24 administratiekosten bij. De machtiging kan je pas stopzetten als je je uitschrijft. Het collegegeld wordt geïnd rond:


Collegejaar 2021-2022
1e termijn24 september 2021
2e termijn25 november 2021
3e termijn25 januari 2022
4e termijn25 maart 2022
5e termijn25 mei 2022

-

 • Hoe geef je een digitale machtiging af?

  Vanaf 15 mei kun je in Studielink de digitale machtiging afgeven. Hiervoor moet je eerst je betaalgegevens invullen. Het te betalen bedrag wordt vervolgens berekend, dit duurt maximaal 24 uur. Je kunt de machtiging bevestigen wanneer je hierover per mail bericht krijgt. Deze actie staat dan in 'Mijn to do lijst' in Studielink. Lees voordat je de machtiging afgeeft de voorwaarden die je op dezelfde site kunt vinden goed door. Er zijn twee mogelijkheden: 

   1. Je betaalt zelf: log in op Studielink met je DigiD en bevestig de machtiging.
   2. Iemand anders betaalt: stuur de mail met activeringscode die je ontvangen hebt in je inbox door naar degene die gaat betalen. Deze persoon logt in op Studielink met zijn/haar DigiD. In Studielink kan hij/zij de gegevens van de betaler (rekeningnummer, naam en adres) eventueel aanpassen en de machtiging gegevens. 

-

Wil je betalen vanaf een betaalrekening van een bank buiten het SEPA-gebied? Dan kun je geen digitale machtiging afgeven in Studielink. Je kunt het gehele collegegeld dan in één keer overschrijven of pinnen aan de Studentenbalie.

-

 • Hoe geef je een machtiging af in Studielink?
   1. Log in op Studielink, kies in 'Mijn to do lijst' voor 'Voer je betaalgegevens in'. Dit kan pas na het doen van een inschrijfverzoek voor de opleiding en het invullen van je vooropleiding.
   2. Vul je betaalgegevens in.
   3. Vul het vestigingsland van je bank in.
   4. Vul vervolgens alle gevraagde gegevens in.
   5. Bevestig de machtiging in Studielink nadat je hierover een mail hebt gehad. Dit duurt maximaal 24 uur. De actie 'Bevestig je digitale machtiging' staat dan in 'Mijn to do lijst'.
   6. Je ontvangt een mail met daarin de mededeling dat de machtiging is bevestigd. Pas als je deze mail gehad hebt is de betaling echt gedaan. Houd je mailbox dus goed in de gaten.

-

 • Overige informatie
   • Als je een machtiging hebt afgegeven kun je de gegevens niet meer wijzigen. Wil je dit doen? Neem dan contact op met de Studentenbalie en gebruik het machtigingsformulier om de wijzigingen door te geven.
   • Als je de VU hebt gemachtigd om het collegegeld te laten incasseren van een Britse bank, kan dit alleen op basis van een IBAN en BIC. Als de bank ook een intermediary code nodig heeft is het niet mogelijk van deze bank te laten incasseren. Kies dan voor een rekening van een andere bank, bij voorkeur een Nederlandse bank.
   • Algemene Voorwaarden betaling collegegeld

Contact

Heb je vragen? Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

De Studentenbalie geeft antwoord. Bel 020-5985020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (inloggen met je VUnet-ID)