Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Tarieven collegegeld bacheloropleidingen

Je betaalt elk jaar collegegeld. Er zijn twee soorten tarieven, afhankelijk van jouw situatie betaal je het wettelijk tarief óf het instellingstarief.

Op deze pagina vind je de collegegeldtarieven voor onze bacheloropleidingen. Bekijk ook de algemene informatie over het betalen van je collegegeld.

Tarieven studiejaar 2024-2025

 • Wettelijke tarieven 2024-2025

  Wanneer je voldoet aan alle voorwaarden zoals vermeld op de website van DUO, betaal je het wettelijk collegegeldtarief voor studiejaar 2024-2025.

  Voltijd, deeltijd of duaal€2.530,00
  B Liberal Arts and Sciencesn.t.b.
  B Philosophy, Politics and Economicsn.t.b.
 • Instellingstarieven 2024-2025

  De instellingstarieven voor het studiejaar 2024-2025 zijn nog niet bekend. Deze worden zo spoedig mogelijk en uiterlijk 1 oktober 2023 gepubliceerd.

Tarieven collegejaar 2023-2024

 • Wettelijke tarieven 2023-2024

  Wanneer je voldoet aan alle voorwaarden zoals vermeld op de website van DUO, betaal je het wettelijk collegegeldtarief voor studiejaar 2023-2024.

  Bekijk het overzicht wettelijke tarieven bacheloropleidingen 2023-2024.

 • Instellingstarieven 2023-2024

  Als je niet de nationaliteit hebt van één van de EU/EER-landen, betaal je het instellingstarief voor een opleiding aan de VU. Dit geldt ook voor studenten die na hun eerste door de Nederlandse overheid bekostigde bacheloropleiding een tweede bekostigde bacheloropleiding volgen. We noemen dit ook wel het ‘tweede graad-tarief’. Meer informatie over dit tarief en de uitzonderingen vind je hier.

  Voor voltijd, deeltijd- en duale opleidingen gelden dezelfde tarieven.

  Bekijk het overzicht instellingstarieven bacheloropleidingen 2023-2024. 

  Instellingstarief vs. wettelijk tarief

  Betaal je het instellingstarief en denk je recht te hebben op het wettelijk tarief omdat je al een verblijfsdocument hebt aangevraagd? Onderneem dan de volgende stappen.

  1. Upload je verblijfsdocument in je persoonlijke dashboard op VU.nl en stuur een kopie (voor- en achterkant in PDF-format) naar studentenbalie@vu.nl.
  2. Is je verblijfsdocument gebaseerd op verblijf bij een familielid? Upload dan ook de verblijfsvergunning van het familielid in kwestie en stuur een kopie (voor- en achterkant in PDF-format) naar studentenbalie@vu.nl.
  3. Geef vóór de inschrijfdeadline (15 juli voor numerus fixus-opleidingen en 31 augustus voor overige, reguliere opleidingen) een machtiging af in Studielink. Zonder machtiging raak je namelijk niet ingeschreven.

  Let op:

  • Als blijkt dat je recht hebt op het wettelijk tarief zal dit worden aangepast vanaf de eerste dag van de maand volgend op de geldigheidsdatum van je verblijfsdocument. Deze aanpassing doen wij tot en met het einde van het collegejaar (31 augustus). Na de sluiting van het collegejaar wordt het tarief niet meer met terugwerkende kracht verwerkt. Ontvangen wij het document pas na 31 augustus van het lopende collegejaar, dan kan het zijn dat je voor de eerste collegemaand(en) instellingstarief moet betalen.
  • Zonder geldig verblijfsdocument raak je niet ingeschreven. Het kan zijn dat je alsnog een verblijfsdocument gebaseerd op studie moet aanvragen, lees onze visumpagina goed door om te zien wat op jou van toepassing is.
 • Overgangsregelingen en uitzonderingen

  Overgangsregelingen

  De overgangsregelingen zijn terug te lezen in de Regeling Aanmelding en Inschrijving 2023-2024.

  Uitzonderingen

  • Ga je voor het eerst aan een bekostigde bacheloropleiding in het Hoger Onderwijs (hogeschool of universiteit) beginnen? Dan krijg je één jaar lang € 1.157 korting op het collegegeld. De voorwaarden voor deze korting vind je op de website van de Rijksoverheid.
  • Ga je voor het eerst in het Hoger Onderwijs beginnen aan de joint degree bacheloropleiding Liberal Arts and Sciences en voldoe je aan alle voorwaarden voor het wettelijk collegegeld? Dan betaal je in 2023-2024 het verlaagde collegegeldtarief van € 3.543.
  • Ga je voor het eerst in het Hoger Onderwijs beginnen aan de bacheloropleiding Philosophy, Politics and Economics en voldoe je aan alle voorwaarden voor het wettelijk collegegeld? Dan betaal je in 2023-2024 het verlaagde collegegeldtarief van € 3.193.
  • Ga je voor het eerst aan een bekostigde bacheloropleiding in het Hoger Onderwijs (hogeschool of universiteit) starten met de Universitaire Pabo? Dan betaal je de eerste twee jaar de helft van het wettelijke collegegeld. De voorwaarden vind je op de website van de Rijksoverheid.

  Kijk voor eventuele uitzonderingen per tarief in de Regeling Aanmelding en Inschrijving 2023-2024.

Heb je vragen of advies nodig?

Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl

Stuur ons een bericht via de online chat (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Bel +31 (0)20 59 85020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (log in met je VUnetID)