Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Bewijs Betaald Collegegeld (BBC)

Het Bewijs Betaald Collegegeld (BBC) is een document dat aantoont dat je collegegeld hebt betaald aan een onderwijsinstelling.

Als je aan verschillende Nederlandse onderwijsinstellingen studeert, ben je in een aantal gevallen het collegegeld maar aan één instelling verschuldigd. Je kunt dan bij de andere instelling(en) het collegegeld voldoen middels een BBC.

Wanneer kun je met een BBC Betalen?

 • Je volgt een studie aan een andere onderwijsinstelling en komt ook aan de VU studeren

  Als je je inschrijft voor een tweede opleiding of je bijvakken wilt volgen aan de VU, kun je een BBC aanvragen bij je eigen onderwijsinstelling. De andere onderwijsinstelling stuurt dit document rechtstreeks digitaal naar de VU. De VU bepaalt of het BBC geaccepteerd wordt. 

 • Je volgt een studie aan de VU en gaat daarnaast studeren aan een andere onderwijsinstelling

  Als je aan de VU studeert en een tweede opleiding wilt doen of bijvakken wilt volgen aan een andere onderwijsinstelling, kun je een BBC aanvragen bij de VU voor de andere onderwijsinstelling. Dit wordt rechtstreeks digitaal naar de andere onderwijsinstelling gestuurd. Let op: dit is pas mogelijk als je volledig bent ingeschreven voor het collegejaar waarvoor je het BBC aanvraagt. 

 • Je volgt een pre-master aan de VU

  Voor een pre-master betaal je geen collegegeld, maar een speciale pre-mastervergoeding. Als je naast je pre-master een bacheloropleiding volgt tegen het wettelijk collegegeldtarief, betaal je voor beide opleidingen alleen het wettelijk collegegeld. Je wordt vrijgesteld van betaling van de pre-mastervergoeding als je een BBC inlevert.

 • Wanneer kun je niet met een BBC betalen?

  Je kunt niet met een BBC betalen als je het instellingstarief betaalt. In dit geval dien je het volledige bedrag aan beide instellingen te voldoen.

  • Bijvakstudenten vormen een uitzondering, zij mogen wel aan de VU betalen met een BBC waarop staat dat elders het instellingstarief betaald is.
 • Uitschrijven en geldigheid van het BBC

  Het BBC is automatisch geldig voor het hele collegejaar totdat je inschrijving bij de onderwijsinstelling waar je betaalt, wordt beëindigd.

  • Als je collegegeld betaalt aan de VU en je je wilt uitschrijven bij de VU, doe je een uitschrijfverzoek voor de VU in Studielink. Je wordt uitgeschreven per de eerste dag van de maand volgend op je uitschrijfverzoek. Je ontvangt hier per e-mail bericht van. Deze mail kan je gebruiken om bij de andere onderwijsinstelling aan te tonen dat je niet meer aan de VU studeert. Als er een BBC is afgegeven door de VU ben je, na uitschrijving bij de VU, collegegeld verschuldigd aan de andere onderwijsinstelling.
  • Als je je wilt uitschrijven bij een andere onderwijsinstelling en je betaalt bij de VU met een BBC, zal de andere onderwijsinstelling digitaal een bewijs van uitschrijven naar de VU sturen. Dit bewijs van uitschrijven dien je zelf aan te vragen, vergeet dit dus niet. Indien van toepassing moet je een machtiging afgeven aan de VU voor het restant te betalen collegegeld óf het verschil direct overmaken.
  • Als je bijvakstudent bent aan de VU en je inschrijving wordt beëindigd bij de andere instelling, geef je aan de Studentenbalie door per wanneer je bij de andere onderwijsinstelling wordt uitgeschreven en stuur je een bewijs van uitschrijven mee als bewijs. Wij beëindigen je inschrijving bij de VU vervolgens per dezelfde datum. Met de mail die je dan ontvangt kun je bij de andere onderwijsinstelling aantonen dat je niet meer aan de VU studeert.

  Let op: je kunt geen bijvakken volgen aan de VU als je alleen een pre-master volgt aan een andere onderwijsinstelling.

Heb je vragen of advies nodig?

Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

Bel +31 (0)20 59 85020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00)

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (log in met je VUnetID)