Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Bewijs Betaald Collegegeld (BBC)

Je kunt met een Bewijs Betaald Collegegeld (BBC) betalen als je naast de VU nog bij een andere Nederlandse onderwijsinstelling studeert.

Je bent dan in een aantal gevallen het collegegeld maar bij één instelling verschuldigd.

Bewijs Betaald Collegegeld aanvragen

Vraag aan

Wanneer kun je met een BBC betalen?

  • Je volgt een studie aan een andere onderwijsinstelling en komt ook aan de VU studeren
    Vraag een BBC aan bij je eigen onderwijsinstelling, zij sturen dit rechtstreeks digitaal naar de VU. De VU bepaalt of het BBC geaccepteerd wordt.
  • Je volgt een studie aan de VU en gaat daarnaast bij een andere onderwijsinstelling studeren
    Vraag een BBC aan bij de VU Studentenbalie. Dit wordt rechtstreeks digitaal naar de andere onderwijsinstelling gestuurd.
  • Je volgt een premaster aan de VU
    Voor een premaster betaal je geen collegegeld, maar een speciale premastervergoeding. Als je naast je premaster een bacheloropleiding volgt tegen het wettelijk collegegeldtarief, betaal je voor beide opleidingen alleen het wettelijk collegegeld. Je wordt vrijgesteld van betaling van de premastervergoeding als je een BBC inlevert.

Wanneer kun je niet met een BBC betalen?

Je kunt niet met een BBC betalen als je het instellingstarief betaalt. In dit geval dien je het volledige bedrag aan de VU te voldoen.

  • Bijvakstudenten vormen een uitzondering, zij mogen wel aan de VU betalen met een BBC waarop staat dat elders het instellingstarief betaald is.

Hoe vraag ik een BBC aan bij de VU?

Je vraagt een BBC aan bij de Studentenbalie via het online formulier. Het BBC wordt rechtstreeks digitaal verstuurd naar de andere onderwijsinstelling.

Uitschrijven bij de VU

Je doet een uitschrijfverzoek voor de VU in Studielink. Je wordt uitgeschreven per de eerste dag van de maand volgend op je uitschrijfverzoek. Je ontvangt hier per e-mail bericht van. Deze mail kan je gebruiken om bij de andere onderwijsinstelling aan te tonen dat je niet meer aan de VU studeert. Als er een BBC is afgegeven door de VU ben je, na uitschrijving bij de VU, collegegeld verschuldigd aan de andere onderwijsinstelling.

Uitschrijven bij een andere onderwijsinstelling

Als je een BBC hebt ingeleverd bij de VU en je wilt je uitschrijven bij een andere onderwijsinstelling, zal de andere onderwijsinstelling digitaal een bewijs van uitschrijven naar de VU sturen. Dit bewijs van uitschrijven dien je zelf aan te vragen, vergeet dit dus niet. Indien van toepassing moet je een machtiging afgeven aan de VU voor het restant te betalen collegegeld óf het verschil direct overmaken.

Bijvakstudenten

Als bijvakstudent aan de VU kun je geen uitschrijfverzoek indienen via Studielink. Geef in dat geval aan de Studentenbalie door per wanneer je bij de andere onderwijsinstelling wordt uitgeschreven en stuur een bewijs van uitschrijven mee als bewijs. Wij beëindigen je inschrijving bij de VU vervolgens per dezelfde datum. Met de mail die je dan ontvangt kun je bij de andere onderwijsinstelling aantonen dat je niet meer aan de VU studeert.

Let op: je kunt geen bijvakken volgen aan de VU als je alleen een premaster volgt aan een andere onderwijsinstelling.

Contact

Heb je vragen? Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

Bel +31 (0)20 59 85020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00)

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (log in met je VUnetID)