De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) werkt voor een aantal opleidingen samen met andere universiteiten. Dankzij deze samenwerkingen kunnen studenten zoveel mogelijk profiteren van de voordelen en expertise van beide of meerdere instellingen. Op deze manier kan een groot scala aan vakken op hoog niveau worden aangeboden.
Voorbeelden van samenwerkingen tussen de VU en een andere universiteit zijn Joint Degrees, samenwerking op vak-niveau met de Universiteit van Amsterdam (UvA) en opleidingen aan de nevenvestiging van de Universiteit Twente (VU-UT varianten).
Wil je weten wat de samenwerking voor jou betekent? Wil je je (her)inschrijven of heb je andere specifieke vragen? Ontdek de drie soorten onderwijssamenwerkingen van de VU:
Joint Degrees
Een Joint Degree-opleiding is een samenwerking tussen twee of meer universiteiten, waarbij je bij beide of meerdere instellingen bent ingeschreven. Je volgt dan ook aan twee of meer universiteiten onderwijs en kunt gebruik maken van alle faciliteiten van de deelnemende universiteiten. De inschrijving wordt door één universiteit georganiseerd: de penvoerder.
De VU biedt Joint Degree-opleidingen aan in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (UvA), de Protestantse Theologische Universiteit (PThU), de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en de Universiteit Leiden (LEI).
Samenwerking op vak-niveau VU-UvA
Voor de samenwerking tussen de VU en de Universiteit van Amsterdam (UvA) wordt er naast Joint Degrees ook op vakniveau samengewerkt. Deze samenwerking koppelt afzonderlijke opleidingen. Er is geen penvoerder zoals bij een Joint Degree. Je kunt zelf kiezen bij welke universiteit je de opleiding volgt.
Samenwerking VU-UT (opleidingsvarianten)
In deze samenwerking tussen de VU en de Universiteit Twente (UT) worden de bacheloropleidingen Creative Technology (CreaTe) en Mechanical Engineering (ME) ook aangeboden in Amsterdam, als nevenvestiging aan de VU.