Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Samenwerkingen op vakniveau VU-UvA

Amsterdam heeft twee universiteiten die van elkaar verschillen, maar elkaar ook aanvullen. Efficiënte samenwerking ontstaat door gedeelde vakken aan te bieden aan elkaars studenten.

De samenwerking tussen de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) koppelt afzonderlijke opleidingen op vakniveau aan elkaar. Er is géén penvoerder zoals bij Joint Degrees. Je kunt zelf kiezen bij welke universiteit je de opleiding volgt.

Ontdek hieronder voor het collegejaar 2024-2025 welke VU en UvA samenwerkingen vakken delen. Je krijgt naast een inschrijving als student bij de ene instelling ook een bijvakregistratie bij de andere instelling voor de gekoppelde opleiding.

Amsterdam Centre for Ancient Studies and Archaeology (ACASA)

Studenten van de UvA die ACASA-vakken kiezen aan de VU krijgen bij de VU een bijvakregistratie onder 'ACASA (bijvak)' en VU-studenten ontvangen een bijvakregistratie bij de UvA.

Bachelors

Premasters

Masters

Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA)

UvA-studenten krijgen een registratie bij de VU. Dit geldt niet omgekeerd.

Bètawetenschappen

De samenwerkingen binnen Bèta zijn niet altijd synchroon. Hieronder vindt je de opleidingen, gevolgd door de opleiding waaraan de bijvakregistratie bij de partnerinstelling gekoppeld is.

Bachelors

Masters

Honours

Honour-studenten van de UvA krijgen bij de VU een bijvakregistratie onder ‘Honours programma UvA’.

*De samenwerking tussen de VU en UvA rondom het masterprogramma Science, Business and Innovation vervalt per 1 september 2025.

Werkwijze samenwerkingen op vakniveau VU-UvA

  • Aanmelden en inschrijven

    Je kunt zelf kiezen bij welke universiteit je jouw aanmelding afrondt. Je hebt dan bij één universiteit een reguliere inschrijving en wordt bij de andere universiteit ingeschreven als bijvakstudent.

    Let op: bij bovengenoemde opleidingen wordt je automatisch bij beide instellingen ingeschreven. In andere gevallen moet je je zelf nog aanmelden als bijvakstudent.

    Ook honours-studenten kunnen een bijvakinschrijving krijgen bij de VU om van hun honoursaanbod gebruik te kunnen maken.

  • Intekenen voor onderwijs en tentamens

    Let op: Automatische inschrijving betekent niet dat je automatisch bent aangemeld voor deelname aan vakken en tentamens. Houd er rekening mee dat intekentermijnen kunnen verschillen tussen instellingen. Je kunt je pas aanmelden voor vakken bij de partnerinstelling (met bijvak-registratie) wanneer je inschrijving bij de andere instelling volledig is. Bij de vakbeschrijving in de studiegids vind je waar je je moet intekenen. Dat betekent dat je ook het Canvas van die instelling gebruikt.  

    VU 

    Bij de VU geldt dat je je vakaanmelding moet regelen via de intekenmodule. De intekentermijnen van de VU vind je hier. Je kunt je bij de VU pas intekenen voor vakken wanneer je inschrijving volledig is.  

    Let op: Als bijvakstudent heb je geen toegang tot de extra-curriculaire vakken van de VU. Als je toch een vak of minor wilt volgen buiten het aanbod van de intekenmodule, neem dan contact op met de VU-Studentenbalie, die kan je doorverwijzen naar het Onderwijsbureau Bèta of FGW. 

    UvA 

    De intekentermijnen van de UvA verschillen erg van die van de VU. Daarom word je als VU-student (bijvak-registratie bij de UvA)) voor sommige vakken op de UvA handmatig ingetekend voor verplichte vakken in het eerste semester van het eerste jaar. Om onderwijs te volgen, meld je je vanaf het tweede semester aan voor je vakken via GLASS. Meer informatie vind je op de website van de UvA. 

  • Cijferuitwisseling

    Cijfers die je binnen de samenwerking UvA-VU haalt worden automatisch gedeeld. Daar hoef je zelf geen actie voor te ondernemen. Voor andere samenwerkingen of als een vak geen deel uitmaakt van jouw opleiding (extra-curriculair), dan wordt het cijfer niet uitgewisseld. Het cijfer kan dan worden geregistreerd voor opname in je programma als je een gewaarmerkte cijferlijst bij de partnerinstelling opvraagt en bij de eigen instelling indient. Alleen na goedkeuring van de examencommissie wordt het cijfer verwerkt. Bij de VU kun je een extern behaald resultaat indienen.

  • Canvas, e-mail, rooster

    Je krijgt bij zowel de VU als de UvA een account. Zodra je inschrijving op de opleiding is afgerond en dit is doorgegeven aan de partnerinstelling, ontvang je van die instelling ook een inlogcode om in te loggen op het Canvas, de roosterpagina’s, de intekenmodule en je e-mailaccount van de partnerinstelling. 

    E-mail

    Je e-mailaccount van de VU kun je terugvinden in je profiel. Via je dashboard kun je daar makkelijk op inloggen. 

    Let op: Je krijgt informatie van beide instellingen en dat kan verwarrend zijn, want je ziet de informatie die relevant is voor jou dus niet allemaal op één plek. Je ontvangt ook veel informatie die niet relevant is voor jou. Zorg dat je vooral de communicatie vanuit je eigen instelling (inschrijving als student) in de gaten houdt.  

    Rooster

    Zie instructies op rooster.vu.nl en rooster.uva.nl. Zo heb je inzicht in de roosters van alle vakken die op beide locaties geroosterd worden. 

  • Collegekaart en faciliteiten

    Collegekaart

    Je ontvangt een collegekaart bij de universiteit waar je je hebt aangemeld. Omdat je een bijvakaanmelding hebt bij de andere instelling, ontvang je van die instelling geen collegekaart. Heb je wel een collegekaart van de VU nodig, omdat aan jou voorzieningen of speciale toegang is toegekend, vraag dan een pas aan als externe en vermeld jouw speciale situatie en registratie via de vakniveau VU-UvA samenwerking.

    Bibliotheek en sportcentra

    Je kunt niet van alle faciliteiten van de universiteit gebruik maken als bijvakstudent. Bij de UB van de VU kun je een pas aanvragen als externe met een geldig e-mailadres van de andere universiteit en een geldig legitimatiebewijs. 

  • Visum/Verblijfsvergunning en huisvesting

    Ben je een internationale student en wil je gebruik maken van de huisvestingsregeling en visum-/verblijfsvergunningsregeling van de universiteiten? Dan regel je dit via de universiteit waar je een reguliere inschrijving hebt. Let hierbij goed op de geldende voorwaarden.

  • Afstuderen en diploma

    Je ontvangt het diploma van de instelling waar je je hebt aangemeld. De samenwerking wordt mogelijk vermeld op het supplement (ACASA, ACTA).

  • Uitschrijven

    Als je je inschrijving via Studielink beëindigt, wordt je inschrijving voor de opleiding bij de partnerinstelling ook beëindigd. 

Heb je vragen of advies nodig?

Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl o.v.v. je studentnummer.

Stuur ons een bericht via de online chat (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00).

Bel +31 (0)20 59 85020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00).

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (log in met je VUnetID).

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam