Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Bijvakken (of een minor) aan de VU

Wil je als student van een andere Nederlandse onderwijsinstelling een bijvak volgen aan de VU? Of ben je een VU-student en wil je een vak aan een andere faculteit volgen? Lees dan snel verder.

Hoe meld ik me aan?

Lees onderstaande informatie goed door voordat je je aanmeldt. Onderaan deze pagina kun je een stappenplan vinden waarin uitgelegd wordt hoe je je kan aanmelden afhankelijk van je situatie. 

Vakken en minoren aanbod

In het vakkenoverzicht in de Studiegids kun je controleren of een vak aangeboden wordt als bijvak. Je kunt filteren op bijvak en faculteit. Lees voordat je een aanmelding doet de vakinformatie door; hier worden eventuele aanvullende ingangseisen vermeld. Het kan voorkomen dat deelname aan een vak niet mogelijk is door een gebrek aan beschikbare plaatsen.

Wil je een hele minor volgen? Bekijk dan ons minorenaanbod en meer informatie over het volgen van een minor als VU-student of niet VU-student.

Toelatingseisen

Indien een vak bepaalde ingangseisen heeft of wanneer er plek is voor een beperkt aantal deelnemers, staat dit in de Studiegids vermeld. Een aantal vakken hebben tevens voorkennis eisen. Ga na bij je eigen universiteit of je toestemming nodig hebt om het vak van je voorkeur aan de VU te volgen.
Let op: mastervakken kunnen alleen gevolgd worden door masterstudenten.

Intekenen en intekentermijnen

Is je bijvakinschrijving compleet? Dan kun jij je intekenen voor het vak. Voor alle vakken die aan de VU worden aangeboden gelden intekentermijnen, houd hier rekening mee!

Contact

Voor vragen over je bijvakaanmelding kun je contact opnemen met de Studentenbalie. Als je een inhoudelijke vraag over een vak/minor hebt, dan kun je terecht bij de coördinator van het vak. Deze gegevens vind je in de Studiegids.

Hoe meld je je aan?

  • Studeer je aan de VU in een samenwerking met andere universiteiten?

    Als je studeert in een opleiding die samenwerkt met de VU, dan hoef je geen bijvakaanmelding te doen. Zorg ervoor dat je (her)inschrijving bij die instelling (anders dan VU) volledig is. Lees meer over deze onderwijssamenwerkingen en hoe je kunt deelnemen aan onderwijs op de VU. 

  • Studeer je aan een andere Nederlandse onderwijsinstelling?

    Als je een bijvak wilt volgen aan de VU, dan kun je je inschrijven als bijvakstudent. In tegenstelling tot een reguliere studie doe je dit niet via Studielink, maar via onze website. Na aanmelding via de pagina Registreer, moet je eerst je aanmelding voor bijvakken afronden, voordat je aanmelding als bijvakstudent in behandeling kan worden genomen en je ingeschreven kunt worden. Voor een volledige aanmelding doorloop je onderstaande stappen.
    Let op: om je toegang te geven tot het onderwijs is het belangrijk dat je je aanmelding volledig afrondt, uiterlijk zes weken voor de start van het betreffende vak!

  • Studeer je aan de VU?

    Om een vak aan een andere faculteit te kunnen volgen, moet je een andere procedure doorlopen:

      1. Vraag eerst toestemming aan bij je eigen Examencommissie.
      2. Teken jezelf vervolgens in voor het vak via de intekenmodule op VU.nl. Zoek het vak op onder het tabblad ‘Alle vakken’ en selecteer vervolgens de optie ‘Zoek in extracurriculair’.

Aanmeldprocedure voor bijvakstudenten

  • Stap 1: controleer de toelatingseisen

    Let op het volgende voor je je aanmeldt:

    • Controleer de toelatingseisen van de vak(ken) die je wilt volgen.
    • Zie voor minoren het minorenoverzicht. Bij sommige minoren bestaat een deadline voor aanmelding.
    • De startdatum van de vak(ken) en minoren vind je in de Studiegids.
  • Stap 2: registreer je als bijvakstudent

    Volg onderstaand stappenplan om je te registreren als bijvakstudent:

    • Ga naar de registratiepagina en kies bijvakregistratie.
    • Selecteer het juiste studiejaar.
    • Voer de gevraagde persoonsgegevens in. Je ontvangt hierna je inloggegevens per e-mail.
    • Als je al eens eerder een aanmelding bij de VU hebt gedaan, heb je al een VU-gebruikersnaam (het zogeheten VUnetID). Is jouw VUnetID niet meer actief? Het zal weer actief worden na aanmelding via de registratiepagina.
    • Let op: doe maar 1 keer een aanmelding!
      Bij een dubbele aanmelding word je namelijk niet ingeschreven.
  • Stap 3: rond je aanmelding af

    Volg onderstaand stappenplan om je aanmelding af te ronden:

    • Log in op je persoonlijke dashboard met je VUnetID, ga naar de Aanmeldmodule en vervolgens naar de applicatie Aanmelding afronden.
    • Rond je aanmelding af door het gehele aanmeldformulier te doorlopen.
    • Upload de vereiste documenten, in dit geval een cijferlijst. Bij het uploaden van je cijferlijst dien je de volgende informatie te vermelden:
      - jouw naam
      - de naam van je instelling
      - de opleiding waar je voor staat ingeschreven
    • Verzend het aanmeldformulier.

    Cijferlijsten zonder vermelding van je instelling en opleiding worden afgewezen. Hierdoor kun je je bijvakaanmelding niet afronden. Het wordt je daarom aangeraden een cijferlijst bij je studentenadministratie op te vragen. Deze hoeft niet gewaarmerkt te zijn.

    Let op: als je een vak op masterniveau wilt volgen, maar je nog geen cijferlijst hebt om aan te tonen dat je een masterstudent bent, dan dien je je bachelordiploma te uploaden in plaats van een cijferlijst.

    Je verzoek wordt digitaal verzonden naar de faculteit na het afronden van de aanmelding. De faculteit verleent, als je hiervoor in aanmerking komt, toestemming om de bijvak(ken) te volgen. Je kunt de status van je aanmelding volgen in het statusoverzicht in de Aanmeldmodule.

  • Stap 4: lever een Bewijs Betaald Collegegeld (BBC) in

    Om definitief ingeschreven te worden bij de VU als bijvakstudent dien je een Bewijs Betaald Collegegeld (BBC) in te leveren. Als je al bij een andere Nederlandse onderwijsinstelling collegegeld hebt betaald, kun je een BBC aanvragen bij je eigen instelling t.a.v. de VU. Dit bewijs dient digitaal door je onderwijsinstelling naar de VU te worden verzonden. Doe dit zo snel mogelijk voor de intekentermijn, zodat je je nog tijdig kunt intekenen voor de goedgekeurde vakken.

  • Stap 5: controleer je aanmelding

    Controleer of je per e-mail een bevestiging ontvangt over je toelating als bijvakstudent. Het kan zijn dat er meer belangstellenden zijn dan plaatsen.

    Let op: je inschrijvingsverzoek wordt pas in behandeling genomen als alle documenten zijn ontvangen en goedkeuring is gegeven door de faculteit.

  • Stap 6: teken je in voor de goedgekeurde vakken

    Het is belangrijk dat je je tijdig intekent voor alle vakken, stages/projecten en (her)tentamens. Bij je aanmelding geef je aan welke vakken je wilt volgen. Na goedkeuring worden de vakken automatisch gepland in de intekenmodule, waarna je je per periode voor vakken kunt intekenen. Je ontvangt een herinnering wanneer een nieuwe intekenperiode van start gaat. Raadpleeg voor een actueel overzicht altijd de inteken- en afmeldtermijnen.

    Intekenen voor geplande vakken doe je zelf via de intekenmodule. Voor specifieke vakken kunnen uitzonderingen bestaan. Bijvoorbeeld: de faculteit tekent je soms in voor een werkgroep. Dit kun je altijd controleren in de Studiegids.

    Het vak is niet te vinden
    Kun je in de intekenmodule vakken niet vinden? Probeer dan het volgende:

    • Controleer of je de opleiding ‘Bijvak’ en het juiste jaar hebt geselecteerd: bovenaan het startscherm voor intekenen wordt weergegeven voor welke opleiding en welk jaar je het studieplan ziet. Zorg ervoor dat hier de juiste gegevens geselecteerd zijn.

    Je vindt hier alleen de vakken terug die zijn goedgekeurd door de faculteit.

    Intekenen lukt niet
    Studenten die bij de VU vakken volgen als bijvakstudent kunnen in de intekenmodule geen vakken toevoegen. Lukt het niet met intekenen? Neem dan contact op met de Studentenbalie.

    Overige formulieren

Meer informatie voor bijvakstudenten

  • Resultaten controleren

    Controleer of je resultaten compleet en correct zijn. Als er resultaten ontbreken of incorrect zijn, kun je de faculteit een verzoek sturen tot correctie. Dat kan via dit formulier. Een gewaarmerkt resultatenoverzicht kun je via dit formulier aanvragen.

  • Extra vak volgen

    Binnen academisch jaar
    Wanneer je nog een extra vak wilt volgen binnen het academisch jaar waarvoor je bent ingeschreven, ga je naar je persoonlijke bijvakpagina om het gewenste vak toe te voegen. Indien een eerdere aanvraag voor een bijvak nog niet is goedgekeurd, heb je hier ook de mogelijkheid om de aanvraag te verwijderen.

    Buiten academische jaar
    Wanneer je nog een extra vak wilt volgen in een toekomstig academisch jaar, meld je dan opnieuw aan via de aanmeldpagina en doorloop het aanmeldproces.

  • Studieadviseur

    Bij de studieadviseur kun je terecht voor vragen over persoonlijke studiebegeleiding en studieadvies. Daarnaast kan de studieadviseur je ook helpen bij problemen die invloed hebben op je studievoortgang zoals persoonlijke problemen, studievaardigheidsproblemen, studievertraging, ziekte of zorgen voor/om een ziek familielid.

    Afspraak maken
    Als VU-bijvakstudent kun je contact opnemen met de studieadviseur via het contactformulier of langskomen tijdens het inloopspreekuur om te bekijken hoe we jou begeleiding kunnen bieden.

  • Examencommissie

    Indien er sprake is van ernstige studievertraging is het raadzaam om dit met je studieadviseur te bespreken vóórdat je een verzoek indient bij de Examencommissie. De studieadviseur kan de mogelijkheden met je doornemen en je adviseren bij het schrijven van je verzoek.

    Verzoek indienen
    Je kunt je vraag aan de Examencommissie indienen via dit formulier. De reactietermijn van de Examencommissie bedraagt 30 werkdagen vanaf het moment dat je verzoek is ontvangen. Let er dus op dat je een ontvangstbevestiging krijgt nadat je een verzoek hebt ingediend!

Heb je vragen of advies nodig?

Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl o.v.v. je studentnummer.

Stuur ons een bericht via de online chat (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Bel +31 (0)20 59 85020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (log in met je VUnetID).

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam