Examencommissie
Contact:
examencommissie.rechten@vu.nl
Regels en Richtlijnen examencommissie
Zie hier de Regels en Richtlijnen 2022-2023 van de examencommissie van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.
Zie hier de Regels en Richtlijnen 2021-2022 van de examencommissie van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.
Minoren, Keuzevakken en Extra (curriculair) vakken volgen
In de OER van je opleiding kun je terugvinden welke minoren (bachelor) en keuzevakken (master) je kunt volgen zonder toestemming van de Examencommissie en wanneer toestemming wel nodig is. Je kunt de OER vinden in de studiegids. Meer informatie kun je vinden onder Keuzevakken en Minoren.
Voor het volgen van extra curriculaire vakken heb je geen toestemming nodig van de Examencommissie.
Wanneer je een extra vak wilt behalen aan een andere faculteit van de VU, heb je toestemming van de Examencommissie nodig indien je het vak wilt inbrengen voor je examen. Het cijfer komt altijd extra-curriculair op je cijferoverzicht in je VU Dashboard te staan. Zie Bijvakken (of een minor) aan de VU voor meer informatie.
Wil je het extra vak niet curriculair opnemen, dan heb je geen toestemming nodig van de Examencommissie. Wat je dan wel moet regelen kan je lezen op de Keuzevakken pagina onder Extra curriculair vakken volgen.
Curriculaire vereisten
De opleiding legt de curriculaire vereisten voor jouw opleiding vast in de OER. Voordat je diploma wordt uitgereikt, controleert de Examencommissie of je voldoet aan deze vereisten. Daarbij wordt ook gekeken of de behaalde resultaten nog geldig zijn.
Wanneer je twee bacheloropleidingen van onze faculteit volgt, kan je in aanmerking komen voor een aantal vrijstellingen.
Voor het combineren van twee afstudeerrichtingen in de master kunnen aangepaste vereisten gelden.
Het is ook mogelijk om zelf een programma samen te stellen.
Vrije afstudeerrichting in de master
Het is mogelijk om zelf een programma samen te stellen in plaats van een vooraf vastgestelde afstudeerrichting te volgen. Dit programma moet je wel ruim van tevoren laten goedkeuren door de Examencommissie.
Met het vrije programma moet je voldoen aan de doelstelling en eindtermen van de opleiding. Dit betekent bijvoorbeeld dat als toegang tot het civiel effect onderdeel is van de opleiding, jouw vrije programma ook zal moeten voldoen aan de vereisten voor masters zoals vastgelegd in het convenant civiel effect. Je zult dan bijvoorbeeld een integratievak moeten opnemen in je programma. Dit geldt ook wanneer je vanwege je bacheloropleiding niet in aanmerking komt voor het civiel effect.
Wanneer je kiest voor een vrij programma, wordt op je diploma vermeld dat je de master Rechtsgeleerdheid hebt afgerond met een vrije afstudeerrichting
Civiel effect
Om advocaat, officier van justitie of rechter te worden, heb je civiel effect nodig. Daarmee wordt bedoeld dat de rechtsopleiding zodanig is samengesteld dat je voldoet aan de eisen voor toegang tot de vervolgopleidingen van zowel de advocatuur, officier van justitie als de rechterlijke macht. Je bent dan toelaatbaar tot de advocatenopleiding en tot de rio-selectie.
Kijk hier voor meer informatie.
Sanctiebesluiten
De Examencommissie is eindverantwoordelijk voor het stellen van regels voor de goede gang van zaken tijdens de tentamens en de in dat verband te nemen maatregelen.
Bij vermoedens van fraude en/of plagiaat wordt de eExamencommissie op de hoogte gebracht door middel van een door de betreffende docent of afdelingshoofd opgesteld verslag. Naar aanleiding van dit verslag biedt de Examencommissie de student gelegenheid gehoord te worden. Vervolgens neemt de Examencommissie een besluit over een toe te passen sanctie.
In artikel 21 en 22 van de Regels en Richtlijnen kan je lezen wat verstaan wordt onder fraude en plagiaat en wat de procedure en sancties zijn bij een overtreding.
In studiejaar 2021/2022 zijn door de Examencommissie onder andere de onderstaande sancties opgelegd.
Voorbeeld van een sanctie voor fraude.
Voorbeeld van een sanctie voor plagiaat.