Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Civiel effect RCH

Laatst gewijzigd op 16 november 2022
Wil jij graag advocaat, officier van justitie of rechter worden na je studie? Dan moet je in Nederland beschikken over civiel effect. Alle informatie over het civiel effect hebben we hier kort en helder voor je op een rijtje gezet.

Wat is het civiel effect?
‘Civiel effect’ betekent dat je vakkenpakket zo is samengesteld dat je later advocaat, officier van justitie, of rechter kunt worden. Het civiel effect geeft de garantie dat je over de juiste kennis en vaardigheden beschikt om deze beroepen uit te oefenen. 

Civiel effect na een bachelor Rechtsgeleerdheid aan de VU
Na een afgeronde bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid geven de volgende masteropleidingen civiel effect:

 • Rechtsgeleerdheid (alle afstudeerrichtingen)
 • International Business Law
 • Ondernemingsrecht
 • Fiscaal recht
 • Notarieel recht

Civiel effect na een bachelor Notarieel Recht aan de VU
Voor VU-studenten is het mogelijk om na een afgeronde bachelor- en masteropleiding Notarieel recht civiel effect te behalen zonder de hele opleiding Rechtsgeleerdheid te hoeven doen. VU-studenten hoeven dan nog slechts de volgende vakken te behalen:

 • Formeel strafrecht 
 • Materieel strafrecht
 • Staatsrecht 
 • Volkenrecht

Civiel effect na een bachelor Law in Society aan de VU
Voor studenten is het mogelijk om tijdens of na de afgeronde bacheloropleiding Law in Society civiel effect te behalen zonder de hele opleiding Rechtsgeleerdheid te hoeven doen. De studenten moeten dan tien vakken behalen uit het programma van Rechtsgeleerdheid. Er zijn drie routes die de student kan bewandelen om de tien vakken en dus civiel effect te behalen. De routes staan beschreven in het jaarschema onder ‘Programma’ in de Studiegids. Om deel te nemen aan het civiel effect, dient de student zich in te tekenen voor de desbetreffende vakken via het Dashboard. 

Civiel effect na een bachelor aan een andere universiteit
Als je je bachelor aan een andere Nederlandse universiteit hebt behaald en je civiel effect wilt behalen, heb je een voortgangsverklaring civiel effect nodig (voor de masteropleidingen Criminologie en International Crimes and Criminology kun je geen civiel effect behalen, omdat je hiermee MSc. wordt in plaats van LL.M).

De voortgangsverklaring civiel effect dien je aan te vragen bij de Examencommissie van de universiteit waar je je bacheloropleiding hebt afgerond. In de verklaring moet worden aangegeven welke vakken je aan die universiteit in de master nog had moeten behalen om het civiel effect te verkrijgen. Mail de verklaring vervolgens als bijlage naar de Examencommissie van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid of naar onderwijsadministratie.rechten@vu.nl.

Mocht je tot de master zijn toegelaten zijn met een bachelordiploma Rechtsgeleerdheid van buiten Nederland, dan dien je eerst een bachelor Rechtsgeleerdheid van een Nederlandse universiteit te behalen. Neem contact op met de Examencommissie voor meer informatie over bijvoorbeeld vrijstellingen.

Vijf redenen om het civiel effect te behalen

 1. Je weet nu al dat je later advocaat, officier van justitie, of rechter wilt worden, of je wilt alle carrière-opties openhouden;
 2. Het staat goed op je cv om extra vakken te volgen;
 3. Je verbreedt je horizon doordat je nieuwe kennis opdoet;
 4. Je leert de studenten van de bachelor Rechtsgeleerdheid beter kennen doordat jullie samen werkgroepen volgen;
 5. Het volgen van extra vakken is leuk, want studeren is leuk!