Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Civiel effect RCH

Laatst gewijzigd op 15 november 2023
Wil jij graag advocaat, officier van justitie of rechter worden na je studie? Dan moet je in Nederland beschikken over civiel effect.

Alle informatie over het civiel effect hebben we hier kort en helder voor je op een rijtje gezet.

 • Wat is het civiel effect?

  Civiel effect geeft aan dat je voldoende kennis hebt van specifieke deelgebieden van het Nederlands en Europees recht. Met civiel effect kun je je aanmelden voor de beroepsopleiding bij de Nederlandse Orde van Advocaten. Het civiel effect wordt toegekend door de examencommissie van je masteropleiding.

 • Hoe kun je civiel effect krijgen?

  Voor civiel effect moet je een Nederlandse juridische bacheloropleiding afronden plus een juridische masteropleiding. Voor deze opleidingen gelden specifieke eisen. Hieronder kun je zien welke VU opleidingen voldoen aan de voorwaarden voor civiel effect.

  VU bacheloropleidingvoldoet aan de CE eisen voor de bachelor
  BA Rechtsgeleerdheidja, óók als je een niet-juridische minor volgt
  BA Notarieel recht

  ja, indien je aanvullend de volgende vakken behaalt:

  • Formeel strafrecht 
  • Materieel strafrecht
  • Staatsrecht 
  • Volkenrecht
  BA Criminologienee, óók niet met een juridische minor, dit is geen juridische bachelor
  BA Law in Societyja, indien je aanvullend het LiS civiel effect programma afrondt


  VU masteropleiding


  voldoet aan de CE eisen voor de master

  MA Rechtsgeleerdheidja, alle afstudeerrichtingen
  MA Notarieel recht

  ja, indien je aanvullend de volgende vakken behaalt:

  • Formeel strafrecht 
  • Materieel strafrecht
  • Staatsrecht 
  • Volkenrecht
  MA Criminologienee, óók niet met aanvullend behaalde vakken, dit is geen juridische master
  MA Fiscaal rechtja
  MA Ondernemingsrechtja
  MA International Business Lawja
  MA International Crimes, Conflict and Criminologynee, óók niet met aanvullend behaalde vakken, dit is geen juridische master
  MA Law and Politics of International Securityja, indien je aanvullend vakken behaalt (zie art. 10.7.3 OER).


  Niet-juridische opleidingen geven geen civiel effect, óók niet met aanvullend behaalde vakken.

 • Aanvullend vakken behalen

  Aanvullend te behalen vakken kunnen behaald worden tijdens de bachelor of tijdens de master.

  Je kunt de vakken ook na je master behalen, via contractonderwijs. In dat geval wordt het civiel effect niet op je diploma vermeld, maar ontvang je van de examencommissie van je masteropleiding een aparte civiel effect verklaring.

 • Civiel effect programma voor bachelor Law in Society

  Voor LiS studenten is een civiel effect programma opgesteld, waarbij je tien vakken behaalt uit het programma van Rechtsgeleerdheid. Je kunt kiezen uit drie routes, zie het jaarschema onder ‘Programma’ in de Studiegids. Je kunt je intekenen voor de desbetreffende vakken via je Dashboard. 

  Wanneer je kiest om het programma in een vierde studiejaar te doen, dan kun je daarvoor jouw afstuderen een jaar uitstellen. Zodra je kunt afstuderen, ontvang je automatisch een afstudeerbericht. Je kunt in een reactie op dit bericht aangeven dat je voor het civiel effect programma het afstuderen een jaar wilt uitstellen. Vergeet niet je ook opnieuw in te schrijven voor de opleiding op Studielink.

  Je studeert af op de uitsteldatum. Als je het civiel effect programma dan nog niet hebt afgerond, dan kun je de niet behaalde vakken tijdens de master behalen, via bijvakonderwijs. Het programma kan ook na je master afgerond worden.

 • Voortgangsverklaring Civiel effect

  Als je je bachelor en master niet aan dezelfde universiteit behaalt, dan heeft de examencommissie van je masteropleiding een voortgangsverklaring civiel effect nodig om te bepalen of je na je master civiel effect kunt krijgen. Deze verklaring vraag je aan bij de examencommissie van je bacheloropleiding. In de verklaring staat aangegeven aan welke civiel effect vereisten voor de bachelor je al voldoet en aan welke vereisten je nog dient te voldoen.

  Volg je een master bij de VU en voldoe je op basis van jouw bachelor al aan alle CE vereisten voor de bachelor, dan kun je de verklaring als bijlage sturen naar onderwijsadministratie.rechten@vu.nl. De verklaring wordt toegevoegd aan je dossier.
  Moet je volgens de voortgangsverklaring meer doen dan alleen een master afronden om civiel effect te krijgen, stuur de verklaring dan als bijlage naar examencommissie.rechten@vu.nl met het verzoek aan te geven welke VU vakken je aanvullend op je master moet behalen voor civiel effect.

  Heb je een juridische opleiding (bachelor of master) anders dan Rechtsgeleerdheid, dan kan het zijn dat de combinatie bachelor plus master toch niet direct civiel effect geeft en aanvullende stappen nodig zijn. Neem bij twijfel even contact op met de Examencommissie.

 • Civiel effect na HBO Rechten

  Je kunt ook civiel effect krijgen op basis van een HBO Rechten diploma (Nederlands recht) plus een premaster gericht op het civiel effect, zoals de OU-VU SchakelzoneRecht of het HvA-VU doorstroomprogramma, plus een juridische masteropleiding die voldoet aan de vereisten. Voor deze opleidingen hoef je geen voortgangsverklaring in te leveren.
  Andere HBO opleidingen geven geen civiel effect.

 • Civiel effect na een buitenlandse bachelor

  Mocht je tot de master zijn toegelaten op basis van een niet-Nederlandse juridische bachelor, dan heb je een bachelor Rechtsgeleerdheid van een Nederlandse universiteit nodig om civiel effect te kunnen krijgen. Neem contact op met de Examencommissie voor meer informatie over bijvoorbeeld vrijstellingen.