Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Keuzevakken RCH

Laatst gewijzigd op 22 september 2021

Controleer altijd de eisen die worden gesteld aan de keuzeruimte, en controleer of je van tevoren toestemming nodig hebt van de examencommissie

Meer over keuzevakken

 • Keuzevakken volgen binnen de bachelor

  In de bacheloropleidingen van de faculteit is geen ruimte voor het volgen van losse keuzevakken. Binnen de bacheloropleidingen Rechtsgeleerdheid, Criminologie en Law in Society heb je wel een minorruimte van 30 studiepunten, maar deze kun je niet opvullen met losse vakken, alleen met een minor, tenzij je vakken in het buitenland behaalt. Zie verder onder Minoren.

 • Keuzevakken volgen binnen de master

  In de meeste masteropleidingen van de faculteit der Rechtsgeleerdheid, heb je één of meerdere vakken die je naar eigen inzicht kunt kiezen. In de OER kun je terugvinden wat bij jouw opleiding mogelijk is. Hieronder vind je de verschillende mogelijkheden en de procedures voor het volgen van keuzevakken.

  Keuzevakken volgen van je eigen opleiding 

  Per masteropleiding is er een lijst met keuzevakken (zie studiegids). Masterstudenten kunnen alle genoemde vakken van hun opleiding als keuzevak volgen indien zij aan de voorkennisvereisten voldoen en mits deze vakken niet al tot het verplichte deel van hun studie behoren.

  Keuzevak van een andere VU-opleiding of van een andere universiteit volgen 

  Als je een keuzevak van een andere VU-opleiding of van een andere universiteit wilt volgen, is vooraf goedkeuring nodig van de Examencommissie. Voorwaarde is dat de te volgen vakken worden afgelegd aan een erkende Nederlandse universiteit, en van hetzelfde niveau en dezelfde omvang zijn als de vakken die aan de VU worden aangeboden. Voor vakken die je buiten de faculteit wilt volgen, geldt dat het geen vakken mogen zijn die ook aan de faculteit worden aangeboden. Om toestemming te vragen voor het volgen van vakken buiten de faculteit vul je het webformulier in van de Examencommissie. Je dient hierbij de volgende gegevens op te geven:

  • De naam van het keuzevak,
  • Aantal ec dat het keuzevak omvat,
  • Faculteit / universiteit waar je het keuzevak wilt volgen,
  • Vakinformatie van het keuzevak (evt. door middel van een link naar de digitale studiegids).

  Let hierbij op de volgende punten:

  • Zorg ervoor dat je zorgvuldig bent in het indienen van verzoeken. Verzoeken die onvolledig zijn, kunnen niet door de Examencommissie worden behandeld.
  • Keuzevakken die je wilt inbrengen in de masteropleiding moeten altijd vakken op WO-masterniveau zijn. Het is dus niet mogelijk om bachelorvakken in te brengen in de vrije keuzeruimte van de masteropleiding.
  • Indien het keuzevakken betreft van 5 studiepunten, dan dien je nog een extra vak te behalen.
  • Als je het extra vak behaalt bij een andere onderwijsinstelling dan de VU, dien je er zelf voor te zorgen dat de VU de beschikking krijgt over het behaalde resultaat en de studiepunten. Neem hiervoor contact op met onderwijsadministratie.rechten@vu.nl.
 • Keuzevak volgen in het Buitenland

  Heb je vakken behaald in het kader van het uitwisselingsprogramma van de faculteit dan mogen deze vakken worden opgenomen in de minorruimte van de bacheloropleiding (ook bij Criminologie) en/of in de keuzeruimte van de masteropleiding.

  Voor het opnemen van deze vakken dient de examencommissie te controleren of de vakken voldoen aan het minimale niveau-eisen die worden gesteld.

  Voor het inbrengen van vakken in de minor geldt:

  • Van de onderwijseenheden (6 ec) die worden ingebracht dienen ten minste twee op het niveau van 300 te zijn.
  • Van de onderwijseenheden (6 ec) die worden ingebracht mag maximaal één op het niveau van 100 te zijn.

  Voor het inbrengen van vakken in de masterkeuzeruimte geldt dat de vakken (minimaal) op WO-masterniveau dienen te zijn behaald.

  Voor overige vakken uit het buitenland of deelname aan een summer school moet je, als je de vakken in een minor- of keuzeruimte apart toestemming vragen aan de Examencommissie.

  Je dient bij het indienen van een verzoek bij de examencommissie de volgende informatie toe te voegen:

  • Volledige naam van het vak / onderdeel
  • Aantal ec
  • Faculteit / instelling waar je het vak wilt volgen
  • Vakinhoud (incl. informatie over het aantal contact- en studie-uren), bijvoorbeeld door het meesturen van een link naar de website van de uitwisselingsuniversiteit

  Meer informatie over studeren in het buitenland

  Extra (curriculair) vakken volgen (alle opleidingen van de rechtenfaculteit)

  Als je aan de rechtenfaculteit van de VU studeert en aan een andere VU-opleiding of aan een andere universiteit extra vakken (extra curriculair) wilt volgen dan is dat mogelijk. De procedure is als volgt: 

  • Voor het volgen van extra curriculaire vakken heb je geen toestemming nodig van de Examencommissie.
  • Wel dien je op de faculteit/universiteit waar je het vak wilt volgen toestemming te krijgen voor het volgen van een vak. Hoe je dit kunt regelen, kun je navragen bij de betreffende faculteit/universiteit. Indien je een vak wilt volgen van een andere opleiding van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de VU, dan lees je op www.rechten.vu.nl/bijvakken de procedure daarvoor. Als je als student Rechtsgeleerdheid de minor Forensische Criminologie wil volgen, heb je daarvoor geen toestemming nodig. Je kunt je via VUnet intekenen voor de vakken van die minor. 
  • Nadat je toestemming hebt gekregen voor het volgen van een vak, zul je je nog voor het vak en/of het tentamen moeten aanmelden. Voor VU-vakken kun je je nadat je toestemming hebt gekregen, aanmelden via VU-net.
  • Als je aan een andere universiteit vakken wilt volgen, dien je je daar vaak als bijvakstudent te registreren. Ook moet je meestal een bewijs overleggen waarin aangegeven staat dat je je collegegeld hebt betaald. Deze kun je bij de Studentenbalie in het hoofdgebouw opvragen. Informeer bij de betreffende universiteit naar de procedure. 
  • Wanneer je het extra vak behaalt aan een andere faculteit van de VU, komt het cijfer extra-curriculair op VUnet te staan.