Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Keuzevakken RCH

Toestemming vragen invulling keuzeruimte
Laatst gewijzigd op 14 maart 2024
Als masterstudent binnen de Faculteit der Rechtsgeleerdheid kun je zelf één of meer losse vakken kiezen. In de bacheloropleidingen kan dat niet.

Controleer altijd de eisen die worden gesteld aan de keuzeruimte, en controleer of je van tevoren toestemming nodig hebt van de Examencommissie

Toestemming vragen 

Om toestemming te vragen voor het volgen van vakken buiten de faculteit vul je het aanvraagformulier in van de Examencommissie. Je dient hierbij de volgende gegevens op te geven:

 • De naam van het keuzevak,
 • Aantal ec dat het keuzevak omvat,
 • Faculteit / universiteit waar je het keuzevak wilt volgen,
 • Vakinhoud van het keuzevak (incl. informatie over het aantal contact- en studie-uren), eventueel door middel van een link naar de openbare digitale studiegids.

Let hierbij op de volgende punten:

 • Zorg ervoor dat je zorgvuldig bent in het indienen van verzoeken. Verzoeken die onvolledig zijn, kunnen niet door de Examencommissie worden behandeld.
 • Indien het keuzevakken betreft van 5 studiepunten, dan dien je nog een extra vak te behalen.
 • Als je het extra vak behaalt bij een andere onderwijsinstelling dan de VU, dien je er zelf voor te zorgen dat de VU de beschikking krijgt over het behaalde resultaat en de studiepunten. Dien daarvoor je officiële resultatenlijst in via het formulier 'Extern behaald resultaat indienen'.

Meer over keuzevakken

 • Keuzevakken volgen binnen de bachelor

  De vrije keuzeruimte in de bacheloropleidingen wordt meestal minorruimte genoemd. In de bacheloropleidingen van de faculteit kan deze ruimte gevuld worden met een minor, of met vakken die je in het buitenland behaalt. Het is bij onze bacheloropleidingen niet mogelijk om de keuzeruimte te vullen met losse keuzevakken. De bacheloropleiding Notarieel recht heeft geen minorruimte.
  Zie verder onder Minoren.

 • Keuzevakken volgen binnen de master

  In de meeste masteropleidingen van de faculteit der Rechtsgeleerdheid, is er ruimte om één of meerdere vakken naar eigen inzicht te kiezen. In de OER kun je terugvinden wat bij jouw opleiding mogelijk is. Hieronder vind je de verschillende mogelijkheden en de procedures voor het volgen van keuzevakken.

  Keuzevakken volgen van je eigen opleiding 

  Per masteropleiding is er een lijst met keuzevakken (zie studiegids). Masterstudenten kunnen alle genoemde vakken van hun opleiding als keuzevak volgen indien zij aan de voorkennisvereisten voldoen en mits deze vakken niet al tot het verplichte deel van hun studie behoren.

  Keuzevak van een andere VU-opleiding of van een andere universiteit volgen 

  Als je een keuzevak van een andere VU-opleiding of van een andere universiteit wilt volgen, is vooraf goedkeuring nodig van de Examencommissie. Voorwaarde is dat de te volgen vakken worden afgelegd aan een erkende Nederlandse universiteit, en van hetzelfde niveau en dezelfde omvang zijn als de vakken die aan de VU worden aangeboden. Voor vakken die je buiten de faculteit wilt volgen, geldt dat het geen vakken mogen zijn die ook aan de faculteit worden aangeboden. Om toestemming te vragen voor het volgen van vakken buiten de faculteit vul je het webformulier in van de Examencommissie. Je dient hierbij de volgende gegevens op te geven:

  • De naam van het keuzevak,
  • Aantal ec dat het keuzevak omvat,
  • Faculteit / universiteit waar je het keuzevak wilt volgen,
  • Vakinformatie van het keuzevak (evt. door middel van een link naar de digitale studiegids).

  Let hierbij op de volgende punten:

  • Zorg ervoor dat je zorgvuldig bent in het indienen van verzoeken. Verzoeken die onvolledig zijn, kunnen niet door de Examencommissie worden behandeld.
  • Keuzevakken die je wilt inbrengen in de masteropleiding moeten altijd vakken op WO-masterniveau zijn. Het is dus niet mogelijk om bachelorvakken in te brengen in de vrije keuzeruimte van de masteropleiding.
  • Indien het keuzevakken betreft van 5 studiepunten, dan dien je nog een extra vak te behalen.
  • Als je het extra vak behaalt bij een andere onderwijsinstelling dan de VU, dien je er zelf voor te zorgen dat de VU de beschikking krijgt over het behaalde resultaat en de studiepunten. Neem hiervoor contact op met onderwijsadministratie.rechten@vu.nl.
 • Keuzevakken volgen in het Buitenland

  Heb je vakken behaald in het kader van het uitwisselingsprogramma van de faculteit dan mogen deze vakken worden opgenomen in de minorruimte van de bacheloropleiding (ook bij Criminologie) of in de keuzeruimte van de masteropleiding.

  Voor het opnemen van deze vakken heb je toestemming van de Examencommissie nodig. De commissie moet controleren of de vakken voldoen aan de niveau-eisen die worden gesteld.

  Voor het inbrengen van vakken in de minorruimte geldt:

  • Van de onderwijseenheden (6 ec) die worden ingebracht dienen ten minste twee op niveau 300 te zijn.
  • Van de onderwijseenheden (6 ec) die worden ingebracht mag maximaal één op niveau 100 te zijn.

  Voor het inbrengen van vakken in de masterkeuzeruimte geldt dat de vakken (minimaal) op WO-masterniveau dienen te zijn behaald.

  Zie de Uitwisseling pagina voor praktische informatie over studeren in het buitenland.  

 • Extra (curriculair) vakken volgen

  Als je aan de rechtenfaculteit van de VU studeert en aan een andere VU-opleiding of aan een andere universiteit extra vakken (extra curriculair) wilt volgen dan is dat mogelijk. 

  • Voor het volgen van extra curriculaire vakken heb je geen toestemming nodig van de Examencommissie.
  • Wel dien je op de faculteit/universiteit waar je het vak wilt volgen toestemming te krijgen voor het volgen van een vak. Hoe je dit kunt regelen, kun je navragen bij de betreffende faculteit/universiteit. 
  • Maak je gebruik van een beurs, controleer dan altijd wat de voorwaarden zijn.
  • Indien je een vak wilt volgen van een andere opleiding van de VU, dan lees je op de pagina bijvakken (of een minor) aan de VU de procedure daarvoor. 
  • Als je aan een andere Nederlandse universiteit vakken wilt volgen, dien je je daar vaak als bijvakstudent te registreren. Ook moet je meestal een bewijs overleggen waarin aangegeven staat dat je je collegegeld hebt betaald. Deze kun je bij de Studentenbalie in het hoofdgebouw opvragen. Informeer bij de betreffende universiteit naar de procedure. 
  • Wanneer je het extra vak behaalt aan een andere faculteit van de VU, komt het cijfer extra-curriculair op je resultatenoverzicht in je VU-dashboard te staan.
  • Extra-curriculair behaalde bachelorvakken worden bij masteropleidingen niet in het diploma-supplement opgenomen. 

Heb je vragen of advies nodig?

Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl o.v.v. je studentnummer

Stuur ons een bericht via de online chat (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Bel +31 (0)20 59 85020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (log in met je VUnetID)