Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Selectieprocedure voor een opleiding met selectie - numerus fixus

Na de aanmelddeadline van 15 januari voor een fixusopleiding word je uitgenodigd om deel te nemen aan de selectie bij deze opleiding(en).

De selectie vindt plaats tussen 16 januari en 14 april. De opleiding baseert de selectie onder andere op de cijfers die je tot 15 januari behaald hebt en de resultaten/scores van de selectieactiviteiten zoals toetsen. 

Houd er rekening mee dat dit tijd kost. Als je bijvoorbeeld deelneemt aan twee selecties, betekent dit een extra belasting naast je schoolverplichtingen.

Let op: de laatste update van de rangnummers voor collegejaar 2021-2022 is reeds gegeven. Deze pagina wordt niet langer wekelijks op maandag geüpdatet met de meest actuele cijfers. 

-

Selectieprocedure

 • Je wordt tussen 16 januari en 14 april uitgenodigd om deel te nemen aan de selectie bij de opleiding(en) van jouw keuze. 
 • Op 15 april ontvang je via Studielink je rangnummer. Als het je recht geeft op een plek, heb je twee weken de tijd om die te accepteren.
 • Plekken die niet (tijdig) worden geaccepteerd komen weer vrij voor de eerstvolgende kandidaat. 
 • Om daadwerkelijk te kunnen worden toegelaten dien je uiterlijk 15 juli aan alle vooropleidingseisen te hebben voldaan.In onderstaand overzicht is te zien hoeveel studenten voor studiejaar 2021-2022 een rangnummer aangeboden hebben gekregen of geaccepteerd. In de vierde kolom staan de hoogste rangnummers die zijn geplaatst voor studiejaar 2020-2021.

Laatste update: 06-09-2021 om 12:00 uur. Eerstvolgende update: n.v.t. 

OpleidingAantal plekkenHuidig hoogst aangeboden of geaccepteerd rangnummerHoogste rangnummer van plaatsing in 2020
Criminologie 130201188
Geneeskunde350402402
Psychologie600*895764
Tandheelkunde658170

*Het aantal plaatsen voor Psychologie betreft het totaal van de Engelse en Nederlandse opleiding.

De Vrije Universiteit Amsterdam kan niet voorspellen dat het beeld van vorige studiejaren overeenkomt met de jaren erna, maar het kan wel helpen bij het inschatten van je kansen en het maken van een plan B. Meer informatie over de landelijke regels en afspraken vind je op de website van Studiekeuze123.

 •  Aanmelden voor twee opleidingen
  Je mag je per collegejaar voor maximaal twee bacheloropleidingen met selectie aanmelden. Dit kunnen twee dezelfde opleidingen zijn aan verschillende instellingen, twee verschillende opleidingen aan dezelfde instelling of twee verschillende opleidingen aan twee verschillende instellingen.

  Uitzonderingen zijn Tandheelkunde en Geneeskunde, daarvoor kun je je maar aan één instelling tegelijkertijd aanmelden. Je kunt je dus wel voor Tandheelkunde én Geneeskunde aanmelden, maar dus niet voor bijvoorbeeld Geneeskunde aan twee verschillende instellingen. Als je je hebt aangemeld voor twee opleidingen, kun je voor beide opleidingen een plaats aangeboden krijgen, maar je kunt slechts één plaats accepteren. 

 • Selectiepogingen per opleiding
  Je mag je in totaal (landelijk) drie keer aanmelden voor eenzelfde opleiding met selectie, verdeeld over verschillende jaren. Opleidingen kunnen ervoor kiezen om het aantal deelnames te beperken. Het overzicht per opleiding vind je hieronder. Alle keren dat je in het verleden mee hebt gedaan tellen mee. 

OpleidingAantal selectiepogingen VU
Criminologie 3x
Geneeskunde2x
Psychologie3x
Tandheelkunde1x


 • Verbruikte selectiepogingen
  Wanneer je niet of niet volledig hebt deelgenomen aan de selectieprocedure, maar je jouw aanmelding niet vóór 15 januari hebt ingetrokken via Studielink, verbruik je een deelnamekans. Als je wel mee hebt gedaan aan de selectie, maar niet slaagt voor je eindexamen, kan je vóór 1 september een verzoek tot correctie indienen bij de Studentenadministratie via studentenbalie@vu.nl. Je dient dan bewijsstukken mee te sturen. Dien je geen verzoek in vóór 1 september, dan verbruik je een deelnamekans. 

 • Uitvoeringsregeling Selectie en plaatsing
  Het College van Bestuur van de VU heeft de uitvoeringsregeling Selectie en Plaatsing vastgesteld, waarin de selectieprocedure aan de VU beschreven wordt.

Contact

Heb je vragen? Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

De Studentenbalie geeft antwoord. Bel 020-5985020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (inloggen met je VUnet-ID)