Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Aanmelden bacheloropleiding?

Je kunt je op verschillende manieren aanmelden voor een bacheloropleiding. De wijze hangt af van het type opleiding dat je wilt gaan volgen.

De meeste bacheloropleidingen hanteren VU Studiekeuzecheck. Een aantal bacheloropleidingen hanteert geen VU Studiekeuzecheck, maar een selectieprocedure.

De aanmeldingen voor collegejaar 2022-2023 openen vanaf 1 oktober 2021 in Studielink. 

-

Aanmelddeadlines in Studielink:

 • Numerus Fixus: 15 januari
 • Niet-EU/EEA studenten: 1 april
 • EU/EEA studenten en studenten die geen visum via VU Amsterdam nodig hebben: 1 mei

De aanmelddeadlines gelden voor de aanmelding van je gekozen opleiding in Studielink. Tenzij anders vermeld in persoonlijke communicatie hebben de deadlines geen betrekking op het inleveren van documenten voor het afronden van je aanmelding. Hier hebben de meeste studenten tot 31 augustus de tijd voor.

Let op: studenten die een visumaanvraag of een aanmelding voor een selectieprogramma doen via de VU vormen hier een uitzondering in. De deadline die op hen van toepassing is, wordt na het aanmelden in Studielink aan ze gecommuniceerd door de desbetreffende afdeling.

-

Aanmeldprocedure:

De aanmeldprocedure hangt af van de opleiding die je wilt gaan volgen. Hieronder zijn de vier verschillende soorten aanmeldprocedures opgesomd:

 1. Bachelorprogramma's met een numerus fixus: Criminologie, Geneeskunde, Psychologie, Tandheelkunde en Biomedical Sciences. Dit zijn opleidingen met een beperkt aantal plaatsen. Het stappenplan voor de aanmeldprocedure is hier te vinden.

 2. Bachelorprogramma's met een partnerinstelling. De aanmeldingen voor de opleidingen Mechanical Engineering en Liberal Arts and Sciences (AUC) verlopen via de Universiteit Twente en Amsterdam University College.

 3. Bachelorprogramma's met een selectieprocedure (geen numerus fixus): Philosophy, Politics and Economics (PPE) en Law in Society.

 4. Bachelorprogramma's met VU Studiekeuzecheck: alle overige bachelorprogramma's. 

Het stappenplan voor de nummers 3 en 4 vind je hieronder.

Let op: meld je je aan voor een Engelstalig programma met een buitenlands of internationaal diploma (bijvoorbeeld een IB diploma)? Dan verloopt je aanmeldprocedure via het International Office.

Stappenplan aanmelden voor een numerus fixus-opleiding

 • Stap 1: check de toelatings- en selectie-eisen van de opleiding naar keuze

  Check op de pagina van de opleiding eerst welke toelatings- en selectie-eisen er gelden.

 • Stap 2: meld je aan in Studielink voor de opleiding

  Je logt in Studielink in met je DigiD. Selecteer daarna de opleiding naar keuze. Let op: de aanmelddeadline voor numerus fixus-studies is uiterlijk 15 januari!

 • Stap 3: voldoe aan de selectie-eisen

  Zorg dat je vóór de aanmelddeadline voldoet aan de selectie-eisen. Je vindt deze op de pagina van de desbetreffende opleiding.

 • Stap 4: rond je aanmelding af in je persoonlijke dashboard op vu.nl

  Rond je aanmelding af in je aanmeldportaal en upload de gevraagde documenten vóór 31 januari. Doe dit op tijd, anders kun je niet deelnemen aan de selectie. Na het afronden van je aanmelding ontvang je vanuit de faculteit meer informatie over de selectie(toetsen).

 • Stap 5: accepteer je plek binnen twee weken na plaatsing

  Op 15 april ontvang je via Studielink je rangnummer. Als het je recht geeft op een plek krijg je een plaats aangeboden via Studielink. De aangeboden plaats moet je binnen twee weken accepteren. Doe je dit niet of niet op tijd, dan komt je plek vrij voor de kandidaat met het eerstvolgende rangnummer. Je kunt dan niet meer deelnemen aan de opleiding per 1 september. Zie voor een actueel overzicht van de vrijgegeven rangnummers onze numerus fixus-pagina.

 • Stap 6: lever de vereiste documenten in

  Je ontvangt van de VU bericht of je een bewijs van je behaalde vooropleiding moet inleveren. De uiterlijke deadline om je documenten in te leveren is 15 juli. De volgende documenten worden geaccepteerd:

  • Originele gewaarmerkte kopie diploma. Lever het document in via de post (Studie-en Studentenadministratie, de Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam) of bij de Studentenbalie (Hoofdgebouw, begane grond). Bij de Studentenbalie kun je je diploma laten waarmerken. Maak hier een afspraak voor als dit weer mogelijk is via onze website en neem je originele diploma en een kopie mee.

  • Afstudeerverklaring. Vraag deze aan bij je huidige opleiding. Op de verklaring moet de opleiding en de examendatum vermeld staan en de verklaring moet ondertekend zijn door de Examencommissie. Lever het origineel in via de post (Studie-en Studentenadministratie, de Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam) of  bij de Studentenbalie (Hoofdgebouw, begane grond). 

  • Digitaal uittreksel diplomaregister. Download het uittreksel van www.mijndiplomas.nl en lever deze digitaal in via studentenbalie@vu.nl. Je kunt geen uitgeprinte versie van het uittreksel inleveren, omdat deze niet geldig is. Let op: deze optie is alleen geldig als je niet vóór de deadline in het bezit bent van een originele gewaarmerkte kopie van je diploma of een afstudeerverklaring. Mits anders vermeld verwerken wij alleen documenten die per post of bij de studentenbalie worden ingeleverd. Lever je een digitaal document in, dan kunnen wij je (op een later moment) vragen om alsnog een hard copy document aan te leveren.
 • Stap 7: betaal het collegegeld

  Zorg dat je het collegegeld betaalt of de digitale machtiging afgeeft vóór 15 juli. Anders raak je niet ingeschreven en kun je niet van start met de opleiding. Kies je in Studielink voor een digitale machtiging? Dan moet je die nog bevestigen wanneer de actie in je to-do-lijst verschijnt. Dit duurt maximaal 24 uur. De bevestiging is de daadwerkelijke betaling, dus vergeet deze stap niet!

 • Stap 8: check of je ingeschreven staat

  Pas als je van Studielink en VU bericht krijgt dat je ingeschreven staat, is je inschrijving compleet. 

Aanmelden voor een opleidingen met VU Studiekeuzecheck

 • Algemene informatie aanmelden

  Je kunt je vanaf begin oktober aanmelden voor een opleiding met VU Studiekeuzecheck. Meld je aan vóór 1 mei door het stappenplan te volgen. Een aanmelding verplicht je tot niets en kan tot en met 31 augustus kosteloos geannuleerd worden. Meld je dus sowieso op tijd aan, óók als je nog niet zeker weet of je je vwo-diploma of hbo-propedeuse gaat halen.

  Als je je voor een opleiding in Studielink aanmeldt, ben je niet automatisch ingeschreven. Hiervoor moet je alle vereiste documenten hebben ingeleverd, door de VU zijn toegelaten tot de opleiding en de betaling van het collegegeld (uiterlijk 31 augustus) hebben gedaan.

 • Stappenplan aanmelden met VU Studiekeuzecheck

  Bekijk eerst welke eisen er worden gesteld aan jouw vooropleiding. Per bacheloropleiding kunnen er nadere eisen gesteld worden, deze vind je op de pagina van je opleiding. Als je hier niet aan voldoet, moet je deficiënties wegwerken. Dit kan door het behalen van de juiste toetsen.

 • Stap 1: meld je aan in Studielink voor de opleiding

  Ga naar de website van Studielink en log in met je DigiD. De aanmelddeadline is 1 mei. Heb je geen EU-nationaliteit en heb je dus een visum nodig om te kunnen studeren in Nederland? Dan is de aanmelddeadline 1 april.

 • Stap 2: rond je aanmelding af via je persoonlijke dashboard op vu.nl

  Rond je aanmelding af via ‘Aanmelding afronden’ op je VU Dashboard. Dit doe je door de vragen te beantwoorden, de Studiekeuzecheck-vragenlijst in te vullen en de eventueel gevraagde documenten te uploaden. 

  De Studiekeuzecheck-vragenlijst vind je via je Dashboard onder het kopje VU Studiekeuzecheck. Lees hier meer over de VU Studiekeuzecheck.

 • Stap 3: lever de vereiste documenten in

  Je ontvangt van de VU bericht of je een bewijs van je behaalde vooropleiding moet inleveren. De deadline voor het inleveren is 31 augustus.

  De volgende documenten worden geaccepteerd: 

  • Originele gewaarmerkte kopie diploma. Lever het document in via de post (Studie- en Studentenadministratie, de Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam) of bij de Studentenbalie (Hoofdgebouw, begane grond). Bij de Studentenbalie kun je je diploma laten waarmerken. Neem daarvoor je originele diploma en een kopie mee.

  • Afstudeerverklaring. Vraag deze aan bij je huidige opleiding. Op de verklaring moet de opleiding en de examendatum vermeld staan en de verklaring moet ondertekend zijn door de Examencommissie. Lever het origineel in via de post (Studie- en Studentenadministratie, de Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam) of bij de Studentenbalie (Hoofdgebouw, begane grond).

  • Digitaal uittreksel diplomaregister. Download het uittreksel van www.mijndiplomas.nl en lever deze digitaal in via studentenbalie@vu.nl. Je kunt geen uitgeprinte versie van het uittreksel inleveren, omdat deze niet geldig is. Let op: deze optie is alleen geldig als je niet vóór de deadline in het bezit bent van een originele gewaarmerkte kopie van je diploma of een afstudeerverklaring. Mits anders vermeld in persoonlijke communicatie verwerken wij alleen documenten die per post of bij de studentenbalie worden ingeleverd. Lever je een digitaal document in, dan kunnen wij je (op een later moment) vragen om alsnog een hard copy document aan te leveren. 
 • Stap 4: doe mee met de Studiekeuzecheck-activiteit

  De meeste opleidingen houden deze kort na het vwo-eindexamen en vóór de uitslag ervan. Soms worden Studiekeuzecheck-activiteiten op een ander moment georganiseerd. Op de pagina van je opleiding vind je meer informatie. Let op: deze activiteit is bij sommige opleidingen verplicht!

 • Stap 5: betaal het collegegeld

  Zorg dat je uiterlijk 31 augustus het collegegeld betaalt of de digitale machtiging afgeeft. Anders word je niet ingeschreven en kan je niet van start met de opleiding. Je regelt je betaling vanaf begin mei in Studielink.

  Kies je in Studielink voor een digitale machtiging? Dan moet je deze nog bevestigen wanneer de actie in je to-do-lijst verschijnt. Dit duurt maximaal 24 uur. De bevestiging is de daadwerkelijke betaling, dus vergeet deze stap niet. Afschrijving van de (eerste) termijn gebeurt eind september, de incassokalender vind je hier.

 • Stap 6: check of je ingeschreven bent

  Gedurende je procedure kun je de status van je aanmelding inzien via je dashboard op vu.nl. Wanneer je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan ontvang je een bevestiging van inschrijving via Studielink. De status van je verzoek tot inschrijving wijzigt in Studielink dan naar ‘ingeschreven’. 

Contact

Heb je vragen? Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

De Studentenbalie geeft antwoord. Bel 020-5985020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (inloggen met je VUnet-ID)