Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Aanmelden bacheloropleiding?

Je kunt je op verschillende manieren aanmelden voor een bacheloropleiding. De wijze hangt af van het type opleiding dat je wilt gaan volgen.

De meeste bacheloropleidingen hanteren VU Studiekeuzecheck. Een aantal bacheloropleidingen hanteert geen VU Studiekeuzecheck, maar een selectie.

Deze pagina wordt in september geüpdatet met actuele informatie voor collegejaar 2022-2023. De aanmeldingen voor collegejaar 2022-2023 openen vanaf 1 oktober 2021 in Studielink. 

Aanmelddeadlines in Studielink:

 • Numerus Fixus: 15 januari
 • Niet-EU/EEA studenten: 1 april
 • EU/EEA studenten en studenten die geen visum via VU Amsterdam nodig hebben: 1 mei

Let op: de aanmelddeadlines zijn reeds verstreken!

De aanmelddeadlines gelden alleen voor de aanmelding van je gekozen opleiding in Studielink. De deadlines hebben geen betrekking op het inleveren van documenten voor het afronden van je aanmelding. 

Studenten die een visumaanvraag doen via de VU vormen hier een uitzondering in. De deadline die op jou van toepassing is, wordt na het aanmelden in Studielink aan je gecommuniceerd door de desbetreffende afdeling.


Aanmeldprocedure:

De aanmeldprocedure hangt af van de opleiding die je wilt gaan volgen. Hieronder zijn de vier verschillende soorten aanmeldprocedures opgesomd:

 • Bachelorprogramma's met een numerus fixus: Criminologie, Geneeskunde, Psychologie en Tandheelkunde. Dit zijn opleidingen met een beperkt aantal plaatsen. Het stappenplan voor de aanmeldprocedure is hier te vinden. 
 • Bachelorprogramma's met een partnerinstelling. De aanmeldingen voor de opleidingen Mechanical Engineering en Liberal Arts and Sciences (AUC) verlopen via de Universiteit Twente en Amsterdam University College.
 • Bachelorprogramma's met een selectieprocedure (geen numerus fixus): Philosophy, Politics and Economics (PPE) en Law in Society.
 • Bachelorprogramma's met VU Studiekeuzecheck: alle overige bachelorprogramma's. 

Voor de laatste twee soorten programma's is het stappenplan hieronder te vinden. 

Let op: meld je je aan voor een Engelstalig programma met een buitenlands of internationaal diploma (bijvoorbeeld een IB diploma)? Dan verloopt je aanmeldprocedure via het International Office.

Aanmelden voor een opleidingen met VU Studiekeuzecheck

 • Algemene informatie aanmelden

  Je kunt je vanaf begin oktober aanmelden voor een opleiding met VU Studiekeuzecheck. Meld je aan vóór 1 mei en volg hiervoor het stappenplan.

  Een aanmelding verplicht je tot niets en kan nog tot 31 augustus kosteloos geannuleerd worden. Meld je dus sowieso op tijd aan, óók als je bijvoorbeeld nog niet zeker weet of je je vwo-diploma of hbo-propedeuse gehaald hebt.

  Als je je voor een opleiding in Studielink aanmeldt, ben je niet automatisch ingeschreven. Hiervoor moet je alle vereiste documenten hebben ingeleverd, door de VU zijn toegelaten tot de opleiding en de betaling van het collegegeld uiterlijk 31 augustus hebben gedaan.

 • Stappenplan aanmelden met VU Studiekeuzecheck

  Bekijk eerst welke eisen er worden gesteld aan jouw vooropleiding. Per bacheloropleiding kunnen er nadere eisen gesteld worden, deze vind je op de pagina van je opleiding. Als je hier niet aan voldoet, moet je deficiënties wegwerken. Dit kan door het behalen van de juiste toetsen.

 • Stap 1: meld je aan in Studielink voor de opleiding

  Ga naar de website van Studielink. Je logt in met je DigiD. De aanmelddeadline is 1 mei. Heb je geen EU-nationaliteit en heb je dus een visum nodig om te kunnen studeren in Nederland? Dan is de aanmelddeadline 1 april.

 • Stap 2: rond je aanmelding af via je dashboard op vu.nl

  Rond je aanmelding af via ‘Aanmelding afronden’ op je dashboard door de vragen te beantwoorden, de Studiekeuzecheck-vragenlijst in te vullen en de eventueel gevraagde documenten te uploaden. 

  De Studiekeuzecheck-vragenlijst vind je via je dashboard onder het kopje VU Studiekeuzecheck. Lees hier meer over de VU Studiekeuzecheck.

 • Stap 3: lever vereiste documenten in (deadline 31 augustus)

  Je ontvangt van de VU bericht of je een bewijs van je behaalde vooropleiding moet inleveren.

  De volgende documenten worden geaccepteerd: 

  • Originele gewaarmerkte kopie diploma. Lever het document in via de post (Studie- en Studentenadministratie, de Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam) of bij de Studentenbalie (Hoofdgebouw, begane grond). Bij de Studentenbalie kun je je diploma laten waarmerken. Neem daarvoor je originele diploma en een kopie mee.
  • Afstudeerverklaring. Vraag deze aan bij je huidige opleiding. Op de verklaring moet de opleiding en de examendatum vermeld staan en de verklaring moet ondertekend zijn door de Examencommissie. Lever het origineel in via de post (Studie- en Studentenadministratie, de Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam) of bij de Studentenbalie (Hoofdgebouw, begane grond).
  • Digitaal uittreksel diplomaregister. Download het uittreksel van www.mijndiplomas.nl en lever deze digitaal in via studentenbalie@vu.nl. Je kunt geen uitgeprinte versie van het uittreksel inleveren, omdat deze niet geldig is. Let op: deze optie is alleen geldig als je niet vóór de deadline in het bezit bent van een originele gewaarmerkte kopie van je diploma of een afstudeerverklaring. Mits anders vermeld verwerken wij alleen documenten die per post of bij de studentenbalie worden ingeleverd. Lever je een digitaal document in, dan kunnen wij je (op een later moment) vragen om alsnog een hard copy document aan te leveren. 
 • Stap 4: doe mee met de Studiekeuzecheck-activiteit

  De meeste opleidingen houden deze kort na het vwo-eindexamen en vóór de uitslag ervan. Soms worden Studiekeuzecheck-activiteiten op een ander moment georganiseerd. Op de pagina van je opleiding vind je meer informatie.

 • Stap 5: betaal het collegegeld uiterlijk 31 augustus

  Zorg dat je het collegegeld betaalt of de digitale machtiging afgeeft voor de deadline. Anders word je niet ingeschreven en start je niet in september met de opleiding. Betalen kan vanaf 10 mei.

  Kies je in Studielink voor een digitale machtiging? Dan moet je die nog bevestigen wanneer de actie in je to-do-lijst verschijnt. Dit duurt maximaal 24 uur. De bevestiging is de daadwerkelijke betaling, dus vergeet deze stap niet. Afschrijving van de (eerste) termijn gebeurt eind september.

 • Stap 6: check of je ingeschreven bent

  Gedurende je procedure kun je de status van je aanmelding inzien op je dashboard. Wanneer je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan ontvang je een bevestiging van inschrijving via Studielink. De status van je verzoek tot inschrijving is in Studielink gewijzigd naar ‘ingeschreven’. 

Aanmelden voor de opleidingen PPE en Law in Society

 • Algemene informatie

  De opleidingen Philosophy, Politics and Economics (PPE) en Law in Society hebben een selectieprocedure en hierdoor een afwijkende aanmeldingsprocedure.

  Je kunt informatie over de selectiecriteria vinden op de pagina van PPE en Law in Society.

  Let op: meld je je met een buitenlands of internationaal diploma (bijvoorbeeld een IB diploma)? Dan verloopt je aanmeldprocedure via het International Office.

 • Stap 1: Meld je aan in Studielink

  Ga naar de website van Studielink. Je logt in met je DigiD. De aanmelddeadline is 1 mei. Heb je geen EU-nationaliteit en heb je  een visum nodig om te kunnen studeren in Nederland? Dan is de aanmelddeadline 1 april. Na registratie ontvang je inloggegevens voor VUweb.

 • Stap 2: Rond je aanmelding af via je dashboard op vu.nl

  Rond je aanmelding af door de vragen te beantwoorden via ‘Aanmelding afronden’ op je dashboard en de gevraagde documenten te uploaden. Als onderdeel van de selectieprocedure vul je het Assessmentformulier in. Je kunt de benodigde aanmelddocumenten terugvinden op de opleidingspagina van het programma.

 • Stap 3: Wacht op de uitslag van de toelatingscommissie

  Wanneer al je documenten zijn ingeleverd wordt jouw aanmelding in behandeling genomen. De toelatingscommissie zal jouw documenten beoordelen en bepalen of jouw motivatie en kwalificaties passen bij het beoogde profiel. Bij Law in Society is een interview onderdeel van dit proces. Binnen enkele weken word je per email geïnformeerd over de beslissing. 

  Als jouw aanmelding succesvol is ontvang je een voorwaardelijke of onvoorwaardelijke aanbieding voor een plaats in de bacheloropleiding.

 • Stap 4: Lever de vereiste documenten in (deadline 31 augustus)

  Je ontvangt van de VU bericht of je een bewijs van je behaalde vooropleiding moet inleveren.

  De volgende documenten worden geaccepteerd: 

  • Originele gewaarmerkte kopie diploma. Lever het document in via de post (Studie- en Studentenadministratie, de Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam) of bij de Studentenbalie (Hoofdgebouw, begane grond). Bij de Studentenbalie kun je je diploma laten waarmerken. Neem daarvoor je originele diploma en een kopie mee.
  • Afstudeerverklaring. Vraag deze aan bij je huidige opleiding. Op de verklaring moet de opleiding en de examendatum vermeld staan en de verklaring moet ondertekend zijn door de Examencommissie. Lever het origineel in via de post (Studie- en Studentenadministratie, de Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam) of bij de Studentenbalie (Hoofdgebouw, begane grond). 
  • Digitaal uittreksel diplomaregister. Download het uittreksel van www.mijndiplomas.nl en lever deze digitaal in via studentenbalie@vu.nl. Je kunt geen uitgeprinte versie van het uittreksel inleveren, omdat deze niet geldig is. Let op: deze optie is alleen geldig als je niet vóór de deadline in het bezit bent van een originele gewaarmerkte kopie van je diploma of een afstudeerverklaring. Mits anders vermeld verwerken wij alleen documenten die per post of bij de studentenbalie worden ingeleverd. Lever je een digitaal document in, dan kunnen wij je (op een later moment) vragen om alsnog een hard copy document aan te leveren. 
 • Stap 5: Betaal het collegegeld uiterlijk 31 augustus

  Zorg dat je het collegegeld betaalt of de digitale machtiging afgeeft voor de deadline. Anders word je niet ingeschreven en start je niet in september 2021 met de opleiding. Betalen kan vanaf mei.

  Kies je in Studielink voor een digitale machtiging? Dan moet je die nog bevestigen wanneer de actie in je to-do-lijst verschijnt. Dit duurt maximaal 24 uur. De bevestiging is de daadwerkelijke betaling, dus vergeet deze stap niet. Afschrijving van de (eerste) termijn gebeurt eind september.

 • Stap 6: check of je ingeschreven bent

  Gedurende je procedure kun je de status van je aanmelding inzien op je dashboard op vu.nl. Wanneer je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan ontvang je een bevestiging van inschrijving via Studielink. De status van je verzoek tot inschrijving is in Studielink gewijzigd naar ‘ingeschreven’. 

 • Meer weten?

  Als je vragen hebt over het programma, de toelatingseisen of de aanmeldingsprocedure, neem dan contact met ons op.

  Philosophy, Politics and Economics

  Niké van Duijkeren - Admissions Officer
  John Stuart Mill College
  E-mail: dutchadmission.ppe@vu.nl
  Tel: +31 20 59 84399


  Law in Society

  E-mail: contact@vu.nl
  Tel: +31 20 59 85000 

Contact

Heb je vragen? Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

De Studentenbalie geeft antwoord. Bel 020-5985020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (inloggen met je VUnet-ID)