Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Gecertificeerde digitale documenten

Sommige studenten kunnen de gewaarmerkte documenten van hun buitenlandse vooropleiding digitaal aanleveren.

Een gecertificeerd digitaal document is een elektronische kopie van een diploma, cijferlijst of ander document van de student, waarvan de inhoud en de authenticiteit veilig en betrouwbaar kunnen worden geverifieerd.

Een gewaarmerkt digitaal document bevat de volgende gegevens:

 • Naam van de student
 • Afstudeerdatum (niet in de toekomst)
 • Behaalde graad
 • Naam en handtekening van de bevoegde medewerker van de onderwijsinstelling (Examencommissie, decaan en/of afdelingshoofd)
 • Stempel van de onderwijsinstelling

Vereist format voor aanlevering

In het algemeen erkent en accepteert de Vrije Universiteit Amsterdam momenteel gewaarmerkte digitale documenten op de volgende manieren:

 • Documenten gedeeld via het beveiligde elektronische systeem van de uitgevende onderwijsinstelling
 • Documenten gedeeld via een elektronisch systeem van een derde partij indien dit systeem duidelijk vermeld staat op de website van de uitgevende onderwijsinstelling
 • Documenten die een verificatiecode of link bevatten die op de website van de onderwijsinstelling moet worden gebruikt om de authenticiteit en de inhoud te verifiëren
 • Documenten die voorzien zijn van een geldige digitale handtekening van de onderwijsinstelling die het document heeft afgegeven en waarbij de digitale handtekening is afgegeven door een externe certificeringsautoriteit

Gewaarmerkte digitale documenten kunnen worden gedeeld met admissiondocuments@vu.nl.

Let op dat het pas mogelijk is om de documenten te delen, wanneer je aanmelding door de VU is beoordeeld en je over je toelating bent geïnformeerd.

Geaccepteerde instructietalen

Let op: als de echtheid van je digitale document moet worden geverifieerd op de website van de uitgevende onderwijsinstelling, kunnen wij dit alleen doen als de instructie in een van de volgende talen is opgesteld: Nederlands, Engels, Frans, Duits of Spaans. 

Lever je een document in dat in een andere taal is geschreven? Dan moet je ook een vertaling van een beëdigd vertaler naar het Nederlands of Engels aanleveren. De documenten moeten in dat geval als platte PDF-bestanden worden aangeleverd en kunnen als volgt worden aangeleverd:

 1. Digitaal: direct verzonden door de beëdigd vertaler via hun officiële e-mailadres
 2. Per post: de kopie van de vertalingen moet gewaarmerkt zijn, wat betekent dat er een originele natte stempel en handtekening van de beëdigd vertaler op moeten staan
 3. Persoonlijk aanleveren: breng de originele documenten samen met de kopieën naar de Studentenbalie in het Hoofdgebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Weet je niet zeker of jouw digitale documenten aan bovenstaande eisen voldoen? Stuur ze dan toch in. Wij bekijken de documenten en nemen contact met je op als we ze niet kunnen accepteren.

Landen waarvan wij digitale documenten accepteren

Heb je je vooropleiding in een van de hieronder genoemde landen afgerond, lees dan de betreffende paragraaf voor aanvullende informatie en verdere richtlijnen.

Disclaimer

Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. De uiteindelijke beslissing over toelating wordt altijd door de VU genomen. Wij hebben te allen tijde het recht een document te weigeren of om een gewaarmerkte hard copy te vragen.

Geaccepteerde landen

 • België

  Als je je diploma aan de KU Leuven hebt behaald, kunnen digitaal uitgegeven afstudeerverklaringen en cijferlijsten met een online verificatiecode worden geaccepteerd.

 • Duitsland

  De VU accepteert Duitse diploma's en cijferlijsten indien de authenticiteit en de inhoud van het document op de website van de uitgevende universiteit kunnen worden geverifieerd. In de meeste gevallen bevat het digitaal afgegeven document een verificatiecode of een verificatielink met een wachtwoord. Als de verificatie alleen bevestigt dat het document is afgegeven door de betreffende universiteit, maar niet de inhoud weergeeft, is dat niet voldoende.

 • Ierland

  Als je je diploma hebt behaald aan het University College Dublin, kunnen je digitale documenten worden geaccepteerd als deze verificatie-instructies bevatten en verificatie van de documenten is ingeschakeld via je SISWeb-account.

  Als je je diploma aan een andere instelling in Ierland hebt behaald, kunnen digitale afstudeerdocumenten worden geaccepteerd die via Digitary worden gedeeld.

 • Italië

  Als je je diploma aan de universiteit van Bologna hebt behaald, kunnen digitale diploma's en academische cijferlijsten worden geaccepteerd met een geldige digitale stempel van de universiteit.

 • Oostenrijk

  Als je je diploma aan de Universität Wien hebt behaald, kunnen digitale documenten worden geaccepteerd als deze digitaal door WU zijn ondertekend en de authenticiteit ervan kan worden geverifieerd door het document op de website van de universiteit te uploaden.

 • Portugal

  Als je je diploma aan de Universidade de Coimbra hebt behaald, kunnen digitale documenten worden geaccepteerd als deze kunnen worden geverifieerd met behulp van de Academic Document Authenticity Verification Service van de universiteit.

 • Spanje

  De VU accepteert elektronische academische certificaten van Spaanse instellingen als deze op de website van de instelling kunnen worden geverifieerd met behulp van een verificatiecode.

  Op dit moment kennen we de volgende universiteiten die dit verificatiesysteem gebruiken: Universidad de la Laguna, Universitat Autònoma de Barcelona, Universidad de Las Palmas de Gran Canaria, Universitat de Barcelona

 • Verenigd Koninkrijk

  Als je je diploma aan een instelling in het Verenigd Koninkrijk hebt behaald, raden we je aan je Higher Education Achievement Report (HEAR) met ons te delen via een beveiligd elektronisch systeem. Je HEAR is voldoende bewijs van zowel je diploma als je cijferlijst.

  Wij accepteren elektronische HEAR's die zijn verzonden via het eigen elektronische systeem van uw universiteit of via een derde partij zoals Digitary of GradIntelligence.

 • Internationaal

  International Baccalaureate Diploma

  Het IB verstrekt een officiële cijferlijst voor het Diploma Programme (DP). Het is een officiële kopie van de resultaten van een IB-student. Cijferlijsten kunnen rechtstreeks naar de VU worden verstuurd.

  Cambridge International AS & A Level, Cambridge IGCSE, Cambridge O Level

  Cambridge kan universiteiten toegang geven tot hun beveiligde website, Cambridge International Direct, zodat de resultaten van studenten online kunnen worden bekeken en gecontroleerd.

Heb je vragen of advies nodig?

Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl o.v.v. je studentnummer

Stuur ons een bericht via de online chat (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00).

Bel +31 (0)20 59 85020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (log in met je VUnetID)