Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Toelatingsonderzoek: toelating 21+ zonder toelaatbaar diploma

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toegelaten worden op grond van het toelatingsonderzoek. Voor toelating tot een opleiding in academisch jaar 2023-2024 is de aanmelddeadline inmiddels verstreken.

Het toelatingsonderzoek houdt in dat je aantoont dat je over het benodigde niveau beschikt door toetsen op 6 vwo-niveau af te leggen en de behaalde certificaten in te leveren bij de VU. Je dient 21 jaar of ouder te zijn op het moment dat je met de opleiding begint. Welke toetsen je moet behalen hangt af van welke bacheloropleiding je wilt gaan volgen. Het toelatingsonderzoek biedt alleen toegang tot die specifieke opleiding in dat specifieke collegejaar.

Buitenlandse vooropleiding
Het toelatingsonderzoek is niet van toepassing als je een buitenlandse vooropleiding hebt behaald en deze kan aantonen. Meld je in dit geval aan via Studielink voor de gewenste bacheloropleiding en geef daar aan jouw behaalde buitenlandse vooropleiding. Neem bij vragen contact op met:

• de Studentenbalie (studentenbalie@vu.nl) als het een Nederlandstalige bacheloropleiding betreft
  • de contactpersoon van de desbetreffende bacheloropleiding als het een Engelstalige bacheloropleiding betreft. Contactinformatie vind je op de pagina van de opleiding

Aanmelddeadline
Op 15 december 2022 diende je je uiterlijk aan te melden in Studielink voor de gewenste opleiding om toelating via het toelatingsonderzoek te kunnen doen. Vanaf 1 oktober is het weer mogelijk om je aan te melden voor academisch jaar 2024-2025.

Aanmelden voor het toelatingsonderzoek

• Hoe meld ik me aan voor het toelatingsonderzoek?

Let op: de aanmelddeadline voor aanmelding voor 2023-2024 is inmiddels verstreken. Het is nu niet meer mogelijk om je via het toelatingsonderzoek aan te melden voor academisch jaar 2023-2024.

1. Meld je via Studielink vanaf 1 oktober 2022 aan voor de gewenste opleiding. De aanmelddeadline is 15 december 2022. Rond daarna zo snel mogelijk je aanmelding af via je persoonlijke dashboard op VU.nl
    2. Vul het toelatingsonderzoekformulier* in uiterlijk 15 december 2022.
    3. Rond je aanmelding tot 100% af in je persoonlijk dashboard op VU.nl.
    4. Maak de kosten voor het toelatingsonderzoek over aan de VU.
    5. Je ontvangt daarna binnen 4 weken een officieel besluit over de toelatingseisen.

*Het toelatingsformulier is sinds de deadline niet meer beschikbaar. Vanaf 1 oktober 2023 komt dit opnieuw online voor aanmelding voor 2024-2025.

• Kosten en betalingswijze

De kosten voor het toelatingsonderzoek zijn €100,- per academisch jaar.

Voor het regelen van de betaling ontvang je na het invullen van het toelatingsonderzoekformulier een bericht met uitleg over de betalingswijze. Het verschuldigde bedrag dient uiterlijk 31 december 2022 op de rekening van de VU te staan.

Wanneer de betaling is voldaan en je persoonlijke dashboard op VU.nl is voltooid, wordt je verzoek tot toelating in behandeling genomen en ontvang je binnen 4 weken een officieel besluit over de toelatingseisen.

De kosten voor het toelatingsonderzoek worden niet gerestitueerd, ook als je later besluit niet deel te nemen aan de opgegeven opleiding of als later blijkt dat je niet toelaatbaar bent tot de opleiding. Controleer dit van tevoren dus zelf goed!

• Deadlines aanleveren documenten

Numerus fixus opleidingen: 15 juli 2023

• B Biomedical Sciences
    • B Computer Science
    • B Criminologie
    • B Gezondheid & Leven
    • B Geneeskunde
    • B Psychologie
    • B Tandheelkunde

Opleidingen met studiekeuzecheck: 31 augustus 2023

• Wat doe ik als ik de toetsen heb behaald?

1. Stuur de gewaarmerkte kopieën per post naar ons op of lever ze in bij de Studentenbalie. Gewaarmerkt betekent dat op de kopie toetsuitslagen een stempel en een handtekening staan van een officiële instantie waaruit blijkt dat de kopie overeenkomt met het origineel. Waarmerken kan bij de administratie van de instelling die het diploma heeft verstrekt of bij de Studentenbalie. Neem het origineel en de kopie mee als je ze bij ons laat waarmerken.
    2. Wanneer de VU jouw toelaatbaarheid heeft verwerkt, zie je dat terug in je persoonlijke dashboard op VU.nl. Mocht je nog steeds te horen krijgen dat jouw vooropleiding niet geverifieerd kan worden, neem dan contact op met de Studentenbalie door te bellen of mailen.
  • Welke toetsen moet ik maken?

Raadpleeg deze pagina Deficiënties wegwerken, voor een overzicht van instellingen waar je de toetsen kunt maken.

• Waar stuur ik een gewaarmerkte kopie van mijn toetsuitslagen naartoe?

Vrije Universiteit Amsterdam
    Studie- en Studentadministratie
    De Boelelaan 1105
    1081 HV Amsterdam

Wil je meer weten?

Heb je algemene vragen?

Bel +31 (0)20 59 85000 (ma t/m vr: 10:00 - 16:00)

Stuur een e-mail naar contact@vu.nl

Of stuur een WhatsApp-bericht naar +31 (0)6 82548367

Heb je vragen over aanmelding, inschrijving of toelatingseisen?

Je kunt de Studentenbalie bellen op +31205985020, elke werkdag tussen 10:30 - 12:30 & 14:00 - 16:00

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl