Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Pre-masterassessment

Ga je beginnen aan een pre-masteropleiding aan de VU? Dan moet je misschien eerst een assessment doen. Lees hier meer over het pre-masterassessment.

Deze pagina is specifiek over het pre-masterassessment, alle overige informatie over de pre-master vind je hier.

Het assessment is verplicht als je met je Nederlandse hbo-bachelordiploma een masteropleiding aan de VU wilt gaan doen aan één van de volgende faculteiten:

    • Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen (FGB) voor de opleidingen Pedagogische Wetenschappen en Bewegingswetenschappen
    • Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW)

Het assessment helpt studenten om een beeld te vormen van de benodigde competenties en vaardigheden en om inzicht te krijgen of je voldoende affiniteit hebt met een wetenschappelijke opleiding. Voor de faculteit is het nuttig om inzicht te krijgen in de capaciteiten van de aankomende student. Hierop wordt het toelatingsadvies gebaseerd. Dit advies is bindend.

VU Pre-masterassessment

Geïnteresseerd in een pre-master aan de VU? Grote kans dat je dan ook een pre-masterassessment moet afleggen. In dit korte filmpje leggen we alles uit over deze toelatingstoets.

Pre-masterassessment

  • Voor wie is het pre-masterassessment?

    Het assessment is verplicht als je met een Nederlands hbo-bachelordiploma een pre-master aan de VU gaat doen om toegelaten te kunnen worden tot een masteropleiding. Of je een pre-masterassessment moet doen, hangt af van de opleiding. Niet voor alle pre-masters is er een pre-masterassessment.

    Voor de volgende pre-masters geldt het assessment:

    Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen (FGB)

    Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW)

  • Het pre-masterassessment is bindend

    Als je een pre-masterassessment moet doen, is de uitslag hiervan bindend. Dit betekent dat je een bepaalde score dient te behalen op één of meerdere onderdelen om toegelaten te worden tot de pre-master. De faculteit bepaalt de voorwaarden voor het behalen van het assessment.

    Klik hieronder op je faculteit/opleiding om de bindende onderdelen te zien. 

    Onder het kopje Inhoud en toetsonderdelen op deze webpagina vind je een overzicht van de (bindende) onderdelen per faculteit.

  • Aanmelden

    Rond medio april gaat de aanmelding voor het pre-masterassessment open, je kunt dan tijdens het afronden van je aanmelding via je persoonlijke dashboard op VU.nl een voorkeursdatum doorgeven. Ga hiervoor naar het tabje 'Studiespecifieke vragen'. Het doorgeven van een voorkeursdatum staat gelijk aan een aanmelding.

    Je kunt nu nog geen voorkeursdatum opgeven. Houd de website in de gaten om op de hoogte te blijven van wanneer dit opengaat. Als je al een aanmelding voor de pre-master hebt, word je ook per mail geïnformeerd wanneer je een voorkeursdatum door kunt geven.

    Uitnodiging voor het assessment

    Wanneer je je voor het pre-masterassessment hebt aangemeld, kun je vanaf ongeveer medio mei een uitnodiging voor het assessment verwachten.

    Aanmelden pre-masterassessment

    Meld je op tijd aan wanneer de aanmelding opengaat via je VU dashboard, ook al heb je nog geen bericht over je toelaatbaarheid ontvangen. De uiterlijke deadline voor het aanmelden voor het pre-masterassessment (inclusief het doorgeven van je voorkeursdatum) vind je in het kopje "Data en aanmelddeadlines pre-masterassessment" hieronder.

  • Data en aanmelddeadlines pre-masterassessment

    Op dit moment zijn de data nog niet bekend. We hopen deze binnenkort hier bekend te kunnen maken. 

  • Kosten

    Er zijn geen kosten verbonden aan het pre-masterassessment. 

  • Afname pre-masterassessment

    Het pre-masterassessment van 2025 wordt op de campus afgenomen. Je ontvangt per e-mail een persoonlijke uitnodiging. Hierin staat meer informatie over de afname en wat je eventueel nodig hebt.

  • Inhoud en toetsonderdelen

    Het pre-masterassessment is een digitale test die bestaat uit maximaal vijf onderdelen. Afhankelijk van de opleiding die je wilt gaan doen, krijg je een aantal van deze onderdelen. In principe worden er géén vrijstellingen gegeven. De test vindt plaats op één dagdeel en duurt in totaal maximaal vier uur.

    Onderdelen

    Cognitieve capaciteitentest
    De cognitieve capaciteitentest bestaat uit meerkeuzevragen die je moet oplossen met behulp van logisch redeneren of verbale en numerieke capaciteiten.
    Duur: 35 minuten + instructietijd

    Tekstbegrip en leesvaardigheid Engelse taal
    Dit onderdeel is gericht op het begrijpen van een Engelstalige tekst. Je krijgt vier Engelse teksten/artikelen voorgelegd, waarover je een aantal meerkeuzevragen moet beantwoorden.
    Duur: 35 minuten + instructietijd

    Toets gericht op rekenkundige vaardigheden en wiskunde/statistiek  
    Dit onderdeel is gericht op je rekenkundige vaardigheden, wiskunde en statistiek. Het rekenkundige onderdeel is afhankelijk van de gekozen (pre)masteropleiding.
    Duur: 40 - 60 minuten + instructietijd

    De Bèta-toets is bestemd voor kandidaten van de opleidingen:

    • Human Movement Sciences (Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen)

    De Gamma-toets is bestemd voor kandidaten van de opleidingen van de:

    • Faculteit der Sociale Wetenschappen
    • Pedagogische Wetenschappen (Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen)

    Wetenschappelijke casus
    Je krijgt een aantal Nederlandse teksten voorgelegd, waarover je meerkeuzevragen moet beantwoorden. Het gaat er dan vooral om te kijken of je in staat bent te analyseren, logisch te kunnen redeneren, onderscheid te kunnen maken tussen hoofd- en bijzaken en verbanden te leggen.
    Duur: 50 minuten + instructietijd

    Tekstbegrip en leesvaardigheid Nederlandse taal
    De schrijfvaardigheidstoets bestaat uit een aantal stukken tekst, waarover je meerkeuzevragen moet beantwoorden. Deze toets is bedoeld om na te gaan of je inzicht hebt in basisprincipes die worden toegepast bij het schrijven van een tekst. Het gaat daarbij om onder andere: alinea-indeling, logische opbouw en doorloop van zinnen, formulering van logische argumentatie en conclusie.
    Duur: 30 minuten + instructietijd

    Onderdelen per faculteit

    Bekijk hier het overzicht van onderdelen per faculteit.

  • Uitslag

    Je ontvangt de uitslag binnen vier tot zes weken na het assessment. Je ontvangt dan van de betreffende faculteit een e-mail met een rapportage van jouw resultaten. Voor vragen hierover kun je bij de toelatingscommissie van jouw faculteit terecht. Omdat de uitslag bindend is, geeft enkel een positieve uitslag toegang tot het pre-mastertraject. Een uitslag van het pre-masterassessment geeft slechts toegang tot het pre-mastertraject van dat betreffende collegejaar.

  • Voorbereidingstips

    Ter voorbereiding op het pre-masterassessment kun je bepaalde wiskundeboeken doornemen of Engelstalige artikelen lezen. Je kunt bijvoorbeeld oefenen met vwo-eindexamenbundels. Neem vooral ook het document ‘Inhoud en voorbeeld VU pre-masterassessment' door om een beeld te krijgen van de inhoud van de afzonderlijke onderdelen en het soort vragen. Studenten van FSW kunnen de 'Informatie inhoud VU Pre-masterassessment voor FSW' doornemen.

    Voorbereidingstips rekenkundige vaardigheden en wiskunde
    Heb je geen rekenkundige vaardigheden en wiskunde op eindniveau vwo gehad of heb je de stof lang geleden gehad? Dan raden we je aan de middelbare schoolboeken op vwo-niveau die de aangegeven onderwerpen behandelen te raadplegen (zoals Getal en Ruimte). In het voorbeeldassessment vind je ook de aangeraden boeken. De toets is zo gemaakt dat je geen rekenmachine nodig hebt. Tijdens het pre-masterassessment krijg je kladpapier en potlood om de opgaven uit te werken.

    Veel studenten maken zich zorgen over de voorbereiding van het wiskundeonderdeel en vragen ons om advies. Sommige studenten doen zelfstudie, sommige kiezen voor bijles. In dat soort keuzes kunnen wij niet adviseren. Wel kunnen we aangeven dat de grote meerderheid van de deelnemers het assessment met een voldoende afsluit en kan beginnen aan de pre-master. Ter voorbereiding op het assessment kun je de volgende tips gebruiken: Voorbereiding Pre-masterassessment Wiskunde.

    Voorbereidingstips tekstbegrip en leesvaardigheid Engelse taal
    Heb je geen tekstbegrip en leesvaardigheid Engelse taal op eindniveau vwo gehad of heb je de stof lang geleden gehad? Dan raden we je aan zoveel mogelijk Engelse teksten en artikelen uit kranten en boeken te lezen. Je kunt ook de Engelse tekst en de vragen erover uit het voorbeeldassessment maken.

  • Functiebeperking

    Studenten die op basis van een functiebeperking (zoals dyslexie) gebruik willen maken van extra tijd, dienen dit aan te geven tijdens het afronden van hun aanmelding. Daarnaast moet je uiterlijk 10 werkdagen voor het assessment een medische verklaring opsturen naar de Studentenbalie via studentenbalie@vu.nl. Je krijgt dan maximaal tien minuten extra tijd per onderdeel en maximaal 30 minuten extra tijd in totaal. Wanneer je de functiebeperking niet hebt aangegeven, kun je geen gebruik maken van extra tijd.

  • Veelgestelde vragen

    Voor wie is deelname aan het pre-masterassessment verplicht? 
    Het assessment is verplicht als je met je hbo-bachelordiploma een masteropleiding aan de VU wilt gaan doen aan één van de volgende faculteiten:

    Als je een opleiding wilt doen aan een andere faculteit, is het assessment niet nodig. Kijk voor specifieke informatie op de opleidingspagina van jouw opleiding.

    Waarom een pre-masterassessment?
    Enerzijds geeft het informatie aan studenten: om je een beeld te kunnen vormen van de voor de wo-master benodigde competenties en vaardigheden. Daarnaast om inzicht te krijgen in je eigen competenties en vaardigheden en om voor jezelf na te gaan of je voldoende affiniteit hebt met een wetenschappelijke opleiding. Anderzijds is het nuttig voor de opleiding om inzicht te krijgen in de capaciteiten van de aankomend student. Hierop wordt het toelatingsadvies gebaseerd. Dit advies is bindend.

    Waarom is de uitslag van het assessment bindend voor de toelating?
    Bij FSW is de uitslag bijvoorbeeld bindend, omdat er bij de masteropleidingen van deze faculteit een brede instroom is met studenten met een verschillend niveau in kennis en vaardigheden. Deze faculteit stelde geen eisen aan het type hbo-opleiding zoals andere faculteiten dat wel deden. De ervaring was dat in het eerste jaar daarom veel studenten uitvielen.

    Zijn er vrijstellingen mogelijk voor één of meer onderdelen van het assessment?
    Nee, dit is niet mogelijk.

    Als je je voor meer dan één opleiding hebt aangemeld en je hebt het assessment gedaan, kun je je dan later nog bij een andere opleiding inschrijven?
    Dat hangt ervan af bij welke opleiding je wilt deelnemen, want het assessment is niet voor alle opleidingen gelijk en elke opleiding hanteert eigen normen bij de uitslag van het assessment. Neem in een dergelijk geval contact op met de faculteit van de opleiding die je zou willen gaan doen (contactinformatie vind je op de opleidingspagina) of met studentenbalie@vu.nl.

    Als ik deelneem aan bv. het FSW-assessment, maar mij uiteindelijk toch bij een andere faculteit ga inschrijven, geldt de uitslag voor toelating dan ook bij die faculteit?
    De inhoud van het assessment verschilt per opleiding. Je kunt dus niet zonder meer het assessment doen voor de ene faculteit en je voor een andere faculteit inschrijven. Neem in een dergelijk geval contact op met de faculteit van de opleiding die je zou willen gaan doen (contactinformatie vind je op de opleidingspagina) of met studentenbalie@vu.nl.

    Als je alleen je hbo-propedeuse hebt, kan je dan deelnemen aan het assessment?
    Nee. Een premaster bij de VU is alleen toegankelijk voor studenten met een hbo-getuigschrift (bachelordiploma) van 240 ECTS en een (voldoende) afgelegd assessment.

    Als ik zak voor het assessment, kan ik dan een herkansing doen?
    Er is geen herkansingmogelijkheid binnen 1 jaar. Het volgende jaar moet je opnieuw een assessment afleggen.

    Hoeveel keer mag je deelnemen aan een assessment?
    Slechts 1 keer per jaar. Het volgende jaar kun je opnieuw het assessment afleggen, mocht je het de eerste keer niet gehaald hebben.

    Hoelang blijft een succesvol afgelegd assessment geldig?
    De uitslag van een pre-masterassessment in zomer 2025 is alleen geldig voor instroom in collegejaar 2025-2026. De uitslag van het pre-masterassessment meenemen naar een ander studiejaar is niet mogelijk.

    Wat voor soort vragen zitten er in het onderdeel rekenkundige vaardigheden van het assessment?
    Meerkeuzevragen, net als bij de andere onderdelen.

    Mag je een rekenmachine gebruiken bij het onderdeel wiskunde en statistiek?
    Nee, je mag geen rekenmachine gebruiken bij het maken van de opgaven. Kladpapier en potlood zijn toegestaan om te gebruiken bij het onderdeel Wiskunde. Bij het onderdeel Cognitieve Capaciteiten mag dit niet.

    Als je geen wiskunde op het hbo hebt gehad, moet je deze kennis dan inhalen?
    De ingangseis is dat je wiskunde beheerst op eindexamen vwo-niveau. Als je inschat dat je te weinig kennis van wiskunde hebt, kun je je voorbereiden door wiskundeboeken na te lezen.

Heb je vragen of advies nodig?

Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl o.v.v. je studentnummer.

Stuur ons een bericht via de online chat (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Bel +31 (0)20 59 85020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (log in met je VUnetID).

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam