Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Keuzes maken tijdens je SBE studie

Laatst gewijzigd op 9 december 2024
Doe je een Bachelor of Master aan de School of Business and Economics? Wil je keuzes maken rondom je studie of loopbaan? Dan kan deze pagina jou helpen.

Een keuze maken kan lastig zijn. Zeker als het om een studie of toekomstige baan gaat. Gelukkig zijn er veel manieren om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden en vooral van wat bij je past! Met deze pagina proberen we het wat makkelijker voor je te maken zodat je je goed kunt voorbereiden op de volgende stappen die je gaat maken in je studie en loopbaan.  

Hoe navigeer je op deze pagina?  

We hebben een stappenplan voor je gemaakt die je kunt volgen bij het maken van keuzes tijdens je studie. Daarnaast vind je op deze pagina informatie over keuzes maken in het algemeen, keuzes rondom je loopbaan, handige links en veel gestelde vragen.  

DE KUNST VAN HET KIEZEN

Hoe maak je keuzes?  

Elke dag maken we keuzes. Wat eet ik vanavond? Ga ik op de fiets of met het OV naar de VU? Als het om keuzes gaat tijdens je studie- en loopbaan zijn dit vaak keuzes die lastiger zijn om te maken. Veel studenten lopen ertegenaan dat ze niet weten welke keuze ze moeten maken of bijvoorbeeld het idee hebben dat ze ‘de perfecte’ keuze moeten maken. Daar willen we je een handje bij helpen! Volg deze stappen bij het maken van jouw keuze. 

  1. Word je bewust van de keuze die je wil maken, waar sta je nu? Waar wil jij een beslissing over nemen? 
  2. Bij het maken van een keuze helpt het om jezelf beter te leren kennen en te reflecteren op wat je leuk vindt, wat je belangrijk vindt en waar je goed in bent. Wil je hier hulp bij? De VU biedt verschillende testen aan. Daarnaast heeft SBE Career services verschillende opties om jezelf te leren kennen zoals De Gradup online module Know yourself part 1 en 2 en workshops. Meer informatie vind je op het Career platform.  
  3. Verzamel informatie over de keuze die je wil maken. Ga op onderzoek uit. Zoek informatie over verschillende studies, organisaties en banen. Bepaal hier ook je eigen criteria, wat vind jij belangrijk in deze keuze? Waar moet het aan voldoen? Wat is voor jou relevante informatie?  
  4. De volgende stap is om afstand te nemen van het nadenken. Dit geeft je wat ruimte om de informatie die je hebt opgezocht te verwerken en laten landen. Het kan helpen om andere activiteiten te doen die niet met de keuze te maken hebben zoals sporten. Kijk eens wat er naar boven komt, vertrouw op jezelf en luister naar je intuïtie! Een tip hierbij is om je keuzes te bespreken met je vrienden, familie of naasten en te luisteren naar hoe zij denken over jouw keuzes en twijfels.
  5. De laatste stap is: maak de keuze! Als je die hebt gemaakt, voer het dan uit en ga ervoor! Twijfel niet te veel en vertrouw op jezelf dat je er goed over na hebt gedacht. 

Voor andere handige tips over keuzes maken, kan je deze video bekijken: ‘Improve your career decision making’ in de Gradup module ‘Managing stress during the application process’.

KEUZES TIJDENS JE STUDIE

Let op. Wanneer je twijfelt over je studiekeuze bekijk dan eerst deze pagina. Deze pagina is toegespitst op het maken van de studiekeuze.

Je zal wel gemerkt hebben dat er ook tijdens je studie genoeg keuzes zijn die je moet maken en overwegen. De keuzes kunnen van invloed zijn op je loopbaan en je motivatie. Daarnaast kunnen je keuzes je studievoortgang bevorderen. Tijdens je studie heb je verschillende momenten wanneer het van belang is om stil te staan bij je eigen interesses en toekomstplan. Op deze pagina vind je een handig stappenplan om te gebruiken bij het maken van deze keuzes. Bijvoorbeeld bij het kiezen van je minor/exchange, je keuzevakken, specialisatievakken en wellicht je uiteindelijke master. Het stappenplan kan je ook ondersteunen als je twijfelt aan je huidige studiekeuze of als je opzoek bent naar meer uitdaging.

Stappenplan keuzes in je studie

  • Stap 1: Zelfreflectie

    Zoals eerder genoemd begint een keuze maken tijdens je studie bij zelfreflectie. Stap 2 van ‘de kunst van het kiezen’ kan je hierbij helpen.   

  • Stap 2: Doe onderzoek naar het aanbod

    In deze stap onderscheiden we 2 scenario's: 

    Scenario 1: Je twijfelt of je de juiste studie hebt gekozen. 

    Neem je ervaringen uit je eerste jaar mee bij het zoeken naar een andere studierichting. Een tip kan zijn om jaar 1 volledig te volgen zodat je zeker weet dat je de keuze niet te snel hebt gemaakt en wat er van je gevraagd wordt binnen een universitaire opleiding. Mocht je toch besluiten om je eerder uit te schrijven dan vind je alle relevante informatie hier

    Scenario 2: Je twijfelt over keuzes binnen je studieprogramma. 

    Je hebt tijdens je studie de mogelijkheid om te specialiseren en de vakken te kiezen waar jouw interesse ligt. Zorg ervoor dat je de juiste keuzevakken en specialisatievakken kiest voor je master toelating. Zie hier het master document . Hier wordt per bachelor duidelijk of je extra vakken dient te volgen om toelaatbaar te worden voor een master. Deze vakken zullen veelal tijdens je specialisatie periode gekozen worden, maar soms ook extra curriculair. Daarnaast is het goed om te weten dat je vrij bent om een minor te kiezen binnen of buiten jouw faculteit. Een andere optie is om een half jaar op exchange te gaan. Uitleg over keuzeruimte vind je hier. Ook heb je de mogelijkheid om stage te lopen. Wanneer je dit zou willen, hoe en wanneer je dit aanvliegt zie je hier in de stagehandleidingen. En heb je wel eens aan een honours programma gedacht? Binnen een honours programma zal je extra vakken volgen per periode. 

  • Stap 3: Verdiepen in de studies of in de keuzes binnen de studie

    In beide scenario's is het belangrijk om uit te zoeken wat het aanbod is van andere studies of richtingen binnen je huidige studie. Raadpleeg daarom alle mogelijke studies via Studiekeuze123. Je kunt op deze pagina eventueel filteren op hbo en/of WO en op studierichting. Maak vervolgens een lijstje van alle studies die je beter wil gaan bekijken. Waarom is dit belangrijk? Als je zeker weet dat je alle opties hebt gezien en hebt overwogen, dan ben je uiteindelijk ook zekerder over je keuze.   

    Wanneer je twijfelt over je huidige studiekeuze of als je nog niet weet welke Master je wil volgen is het belangrijk om je zo vroeg en breed mogelijk te oriënteren. Zet de belangrijkste momenten daarom al in je agenda. Denk aan meeloop dagen, proef-studeren, open dagen, master events en carrière dagen. De eerdergenoemde tools, zoals de open dagen kalender, kunnen je hierbij ondersteunen. 

    Zorg dat je deze activiteiten goed voorbereid. Wees kritisch, schrijf van tevoren je vragen op en toets bij een ander hoe zij over jouw keuze denken.  

    Wanneer je keuzes wil maken binnen jouw studie maar hier moeite mee hebt, kan je een afspraak maken met je studieadviseur. Vaak helpt het om het er samen over te hebben. De studieadviseur heeft vaak handige tips bij het maken van je keuze. Verder kan je contact opnemen met de vakcoördinatoren wanneer je vragen hebt over de inhoud van een vak. De coördinator staat altijd in de studiegids van het desbetreffende vak. Je kan ook in gesprek gaan met alumni of studenten die al verder in hun studie zijn over hun keuzepakket.  

  • Stap 4: Kiezen

    Nadat je alles hebt vergeleken is het tijd om te beslissen en je keuze uit te voeren. Zorg ervoor dat je achter je keuze staat en doe een laatste check. Het kan behulpzaam zijn om je keuze nogmaals te bespreken met vrienden, familie en of docenten. Bekijk of je toelaatbaar bent, bekijk aanmelddeadlines en schrijf je in!  

    • Gaat het om een bachelor of master? In dat geval begint de inschrijving op studielink 
    • Inschrijven voor vakken, minoren kan je doen op de VU website  

    Hopelijk heeft dit stappenplan kunnen helpen bij het maken van een keuze. Mocht je nog verdere tips of hulp nodig hebben, bekijk dan de links en documenten onder aan deze pagina of maak een afspraak met de studieadviseurs. 

    Belangrijke momenten bij een studiekeuze: 

    Als je een studiekeuze maakt zal je merken dat er een aantal belangrijke momenten zijn bij het maken van je studiekeuze: 

    • Wanneer de kans groot is/je vreest dat je het BSA niet gaat halen bedenk dan vóór 1 februari of je je uit wil schrijven of dat je door wil gaan met je huidige studie. Als je voor 1 februari uitschrijft ontvang je namelijk geen bindend studie advies 
    • Bekijk alvast het Master toelating document wanneer je een minor, keuzevakken en/of specialisatie vakken gaat kiezen. De kans is groot dat je niet automatisch toelaatbaar bent voor elke master aan de hand van je diploma. Stel je vakkenpakket dus altijd samen aan de hand van eventuele extra toelatingseisen.  
    • Wil je een stage lopen voor studiepunten? Doe dit dan tijdens je bachelor opleiding. Een O ECT stage kan je zowel tijdens je bachelor als master opleiding doen.  

Veel gestelde vragen

  • Hoe kom ik er achter wat ik leuk vind en waar ik goed in ben qua werk?

    Dat is een hele relevante vraag! Veel studenten beginnen met zoeken naar vacatures en solliciteren. Het helpt echter om het proces om te draaien en eerst te beginnen met onderzoeken wat JIJ leuk vindt en waar JIJ goed in bent en vanuit daar te gaan oriënteren. Het helpt om te onderzoeken wat jouw waarden zijn, je interesses en waar je goed en minder goed in bent. De VU biedt verschillende testen aan zodat je hiermee aan de slag kan, zoals een beroepskeuze of een werkwaardentest. Wil je je verder verdiepen? Doe dan de online Gradup modules Know Yourself part 1 en 2. Als je voorkeur uitgaat naar een groepssetting, volg dan een workshop die wordt aangeboden door Career Services.

  • Ik wil me extra ontwikkelen tijdens of naast mijn studie, welke opties heb ik?

    Ontwikkelmogelijkheden naast je studie kunnen je helpen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, te ontdekken wat je leuk vindt of om je theoretische kennis toe te passen. Daarnaast laat het aan potentiële toekomstige werkgevers zien dat je extra vaardigheden ontwikkelt en actief bent naast je studie. Belangrijk hierbij is om jezelf niet te veel druk op te leggen om ‘maar aan je CV’ te werken omdat je andere studenten dat ziet doen. Doe het voor jezelf en omdat je het leuk vindt om een bepaalde activiteit te doen naast je studie! Voorbeelden van ontwikkelmogelijkheden of extracurriculaire activiteiten, kunnen zijn: een stage, een summerschool, een extra vak, een commissie of bestuursjaar bij de studie of studentenvereniging, een rol in een sportteam, vrijwilligerswerk, een eigen bedrijf, onderzoek doen, een sportieve uitdaging, een bijbaan, reizen of een uitwisseling. Wanneer dit je aanspreekt bekijk dan eens het aanbod van de VU.

  • Hoe kom ik erachter wat ik met mijn studie kan doen? Welke baan wil ik later?

    Dat is afhankelijk van de studie die je doet en jouw eigen interesses. De stap van je studie naar het werkveld kan zorgen voor veel vragen. Onder andere: wat kan ik doen met mijn studie? In je studie heb je veel theoretische kennis en vaardigheden opgedaan. Hoe kan je deze toepassen in een toekomstige baan? Welke functies passen bij mijn studie? We geven je een aantal tips om daar achter te komen: 

    • Het helpt om zelf onderzoek te doen welke mogelijkheden er zijn en hierover in gesprek te gaan met mensen in je omgeving, zoals medestudenten, vrienden en docenten. 
    • Bekijk wat je kwaliteiten zijn en waar je energie van krijgt. Maak een top 10 van wat jij belangrijk vindt aan een baan. Wat motiveert jou? De Gradup modules Know Yourself part 1 en 2 kunnen je hierbij helpen. Je kan ook één van de andere modules volgen, zoals de Gradup module Navigating the Job Market
    • Lees de Firsthand Career Guides met verschillende tips en informatie over carrière, industrieën en het voorbereiden op de arbeidsmarkt. 
    • Check vacatures per sector via LinkedIn of vacaturebanken.  
    • Vergeet niet de meer praktische aanpak! Denk aan: Netwerken, meelopen, bekijk wat mensen doen met jouw diploma. Zoek via LinkedIn op functie, welke mensen hebben die baan, welke achtergrond hebben zij? Welke studie, stages etc. Ga in gesprek met mensen in het werkveld of docenten. Vraag ze eens of je een aantal vragen kan stellen over de functie of het werkveld. Stel vragen als: Wat houdt een bepaalde baan in? Maak een bel afspraak met deze personen of stuur een mail, dit klinkt spannend maar veel mensen geven hier gerust gehoor aan 
    • Meld je aan voor een Careerlab zodat je in contact kan komen met bedrijven die interessant zijn voor SBE studenten. Deze Careerlabs kan je vinden op het SBE Career platform 
    • Ga naar carrière events en banenbeurzen om een beeld te krijgen van wat voor organisaties en banen er allemaal zijn.   
    • Ook de facultaire studieverenigingen organiseren activiteiten met werkgevers, zie Aureus en Kraket. 
    • Volg een workshop van Career services. Je kunt de workshops hier vinden. 
    • Kom je er niet uit? Plan dan een afspraak in met één van de Career coaches. 
  • Ik wil een master doen bij een andere faculteit of in een andere richting. Hoe werkt dat?

    Helaas ben je met een SBE bachelor diploma niet tot elke master toelaatbaar. Wanneer je een master wil doen bij een andere universiteit of faculteit is het daarom goed om te kijken naar de toelatingseisen. Wellicht kan je bepaalde vakken volgen in je keuzeruimte tijdens je bachelor of heb je een specifieke minor nodig. In andere gevallen kan je alleen starten met een hoog GPA, via een schakel programma of via een pre-master traject.  

    Tip: bezoek master dagen en begin je te oriënteren in je 2e studiejaar. 

  • Ik heb vragen over masters, wat nu?

    Wees welkom op het jaarlijkse master event of meld je aan voor een dagje proef studeren. Je kan je ook laten inspireren door de verschillende masters op de VU. Bekijk daarna goed wat je moet doen om toelaatbaar te worden of maak eens een afspraak met de afdeling toelating van de gekozen universiteit. Wanneer je vakinhoudelijke vragen hebt kan je in de studiegids de contact informatie vinden van de vakcoördinator. 

  • Ik wil overstappen van studie hoe doe ik dat?

    Je zal eerst moeten bedenken welke studie je wil volgen. Op deze pagina vind je alle informatie en tips voor een succesvolle overstap naar jouw nieuw gekozen studie. Als je daar extra hulp bij wil hebben bekijk dan eens het stappenplan op die studiekeuze pagina. Vergeet niet om je keuze te bespreken met de mensen of maar een afspraak met de studieadviseurs.

  • Ik wil stoppen met mijn studie maar weet niet wat ik wel wil doen of studeren?

    Het helpt om hierover te praten met je omgeving. Wat zijn dingen die je leuk vindt om te doen? Waar haal je energie uit? Wat zijn onderwerpen die je interessant vindt? Wellicht helpen de stappenplannen over keuzes maken en studiekeuze op deze pagina. Je kan ook een afspraak inplannen met een studieadviseur.

  • Wat is het voordeel van stage lopen?

    Een stage is een geschikte manier om het werkveld te verkennen. Door stage te lopen kan je al tijdens je studie de geleerde theorie in de praktijk te brengen. Daarnaast is het een mooie kans om inzicht te krijgen in je eigen kwaliteiten, ontwikkelpunten en welk soort werk bij je zou kunnen passen. Een ander voordeel aan stage lopen is dat toekomstige werkgevers het interessant vinden als je al ervaring hebt opgedaan in een werkomgeving. Afhankelijk van je studie kan je verschillende soorten stages doen, voor studiepunten en niet voor studiepunten. Op deze pagina vind je meer informatie over stages. Daarnaast biedt SBE Career Services twee keer per jaar informatie sessies aan over stages en kan je vacatures vinden op het Career platform.

Links & Resources

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam