Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Hoe stap ik succesvol over van studie?

Ben je aan de verkeerde studie begonnen en overweeg je om te switchen? De VU begeleidt je graag bij de overstap naar een andere studie.

Als je overweegt een andere studie te kiezen is het belangrijk deze overstap goed voor te bereiden. Op deze pagina vind je alle relevante informatie over het overstappen van studie.

Overstappen van studie

  • Informatie voor VU studenten

    Het is niet mogelijk om van opleiding te veranderen na aanvang van de opleiding. Via Studielink kun je een inschrijfverzoek doen voor de nieuwe opleiding vanaf het eerstvolgende startmoment. Dit is vaak 1 september. Het is belangrijk dat je goed nadenkt over waarom je wilt switchen en dit bespreekt met je studieadviseur. Zorg er ook voor dat je op de hoogte bent van eventuele deadlines en documenten die je moet inleveren, meer informatie daarover vind je hier.

    Bedenk goed of je in de tussentijd ingeschreven wilt blijven staan voor de opleiding waarmee je wilt stoppen. Ben je een eerstejaars bachelorstudent en blijf je ingeschreven, dan is het belangrijk om aan de bindend studieadvies-norm te voldoen. Lukt het je niet om aan de norm te voldoen, dan krijg je een negatief bindend studieadvies (BSA). Dat heeft als gevolg dat je je gedurende drie collegejaren niet kunt herinschrijven voor deze opleiding aan de VU. Dat geldt ook voor een andere opleiding die het eerstejaarsprogramma met deze opleiding deelt. Als je je vóór 1 februari uitschrijft voor de opleiding ontvang je geen bindend studieadvies. Uitschrijven regel je via Studielink.

    Wil je overstappen naar een andere universiteit? Neem dan contact op met de andere onderwijsinstelling voor meer informatie.

  • Informatie voor niet-VU studenten

    Het is niet mogelijk om na aanvang van een opleiding in te stromen op de VU. Via Studielink kun je een inschrijfverzoek doen voor de nieuwe opleiding vanaf het eerstvolgende startmoment. Dit is vaak 1 september. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van deadlines en eventuele documenten die je moet inleveren, meer informatie daarover vind je hier.

    Heb je bij een andere opleiding aan een erkende instelling van hoger onderwijs tentamens gehaald, dan kun je voor die vakken binnen je opleidingsprogramma aan de VU vrijstellingen aanvragen. Hiervoor dien je eerst volledig ingeschreven te zijn, we kunnen je niet eerder informeren over de mogelijkheden om vrijstellingen te krijgen. Houd er rekening mee dat de voorwaarden per faculteit en studieprogramma kunnen verschillen.

    De behaalde onderdelen moeten qua inhoud, niveau en studielast overeenkomen met de vakken van de VU waarvoor je vrijstelling aanvraagt. De Examencommissie neemt alleen aanvragen voor vrijstelling in behandeling op grond van afgeronde vakken. De voorwaarden en het aanvraagformulier vind je op de pagina Vrijstelling aanvragen.

  • Tips voor een succesvolle overstap

    Maak een studiekeuze-actieplan

    Met het VU studiekeuze-actieplan krijg je helder waarom je je huidige studie niet wilt voorzetten. Met het plan maak je ook een overzicht van je huidige kwaliteiten, wensen en interesses. Het is belangrijk om rekening te houden met deze (aandachts)punten als je een nieuwe studie kiest.

    Zet het studiekeuze-actieplan in de volgende zes stappen op:

    1. Krijg inzicht
      Maak de inventarisatie ‘Waarom een andere studiekeuze’.

    2. Ontdek competenties en vaardigheden
      Ga na waar je goed in bent of stel wensen en interesses bij door zelfonderzoek te doen. Vraag ook anderen die jou goed kennen hoe ze hier tegenaan kijken.

    3. Herken je valkuilen
      Bij het kiezen van een nieuwe studie is het goed om te beseffen wat jouw persoonlijke valkuilen zijn. Bekijk de meest voorkomende valkuilen. Hoe voorkom je dat deze jou (opnieuw) in de weg zitten?

    4. Definieer de ideale opleiding
      Onthoud dat de perfecte opleiding niet bestaat. Wel helpt het om op papier te zetten waar een opleiding volgens jou aan moet voldoen.

    5. Formuleer een top drie
      Op basis van de belangrijkste eigenschappen die je in de vorige stap hebt vastgelegd maak je een top drie van opleidingen die jou aanspreken. Bekijk wat de VU biedt aan bacheloropleidingen en masteropleidingen en beoordeel welke goed aansluiten op jouw persoonlijke voorkeuren.

    6. Maak een actieplan
      Breng tot slot je acties in kaart met een actieplan. Welke informatie heb je nog nodig, met wie zou je nog willen praten en welke acties moet je daarvoor ondernemen?

    Geef je op voor een VU proefstudeerdag (alleen voor bachelorstudenten)

    Eén van de acties uit jouw studiekeuze-actieplan kan het deelnemen aan een proefstudeerdag zijn. Tijdens het proefstuderen aan de VU ben je een dag(deel) te gast bij de opleiding van jouw keuze. Dit geeft je niet alleen een nóg concretere indruk van de opleiding, maar vormt ook een duidelijker beeld van docenten en studenten. Als je twijfelt tussen twee opleidingen kan je bij beide opleidingen proefstuderen.

    Naast activiteiten op de campus vinden er ook activiteiten online plaats, zodat je ook vanuit huis nader kunt kennismaken met je favoriete opleiding(en). Kijk voor meer informatie op de website.

    Neem deel aan VU Studiekeuzecheck (alleen voor bachelorstudenten)

    De meeste bacheloropleidingen hanteren VU Studiekeuzecheck. Deze check is bedoeld om te toetsen of de opleiding echt bij jou past en geeft jou net dat steuntje in de rug bij het maken van een definitieve studiekeuze.

    Meld je aan voor een bacheloropleiding met VU Studiekeuzecheck vóór 1 mei. Het eventuele studieadvies dat je ontvangt is niet bindend en je mag sowieso starten met je opleiding, mits je aan alle overige inschrijfvoorwaarden hebt voldaan. Om je aan te melden volg je het stappenplan voor bacheloropleidingen met VU Studiekeuzecheck. Je vindt de Studiekeuzecheck vervolgens in je persoonlijke dashboard op VU.nl.

  • Regel in- en uitschrijving via Studielink

    Weet je na zorgvuldige voorbereiding voor welke studie je gaat? Regel dan op tijd je in- en uitschrijving via Studielink. Houd rekening met het bindend studieadvies (BSA) en schrijf je vóór 1 februari uit. Regel vervolgens vóór 1 september je nieuwe inschrijving via Studielink en bekijk het stappenplan voor meer informatie over aanmelden en inschrijven.

Wil je meer weten?

Heb je vragen?

Bel +31 (0)20 59 85020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl.

Of stuur een WhatsApp-bericht naar +31 (0)6 82548367.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam