Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Uitschrijven

Studielink
Laatst gewijzigd op 1 november 2023
Als je afstudeert of wilt stoppen met je opleiding, schrijf je je altijd uit via Studielink. Je hebt mogelijk recht op restitutie van collegegeld.

Je kunt in de maanden september t/m mei elke maand uitschrijven via Studielink. Het collegejaar eindigt altijd op 31 augustus. Als je je niet herinschrijft voor het nieuwe collegejaar, word je per 31 augustus automatisch uitgeschreven. Nadat je uitgeschreven bent, ontvang je een bevestiging van uitschrijving. 

Informatie over uitschrijven

 • Uitschrijven omdat je afstudeert

  Als je je uitschrijft omdat je afstudeert, geef dan als reden op ‘afstuderen’. Je wordt dan uitgeschreven per de eerste dag van de maand die volgt op je afstudeerdatum, ook als je je uitschrijfverzoek pas later in het collegejaar doet. Studeer je bijvoorbeeld in december af, maar schrijf je je pas in februari uit via Studielink, dan word je met terugwerkende kracht per 1 januari uitgeschreven.

  Het is belangrijk om niet te lang te wachten met je uitschrijving, maar dit zo snel mogelijk te regelen nadat je bent afgestudeerd. Uitschrijven met terugwerkende kracht is mogelijk tot uiterlijk 31 mei, daarna wordt je verzoek niet meer verwerkt. Je wordt dan automatisch uitgeschreven per 31 augustus (einde collegejaar).

  Uitschrijfverzoek op of na 1 juni

  Als je het uitschrijfverzoek indient op of na 1 juni (met als uitschrijfdatum 1 juli of 1 augustus), dan wordt het verzoek afgewezen. Studenten worden na deze datum namelijk automatisch uitgeschreven per 31 augustus (einde collegejaar).

  Ingeschreven blijven na het afstuderen

  Studeer je voor 31 augustus af en schrijf jij je niet uit? Dan kun je tot en met het einde van het collegejaar (31 augustus) nog losse vakken volgen. Neem contact op met het onderwijsbureau van jouw faculteit voor meer informatie.

  Let op!

  Heb je jouw studie in augustus afgerond waardoor jouw afstuderen met terugwerkende kracht in het vorige collegejaar valt? En heb je je voor deze studie in het huidige collegejaar nog niet uitgeschreven via Studielink? Dan wordt jouw inschrijving door het systeem als een nieuwe studie gezien. Je ontvangt automatisch bericht dat de hoogte van het te betalen collegegeld is aangepast naar instellingscollegegeld. Schrijf je je alsnog uit via Studielink, dan wordt het collegegeld automatisch gecorrigeerd.

 • Afstuderen in augustus

  Heb je in augustus nog geen afstudeerbericht van het onderwijsbureau ontvangen? Schrijf je dan voor het volgende studiejaar opnieuw in via Studielink, want zonder geldige inschrijving aan de VU kan het afstuderen niet worden verwerkt.

  Als je laatste cijfer van een tentamen of scriptie vóór 31 augustus is geregistreerd kun je in augustus nog afstuderen. Zodra je van DUO bericht krijgt dat je bent afgestudeerd vóór 1 september kun je je inschrijving voor het nieuwe studiejaar annuleren. Je bent dan geen collegegeld verschuldigd voor september.

  Als je afstudeerdatum onverhoopt in september valt (bijvoorbeeld omdat je laatste cijfer ná 31 augustus is geregistreerd), kun je je na verwerking van je afstuderen uitschrijven en betaal je alleen voor die maand collegegeld.

 • Uitschrijven vanwege een andere reden

  Als je om een andere reden uitschrijft, geef je als reden 'uitschrijven + de reden van uitschrijven' op. Je wordt dan uitgeschreven per de eerste dag van de maand die volgt op je uitschrijfverzoek. 

  Een uitzondering is als je het uitschrijfverzoek indient op of na 1 juni (met als uitschrijfdatum 1 juli of 1 augustus). Dan wordt het verzoek afgewezen. Studenten worden na deze datum namelijk automatisch uitgeschreven per 31 augustus (einde collegejaar). Er is geen restitutie mogelijk voor de maanden juli en augustus, kijk voor meer informatie op deze pagina onder het kopje Restitutie collegegeld.

 • Uitschrijven vóór 1 februari in eerste jaar bacheloropleiding

  Als je je tijdens het eerste jaar van je bacheloropleiding uitschrijft vóór 1 februari ontvang je geen negatief bindend studieadvies (BSA).

 • Toegang tot je VU account

  Wanneer je een verzoek tot uitschrijven ingediend hebt via Studielink op basis van afstuderen, word je uitgeschreven op de laatste dag van de maand van waarin je afstudeert. Dit kan met terugwerkende kracht zijn. 

  Indien je een verzoek tot uitschrijven op basis van redelijk verzoek, dan word je uitgeschreven per de eerste dag van de maand die volgt op je uitschrijfverzoek. 

  Vanaf je uitschrijfdatum blijft je VUnetID nog 90 dagen actief en behoud je toegang tot jouw VUmail, Canvas en andere services. Zorg er dus voor dat je al je relevante bestanden en e-mails op tijd downloadt.

 • Studiefinanciering, OV-studentenreisproduct en (studenten)verzekering

  Je bent zelf verantwoordelijk voor het tijdig stopzetten van je studiefinanciering en OV-studentenreisproduct bij uitschrijving: dit gaat niet automatisch! Doe je dit niet, dan kan dit consequenties hebben. Let ook op je (studenten) verzekering als je je studie onderbreekt of stopzet. 

 • Restitutie collegegeld

  Als je je uitschrijft als student voor een voltijd-, deeltijd- of een duale opleiding, kun je in bepaalde gevallen collegegeld terugkrijgen. 

  • Teveel betaald collegegeld over de maanden waarin je niet ingeschreven staat, krijg je binnen 3 weken teruggestort. Hiervoor moet je je hebben uitgeschreven in Studielink en moeten wij jouw uitschrijving hebben verwerkt (dit gebeurt vaak aan het einde van de maand). Let op: dit geldt alleen als je je tijdens het collegejaar wilt uitschrijven.
  • Voor iedere maand dat je niet meer staat ingeschreven, krijg je een twaalfde van het collegegeld terug. 
  • Als je het uitschrijfverzoek indient op of na 1 juni (met als uitschrijfdatum 1 juli of 1 augustus), dan wordt het collegegeld over de maanden juli en augustus niet gerestitueerd.
  • Pre-masterstudenten komen niet in aanmerking voor restitutie, omdat zij geen collegegeld betalen maar een speciale pre-mastervergoeding.
 • Betaald met een BBC?

  Als je ook aan een andere onderwijsinstelling staat ingeschreven heb je van de VU een Bewijs Betaald Collegegeld (BBC) ontvangen en daar ingeleverd. Als dit voor jou geldt, kun je pas worden uitgeschreven bij de VU na ontvangst van een Bewijs van Uitschrijving van de andere instelling. Dit Bewijs van Uitschrijving kan worden ingeleverd bij de Studentenbalie.

 • Accountancy

Heb je vragen of advies nodig?

Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl o.v.v. je studentnummer

Stuur ons een bericht via de online chat (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Bel +31 (0)20 59 85020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (log in met je VUnetID)