Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Studentontwikkeling

Studentontwikkeling

De afdeling Studentontwikkeling werkt in drie teams aan een breed scala van student support services, te weten Studentbegeleiding, Studentsucces en VASVU.

VASVU verzorgt een voorbereidend jaar voor anderstalige studenten. Het team Studentsucces helpt studenten met allerlei services succesvol hun studie te doorlopen. Het team Studentbegeleiding bestaat uit de subteams van studentenpsychologen, studentendecanen en collega’s ter ondersteuning van diverse activiteiten.

Team VASVU
Het Voorbereidend jaar Anderstalige Studenten Vrije Universiteit (VASVU) bestaat sinds 1980 en is bestemd voor studenten die in Nederland wonen en in het buitenland een vooropleiding tot een universiteit hebben gevolgd, maar daarmee niet direct toelaatbaar zijn tot een Nederlandse universitaire opleiding. We bieden onderwijs aan jaarlijks rond de 50 aspirant-studenten, voornamelijk vluchtelingen.

Het doel van het VASVU is om deze aspirant-studenten voor te bereiden op universitaire toelatingsexamens en op het studeren aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Daarom biedt het VASVU niet alleen lessen aan, maar ook excursies en activiteiten ter voorbereiding op de opleiding.

Team Studentsucces
We richten het onderwijs zo in dat alle studenten zich welkom voelen en goed voorbereid aan hun opleiding kunnen beginnen en succesvol van een bachelor- naar een masteropleiding kunnen doorstromen. We streven ernaar dat onze studenten hun talenten optimaal kunnen ontwikkelen, goed voorbereid de arbeidsmarkt kunnen betreden en trots zijn op hun opleiding en hun universiteit.

We stemmen de verschillende fasen in de studieloopbaan goed op elkaar af en maken daarbij onderscheid in de fase voor, gedurende en het eind van de studieloopbaan. De VU biedt studenten binnen iedere fase heldere informatie, specifieke begeleiding en sturing, en activeert en motiveert ze.

Vóór de studie leveren wij een bijdrage aan het verbeteren van de aansluiting tussen het voortgezet en hoger onderwijs, tevens coördineren wij VU Matching en VU Introductiedagen. Gedurende de studieloopbaan coördineren wij Studentenwelzijn, Student life and engagement, VU Pride en het boven facultaire deel van het VU Honours programma. Aan het eind van de studieloopbaan bieden we diverse VU-brede Career Services aan studenten.

Elke fase kent een of meerdere keuzemomenten voor studenten, die mede bepalend zijn voor hun verdere studieloopbaan en uiteindelijk invloed (kunnen) hebben op hun verdere carrière.

Team studentbegeleiding
De studentbegeleiding binnen de VU wordt (o.a.) verzorgd door het team van studentendecanen en psychologen en verschillende medewerkers die betrokken zijn bij projecten ter ondersteuning van deze begeleiding.

Studentendecanen bieden ondersteuning en geven informatie en advies bij studie-overstijgende vragen en problemen. Zij helpen de student met problemen waarbij verschillende regelingen en wettelijke bepalingen een rol spelen. Ook bieden ze activiteiten aan voor specifieke groepen studenten, zoals mantelzorgers, studenten uit de Cariben en studerende ouders. Studenten met autisme kunnen begeleiding krijgen van de drie autisme begeleiders.
Studenten die een topprestatie leveren op sportief of cultureel gebied kunnen gebruik maken van extra voorzieningen op de VU. De studentendecanen ondersteunen de toppresteerder bij deze voorzieningen.

Iedereen kan last krijgen van psychische klachten die het studeren moeilijk maken. De studentenpsychologen helpen de student hieraan te werken. Zij bieden daar waar nodig kortdurend individuele gesprekken aan. Daarnaast geven de studentenpsychologen workshops en trainingen over bijvoorbeeld faalangst en stress.

Binnen het team werken drie vertrouwenspersonen ongewenst gedrag.  Zij zijn er om de student die te maken heeft met ongewenst gedrag op te vangen, advies te geven en ondersteuning te bieden.

Het team studentbegeleiding draagt bij aan verschillende projecten zoals studentenwelzijn en studeren met een functiebeperking. Beleidskaders worden gesteld op het gebied van studentbegeleiding, zoals studeren met een functiebeperking en het Profileringsfonds.

Wat doet Student- en Onderwijszaken (SOZ)?

De dienst zorgt ervoor dat de Vrije Universiteit Amsterdam als een geoliede machine werkt en dat VU-studenten een goede studietijd beleven. SOZ is voor én achter de schermen actief bezig om ervoor te zorgen dat studeren aan de universiteit voor onze studenten zowel een zorgeloze als onvergetelijke ervaring is.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam