Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Better Prepared 2024

In september ga je de overstap maken naar de universiteit. Vind jij dat spannend? Dan ben je niet de enige!

Er zijn allerlei redenen waarom de stap zo groot kan voelen. Misschien ben je de eerste uit je familie die gaat studeren aan een (Nederlandse) universiteit, dan is het moeilijk voor te stellen hoe deze nieuwe fase in je leven gaat zijn. Het programma Better Prepared helpt je hierbij! 

Start in augustus en leer de VU en andere studenten alvast kennen. Bereid je voor op studeren door je eerste academische essay te schrijven, gebaseerd op je eigen onderzoek. Door te kijken naar je persoonlijke motivatie, competenties en valkuilen ga je aan de slag met het thema ‘je eigen koers varen’. 

Doe mee aan het programma Better Prepared en begin deze nieuwe fase in je leven samen met een groep gemotiveerde studenten die allemaal een goede start willen maken in een veilige omgeving. Zien we jou ook in augustus?

Better Prepared in een notendop

 • Interessante, afwisselende colleges gericht op academische en persoonlijke ontwikkeling
 • Betrokken ouderejaarsstudenten aan wie je al je vragen over studeren kunt stellen
 • Het schrijven van je eerste academische essay: het beste essay wint een mooie prijs!
 • Je weg vinden op de VU
 • Leren kennen van medestudenten van dezelfde faculteit en soms zelfs dezelfde studie. Er ontstaan vaak mooie vriendschappen bij Better Prepared!

Wat houdt het programma Better Prepared in?

 • Thuis voelen op de VU

  Om je thuis te gaan voelen op de VU is het belangrijk dat je de weg kunt vinden, dat je weet waar de voor jou belangrijke locaties zijn (denk aan bijvoorbeeld de gebedsruimte en het sportcentrum) en wat de mogelijkheden zijn die de VU biedt tijdens je studie.

  Het programma gaat plaatsvinden in verschillende gebouwen en de lunch is op verschillende plekken, zoals het dakterras. Ook staat er een leuke ontdekkingstocht ‘Discover VU’ gepland. Je krijgt informatie over andere het Honours Programma, Diversity Office, Studentenwelzijn en studeren in het buitenland. Je leert ook meer over studentorganisaties, zoals F.A.M., een studentcommunity opgericht voor eerstegeneratiestudenten. Je bouwt tijdens het programma al aan je netwerk door contacten op te doen binnen de verschillende afdelingen van de VU en met VU-alumni. Zo weet jij al voor je begint aan je studie waar je moet zijn en wat de mogelijkheden zijn!

 • Persoonlijke ontwikkeling

  Wat heel belangrijk is voor een succesvolle studietijd is dat je jezelf goed kent. Je weet dan wat bij je past en hoe je omgaat met tegenvallers en successen. Door te kijken naar je motivatie kun je ook in de tijden dat je studie wat minder leuk is doorzetten, omdat je weer waar je het voor doet.

  Op de eerste dag beginnen we met een hoorcollege over het thema van Better Prepared: je eigen koers varen. Dit vormt de basis voor je essay en zal tijdens het hele programma terugkomen. Je gaat een moodboard maken over de reis die je gemaakt hebt om op de VU te komen en de reis die nog voor je ligt. Je hebt vast dromen over wat je wil bereiken met je studie! Maar het mag natuurlijk ook gaan over wat je wilt doen naast je studie of over gebeurtenissen uit je verleden die jou maken wie je nu bent. Samen met je groepje bespreek je de moodboards, zo leer je je medestudenten ook alvast goed kennen! Tijdens het programma zullen er gastsprekers zijn die jullie vertellen over hun eigen reis en wat zij daarvan allemaal mee hebben genomen.

  Tijdens andere dagen richten we ons op het Socratisch gesprek, waar je samen met je groepje aan de slag gaat met het thema. Ook ga je een ‘note to self’ schrijven: een brief naar je toekomstige jij. Deze brief ontvang je een paar maanden later met de post zodat jij terug kunt kijken op je eerste paar maanden studeren. We horen bijvoorbeeld vaak van deelnemers dat zij na hun deelname het gevoel hadden het te kunnen: dat zij, ondanks dat ze het spannend vinden, ook geschikt zijn om aan de universiteit te studeren. Zo’n reminder kun je misschien wel goed gebruiken na een paar maanden studeren. Zo kijk je terug op de ontwikkelingen die jij hebt doorgemaakt zodat je die hopelijk voort kunt zetten tijdens je studie en daarna!

 • Academische vaardigheden

  Je gaat verschillende werk- en hoorcolleges volgen gericht op de ontwikkeling van academische vaardigheden. Waarom? Dit heeft iedere student nodig die goed voorbereid wil beginnen aan de studie!

  Al op de eerste dag zullen we de opdracht voor het academische essay samen doornemen. In je essay ga je een onderzoeksvraag beantwoorden die je zelf hebt opgesteld. Je verdiept je in onderzoeksmethodes om jouw onderzoeksvraag te beantwoorden. Hoor- en werkcolleges over onderzoek- en academische vaardigheden geven je de tools die je nodig hebt om dit te doen. 

  Op de vierde dag, na het weekend, lever je het essay in en ga je oefenen met presenteren. Wees niet bang, je presentatie is niet voor de hele groep maar in je eigen groepje, die ken je dus al goed na vier dagen! Op de laatste dag zijn geïnteresseerden uit je eigen omgeving welkom, zoals misschien je ouders. Zij zien dan hoe hard je gewerkt hebt de afgelopen dagen tijdens de presentaties. Aan het einde van de dag, na de jurering, wordt bekend gemaakt welke essays een mooie prijs hebben gewonnen.

 • Data en kosten

  Better Prepared 2024 is een meerdaags programma en vindt volledig op de VU-campus plaats.
  De definitieve data voor het programma zijn als volgt: 

  • Woensdag 14 augustus 
  • Donderdag 15 augustus 
  • Vrijdag 16 augustus 
  • Maandag 19 augustus 
  • Dinsdag 20 augustus*
   *slotbijeenkomst voor genodigden.

  De kosten voor deelname zijn €20, inclusief drankjes en lunch. Als je een certificaat wilt halen, dan dien je alle dagen aan alle onderdelen deel te nemen en het essay op tijd in te leveren. En dat gaat je lukken!

  Let op: er kunnen maximaal 100 aankomende studenten deelnemen aan Better Prepared 2024! Meld je dus snel aan. 

Wat heeft Better Prepared je gebracht?

 • Ervaringen van deelnemers vorige edities

  Student Biomedische Wetenschappen
  "Ik was heel blij met mijn studentcoaches. Je ziet dat ze buiten hun studie ook tijd hebben voor een sociaal leven. Zo wil ik het ook graag gaan doen: planningen maken voor het studeren, maar ook de tijd nemen voor leuke dingen. Na de cursus voelde ik echt: there is no limit! Iedereen kan studeren wat hij wil en worden wat hij wil, met hard werken en doorzettingsvermogen. De angst om aan mijn opleiding te beginnen is met 80% omlaag gegaan."

  Student Bedrijfseconomie
  "De cursus was veel leuker dan ik had gedacht! Je leert jezelf beter kennen en je wordt persoonlijk begeleid. Ik begon eerlijk gezegd met tegenzin aan de cursus, ik deed het omdat ik maar net ben geslaagd, terwijl ik niet dom ben. Nadat ik met een gastspreker had gepraat over waarom ik niet gemotiveerd was, heb ik daar ook het essay over geschreven."

  Student Bedrijfskunde
  "Mijn studentcoach deed dezelfde studie en zit in het derde jaar. Zo weet ik nu al wat er in het eerste jaar gebeurt. Sowieso is het fijn om je weg te vinden op een plek waar je niemand kent. Ik ken nu al mensen van mijn eigen studie en van andere studies."

  Student Pedagogiek
  "Ik ben de eerste van het gezin die gaat studeren, ik vind het spannend. De universiteit is zo kolossaal. Na deze cursus voelt het al een stuk aangenamer. Iedereen was erg behulpzaam en had een antwoord op vragen over hoe het leven hier is. De VU wordt steeds vertrouwder en het reizen vanuit Alkmaar went ook al."

 • Ervaring van studentcoaches

  "Als er al zo’n cursus was geweest toen ik ging studeren, had ik er graag aan meegedaan. Veel van de informatie die daarin aan de orde kwam, heb ik zelf gemist in mijn eerste jaar: hoe schrijf je een essay, hoe moet je wetenschappelijk schrijven en lezen. Ook de inspiratie van anderen om niet op te geven maar door te gaan had ik goed kunnen gebruiken. Ik ben ook zelf door de cursus gaan beseffen dat ik nog veel meer kan."

Heb je vragen of wil je meer informatie over Better Prepared?

Neem contact op met VU Pre-University College (PUC)

Stuur een e-mail naar puc@vu.nl

Pre-University College
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam