Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Better Prepared 2022

Begin je studie goed, begin Better Prepared!

Is studeren nieuw voor jou? Hebben jouw ouders niet gestudeerd aan een (Nederlandse) universiteit? Wil je goed voorbereid beginnen aan je studie? Wil je crash courses krijgen over goed onderzoek doen, academisch lezen en schrijven en effectief studeren? En wil je alvast in contact komen met medestudenten en ouderejaarsstudenten die je begeleiden tijdens dit Kick-Start programma? Doe dan mee aan Better Prepared op 17, 18, 19, 22 en 23 augustus 2022.

Een succesvolle start maken op de universiteit is iets wat alle studenten willen. Als eerste generatiestudent ben jij de eerste binnen jouw generatie of in jouw gezin die gaat studeren aan een (Nederlandse) universiteit. Een nieuwe fase in je leven is aangebroken en wij weten dat jij super gemotiveerd bent om het beste uit jezelf en je studie te gaan halen. Om dit mogelijk te maken is het belangrijk dat je niet alleen gemotiveerd bent, maar ook dat je goed voorbereid van start gaat. 

Voor jullie is er daarom het programma Better Prepared. Zo raak je alvast thuis op de VU, en ontmoet je leuke medestudenten. Je oefent in academische- en studievaardigheden en krijgt inzicht in je eigen motivatie, studiekeuze, talenten, competenties maar ook jouw valkuilen. 

Ouderejaarsstudenten en bekende (VU) gastsprekers delen allemaal hun ervaringen over succesvolle (studie)keuzemomenten, academische studieloopbaan en over hun worstelingen, misstappen en beslissende momenten die hun academische koers blijvend bepaalden.

Met een groep betrokken VU docenten en studenten gaan we interessante en effectieve workshops doen. Die staan allemaal in het teken van jouw succesvolle start op de universiteit. Alle workshops zullen online gegeven worden, waarbij hoorcolleges met actieve werkcolleges afgewisseld worden zodat jij zelf direct aan de slag kan.

Gedurende vijf dagen wen je alvast aan het studeren aan een universiteit en leer je je weg vinden op de VU. Je volgt workshops en colleges over onderzoek doen, academische vaardigheden en studeren. Je krijgt op die manier beter inzicht in je eigen motivatie, studiekeuze, talenten, competenties en - eerlijk is eerlijk - valkuilen. Je wordt begeleid door student-coaches en ontmoet intussen je medestudenten. 

PROGRAMMA ONDERDELEN

WORKSHOP CRASHCOURSE ACADEMISCHE  VAARDIGHEDEN
In deze workshop krijg je in sneltreinvaart inzicht in de belangrijkste academische vaardigheden, zoals effectieve communicatie met je docent, samenwerkingsstrategieën met je medestudent, essentiële verschillen tussen school en universiteit, het belang en gebruik van academische schrijf- en presentatievaardigheden én het verschil tussen citeren, parafraseren en plagiëren. Let op: je gaat niet alleen luisteren, je gaat ook veel doen met het oefenen van deze vaardigheden.

WORKSHOP STORYTELLING
Gedurende deze workshop krijg je inzicht in jouw levensverhaal: wie ben je, wat heeft gemaakt dat je nu in de collegebanken zit, wat is jouw kracht, wat drijft jou en hoe dit alles maakt dat jij een doorzetter bent die van alles in huis heeft om succesvol te zijn op de universiteit. 

WORKSHOP MINDMAPPING ZELFMANAGEMENT
Tijdens deze workshop krijg je inzicht in jouw vaardigheden en nieuwe vaardigheden die je nog wilt ontwikkelen om jouw koers op de universiteit te gaan varen. Ouderejaarsstudenten en studieloopbaan begeleiders leiden deze workshop en delen uitgebreid hun ervaringen en (mis)stappen over het inzetten van hun beschikbare vaardigheden, het oefenen met benodigde vaardigheden zoals doelgerichtheid, zelfbeschikking en zelfsturing. Aan het einde van de workshop heb jij een blauwdruk van jouw kwaliteiten en valkuilen!

FACULTAIRE KEUZE WORKSHOPS
Op vrijdag zijn er verschillende workshops, allemaal verzorgd door de faculteiten van de VU. Bijvoorbeeld: Wil jij weten hoe jij jezelf het beste kunt managen? Of: Ben je meer geïnteresseerd in het ontdekken wie je bent en waar je heen wilt beroepsmatig? Of: Hoe creëer ik mijn netwerk en werk ik samen? 

WORKSHOP RESEARCH SKILLS EN SCHRIJVEN VAN EEN ACADEMISCH ESSAY
In deze workshop gaan we aan de hand van de ingebrachte levensverhalen uit de andere workshops een écht onderzoek doen aan de hand van de stappen van de empirische cyclus.

Je wordt expert van jouw levensverhaal of de gedeelde verhalen van anderen met een nadruk op het thema ‘een academische koers varen.’ We oefenen in het doorlopen van de stappen van de empirische cylcus:

1. Alle gedeelde verhalen worden geïnventariseerd op bruikbaarheid;
2. Er wordt een vraag geformuleerd die je met behulp van deze data denkt te kunnen gaan beantwoorden;
3. Je gaat het onderzoeksmateriaal analyseren;
4. Je formuleert conclusies en eventueel vervolgvragen.

Vervolgens schrijf je een essay van maximaal 2000 woorden. Aan het einde van het programma wordt het winnende essay bekend gemaakt en wie de stimuleringsprijs 2022 ontvangt. Let op: essay’s moeten uiterlijk op maandag 22 augustus om 15.15 uur zijn ingeleverd.

WORKSHOP STUDENT LIFE
Gedurende deze workshop maken ouderejaarsstudenten je wegwijs binnen de sociale VU Student Life Community die bestaat uit talloze studie- en studentenverenigingen. De workshop biedt enerzijds het podium aan een bekende en succesvolle gastspreker die vertelt hoe hij/zij het sociale pad heeft bewandeld binnen zijn of haar academische studieloopbaan. Anderzijds gaan we in gesprek met gastsprekers over hun betrokkenheid bij een student life community. Zij vertegenwoordigen het hele spectrum aan studie- & studentenverenigingen en delen hun ervaringen, vooroordelen, weerstand, successen tijdens deze Online Student Life Meet & Greet.

AFSLUITING
Als feestelijke afsluiting presenteert elke student zijn of haar essay. De winnaar van het beste essay wordt dan ook bekendgemaakt. Let op: het inleveren van je essay is verplicht voor het behalen van je deelname-certificaat

DATA EN KOSTEN
Better Prepared 2022 is een meerdaags programma en vindt deels online (via Zoom) en deels op de VU-campus plaats.

De vijf dagen zijn:
woensdag 17 augustus (10:00-16:00 uur);
donderdag 18 augustus (10:00-16:00 uur);
vrijdag 19 augustus (10:00-16:00 uur);
maandag 22 augustus (10:00-16:00 uur);
dinsdag 23 augustus (15:00-19:00 uur).

De kosten voor deelname zijn € 20,00. Wanneer je een certificaat wilt halen, dan dien je alle dagen aan alle onderdelen deel te nemen en het essay in te leveren. En: dat gaat je lukken!!Ervaringen van studenten en student-coaches

 • Wat heeft Better Prepared je gebracht?

  Student Pedagogiek
  ‘Mijn ouders denken mee en zijn er voor me, maar kunnen me niet wegwijs maken op de universiteit. Van mijn student-coaches keeg ik heel veel praktische dingen mee en je hebt veel nuttige colleges. Ik zou niet weten hoe ik dat anders allemaal had moeten weten. Ik zat in een heel gedreven team. Toen ik het even niet zag zitten, stimuleerden ze me om door te gaan. Dan leer je meteen hoe je daar mee om moet gaan.’

  Student Biomedische Wetenschappen
  ‘Ik weet nu dat als ik wat wil, er heel veel paden zijn om daar te komen. ‘Er zijn vele wegen die naar Rome leiden’, noemde een gastspreker dat. Misschien wil ik na deze studie nog wel geneeskunde doen en dan iets met genetica. Maar dat zie ik nog wel, eerst dit afmaken. Ik heb nu een beeld van hoe het is om te studeren op universitair niveau. Hoe je kunt plannen, dus niet een week van tevoren beginnen te leren, maar helemaal de tijd nemen. En hoe ik mijn tijd goed kan spreiden over mijn werk, mijn studie en mijn sociale leven.’ 

  Student-coach
  ‘Ik wilde vooral student-coach worden omdat ik het heel leuk vond om met mijn eigen ervaringen andere studenten wegwijs te maken. Zelf heb ik indertijd die mogelijkheid niet gehad en ik vond het geweldig dat ik dat nu voor een ander kon doen. In de cursus doen we oefeningen, zoals je levensverhaal ontsluiten en een socratisch gesprek voeren. Ik vond het heel verrassend dat studenten echt serieus omkeken naar hun eigen levensverhaal. Het was mooi om daar onderdeel van te zijn.’

  Student
  ‘De levensverhalen van de gastsprekers, zelf ook eerste generatiestudenten, hebben me het meest geïnspireerd. Je denkt dat die er vanzelf zijn gekomen, maar niets is wat het lijkt. Uit hun verhalen blijkt gewoon: als je iets echt heel graag wilt bereiken, dan kun je dat bereiken, als je je best maar doet.’ 

  Student-coach
  ‘Als er al zo’n cursus was geweest toen ik ging studeren, had ik er graag aan meegedaan. Veel van de informatie die daarin aan de orde kwam, heb ik zelf gemist in mijn eerste jaar: hoe schrijf je een essay, hoe moet je wetenschappelijk schrijven en lezen. Ook de inspiratie van anderen om niet op te geven maar door te gaan had ik goed kunnen gebruiken. Ik ben ook zelf door de cursus gaan beseffen dat ik nog veel meer kan.’

  Student Biomedische Wetenschappen
  ‘Ik was heel blij met mijn student-coaches. Je ziet dat ze buiten hun studie ook tijd hebben voor een sociaal leven. Zo wil ik het ook graag gaan doen: planningen maken voor het studeren, maar ook de tijd nemen voor leuke dingen. Na de cursus voelde ik echt: there is no limit! Iedereen kan studeren wat hij wil en worden wat hij wil, met hard werken en doorzettingsvermogen. De angst om aan mijn opleiding te beginnen is met 80% omlaag gegaan.’ 

  Student-coach
  ‘De eerste generatiestudentenstudenten die aan de cursus meedoen zijn echt vanuit hun eigen ambitie zo ver gekomen, terwijl ze veel obstakels zijn tegengekomen en vaak gedemotiveerd zijn geraakt. Ik bewonder die ambitie, ze hebben het toch opgepakt, al hebben ze geen rolmodellen in hun omgeving.’ 

  Student Bedrijfseconomie
  ‘De cursus was veel leuker dan ik had gedacht! Je leert jezelf beter kennen en je wordt persoonlijk begeleid. Ik begon eerlijk gezegd met tegenzin aan de cursus, ik deed het omdat ik maar net ben geslaagd, terwijl ik niet dom ben. Nadat ik met een gastspreker had gepraat over waarom ik niet gemotiveerd was, heb ik daar ook het essay over geschreven.’ 

  Student-coach
  ‘Mijn broers en zussen studeerden al, dus dan ga je daar heel gemakkelijk in mee. Het leek me bijzonder om met mijn ervaring studenten te kunnen helpen. Je wil toch dat mensen die een moeilijker begin hebben dan jij zelf hebt gehad ook een goede start krijgen.’ 

  Student Bedrijfskunde
  ‘Mijn student-coach deed dezelfde studie en zit in het derde jaar. Zo weet ik nu al wat er in het eerste jaar gebeurt. Sowieso is het fijn om je weg te vinden op een plek waar je niemand kent. Ik ken nu al mensen van mijn eigen studie en van andere studies.’ 

  Student-coach
  ‘In het onderdeel levensverhaal stel je jezelf de vraag: wat is jouw verhaal? Ik vond het bijzonder dat ik mijn studenten aan het denken kon zetten over zichzelf, over hun achtergrond, hun sterke of minder sterke kanten. Daardoor staan ze sterker en krijgen ze de kans om te groeien.’

  Student Pedagogiek
  ‘Ik ben de eerste van het gezin die gaat studeren, ik vind het spannend. De universiteit is zo kolossaal. Na deze cursus voelt het al een stuk aangenamer. Iedereen was erg behulpzaam en had een antwoord op vragen over hoe het leven hier is. De VU wordt steeds vertrouwder en het reizen vanuit Alkmaar went ook al.’

  Student Bedrijfseconomie
  ‘Ik ben een eerstegeneratiestudent. Met ambitie. Ik heb me gerealiseerd dat ik alle kansen die ik krijg moet grijpen voor mezelf. Meedoen aan deze cursus voelt alsof je al met een voorsprongetje begint. Je weet nu hoe dat werkt, wetenschappelijk onderzoek doen, wat zo’n beetje de regels zijn op een universiteit. Ik hoor van mensen die de cursus niet hebben gedaan dat ze de eerste paar maanden echt wel moeite hadden om te wennen en een beetje achter de feiten aanliepen. Ik denk dat het me nu wel lukt.’ 

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer informatie over Better Prepared 2022? Neem dan contact op met het VU Pre-University College via puc@vu.nl.