Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

VU Bachelor Introductiedagen

De Bachelor Introductiedagen 2023 vinden plaats van 23 t/m 29 augustus. In maart begint een nieuwe Bachelor Introductie studentenbestuur met de organisatie van de Bachelor Introductie! Bekijk deze pagina voor updates over het programma.

Wat houdt de Bachelor Introductieweek in: samen met zo’n 5000 andere eerstejaarsbachelorstudenten ga je dit avontuur aan. Je wordt ingedeeld in een groepje met ongeveer zestien studiegenoten en twee mentoren: ouderejaarsstudenten die de weg op de VU en in Amsterdam al goed kennen. Je kunt kiezen tussen alles erop en eraan inclusief een avondprogramma (5 dagen) of de beknopte versie met een focus op het leren kennen van de VU en je studie (2 dagen). 

Dit ga je onder andere doen bij het vijfdaagse programma:

 • Je maakt kennis met je opleiding en medestudenten.
 • Je ontdekt alle hotspots op de campus én van Amsterdam.
 • Je doet mee aan activiteiten en gaat naar leuke voorstellingen
 • Je bereidt je voor op je studie met interessante workshops. 
 • Je leert de talloze verenigingen kennen die actief zijn op de VU of in Amsterdam.
 • Je sluit deze vijf dagen feestend af in meerdere Amsterdamse clubs.

Waarom je mee wilt doen aan de VU Bachelor Introductiedagen

Alvast een voorproefje

De VU Bachelor Introductiedagen in 30 seconden!

Veelgestelde vragen: algemeen

 • Wat zijn de VU Bachelor Introductiedagen?

  De VU Bachelor Introductiedagen 2023 worden georganiseerd voor eerstejaarsbachelorstudenten die in september 2023 aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) gaan studeren. Tijdens de VU Bachelor Introductiedagen maak je kennis met je opleiding, studeren, de VU, de stad Amsterdam en je studiegenoten. Door mee te doen ken je al een hoop mensen vóór je eerste college! Je wordt ingedeeld in een mentorgroep met 16 studenten van je eigen opleiding. Twee mentoren (ouderejaarsstudenten) wijzen jullie de weg.  

 • Uitzonderingen m.b.t. opleidingen en Joint Degrees

  Sommige studies doen niet mee met de VU Bachelor Introductiedagen maar aan de Intreeweek van de Universiteit van Amsterdam (UvA), namelijk Amsterdam University College en de bacheloropleidingen Archeologie, Griekse en Latijnse Taal en Cultuur, Oudheidwetenschappen, Tandheelkunde, Natuur- en Sterrenkunde, en Scheikunde. 

  Studenten van de Joint Degree van Mechanical Engineering en Creative Technology brengen de eerste helft van de introductieperiode door bij de VU in Amsterdam en de tweede helft bij de Universiteit Twente in Enschede. Deze studenten ontvangen hiervoor in juli een uitnodiging.

  Voor studenten Geneeskunde is er geen tweedaags programma tijdens de VU Bachelor Introductiedagen, maar een Facultaire introductie van Geneeskunde die niet tijdens de Introductie plaatsvindt. Voor deze Facultaire introductie ontvangen studenten een aparte uitnodiging. 

 • Keuze tussen het 2- en 5-daagse programma

  Je kunt kiezen uit twee programma’s. Aanrader is het uitgebreide programma van vijf dagen, want met dat programma ga je de stad in, neem je deel aan een sportdag en allerlei activiteiten van verenigingen. Als je om welke reden dan ook niet kunt of wilt deelnemen aan het uitgebreide programma, kun je kiezen voor het tweedaagse programma op maandag 28 en dinsdag 29 augustus 2023. Daarin ligt de focus op de voorbereiding op de studie. 

  Ben je de eerste in je gezin die (in Nederland) gaat studeren? Doe dan ook mee aan het vierdaagse Better Prepared Programma op 16, 17, 18, 21 en 22 augustus 2023. Kijk voor meer informatie op www.vu.nl/betterprepared.

 • Wanneer vinden de VU Bachelor Introductiedagen 2023 plaats?

  Het vijfdaagse programma staat dit jaar gepland op 23, 24, 25, 28 en 29 augustus 2023. Het tweedaagse programma is op 28 en 29 augustus 2023. In het weekend is er géén centraal programma.

 • Ik kom uit Amsterdam of ik ga niet in Amsterdam wonen tijdens mijn studie: zijn de VU Bachelor Introductiedagen wel relevant voor mij?

  Ja, zeker! De VU Bachelor Introductiedagen zijn er niet alleen om Amsterdam te leren kennen, ze zijn er (vooral) om kennis te maken met het studentenleven en je medestudenten. Ook ontdekt je alle sport-, studie- en studentenverenigingen en is het een leuke manier om vrienden te maken en studiegenoten te leren kennen voordat je studie begint!

 • De VU Bachelor Introductiedagen kosten geld. Wat krijg ik voor dit bedrag?

  Als je het vijfdaagse programma wilt doen, betaal je €65 en krijg je toegang tot heel veel leuke activiteiten zoals tours door de stad, een sportdag, workshops en het avondprogramma met o.a. theatervoorstellingen en het eindfeest. Voor het tweedaagse ticket betaal je €25 en krijg je toegang tot een campustour, opleidingsintroducties en workshops. 

 • Wat moet ik zelf nog bijbetalen?

  Wij betalen geen reiskosten/OV-kosten om naar de campus te komen of om in Amsterdam te reizen. Ook is het ticket exclusief eten en drinken; hier moet je zelf of met jouw mentorgroepje voor zorgen!

 • Kan ik ergens blijven slapen?

  Wij regelen geen slaapplekken en zorgen dan ook dat het centrale deel bijna altijd voor 23:00 uur is afgelopen. Het eindfeest op dinsdag 29 augustus kan wél tot diep in de nacht doorgaan en het is daarom handig als je een slaapplek regelt, bijvoorbeeld bij iemand uit je mentorgroep.

 • Ik wil graag bij een vriend/vriendin in het groepje worden ingedeeld. Is dit mogelijk?

  Nee, dat kan niet. Wij maken de groepjes zó zodat je juist nieuwe mensen ontmoet!

 • Wanneer ontmoet ik voor het eerst mijn mentorgroepje?

  Iedereen ontmoet zijn/haar mentorgroepje op woensdagochtend op het campusplein van de VU. Je ziet elkaar dan voor het eerst. Mocht het nodig zijn, kan jouw mentor eerder contact met je opnemen.

 • Religie en de VU Bachelor Introductiedagen

  De VU is van oudsher een universiteit waar studenten afkomstig uit diverse culturen zich thuis voelen. We houden rekening met alle religies, ook tijdens de VU Bachelor Introductiedagen.

 • Ik heb een allergie, ziekte of functiebeperking

  We doen ons best om de VU Bachelor Introductiedagen ook voor studenten met een beperking en/of (chronische) ziekte toegankelijk te maken. Wil je zeker zijn van een prettige tijd, mail dan naar contact@vu.nl en geef aan waar we rekening mee moeten houden of waar je hulp bij nodig hebt. We helpen je graag!

 • Moet ik elke dag aanwezig zijn? Wat als ik andere afspraken heb?

  Het leukste voor jezelf is als je bij alles aanwezig kan zijn, maar mocht je echt ergens anders naartoe moeten dan kan dat natuurlijk. Dat hoef je niet bij de organisatie aan te geven, maar bespreek het wel met jouw mentoren.

 • Wat is het verschil tussen de VU Bachelor Introductiedagen en de Facultaire Introductiedagen?

  De Facultaire Introductiedagen maken deel uit van het programma van de VU Bachelor Introductiedagen. Tijdens de facultaire introductie krijg je belangrijke informatie over je studie, je faculteit en studeren aan de VU. Ook ontmoet je je studiegenoten en docenten. De datum van de facultaire introductie verschilt per faculteit en/of opleiding. Meer informatie over de Facultaire Introductiedagen

Veelgestelde vragen: registratie en deelname

 • Is het verplicht om mee te doen met de VU Bachelor Introductiedagen?

  Nee, het is niet verplicht, maar wel sterk aan te raden! Het is een geweldige manier om de VU, Amsterdam en je medestudenten te leren kennen!  Het programma is zo opgezet dat het voor iedereen wat te bieden heeft. Vind je bepaalde onderdelen minder aantrekkelijk of voel je je ergens ongemakkelijk bij, dan hoef je daar niet aan mee te doen. Bespreek alles gerust met je mentoren zodat die jou goed kunnen begeleiden en adviseren. 

 • Hoe kan ik me inschrijven?

  Als je je voor het eerste jaar van een bacheloropleiding hebt aangemeld, ontvang je eind juni een uitnodigingsmail. Je kunt je alleen via een aanmeldknop in deze mail inschrijven. Je moet een VUnetID hebben om je aan te melden. Vul a.u.b. alle gegevens in.

  Heb je de mail niet ontvangen? Dit kan zijn omdat je je aanmeldprocedure voor de VU nog niet ver genoeg hebt afgerond. Doe dit dus zo snel mogelijk! Zodra je een VunetID hebt, ontvang je de uitnodigingsmail. 

 • Tot wanneer kan ik me inschrijven?

  Je kunt je aanmelden vanaf het moment dat je een VUnetID hebt. Je kan je dus ook aanmelden als je nog wacht op de uitslag van jouw examens/wiskundetoetsen. Je kan je tot zondag 13 augustus 17:00 uur inschrijven. De deadline is een harde deadline: dit betekent dat als je je om 17:05 uur inschrijft, we je niet meer kunnen toelaten. En wees er snel bij want het vijfdaagse programma heeft een beperkt aantal plaatsen!

 • Ik ben te laat met aanmelden voor de VU Bachelor Introductiedagen, kan ik toch nog met iets meedoen?

  Dat is heel jammer, maar wij kunnen geen uitzonderingen maken. Je kunt je na 14 augustus niet meer inschrijven voor de VU Bachelor Introductiedagen. Mogelijk voegt iemand van jouw faculteit je toe aan hun Canvas-pagina’s zodat je de belangrijkste informatie over jouw toekomstige opleiding alsnog online meekrijgt. Ook nodigt jouw faculteit je uit voor de facultaire middagen die op 28 en 29 augustus plaatsvinden; zo kun je nog een deel van de introductie meemaken. 

 • Ik heb me aangemeld voor de VU Bachelor Introductiedagen, maar wil me weer afmelden. Wat nu?

  Als je niet meer kan komen, kan je je afmelden door uiterlijk 21 augustus 2023 op de knop “afmelden” onderaan de bevestigingsmail te klikken. We zullen je binnen 6 weken na het event terugbetalen. Dit gaat automatisch.

 • Ik heb me ingeschreven voor de VU Bachelor Introductiedagen, maar ik ga uiteindelijk toch niet aan de VU studeren. Krijg ik m’n geld terug?

  Als je een studie gaat doen waar een numerus fixus geldt of je nog wacht op de uitslag van de wiskunde- of taaltoets (en je uiteraard voorwaardelijk geaccepteerd bent) kan je je al inschrijven voor de VU Bachelor Introductiedagen. Als je wordt uitgeloot of je toets niet haalt en je niet aan de VU gaat studeren, kan je je ticketkosten terugkrijgen wanneer je je uiterlijk 21 augustus 2023 afmeldt via de knop "afmelden” onderaan de bevestigingsmail. We zullen je binnen 6 weken na het event terugbetalen. Dit gaat automatisch.

 • Ik heb me ingeschreven voor de VU Bachelor Introductiedagen, maar ik ga een andere studie doen binnen de VU.

  Heb je je voor de deadline aangemeld voor de VU Bachelor Introductiedagen en ook de betaling al afgerond, maar ga je toch een andere studie aan de VU volgen dan je had opgegeven? Geef dit dan uiterlijk 21 augustus 2023 aan ons door een mail te sturen aan contact@vu.nl zodat wij jou nog kunnen verplaatsen naar een groepje met studiegenoten.

 • Is het mogelijk om na het inschrijven nog van ticket te veranderen?

  Dit is helaas niet mogelijk, dus denk van tevoren goed na of je je voor de volledige vijfdaagse introductie of de beknopte tweedaagse introductie inschrijft! 

Wil je meer weten?

Neem gerust contact met ons op

Stuur een mail naar contact@vu.nl