Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

VU Bachelor Introductiedagen

Maak van 21 t/m 27 augustus kennis met de universiteit, je studiegenoten en Amsterdam tijdens de VU Bachelor Introductiedagen 2024!

Inschrijvingen zijn geopend! 

Als aankomende bachelorstudent aan de VU kun je meedoen aan drie soorten introducties die verschillen in duur en inhoud. Hieronder de introductievarianten uitgelegd:

Tijdens de Introductiedagen kunnen foto's en video's worden gemaakt voor PR-doeleinden. Door je aan te melden voor het programma ga je hiermee akkoord. 

 • 5-daagse introductieweek: alles erop en eraan  
  Samen met een groep studiegenoten en twee studentmentoren beleef jij de introductie ten volle. Je leert elkaar, de VU-campus en de stad Amsterdam goed kennen met zowel studie-inhoudelijke als leuke activiteiten en excursies. Ook in de avond zijn er voorstellingen en muziekavonden. Je sluit jouw introductieweek af met een groot eindfeest!  

  > De 2-daagse introductieweek én opleidingsintroductie zijn ook onderdeel van het 5-daagse programma
  > Wanneer: woensdag 21 t/m dinsdag 27 augustus 2024 (exclusief het weekend)
  > Kosten: €65,-
  > Je ontvangt een uitnodiging zodra je ver genoeg bent aangemeld bij de VU

 • 2-daagse introductieweek: een beknopte versie  
  Ligt jouw focus vooral op het leren kennen van je studie en de VU, dan is het 2-daags programma echt iets voor jou! Hierbij doe je samen met een groepje studiegenoten en twee studentenmentoren bijvoorbeeld een campustour, kun je meedoen aan workshops en kun je één avond ook mee naar een minifestival (eindfeest is niet inbegrepen).  

  > De opleidingsintroductie is ook onderdeel van het 2-daagse programma
  > Wanneer: maandag 26 en dinsdag 27 augustus 2024  
  > Kosten: €25,-
  > Je ontvangt een uitnodiging zodra je ver genoeg bent aangemeld bij de VU

 • Opleidingsintroductie: iedere opleiding organiseert een eigen introductie
  Alle eerstejaars bachelorstudenten worden geacht om aanwezig te zijn bij de Opleidingsintroductie van hun eigen opleiding.

  > Wanneer: maandag 26 of dinsdag 27 augustus 2024 (in de middag)
  > Kosten: gratis

Waarom je mee wilt doen aan de VU Bachelor Introductiedagen

Even terugblikken

De aftermovie van de VU Bachelor Introductiedagen 2023!

Veelgestelde vragen: algemeen

 • Wat zijn de VU Bachelor Introductiedagen?

  De VU Bachelor Introductiedagen 2024 worden georganiseerd voor eerstejaarsbachelorstudenten die in september 2024 aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) gaan studeren. Tijdens de VU Bachelor Introductiedagen maak je kennis met je opleiding, studeren, de VU, de stad Amsterdam en je studiegenoten. Door mee te doen ken je al een hoop mensen vóór je eerste college!

  Er zijn drie soorten Introductiedagen waar je aan deel kunt nemen:

  5-daagse introductieweek: alles erop en eraan  

  Samen met een groep studiegenoten en twee studentmentoren beleef jij de introductie ten volle. Je leert elkaar, de VU-campus en de stad Amsterdam goed kennen met zowel studie-inhoudelijke als leuke activiteiten en excursies. Ook in de avond zijn er voorstellingen en muziekavonden. Je sluit jouw introductieweek af met een groot eindfeest!  

  > De 2-daagse introductieweek én opleidingsintroductie zijn ook onderdeel van het 5-daagse programma

  2-daagse introductieweek: een beknopte versie  

  Ligt jouw focus vooral op het leren kennen van je studie en de VU, dan is het 2-daags programma echt iets voor jou! Hierbij doe je samen met een groepje studiegenoten en twee studentenmentoren bijvoorbeeld een campustour, kun je meedoen aan workshops en kun je één avond ook mee naar een minifestival (eindfeest is niet inbegrepen).  

  > De opleidingsintroductie is ook onderdeel van het 2-daagse programma

  Opleidingsintroductie: iedere opleiding organiseert een eigen introductie

  Alle eerstejaars bachelorstudenten worden geacht om aanwezig te zijn bij de opleidingsintroductie van hun eigen opleiding. 

 • Uitzonderingen m.b.t. opleidingen en Joint Degrees

  Sommige studies doen niet mee met de VU Bachelor Introductiedagen maar aan de Intreeweek van de Universiteit van Amsterdam (UvA), namelijk Amsterdam University College (bachelor Liberal Arts and Sciences) en de bacheloropleidingen Archeologie, Griekse en Latijnse Taal en Cultuur, Oudheidwetenschappen, Tandheelkunde, Natuur- en Sterrenkunde, en Scheikunde. 

  Studenten van de Joint Degree van Mechanical Engineering en Creative Technology brengen de eerste helft van de introductieperiode door bij de VU in Amsterdam en de tweede helft bij de Universiteit Twente in Enschede. Deze studenten ontvangen hiervoor in juli een uitnodiging.

  Voor studenten Geneeskunde is er geen tweedaags programma tijdens de VU Bachelor Introductiedagen, maar een Facultaire introductie van Geneeskunde die niet tijdens de Introductie plaatsvindt. Voor deze Facultaire introductie ontvangen studenten een aparte uitnodiging. 

 • Ik ben de eerste van mijn familie die gaat studeren, wat kan ik verwachten?

  Ben je de eerste in je gezin die (in Nederland) gaat studeren? Doe dan ook mee aan het Better Prepared Programma op 14, 15, 16, 19 en 20 augustus 2024. Kijk voor meer informatie op www.vu.nl/betterprepared.

 • Wanneer vinden de VU Bachelor Introductiedagen 2024 plaats?

  Het vijfdaagse programma staat dit jaar gepland op 21, 22, 23, 26 en 27 augustus 2024. Het tweedaagse programma is op 26 en 27 augustus 2024. Je opleidingsintroductie vindt of 26 of 27 augustus 2024 in de middag plaats (Geneeskunde uitgezonderd); meer informatie hierover vindt je op de facultaire introductiepagina. In het weekend is er géén centraal programma.

 • Ik kom uit Amsterdam of ik ga niet in Amsterdam wonen tijdens mijn studie: zijn de VU Bachelor Introductiedagen wel relevant voor mij?

  Ja, zeker! De VU Bachelor Introductiedagen zijn er niet alleen om Amsterdam te leren kennen, ze zijn er (vooral) om kennis te maken met het studentenleven en je medestudenten. Ook ontdekt je alle sport-, studie- en studentenverenigingen en is het een leuke manier om vrienden te maken en studiegenoten te leren kennen voordat je studie begint!

 • De VU Bachelor Introductiedagen kosten geld. Wat krijg ik voor dit bedrag?

  Als je het vijfdaagse programma wilt doen, betaal je €65 en krijg je toegang tot heel veel leuke activiteiten zoals tours door de stad, een sportdag, workshops en het avondprogramma met o.a. theatervoorstellingen en het eindfeest. Voor het tweedaagse ticket betaal je €25 en krijg je toegang tot een campustour, opleidingsintroducties en workshops. De Opleidingsintroductie is gratis.

  Daarnaast krijg je bij zowel het 5 als het 2-daagse programma een mentorgroepje en twee studentenmentoren die je kunnen helpen bij al je vragen. 

 • Wat moet ik zelf nog bijbetalen?

  Wij betalen geen reiskosten/OV-kosten om naar de campus te komen of om in Amsterdam te reizen. Ook is het ticket exclusief eten en drinken; hier moet je zelf of met jouw mentorgroepje voor zorgen!

 • Kan ik ergens blijven slapen?

  Wij regelen niet structureel slaapplekken voor alle deelnemers en zorgen dan ook dat het centrale deel bijna altijd voor 23:00 uur is afgelopen. Het eindfeest op dinsdag 27 augustus kan wél tot diep in de nacht doorgaan en het is daarom handig als je een slaapplek regelt, bijvoorbeeld bij iemand uit je mentorgroep. Wel proberen we dit jaar voor 100 deelnemers een slaapplek te creëren in een sporthal van het VU Sportcentrum. Mocht je hierin geïnteresseerd, laat dan hiervoor je e-mailadres achter in het inschrijfformulier. 

 • Ik wil graag bij een vriend/vriendin in het groepje worden ingedeeld. Is dit mogelijk?

  Nee, dat kan niet. Wij maken de groepjes zó zodat je juist nieuwe mensen ontmoet!

 • Wanneer ontmoet ik voor het eerst mijn mentorgroepje?

  De mentorgroepjes worden een week voor de introductie gemaakt. Deelnemers van de vijfdaagse Introductie ontmoeten hun mentorgroepje op woensdagochtend op het campusplein van de VU. Deelnemers van de tweedaagse Introductie ontmoeten hun groepje op maandagochtend. Je ziet elkaar dan voor het eerst. 

  Jouw mentoren zullen een paar dagen van tevoren contact met je opnemen.

 • Religie en de VU Bachelor Introductiedagen

  De VU is van oudsher een universiteit waar studenten afkomstig uit diverse culturen zich thuis voelen. We houden rekening met alle religies, ook tijdens de VU Bachelor Introductiedagen.

 • Ik heb een allergie, ziekte of functiebeperking

  We doen ons best om de VU Bachelor Introductiedagen ook voor studenten met een beperking en/of (chronische) ziekte toegankelijk te maken. Wil je zeker zijn van een prettige tijd, mail dan naar studentenbalie@vu.nl en geef aan waar we rekening mee moeten houden of waar je hulp bij nodig hebt. We helpen je graag!

 • Moet ik elke dag aanwezig zijn? Kan ik later komen? Wat als ik andere afspraken heb?

  Het leukste voor jezelf is als je bij alles aanwezig kan zijn, maar mocht je echt ergens anders naartoe moeten of later aankomen dan kan dat natuurlijk. Dat hoef je niet bij de organisatie aan te geven, maar bespreek het wel met jouw mentoren. Die zullen pas een paar dagen voor de introductie contact met je opnemen. 

 • Wat is het privacybeleid van de VU Bachelor Introductiedagen?

  Het privacybeleid van de VU Introductiedagen (Bachelor en Master) vind je hier

 • Wat moet ik voorbereiden of meenemen voor de VU Bachelor Introductiedagen?

  Het is heel handig als je in Amsterdam een fiets regelt voor tijdens de VU Bachelor Introductiedagen om van plek naar plek te komen. Vaak zijn de ov-fietsen in Amsterdam snel op, dus reken er niet op dat je daar gebruik van kunt maken. Ook raden we het erg aan om een slaapplek te regelen in Amsterdam, bijvoorbeeld bij iemand uit je introgroepje. Op die manier kun je in de avonden langer blijven en ook bijvoorbeeld het Eindfeest op de laatste dinsdag van de Introductie meemaken. 

Veelgestelde vragen: registratie en deelname

 • Is het verplicht om mee te doen met de VU Bachelor Introductiedagen?

  De vijfdaagse of tweedaagse Introductie zijn niet verplicht, maar wel sterk aan te raden! Het is een geweldige manier om de VU, Amsterdam en je medestudenten te leren kennen!  Het programma is zo opgezet dat het voor iedereen wat te bieden heeft. Vind je bepaalde onderdelen minder aantrekkelijk of voel je je ergens ongemakkelijk bij, dan hoef je daar niet aan mee te doen. Bespreek alles gerust met je mentoren zodat die jou goed kunnen begeleiden en adviseren. 

  De Opleidingsintroductie is wel verplicht. 

 • Hoe kan ik me inschrijven?

  Als je je voor het eerste jaar van een bacheloropleiding hebt aangemeld, ontvang je mid juni een uitnodigingsmail. Je kunt je alleen via een aanmeldknop in deze mail inschrijven. Vul a.u.b. alle gegevens in.

  Heb je de mail niet ontvangen? Dit kan zijn omdat je je aanmeldprocedure voor de VU nog niet ver genoeg hebt afgerond. Doe dit dus zo snel mogelijk! Zodra je de aanmeldprocedure hebt doorlopen, ontvang je de uitnodigingsmail. 

  Ben jij vorig jaar aan een studie begonnen, heb je deze toen niet afgemaakt, maar begin je dit jaar weer aan dezelfde studie? Dan mag je wel deelnemen aan de Introductiedagen, maar ontvang je geen uitnodigingsmail hiervoor. Wil je wel deelnemen aan de Introductiedagen? Stuur een mail naar studentenbalie@vu.nl.

 • Tot wanneer kan ik me inschrijven?

  Je kunt je inschrijven tot zondag 11 augustus 23:59 sharp. En vol = vol. 

 • Ik heb me aangemeld voor de VU Bachelor Introductiedagen, maar wil me weer afmelden. Wat nu?

  Je ticket annuleren kan tot maandag 5 augustus 23:59 door een mail te sturen naar studentenbalie@vu.nl met de reden tot afmelding. Je krijgt dan zo snel mogelijk je geld weer teruggestort. 

 • Ik heb me ingeschreven voor de VU Bachelor Introductiedagen, maar ik ga uiteindelijk toch niet aan de VU studeren. Krijg ik m’n geld terug?

  Als je een studie gaat doen waar een numerus fixus geldt of je nog wacht op de uitslag van de wiskunde- of taaltoets (en je uiteraard voorwaardelijk geaccepteerd bent) kan je je al inschrijven voor de VU Bachelor Introductiedagen. Als je wordt uitgeloot of je toets niet haalt en je niet aan de VU gaat studeren, kan je je ticketkosten terugkrijgen wanneer je je uiterlijk 5 augustus 2024 afmeldt door te mailen naar studentenbalie@vu.nl met de reden van je afmelding. Je krijgt dan zo snel mogelijk je geld weer teruggestort. 

 • Ik heb me ingeschreven voor de VU Bachelor Introductiedagen, maar ik ga een andere studie doen binnen de VU.

  Heb je je voor de deadline aangemeld voor de VU Bachelor Introductiedagen en ook de betaling al afgerond, maar ga je toch een andere studie aan de VU volgen dan je had opgegeven? Geef dit dan uiterlijk 18 augustus 2024 aan ons door een mail te sturen aan studentenbalie@vu.nl zodat wij jou nog kunnen verplaatsen naar een groepje met studiegenoten.

 • Is het mogelijk om na het inschrijven nog van ticket te veranderen?

  Dit is helaas niet heel makkelijk, dus denk van tevoren goed na of je je voor de volledige vijfdaagse introductie of de beknopte tweedaagse introductie inschrijft! Mocht je toch een foute keuze hebben gemaakt, mail ons dan voor 5 augustus 23:59 met je afmelding voor het ene programma en schrijf je in voor het andere programma. 

Wil je meer weten?

Neem gerust contact op met de studentenbalie. Zowel op WhatsApp als per e-mail zijn wij bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9:00 en 17:00.

Stuur een WhatsApp-bericht naar +31 (0)6 82548367 

Of stuur een mail naar studentenbalie@vu.nl