Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Pre-University College

Wil je een uitdaging aangaan en jezelf verdiepen in een specifiek onderwerp? Wil je een gastcollege volgen op de universiteit? Heb je advies nodig voor je profielwerkstuk? Of ben je benieuwd wat er allemaal bij komt kijken als je gaat studeren? Dan ben je bij het Pre-University College (PUC) aan het goede adres!

Bij het Pre-University College van de Vrije Universiteit Amsterdam kun je als leerling uit 4, 5 of 6 vwo interessante en uitdagende programma’s volgen en een kijkje nemen op de universiteit.

Wil jij alles weten over bewegingen en zou je die weleens willen meten in een echt laboratorium? Of zou je eens als een echte advocaat willen pleiten in een rechtszaal? Misschien vraag je je af hoe Starbucks zo groot is geworden, hoe succesvolle leiders anderen weten te motiveren of wat de diepere betekenis is van het maken van grappen. Hier kun je allemaal achter komen bij het Pre-University College.

Twee keer per jaar organiseren wij de meest uiteenlopende Masterclasses waar je je voor kunt opgeven via jouw school. Behalve deze Masterclasses organiseren wij nog tal van andere programma's voor leerlingen uit de hoogste klassen van het VWO. Kijk hier of jouw school lid is van het Pre-University College en lees snel verder wat je allemaal bij ons kunt doen!

Ons scholennetwerk

Ben je benieuwd of jouw school is aangesloten bij het Pre-University College?

Lees verder

Ontdek de Masterclasses van Pre-University College!

Elke Masterclass gaat dieper in op een specifiek onderwerp en bestaat uit meerdere colleges op de VU. Je raakt bekend met het doen van wetenschappelijk onderzoek en leert bronnen goed te gebruiken. Tijdens het laatste college presenteer je samen met andere deelnemers de resultaten van je onderzoek. Naast de colleges maak je ook kennis met de universiteit, medestudenten en de campus. Doe je mee?!

vu.nl/masterclasses

Programma's voor leerlingen

  • 3 vwo - Profielkeuze Derde Klas

    Zit je in 3 vwo en weet je nog niet welk profiel je moet kiezen? Dan helpt dit programma bij het maken van de juiste profielkeuze.

    Wat leer je?

    Met dit programma krijg je een goed beeld over alles wat met je profielkeuze te maken heeft zodat jij straks een profiel hebt gekozen dat echt bij jou past!

    Samen met studenten van de VU onderzoek je wat jouw talenten zijn. Deze talenten kun je vervolgens gebruiken om een voor jou geschikt profiel te kiezen. Er wordt je geleerd hoe je tot een keuze komt en wat een keuze kan beïnvloeden, maar ook dat een keuze altijd kan worden bijgesteld.

    Dit programma wordt op school gegeven. Jouw klas krijgt bezoek van 1 à 2 studenten van de VU die een werkcollege geven rondom het thema 'suiker'. Aan de hand van meerdere vragen word je vanuit verschillende invalshoeken uitgedaagd na te denken over waar je interesses liggen.

    Enkele vragen zijn:

    • Wat is de concentratie van suiker in een glas cola?
    • Kan suikerhoudende drank (sap en frisdrank) worden verboden, bijvoorbeeld op scholen?
    • Waar komt het woord suiker vandaan?
    • Veroorzaakt het eten van suiker negatief gedrag bij kinderen?

    Aanmelding

    Ben je geïnteresseerd? Breng je mentor dan op de hoogte hiervan. De mentor kan dan via de coördinator van jouw school zich hiervoor opgeven.

    Meer info?
    Neem voor meer informatie contact op met het Pre-University College via puc@vu.nl.

  • 4, 5 en 6 vwo - Masterclasses

    Zit je in 4, 5 of 6 vwo en wil je meer weten over een interessant onderwerp? Dan is een Masterclass op de VU zeker iets voor jou!

    Elke Masterclass gaat dieper in op een specifiek onderwerp en bestaat uit meerdere colleges op de VU. Tijdens deze colleges raak je bekend met het doen van wetenschappelijk onderzoek en leer je voor je eigen onderzoek bronnen goed te gebruiken. Tijdens het laatste college presenteer je samen met andere deelnemers de resultaten van je onderzoek.

    Maar een Masterclass is veel meer: naast de colleges maak je ook kennis met de universiteit, medestudenten en de VU-campus. Je wordt tijdens de Masterclass begeleidt door een student die je wegwijs maakt op de campus en jou helpt met het opzetten van je onderzoek.

    Hoe werkt het?

    • Zit je in 4, 5 of 6 vwo en is jouw school lid van het Pre-University College? Dan kun je je aanmelden voor een Masterclass;
    • De Masterclasses vinden in twee rondes per jaar plaats: in het voor- en najaar;
    • Per ronde is er voor jou keuze uit ongeveer 11 Masterclasses over allerlei interessante thema’s;
    • Elke Masterclass bestaat uit drie of vier colleges op de VU;
    • Elk college duurt ongeveer 3 uur - ook verricht je in je eigen tijd onderzoek voor je eindpresentatie.

    Selectie en deelname

    Is jouw school lid van het Pre-University College en wil je graag een Masterclass volgen? Meld je dan aan bij de coördinator van het Pre-University College op jouw school.

    De coördinator en jouw mentor bepalen of je wordt toegelaten tot een Masterclass. Het is aan jou om ze te overtuigen! Dit kan met een video, een motivatiebrief, of iets anders – leef je uit!

    Jouw motivatie moet wel altijd antwoord geven op de volgende vragen:

    • Waarom wil je deelnemen aan een Masterclass en wat denk je te leren?
    • Waarom zou je deze kans willen krijgen? Wat is je uitdaging?
    • Welke ambitie heb je? En waar ben je nieuwsgierig naar?
    • Wat zijn je zwakke en sterke punten?
    • Wat vind je maatschappelijk belangrijk?
    • Vind je het leuk om met andere leerlingen samen te werken?
    • Welke Masterclass zou je willen kiezen?

    Studiebelasting
    30-40 uur
    Dit bestaat uit colleges (4 x 3 uur), zelfstudie/huiswerk én het inhalen van je gemiste lessen op school.

    Locatie
    Vrije Universiteit Amsterdam

    Meer info
    Ben je benieuwd welke Masterclasses dit najaar worden georganiseerd? Neem een kijkje op vu.nl/masterclasses

  • 5 vwo - Be Prepared (Studiekeuze)

    Ben je een eerstegeneratiestudent uit 5 vwo en wil je de juiste studiekeuze maken? Dan is het programma Be Prepared echt iets voor jou!

    Als jouw ouders niet hebben gestudeerd aan een (Nederlandse) universiteit of helemaal niet hebben gestudeerd, dan mis je misschien informatie en steun van ouders, broers en zussen om de juiste studiekeuze te maken. Misschien vind je het ook lastig om je een beeld te vormen van hoe je effectief kan studeren?

    Be Prepared is een programma dat jou helpt bij een studiekeuze die past bij jouw interesses en kwaliteiten, dat je de vaardigheden leert om succesvol te studeren en dat je wegwijs maakt in de wereld van de universiteit. Want wie je bent, wat je wilt en wat je kunt is het belangrijkste om mee te nemen in je studieloopbaan.

    Hoe werkt het?

    Be Prepared vindt plaats van maandag 5 tot en met woensdag 7 februari 2024. Op deze dagen leer je:

    • wat jouw talenten zijn;
    • wat jouw sterktes en zwaktes zijn;
    • welke valkuilen je tegen kan komen;
    • hoe je alle geleerde informatie betrekt in je eigen studiekeuze traject.

    Na afloop van dit programma heb je inzicht gekregen in je eigen kwaliteiten en vaardigheden in handen om je studie zonder vertraging succesvol af te ronden.

    Data 

    • maandag 5 februari 2024
    • dinsdag 6 februari 2024
    • woensdag 7 februari 2024

    Aanmelden

    Als jouw school is aangesloten bij het Pre-University College kun je je via dit formulier aanmelden voor Be Prepared.

    Meer info?
    Neem voor meer informatie contact op met het Pre-University College via puc@vu.nl.

    Zie hier een korte impressie van het programma Be Prepared.

  • 5 vwo - Profielwerkstukstarter

    Zit je in 5 vwo en wil je je profielwerkstuk zo goed mogelijk schrijven? Dan leer je met dit programma precies welke vaardigheden daarvoor nodig zijn en hoe je die moet toepassen.

    De inhoud van het programma

    Het programma bestaat uit drie bijeenkomsten op school, van elk één uur. Bij elke bijeenkomst wordt er een specifieke module behandeld:

    1. Opstellen van een goede onderzoeksvraag
      Er wordt uitgelegd welke voorbereiding je moet treffen om een voorlopige onderzoeksvraag op te stellen, hoe die onderzoeksvraag wordt aangescherpt middels een checklist en hoe vervolgens deelvragen worden geformuleerd;
    2. Zoeken van de juiste bronnen en methodes
      In deze module wordt behandeld hoe je gericht zoekt naar literatuurbronnen door middel van de juiste zoekinstructies en zoektermen, hoe de kwaliteit en toepasbaarheid van bronnen wordt beoordeeld en hoe er gerefereerd moet worden naar deze bronnen. Ook wordt er aangegeven wanneer er plagiaat wordt gepleegd en hoe je een zoekvraag en zoekstrategie moet verwoorden;
    3. Conclusie en voeren van discussie over het gekozen onderwerp
      Je leert de eisen voor een goede conclusie en discussie te benoemen en te begrijpen en door middel van beantwoording van de hoofd- en deelvragen een goed onderbouwde conclusie schrijven. Daarnaast wordt behandeld hoe een hypothese kan worden aangenomen of verworpen en op welke manier je aanbevelingen kan doen om jouw eigen onderzoek te verbeteren.

    Elke bijeenkomst wordt geleid door studenten van de VU. Per bijeenkomst wordt een module gepresenteerd en is er tijd voor een vraag en antwoord-sessie.

    Aanmelding

    Ben je geïnteresseerd? Breng je mentor dan op de hoogte hiervan. De mentor kan dan via de coördinator van jouw school zich hiervoor opgeven.

    Meer info?
    Neem voor meer informatie contact op met het Pre-University College via puc@vu.nl.

  • 5 vwo - Meet the Challenge

    Werken aan oplossingen in een diverse maatschappij

    Ga jij volgend jaar naar VWO 5 en ben je opzoek naar een uitdaging? Durf je out-of-the-box te denken, wil je leren om kritisch te kijken naar verschillende onderwerpen en lijkt het je leuk om in een groep bezig te zijn met een onderzoeksproject aan de universiteit? Dan is ‘Meet the Challenge’ echt wat voor jou!

    Een jaar lang ben je bezig met het thema diversiteit in de maatschappij. Denk aan ongelijkheid, sociaal-economische verschillen en technische oplossingen voor mensen met fysieke beperkingen. Je bekijkt het thema vanuit meerdere kanten en daarbij verdiep je je in de onderwerpen die jou het meest aanspreken. Je verbreedt je kennis om je vervolgens in het onderzoeksproject, samen met een aantal medescholieren, te verdiepen in een onderwerp naar keuze. Dit doe je onder begeleiding van studenten en docenten van de Vrije Universiteit Amsterdam.

    Inhoud programma

    Het programma bestaat uit drie verschillende fases:

    • FASE 1 (oriënteren): Wat is diversiteit? Hoe kan ik daar vanuit verschillende perspectieven naar kijken? Je maakt kennis met dit thema vanuit de verschillende VWO-profiel perspectieven.
    • FASE 2 (masterclass): In de maanden november en december volg je een masterclass 'We Shall Overcome'. Ontdek je eigen kracht als leider; ervaar de inspiratie van Martin Luther King Jr. en andere game-changers die het positieve verschil maken in tijden van crisis. Je ontdekt je eigen kracht als leider, jouw moreel kompas, en ervaart de inspiratie van visionaire leiders. Middels opdrachten en speechen in teamverband breng je het geleerde tot leven.
    • FASE 3 (onderzoeksproject): In de laatste fase van het programma, welke loopt van januari tot en met mei, ga je in een groepje aan de slag met een eigen onderzoeksproject. Je richt je hierin op één van de onderwerpen die tijdens fase 1 en 2 aan bod zijn gekomen. Tijdens dit onderzoeksproject voer je de hele onderzoek cyclus uit om zo expert te worden in een onderwerp wat jou het meest interesseert. Hierin wordt je begeleid tijdens de tweewekelijkse bijeenkomsten op de VU campus. Je sluit het onderzoeksproject, en daarmee het hele programma, af met een presentatie van jullie project. 

    Praktische informatie

    • Het programma loopt van september 2023 t/m mei 2024
    • Je wordt gemiddeld twee keer per maand op de VU-campus verwacht. In totaal zal het programma 160 uur in beslag nemen.

    Aanmelden

    Als jouw school is aangesloten bij het Pre-University College kun je je aanmelden.

    Aanmelden kan door je CV en motivatie te versturen voor 1 juni naar Tess Dekker (t.dekker@vu.nl). Vermeld in het onderwerp van je mail 'Aanmelding Meet the Challenge'. Stel jezelf voor aan de hand van een foto. Denk aan een foto van jezelf, je huisdier, je hobby of een mooie natuurfoto. Leg uit wat er op de foto staat, wat de foto over jou zegt en koppel dit aan je motivatie om deel te nemen aan dit Pre-University Programma. Beantwoord deze vragen in 150-200 woorden.

  • 5 en 6 vwo - Profielwerkstuk.nl

    Hartstikke leuk zo’n profielwerkstuk, maar waar te beginnen?

    Tips & tricks voor het maken van je profielwerkstuk

    Na al die jaren leren, is het tijd om te laten zien wat je kan. Eindelijk mag je iets onderzoeken of ontwerpen wat jíj interessant vindt. Veel scholen zien het profielwerkstuk als de kroon op je middelbare schoolcarrière, dus het is best wel een dingetje.

    Maar hoe pak je zo’n profielwerkstuk aan? Op de website profielwerkstuk.nl hebben we alles voor je op een rijtje gezet. 

  • 5 en 6 vwo - Workshop "Wetenschappelijke literatuur zoeken en gebruiken"

    Voor leerlingen van 5 en 6 vwo die hun profielwerkstuk moeten gaan maken, wordt er twee keer per jaar op de VU-campus de workshop "Wetenschappelijk literatuur zoeken en gebruiken" georganiseerd.

    Bij het maken van een profielwerkstuk is het natuurlijk belangrijk dat je een onderwerp hebt. Maar je moet ook weten hoe je een probleemstelling formuleert en hoe je bronnen kunt vinden waarmee je jouw probleemstelling onderbouwt. Daarbij is het heel belangrijk dat die bronnen betrouwbaar zijn. En dat blijkt nu juist soms erg lastig. Want wanneer is een bron bruikbaar én betrouwbaar?

    Wat leer je?

    De middag begint met een hoorcollege over de plaats van literatuur in wetenschappelijk onderzoek. Je krijgt zoektips, live demonstraties van het zoeken naar literatuur en je leert hoe je de gevonden literatuur beoordeelt op relevantie, kwaliteit en plagiaat.

    Zelf literatuur zoeken

    Vervolgens ga je zelf aan de slag met het zoeken van literatuur over een door jou gekozen onderwerp. Dit kan bijvoorbeeld het onderwerp zijn van je profielwerkstuk. Je krijgt dan toegang tot de databank van de Vrije Universiteit Amsterdam, waar je gratis allerlei informatie kunt zoeken over jouw onderwerp.

    Voorproefje op de middag

    Wil je je alvast een voorproefje op deze middag? Neem dan een kijkje op de LibGuides van de Universiteitsbibliotheek van de VU. Hier kom je alles te weten over goed wetenschappelijk onderzoek.

    Meer info?
    Neem voor meer informatie contact op met het Pre-University College via puc@vu.nl.

  • 5 en 6 vwo - Studenthubs

    Heb je vragen over studeren in het algemeen, zoals over college volgen, aanmelding, studiefinanciering of op kamers gaan wonen? Dan is er voor jou de Studenthub! Hierin kun je aan een VU-student die ook oud-leerling van jouw school is alle praktische vragen stellen die met studeren te maken hebben.

    Nieuwsgierig geworden? Vraag dan aan de decaan of er een Studenthub is op jouw school.

  • 5 en 6 vwo - Oefenen met academische vaardigheden

    Door te oefenen met academische vaardigheden kun je jezelf alvast goed voorbereiden op academisch onderwijs. Met behulp van kennisclips en bijbehorende lesbrieven kun je direct aan de slag met academische en algemene vaardigheden. 

    Neem een kijkje op de webpagina.

  • 6 vwo - Better Prepared (Begin je studie goed!)

    Is studeren nieuw voor jou en hebben jouw ouders niet gestudeerd aan een (Nederlandse) universiteit? Dan is het programma Better Prepared echt iets voor jou!

    Wat houdt het programma in?

    Wil je goed voorbereid van start gaan met je studie? Het programma Better Prepared helpt je hierbij! Gedurende vijf dagen wen je alvast aan het studeren aan een universiteit en leer je je weg vinden op de VU. Je volgt workshops en colleges over onderzoek, academische vaardigheden en studeren. Je krijgt op die manier beter inzicht in je eigen motivatie, studiekeuze, talenten, competenties en - eerlijk is eerlijk - valkuilen. Je wordt begeleid door student-coaches en ontmoet intussen je medestudenten. Als feestelijke afsluiting presenteert elke student zijn of haar essay. De winnaar van het beste essay wordt dan ook bekendgemaakt. Begin je studie goed, begin Better Prepared!

    Volg interessante workshops

    • Workshop - Academische vaardigheden
    • Workshop - Storytelling
    • Workshop - Mindmapping zelfmanagement
    • Workshop - Research skills: schrijf een academisch essay
    • Workshop - Student life

    Data en kosten

    Better Prepared 2024 is een meerdaags programma en vindt op de VU-campus plaats van woensdag 14 augustus tot en met dinsdag 20 augustus 2024

    De kosten voor deelname zijn €20, inclusief drankjes en lunch. Als je een certificaat wilt halen, dan dien je alle dagen aan alle onderdelen deel te nemen en het essay op tijd in te leveren. En dat gaat je lukken!

    Aanmelden

    Ben je geïnteresseerd? Meld je aan voor Better Prepared via deze link.

    Meer info?
    Neem voor meer informatie contact op met het Pre-University College via puc@vu.nl of lees meer over Better Prepared.

Meer over onze programma's

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over onze programma's?

Stuur een e-mail naar puc@vu.nl

Pre-University College
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam