Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Pre-University College

Wil je een uitdaging aangaan en jezelf verdiepen in een specifiek onderwerp? Wil je een gastcollege volgen op de universiteit? Heb je advies nodig voor je profielwerkstuk? Of ben je benieuwd wat er allemaal bij komt kijken als je gaat studeren? Dan ben je bij het Pre-University College (PUC) aan het goede adres!

Bij het Pre-University College van de Vrije Universiteit Amsterdam kun je als leerling uit 4, 5 of 6 vwo interessante en uitdagende programma’s volgen en een kijkje nemen op de universiteit.

Wil jij alles weten over bewegingen en zou je die weleens willen meten in een echt laboratorium? Of zou je eens als een echte advocaat willen pleiten in een rechtszaal? Misschien vraag je je af hoe Starbucks zo groot is geworden, hoe succesvolle leiders anderen weten te motiveren of wat de diepere betekenis is van het maken van grappen. Hier kun je allemaal achter komen bij het Pre-University College.

Twee keer per jaar organiseren wij de meest uiteenlopende Masterclasses waar je je voor kunt opgeven via jouw school. Behalve deze Masterclasses organiseren wij nog tal van andere programma's voor leerlingen uit de hoogste klassen van het VWO. Kijk hier of jouw school lid is van het Pre-University College en lees snel verder wat je allemaal bij ons kunt doen!

Ons scholennetwerk

Ben je benieuwd of jouw school is aangesloten bij het Pre-University College?

Lees verder

Ontdek de Masterclasses van Pre-University College!

Elke Masterclass gaat dieper in op een specifiek onderwerp en bestaat uit meerdere colleges op de VU. Je raakt bekend met het doen van wetenschappelijk onderzoek en leert bronnen goed te gebruiken. Tijdens het laatste college presenteer je samen met andere deelnemers de resultaten van je onderzoek. Naast de colleges maak je ook kennis met de universiteit, medestudenten en de campus. Doe je mee?!

vu.nl/masterclasses

Programma's voor leerlingen

  • 3 vwo - Profielkeuze Derde Klas

    Zit je in 3 vwo en weet je nog niet welk profiel je moet kiezen? Dan helpt dit programma bij het maken van de juiste profielkeuze.

    Wat leer je?

    Met dit programma krijg je een goed beeld over alles wat met je profielkeuze te maken heeft zodat jij straks een profiel hebt gekozen dat echt bij jou past!

    Samen met studenten van de VU onderzoek je wat jouw talenten zijn. Deze talenten kun je vervolgens gebruiken om een voor jou geschikt profiel te kiezen. Er wordt je geleerd hoe je tot een keuze komt en wat een keuze kan beïnvloeden, maar ook dat een keuze altijd kan worden bijgesteld.

    Dit programma wordt op school gegeven. Jouw klas krijgt bezoek van 1 à 2 studenten van de VU die een werkcollege geven rondom het thema 'suiker'. Aan de hand van meerdere vragen word je vanuit verschillende invalshoeken uitgedaagd na te denken over waar je interesses liggen.

    Enkele vragen zijn:

    • Wat is de concentratie van suiker in een glas cola?
    • Kan suikerhoudende drank (sap en frisdrank) worden verboden, bijvoorbeeld op scholen?
    • Waar komt het woord suiker vandaan?
    • Veroorzaakt het eten van suiker negatief gedrag bij kinderen?

    Aanmelding

    Ben je geïnteresseerd? Breng je mentor dan op de hoogte hiervan. De mentor kan dan via de coördinator van jouw school zich hiervoor opgeven.

    Meer info?
    Neem voor meer informatie contact op met het Pre-University College via puc@vu.nl.

  • 4, 5 en 6 vwo - Plusklassen

    Zit jij in de bovenbouw en ben je toe aan een extra uitdaging? In samenwerking met de Faculteit der Geneeskunde en de Faculteit der Sociale Wetenschappen bieden wij interessante workshops en gastlessen aan over klinisch redeneren en mediawijsheid die bij jou op school worden gegeven. AlfaGammapartners organiseert een verdiepingsmiddag over Gender en Etniciteit in de Oudheid. 

    Klinisch redeneren - wat houdt het in?

    Vind jij biologie en het menselijk lichaam interessant? Deze workshop biedt een indruk van hoe het is om te werken in de medische wereld en of dit iets voor jou is. Je gaat als medisch detective op zoek naar de oorzaak van klachten en ziekten. Aan de hand van een casus (praktijksituatie) zul je de juiste clues moeten vinden, de juiste (kritische) vragen moeten stellen, en labresultaten en scans analyseren om tot het juiste antwoord te komen. Zo kom je stap voor stap dichterbij de oplossing!

    Geneeskundestudenten van de VU begeleiden de casus en helpen je met het analyseren van de informatie. Je werkt in een team aan interactieve opdrachten. Zo leer je:

    • Klinische symptomen te interpreteren;
    • Differentiaaldiagnoses op te stellen;
    • Onderzoeksresultaten te beoordelen;
    • Een logische redenering op te bouwen.

    Deze workshop is leuk voor leerlingen die biologie leuk vinden, houden van puzzelen en mysteries oplossen, meer willen weten over de medische wereld en/of kennis willen maken met geneeskundestudenten.

    Aanmelden

    Ben je enthousiast, heb je interesse en is jouw school lid van het Pre-University College? Laat je mentor dan weten dat je deze workshop graag op jouw school wilt. De aanvraag kan gestuurd worden naar m.e.eijsink@amsterdamumc.nl.

    Mediawijsheid - wat houdt het in?

    Deze lessen zijn ontwikkeld door specialisten in communicatiewetenschap, media en maatschappelijke vraagstukken. Getrainde studenten komen naar je school om samen met jou en je klas dit onderwerp in te duiken!

    • Inzicht in recente wetenschappelijk onderzoek;
    • Extra diepgang over de rol van media in de (Nederlandse) samenleving;
    • Reflectie op eigen mediagebruik en de impact daarvan.

    Er zijn drie beschikbare lessen:

    1. Fake News
      Hoe beïnvloedt nepnieuws je gedachten en gedrag? Je wordt getraind om nepnieuws te herkennen en interventies te bedenken. Samen bespreken jullie de gevolgen van Fake News voor de samenleving en analyseren jullie hoe nepnieuws zich verspreidt.
    2. VR en Immersieve Technologie
      Wat is immersieve technologie? Je stapt in de virtuele wereld met VR-headsets en wordt uitgedaagd om nieuwe technologieën te ontwerpen. Samen reflecteren jullie op moderne technologieën, de voordelen en mogelijke risico’s.
    3. Media en Polarisatie
      Wat is de relatie tussen media en polarisatie? Je reflecteert op je eigen rol hierin en gaat aan de slag met het creëren van een depolariserende social media post. De les behandelt de complexiteit van polarisatie en hoe je dit kunt herkennen in de samenleving.

    Aanmelden

    Ben je enthousiast, heb je interesse en is jouw school lid van het Pre-University College? Laat het dan weten aan je mentor! De aanvraag kan gestuurd worden naar cw.project.management@vu.nl.

    Duik in de Oudheid - verdiepingsmiddag

    Op 30 januari (11:00-16:00) organiseert AlfaGammapartners een verdiepingsmiddag over Gender & Etniciteit in de Oudheid in Utrecht. 

    Ben jij geïnteresseerd in de positie van vrouwen bij de Grieken en Romeinen? Wil je te weten komen of homoseksualiteit toen echt zo normaal was? En bestonden er transgenders in de oudheid? Kom naar onze verdiepingsmiddag en Duik in de Oudheid! In een programma van 5 uur leer je meer over verschillende onderwerpen binnen Oudheidstudies. Er zijn vier verschillende korte workshops over belangrijke maatschappelijke thema’s in de tijd van de Grieken en Romeinen.

    Meld je aan via dit formulier en vergeet niet je docent Latijn / Grieks / Geschiedenis op de hoogte te houden van je deelname!

    Meer weten? Kijk dan op de website van AlfaGammapartners!

  • 4, 5 en 6 vwo - Masterclasses

    Zit je in 4, 5 of 6 vwo en wil je meer weten over een interessant onderwerp? Dan is een Masterclass op de VU zeker iets voor jou!

    Elke Masterclass gaat dieper in op een specifiek onderwerp en bestaat uit meerdere colleges op de VU. Tijdens deze colleges raak je bekend met het doen van wetenschappelijk onderzoek en leer je voor je eigen onderzoek bronnen goed te gebruiken. Tijdens het laatste college presenteer je samen met andere deelnemers de resultaten van je onderzoek.

    Maar een Masterclass is veel meer: naast de colleges maak je ook kennis met de universiteit, medestudenten en de VU-campus. Je wordt tijdens de Masterclass begeleidt door een student die je wegwijs maakt op de campus en jou helpt met het opzetten van je onderzoek.

    Hoe werkt het?

    • Zit je in 4, 5 of 6 vwo en is jouw school lid van het Pre-University College? Dan kun je je aanmelden voor een Masterclass;
    • De Masterclasses vinden in twee rondes per jaar plaats: in het voor- en najaar;
    • Per ronde is er voor jou keuze uit ongeveer 11 Masterclasses over allerlei interessante thema’s;
    • Elke Masterclass bestaat uit drie of vier colleges op de VU;
    • Elk college duurt ongeveer 3 uur - ook verricht je in je eigen tijd onderzoek voor je eindpresentatie.

    Selectie en deelname

    Is jouw school lid van het Pre-University College en wil je graag een Masterclass volgen? Meld je dan aan bij de coördinator van het Pre-University College op jouw school.

    De coördinator en jouw mentor bepalen of je wordt toegelaten tot een Masterclass. Het is aan jou om ze te overtuigen! Dit kan met een video, een motivatiebrief, of iets anders – leef je uit!

    Jouw motivatie moet wel altijd antwoord geven op de volgende vragen:

    • Waarom wil je deelnemen aan een Masterclass en wat denk je te leren?
    • Waarom zou je deze kans willen krijgen? Wat is je uitdaging?
    • Welke ambitie heb je? En waar ben je nieuwsgierig naar?
    • Wat zijn je zwakke en sterke punten?
    • Wat vind je maatschappelijk belangrijk?
    • Vind je het leuk om met andere leerlingen samen te werken?
    • Welke Masterclass zou je willen kiezen?

    Studiebelasting
    30-40 uur
    Dit bestaat uit colleges (4 x 3 uur), zelfstudie/huiswerk én het inhalen van je gemiste lessen op school.

    Locatie
    Vrije Universiteit Amsterdam

    Meer info
    Ben je benieuwd welke Masterclasses dit najaar worden georganiseerd? Neem een kijkje op vu.nl/masterclasses

  • 5 vwo - Profielwerkstukstarter

    Zit je in 5 vwo en wil je je profielwerkstuk zo goed mogelijk schrijven? Dan leer je met dit programma precies welke vaardigheden daarvoor nodig zijn en hoe je die moet toepassen.

    De inhoud van het programma

    Het programma bestaat uit drie bijeenkomsten op school, van elk één uur. Bij elke bijeenkomst wordt er een specifieke module behandeld:

    1. Opstellen van een goede onderzoeksvraag
      Er wordt uitgelegd welke voorbereiding je moet treffen om een voorlopige onderzoeksvraag op te stellen, hoe die onderzoeksvraag wordt aangescherpt middels een checklist en hoe vervolgens deelvragen worden geformuleerd;
    2. Zoeken van de juiste bronnen en methodes
      In deze module wordt behandeld hoe je gericht zoekt naar literatuurbronnen door middel van de juiste zoekinstructies en zoektermen, hoe de kwaliteit en toepasbaarheid van bronnen wordt beoordeeld en hoe er gerefereerd moet worden naar deze bronnen. Ook wordt er aangegeven wanneer er plagiaat wordt gepleegd en hoe je een zoekvraag en zoekstrategie moet verwoorden;
    3. Conclusie en voeren van discussie over het gekozen onderwerp
      Je leert de eisen voor een goede conclusie en discussie te benoemen en te begrijpen en door middel van beantwoording van de hoofd- en deelvragen een goed onderbouwde conclusie schrijven. Daarnaast wordt behandeld hoe een hypothese kan worden aangenomen of verworpen en op welke manier je aanbevelingen kan doen om jouw eigen onderzoek te verbeteren.

    Elke bijeenkomst wordt geleid door studenten van de VU. Per bijeenkomst wordt een module gepresenteerd en is er tijd voor een vraag en antwoord-sessie.

    Aanmelding

    Ben je geïnteresseerd? Breng je mentor dan op de hoogte hiervan. De mentor kan dan via de coördinator van jouw school zich hiervoor opgeven.

    Meer info?
    Neem voor meer informatie contact op met het Pre-University College via puc@vu.nl.

  • 5 vwo - Be Prepared: Op weg naar een studiekeuze die echt bij je past!

    Ga jij binnenkort je studiekeuze maken en vind jij het lastig voor te stellen wat studeren inhoudt omdat je de eerste bent uit je familie die aan een (Nederlandse) universiteit gaat studeren?

    Dan is Be Prepared echt iets voor jou! In dit tweedaagse programma ga je aan de slag met je studiekeuze. Hier komt van alles bij kijken en dit kan best overweldigend zijn. Bij Be Prepared gaan we terug naar het begin: wie ben je, wat zijn jouw interesses en wat wil je bereiken met je studie? Tijdens het beantwoorden van deze vragen leer je over je eigen studiekeuzeproces. Door mee te doen aan Be Prepared weet jij straks beter hoe je een keuze maakt en hoe studeren op de universiteit er uit ziet. Dit maakt het gemakkelijker om te kiezen voor een studie die bij jou past! 

    Inhoud programma

    Ieder jaar komt een groep gemotiveerde leerlingen uit 5 vwo samen op de VU-campus om met hun studiekeuze aan de slag te gaan. Het programma bestaat uit:

    • Workshops over wie je bent, wat je interesses zijn en hoe je je eigen keuze maakt;
    • Inspirerende sprekers die je vertellen over hun eigen keuzes en wat dit voor hen heeft betekend in hun loopbaan;
    • Speeddates met studenten, zodat je vragen kunt stellen over de studies die jij overweegt;
    • Workshops en colleges over onderzoek doen op de universiteit en belangrijke academische vaardigheden.

    Misschien begin je het programma met een paar concrete ideeën over je studiekeuze maar ga je weg met andere ideeën! Of heb je eigenlijk al een keuze gemaakt en heeft het programma je keuze bevestigd. Het kan ook zijn dat je het nog helemaal niet weet. Ieder proces is anders en wij helpen je daar graag mee! Na afloop van het programma heb je inzicht gekregen in waar je staat in je eigen studiekeuzeproces en wat jij nog kunt doen om je definitieve studiekeuze te maken.

    Zien we jou ook in februari? 

    Data en aanmelding

    Aanmelden kan vanaf januari via je school, in overleg met je mentor of via een ander contactpersoon op jouw school. 

    Maandag 10 en dinsdag 11 februari 2025:

    Scholen: Alkwin College, Amstelveen College, Anna van Rijn College, Ashram College, Barleus Gymnasium, Berger Scholengemeenschap, Castor College, Copernicus College, Da Vinci College, Damstede Lyceum, Don Bosco College, Gemeentelijk Gymnasium, Hermann Wesselink College, Ichtus Lyceum, Ir. Lely Lyceum, Jan Arentsz, Lumion, Lyceum aan Zee, Martinuscollege, Metis Montessori Lyceum, MLA, Oostvaarders College, OSB, Oscar Romero, Park Lyceum, RSG Broklede, St. Nicolaas Lyceum, Werenfridus

    Dinsdag 25 en woensdag 26 februari 2025:

    Scholen: Berlage Lyceum, Caland Lyceum, Comenius College, CSB, Cygnus Gymnasium, Erfgooiers College, Gerrit van der Veen College, Gymnasium Felisenum, Han Fortmann, Hervormd Lyceum West (HLW), Hervormd Lyceum Zuid (HLZ), Het Schoter, Hyperion Lyceum, Jan van Egmond Lyceum, Kaj Munk College, Keizer Karel College, MLA-2 (Pax), OSG West-Friesland, Pieter Nieuwland College, SG Huizermaat, St. Ignatiuslyceum, St. Michaël College, Vitus College, Vossius Gymnasium, Zaanlands Lyceum

    Meer info?

    Neem voor meer informatie contact op met je mentor of direct met het Pre-University College via puc@vu.nl.

    Zie hier een korte impressie van het programma Be Prepared.

  • 5 en 6 vwo - Profielwerkstuk.nl

    Hartstikke leuk zo’n profielwerkstuk, maar waar te beginnen?

    Tips & tricks voor het maken van je profielwerkstuk

    Na al die jaren leren, is het tijd om te laten zien wat je kan. Eindelijk mag je iets onderzoeken of ontwerpen wat jíj interessant vindt. Veel scholen zien het profielwerkstuk als de kroon op je middelbare schoolcarrière, dus het is best wel een dingetje.

    Maar hoe pak je zo’n profielwerkstuk aan? Op de website profielwerkstuk.nl hebben we alles voor je op een rijtje gezet. 

  • 5 en 6 vwo - Oefenen met academische vaardigheden

    Door te oefenen met academische vaardigheden kun je jezelf alvast goed voorbereiden op academisch onderwijs. Met behulp van kennisclips en bijbehorende lesbrieven kun je direct aan de slag met academische en algemene vaardigheden. 

    Neem een kijkje op de webpagina.

  • 6 vwo - Better Prepared: Begin je studie goed!

    Is studeren nieuw voor jou en hebben jouw ouders niet gestudeerd aan een (Nederlandse) universiteit? Dan is het meerdaagse programma Better Prepared echt iets voor jou!

    Wat houdt het programma in?

    Wil je goed voorbereid van start gaan met je studie? Het programma Better Prepared helpt je hierbij! 

    Start in augustus en leer de VU en andere studenten alvast kennen. Bereid je voor op studeren door je eerste academische essay te schrijven, gebaseerd op je eigen onderzoek. De beste essays winnen hele mooie prijzen! Door te kijken naar je persoonlijke motivatie, competenties en valkuilen ga je aan de slag met het thema ‘je eigen koers varen’. 

    Better Prepared in een notendop

    • Interessante, afwisselende colleges gericht op academische en persoonlijke ontwikkeling
    • Betrokken ouderejaarsstudenten aan wie je al je vragen over studeren kunt stellen
    • Het schrijven van je eerste academische essay
    • Je weg vinden op de VU
    • Leren kennen van medestudenten van dezelfde faculteit en soms zelfs dezelfde studie. Er ontstaan vaak mooie vriendschappen bij Better Prepared!

    Data en kosten

    Better Prepared 2025 is een meerdaags programma en vindt op de VU-campus plaats. Data worden zo snel mogelijk bekend gemaakt, houd de pagina dus goed in de gaten!

    Aanmelden

    Ben je geïnteresseerd? Meld je aan voor Better Prepared, aanmeldingslink volgt.

    Meer info?
    Neem voor meer informatie contact op met het Pre-University College via puc@vu.nl of lees meer over Better Prepared.

Meer over onze programma's

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over onze programma's?

Stuur een e-mail naar puc@vu.nl

Pre-University College
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam