Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Masterclasses Najaar 2024

Zit je in 4, 5 of 6 vwo en wil je meer weten over een interessant onderwerp? Dan is een Masterclass op de VU zeker iets voor jou!

Elke Masterclass gaat dieper in op een specifiek onderwerp en bestaat uit meerdere colleges op de VU. Tijdens deze colleges raak je bekend met het doen van wetenschappelijk onderzoek en leer je voor je eigen onderzoek bronnen goed te gebruiken. Tijdens het laatste college presenteer je samen met andere deelnemers de resultaten van je onderzoek.


Maar een Masterclass is veel meer: naast de colleges maak je ook kennis met de universiteit, medestudenten en de VU-campus. Je wordt tijdens de Masterclass begeleidt door een student die je wegwijs maakt op de campus en jou helpt met het opzetten van je onderzoek.

Ontdek de Masterclasses van Pre-University College!

Benieuwd naar de Masterclasses? Bekijk het filmpje!

Ons scholennetwerk

Ben je benieuwd of jouw school is aangesloten bij het Pre-University College?

Lees verder

Benieuwd welke Masterclasses er worden aangeboden?

Dit najaar worden er weer diverse Masterclasses over uiteenlopende onderwerpen aangeboden. Op deze pagina vind je het volledige overzicht.

Elke Masterclass heeft een beperkt aantal plekken – dus wees er snel bij!
Aanmelden kan van woensdag 25 september t/m donderdag 10 oktober (17:00 uur).

Let op: Aanmelden voor de Masterclasses gaat via je school. Neem contact op met je mentor om je in te schrijven voor een Masterclass. Jouw aanmelding betekent nog niet dat je automatisch voor de door jou opgegeven Masterclass bent geplaatst! Plaatsing gaat in overleg met je school.

MASTERCLASSES

  • ALS WATER VOOR VISSEN

    Leven in een snel veranderend medialandschap          

    WhatsApp, Spotify, YouTube, Instagram, TikTok, Nu.nl: jongeren gebruiken media vanaf het moment dat ze wakker worden tot ze gaan slapen. Hoogleraar Mediastudies Mark Deuze (2017) stelt dan ook dat media tegenwoordig voor ons zijn als water voor vissen: we leven niet meer met maar in media. 

    In deze collegereeks onderzoeken we wat het betekent om volwassen te worden in een wereld waarin je niet kunt ontsnappen aan media. We staan onder andere stil bij welke media en platforms jongeren gebruiken, wat dit betekent voor de informatie (en misinformatie) die zij/wij tot ons krijgen, en welke strategieën je kunt toepassen om de continue stroom aan informatie te beteugelen.

    DATA EN TIJDEN
    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1Maandag 21 oktober13:30 - 15:30VU-Campus
    College 2Woensdag 6 november10:00 - 12:00 VU-Campus
    College 3Woensdag 20 november10:00 - 12:00VU-Campus
    College 4: SlotbijeenkomstDinsdag 3 december13:30 - 15:30VU-Campus
  • BEKIJK DE MENSELIJKE BEWEGING EENS DOOR EEN ANDERE BRIL!

    Bestudeer de anatomie en functies van het bewegingsapparaat met behulp van Virtual Reality

    Tijdens deze Masterclass leer je op een onderzoekende en interactieve manier hoe je het menselijk bewegen kunt analyseren. Met behulp van Virtual Reality, 3D-printing en andere werkvormen leer je veel over de anatomie en de functies van het bewegingsapparaat. 

    Samen met je medescholieren ga je een beweging naar keuze analyseren van bijvoorbeeld een (top)sporter, winkelmedewerker of revalidant. Met de informatie die jullie daar uit hebben gehaald geven jullie een advies om mee te geven aan deze persoon, om er zo voor te zorgen dat hij/zij betere prestaties gaat leveren of bijvoorbeeld minder last van blessures kan krijgen. Duik in de wereld van de anatomie en bekijk het menselijke beweging eens met een andere bril!

    DATA EN TIJDEN
    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1Donderdag 24 oktober13:00-16:00VU-Campus
    College 2Donderdag 7 november13:00-16:00VU-Campus
    College 3Donderdag 14 november13:00-16:00VU-Campus
    College 4: SlotbijeenkomstDonderdag 28 november13:00-16:00VU-Campus
  • CRIME IN THE CITY

    Hoe beïnvloedt criminaliteit de economie van een stad en andersom?

    Steden zijn de motor van economische groei. Met een fascinerende snelheid vindt urbanisatie plaats over de hele wereld. Tegelijkertijd zijn steden ook de plekken waar criminaliteit welig tiert. De leefbaarheid van de stad staat daardoor onder druk. Hoe kan ervoor worden gezorgd dat de overheid niet achter de feiten aanloopt, maar over de middelen beschikt om preventief in te grijpen om zo een veilige stedelijke omgeving te creëren? 

    In deze Masterclass ga je vanuit verschillende invalshoeken in op het thema Crime in the City. Hoe kun je vanuit een economisch perspectief criminaliteit verklaren? Is segregatie een bron van criminaliteit? Welke beleidsmaatregelen en strafrechtelijke maatregelen zijn effectief om criminaliteit te bestrijden? In interactieve colleges wordt op deze vragen ingegaan. Je zult leren zelf de goede vragen te stellen en antwoorden te zoeken en te vinden. Daarbij is ook ruimte om in groepjes aan de slag te gaan met eigen gekozen deelonderwerpen die je onder begeleiding van docenten en studenten gaat uitwerken. We sluiten de Masterclass af met presentaties van jullie eigen onderzoeken.

    DATA EN TIJDEN 
    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1Donderdag 14 november13:00 - 16:00VU-Campus
    College 2Vrijdag 22 november13:00 - 16:00VU-Campus
    College 3Dinsdag 3 december13:00 - 16:00VU-Campus
    College 4: SlotbijeenkomstDinsdag 10 december14:00 - 17:00VU-Campus
  • ECONOMIE IN DE PRAKTIJK

    Wat zegt de economische wetenschap over een aantal actuele thema’s uit de dagelijkse praktijk?

    In deze Masterclass maak je aan de hand van een aantal actuele thema's uit je dagelijkse praktijk kennis met de economische wetenschap. In de eerste bijeenkomst staat de rol van technologische ontwikkeling op ons dagelijks leven centraal. Daarbij zal aandacht worden besteed aan de opkomst van informatie- en communicatietechnologie en de invloed die dat heeft gehad op, onder andere, verstedelijking, inkomensongelijkheid en de detailhandel. De tweede bijeenkomst gaat in op vraagstukken op het terrein van financiering en belegging. Vragen die daarbij centraal staan gaan onder andere over de manier waarop aandelenmarkten informatie kunnen verschaffen over bijvoorbeeld de prestaties van ondernemingen, maar ook over verwachte verkiezingsuitslagen. In de derde bijeenkomst gaan we dieper in op Europese integratie. De integratie heeft een belangrijke bijdrage aan de welvaart geleverd, maar staat de laatste jaren onder grote druk. In deze bijeenkomst zullen we het functioneren en de toekomst van Europa bekijken, waarbij we in het bijzonder in zullen gaan op de Brexit, de toekomst van de euro als betaalmiddel, en de kosten en baten van vrijhandel.

    DATA EN TIJDEN
    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1Maandag 21 oktober13:30 - 15:30VU-Campus
    College 2Dinsdag 5 november13:30 - 15:15VU-Campus
    College 3Dinsdag 12 november13:30 - 15:30VU-Campus
    College 4: SlotbijeenkomstVrijdag 29 november15:30 - 17:30VU-Campus
  • FILOSOFEREN OP EEN ONBEWOOND EILAND

    De verhouding tussen geloof en rede in Arabisch-islamitische filosofie

    Stel je groeit als mens in je eentje op tussen de dieren op een onbewoond eiland. Je hebt geen beschikking over taal om je eigen gedachten mee te structureren, er is niemand om mee van gedachten te wisselen, of die je dingen kan leren wat mensen al weten. Hoe kom je dan tot kennis? En kun je alleen dingen over de fysieke wereld leren (bv. biologie, scheikunde en natuurkunde), of kun je ook tot metafysische inzichten komen (wat er áchter de natuur zit, bv. de menselijke ziel, God)? Kan dat allemaal helemaal in je eentje, of heb je daar toch echt ook andere mensen voor nodig? 

    De Arabisch-islamitische filosoof Ibn Tufayl vroeg zich dat in de twaalfde eeuw al af in zijn boek Hayy ibn Yaqzan. In deze Masterclass lezen we dit klassieke werk van kaft tot kaft en verkennen we de filosofische ideeën erin. Wat kunnen wij er vandaag de dag nog van leren?

    DATA EN TIJDEN
    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1Woensdag 6 november10:00-13:00VU-Campus
    College 2Woensdag 13 november10:00-13:00VU-Campus
    College 3Woensdag 20 november10:00-13:00VU-Campus
    College 4: SlotbijeenkomstWoensdag 4 december10:00-13:00VU-Campus
  • FOUNDATIONS OF INTERNATIONAL BUSINESS

    Assessing the pros and cons of globalization, how multinationals internationalize, and its impact on local firms

    This English-taught Masterclass is about international business. In today’s increasingly global and digitalized world, a basic understanding of key international business concepts is valuable for any type of future career. In an interactive manner through simulations, games, videos, and in-class team assignments we will together explore the pros and cons of increasing world globalization, how multinational companies internationalize and the impacts this may have on local firms. We will discuss the multinational enterprise in terms of a “beauty or beast” as well as researching successful global strategies for firms based on familiar real-life cases. 

    The Masterclass will empower you to critically assess and unravel the complexities of the dynamics of the global business landscape.

    DATA EN TIJDEN
    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1Dinsdag 22 oktober11:00-13:30VU-Campus
    College 2Maandag 4 november13:30-16:00VU-Campus
    College 3Woensdag 20 november11:00-13:30VU-Campus
    College 4: SlotbijeenkomstMaandag 25 november13:30-16:00VU-Campus
  • GLOBAL HEALTH

    Doe zelf een consult, leer over gezondheidszorg wereldwijd en presenteer een actieplan

    Global Health gaat over gezondheidszorg in zowel hoge-, midden-, als lage-inkomenslanden. Eerst kijken we naar de gezondheidszorg in het hoge-inkomensland Nederland en naar het werk dat een arts in Nederland doet. Je oefent zelf met het voeren van een eenvoudig consult in Nederland en met het analyseren van het probleem dat de patiënt in dit consult heeft (klinisch redeneren). Daarna zoomen we uit en kijken we naar de volksgezondheid in midden- en lage-inkomenslanden. 

    Stel dat jij een subsidie kunt krijgen voor het verbeteren van de volksgezondheid in een ander land. Hoe zou jij dat dan aanpakken? Tijdens deze Masterclass maak je kennis met de ‘Sustainable Development Goals’ van de Verenigde Naties, leer je over gezondheidszorg wereldwijd en ontwerp je zelf een actieplan voor de preventie van een bepaalde ziekte in een ander land.

    DATA EN TIJDEN
    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1Donderdag 7 november13:30-16:30VU-Campus
    College 2Donderdag 21 november13:30-16:30VU-Campus
    College 3Donderdag 5 december13:30-16:30VU-Campus
    College 4: SlotbijeenkomstDonderdag 19 december13:30-16:30VU-Campus
  • LEVEN IN EEN VIRTUELE WERELD

    Hoe beïnvloeden virtualiteit en digitale technologieën ons leven, ons gedrag en onze identiteit?

    In deze Masterclass onderzoeken we virtuele werelden en opkomende technologieën als VR en AR. Zowel in games als in andere toepassingen gaan deze technologieën onze levens de komende jaren flink op zijn kop zetten. De grens tussen “echt” en “onecht” zal langzaam maar zeker gaan vervagen. Maar wat zijn de gevolgen van deze virtualiteit voor ons leven, ons gedrag en onze identiteit? 

    Samen met een antropoloog, een communicatiewetenschapper en een jurist ga je je verdiepen in het onderzoek naar virtuele werelden. Kun je eigenlijk antropologisch veldonderzoek doen in zo’n virtuele wereld? Hoe beïnvloedt de onderdompeling in een virtuele omgeving onze gedragingen? En zijn misdrijven uit de offline wereld (zoals aanranden, stelen en doden) eigenlijk ook strafbaar als ze “virtueel” worden gepleegd of gelden er in online werelden andere (rechts-)regels?

    DATA EN TIJDEN
    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1Maandag 11 november10:00 - 13:00VU-Campus
    College 2Maandag 25 november10:00 - 13:00VU-Campus
    College 3Maandag 2 december10:00 - 13:00VU-Campus
    College 4: SlotbijeenkomstMaandag 9 december14:00 - 17:00VU-Campus
  • MIJN MIGRATIEGESCHIEDENIS

    De geschiedenis van migratie (in Nederland) in archieven & oral history

    Migratie en (religieuze en culturele) diversiteit zijn hot topics. Ook musea en archieven tonen in toenemende mate interesse voor de vele verschillende migrantengemeenschappen in Nederland en hun rijke geschiedenis. Daarmee geven ze gehoor aan stemmen die lang genegeerd zijn, terwijl ook deze verhalen volop deel uitmaken van ons gezamenlijke erfgoed en er andere perspectieven op bieden. Vaak wordt daartoe oral history ingezet, een methode om levensverhalen op te tekenen en te bewaren. 

    In deze Masterclass bestuderen we deze vorm van geschiedschrijving en gaan we na hoe je zelf kunt bijdragen aan het behoud van erfgoed van migratie. Je gaat actief aan de slag met de migratiegeschiedenis van je eigen familie door middel van oral history en andere vormen van archivering. 

    DATA EN TIJDEN
    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1Donderdag 7 november13:00 - 15:00VU-Campus
    College 2Donderdag 21 november13:00 - 16:00VU-Campus
    College 3Donderdag 28 november13:00 - 16:00VU-Campus
    College 4: SlotbijeenkomstDinsdag 10 december13:00 - 16:00Op locatie
  • MOTIVEREN KUN JE LEREN!

    De kracht van motivatie!

    Ken je dat gevoel dat alles wat je doet vanzelf gaat? Dat het jou geen moeite kost om eraan te beginnen en dat het ook heel makkelijk vol te houden is? Dat kan voor alles zijn, een hobby, sport, een voornemen in het nieuwe jaar of een vak op school. Hoe kun je ergens gemotiveerd voor raken? Dat is de vraag die je in deze Masterclass gaat onderzoeken. Op welke manieren kun jij motivatie beïnvloeden? Je gaat dit proefondervindelijk ontdekken en leren. Ook de werking van het brein wordt hierin bekeken. Ben jij door deze tekst al gemotiveerd om deze Masterclass te volgen? Schrijf je dan snel in!

    DATA EN TIJDEN 
    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1Dinsdag 5 november13:00-16:00VU-Campus
    College 2Donderdag 14 november13:00-16:00VU-Campus
    College 3Dinsdag 3 december13:00-16:00VU-Campus
    College 4: SlotbijeenkomstMaandag 16 december13:00-16:00VU-Campus
  • OEFENRECHTBANK

    Doe mee aan de oefenrechtbank als advocaat, officier van justitie of rechter!

    In deze Masterclass krijg je enkele waargebeurde zaken voorgelegd. De zaken hebben te maken met de vervolging van strafbare feiten (strafrecht) of met conflicten tussen mensen onderling (privaatrecht). Tijdens deze bijeenkomsten wordt je ingedeeld in een groepje dat als advocaat, officier van justitie of als rechter de zaak bekijkt. Je bereidt in je groepje de standpunten van de partijen of het oordeel van de rechter voor. Daarna wordt de zaak nagespeeld: nadat de advocaten en officieren van justitie hun standpunten hebben bepleit, beraden de rechters zich op hun definitieve oordeel en spreken dat vervolgens uit. De laatste bijeenkomst bestaat uit presentaties van de deelnemers, je gaat met je groepje kort een juridische kwestie belichten en je mening daarover geven.

    DATA EN TIJDEN
    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1Woensdag 13 november10:00 - 13:00VU-Campus
    College 2Woensdag 20 november13:00 - 16:00VU-Campus
    College 3Woensdag 4 december13:00 - 16:00VU-Campus
    College 4: SlotbijeenkomstMaandag 16 december14:00 - 17:00VU-Campus
  • REKEN JE RIJK!

    Veel mensen hebben de neiging om hun kansen verkeerd in te schatten in niet op voorhand verzekerde situaties. Hoe komt dat, wat zijn voorbeelden en hoe groot zijn onze kansen in die situaties?

    Ons leven wordt gekenmerkt door het niet kennen van de toekomst. Hoe anders zou ons leven eruitzien als de toekomst ons wel bekend zou zijn! Niet dat dit een aantrekkelijk vooruitzicht is, want het niet kennen van de toekomst is natuurlijk ook een conditio sine qua non voor een `leefbaar’ leven: als alles van tevoren vaststaat en/of de toekomst ons bekend zou zijn dan zou het leven pas echt onleefbaar worden, om niet te zeggen onmogelijk. Toch heeft de mens altijd de toekomst willen kennen. Denk maar aan de populariteit van sterrenwichelaars die in de loop der eeuwen door velen geraadpleegd zijn die voor een belangrijke beslissing stonden, bijvoorbeeld door Romeinse keizers die aarzelden wel of niet een veldslag te beginnen. En nog steeds zijn er mensen die in astrologie geloven omdat ze denken dat de stand van de sterren hen iets kan vertellen over hun toekomst. We mogen ons gelukkig prijzen dat onze huidige politici zich niet door astrologen laten voorlichten. Dat alles neemt niet weg dat we wel graag een tipje van de sluier die over de toekomst hangt willen oplichten. Zo willen we graag het weer van de komende dagen weten, en beleggers willen weten of de markt gunstig is voor de aankoop van bepaalde aandelen. 

    Dit zijn maar twee voorbeelden die eenieder zonder moeite kan aanvullen. In al dit soort voorbeelden is één punt glashelder: wat men ook voorspelt honderd procent zekerheid dat de voorspelling uitkomt heeft men nooit! Daarom verschijnt het woord `kans' in de meeste uitspraken die over de toekomst gedaan worden. Zo spreekt men over een grote kans op regen, et cetera. De meeste mensen denken wel te begrijpen wat zo’n zin betekent, maar bij nadere beschouwing is dit begrip kans zeer problematisch, omdat niet duidelijk is wat men precies onder een kans moet verstaan. Sinds de Renaissance hebben vele geleerden nagedacht over deze kwesties, allereerst op het gebied van dobbel- en kaartspelen. Dat onderzoek is het startpunt geweest van het vak kansrekening, dat in de 17de eeuw door Huygens, Pascal en Fermat voor het eerst wiskundig is opgezet. Maar het heeft tot de twintigste eeuw geduurd voordat de kansrekening een volwaardig wiskundevak werd. Tegenwoordig is de kansrekening niet meer weg te denken uit de maatschappij. Denk aan verzekeringen, het bepalen van de hoogte van dijken, de voorspellingen over klimaatverandering, om nog maar te zwijgen over het veelvuldige gebruik (en misbruik) van het woord kans sinds het uitbreken van de corona-epidemie. Aan deze complexe onderwerpen zullen we natuurlijk hier niet toekomen. In deze colleges beperken we ons tot een allereerste inleiding in de kansrekening, dat is al moeilijk en omvangrijk genoeg.

    DATA EN TIJDEN
    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1Maandag 21 oktober13:30 - 15:30VU-Campus
    College 2Dinsdag 5 november13:30 - 15:30VU-Campus
    College 3Woensdag 13 november13:30 - 15:30VU-Campus
    College 4Donderdag 21 november13:30 - 15:30VU-Campus
  • UNDERSTANDING THE IRRATIONAL

    Insights from Behavioral Economics

    This English-taught Masterclass will give an introduction to the field of Behavioral Economics. Behavioral Economics is the study of how psychological factors influence economic decision-making. By bridging the gap between psychology and economics, behavioral economists explore the ways in which individuals deviate from rational choices, challenging traditional economic theories and offering a more nuanced understanding of our behavior. We will apply the insights of Behavioral Economics to a wide variety of societally relevant subjects, from politics to philosophy. For instance, how can we encourage positive behaviors, such as becoming an organ donor or living sustainably? What role do social and cultural influences play in economic decision-making? Can, for example, gender differences in competitiveness explain the persistent under representation of women in politics and business?

    In this Masterclass, you will also learn about the research methods used in Behavioral Economics: Economic modelingand economic experiments. At the end of the Masterclass, you will get the chance to present your own experiment in the classroom on a topic of your choosing! With its interdisciplinary nature, this Masterclass is a perfect opportunity to explore what studying Politics, Philosophy & Economics (PPE) at VU is all about!

    DATA EN TIJDEN
    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1Dinsdag 12 november10:00-13:00VU-Campus
    College 2Dinsdag 19 november10:00-13:00VU-Campus
    College 3Donderdag 21 november14:00-16:30VU-Campus
    College 4: SlotbijeenkomstDinsdag 3 december10:00-13:00VU-Campus

MASTERCLASSES i.s.m. BÈTAPARTNERS

  • ARTIFICIAL INTELLIGENCE

    Wat gebeurt met de data die Twitter, Google en KLM over jou verzamelen?

    Artificial Intelligence is big business! Bedrijven en overheden over de hele wereld worden overspoeld met enorme hoeveelheden gegevens. Of het nu gaat om klantinformatie, gemeentedatabases of het logistieke netwerk van een grote organisatie zoals de NS, het verzamelen en beheren van data wordt steeds complexer en omvangrijker. Dit creëert een groeiende behoefte aan professionals die deze gegevens kunnen analyseren en omzetten in waardevolle inzichten. De Harvard Business review noemt een baan als data-analist zelfs de meest sexy baan van de 21e eeuw!

    Tijdens deze Masterclass passeren verschillende onderwerpen de revue, die recentelijk zijn onderzocht aan de Vrije Universiteit binnen de opleiding Business Analytics. Hierbij worden wiskunde en informatica gecombineerd om intelligente oplossingen te ontwikkelen voor bedrijfsproblemen en informatieverwerking.

    Bij deze Masterclass ga je zelf aan de slag met deze spannende problematiek. Bijvoorbeeld: In de luchtvaartbranche wordt veel gebruik gemaakt van data. Hoe prijs je bijvoorbeeld tickets op een markt die zo dynamisch is als die van de luchtvaart? Hoe maximaliseer je de winst? Ook wordt er gekeken naar Twitter data. Hoe kan dit systematisch geregistreerd en gebruikt worden? Deze en meer problemen zullen besproken worden in colleges van verschillende docenten en je gaat zelf aan de slag met een practicum.

    DATA EN TIJDEN
    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1Dinsdag 12 november10:00 - 13:30VU-Campus
    College 2Dinsdag 26 november10:00 - 14:00VU-Campus
    College 3: SlotbijeenkomstVrijdag 13 december13:00 - 15:00VU-Campus
  • HET BIJZONDERE BREIN

    Hoe werken de verschillende functionele gebieden in de hersenen? Bekijk anatomie in de snijzaal en test je eigen hersenen met EEG

    Alles wat de mens doet wordt aangestuurd door de hersenen. Van lopen tot piano spelen, van rekenen tot Chinees leren spreken, het vindt allemaal plaats in je hersenen. Iedere functie van jouw lichaam heeft een eigen stukje in de hersenen dat daar verantwoordelijk voor is, en doordat deze gebieden samenwerken kan je nieuwe dingen leren. Soms gaan er ook dingen in de hersenen fout, hierdoor kunnen we opeens niet meer bewegen, of vergeten we dingen. Om dit soort problemen te voorkomen of genezen, wordt er veel hersenonderzoek gedaan.

    Tijdens deze Masterclass ga je je verdiepen in een aantal vormen van hersenonderzoek. Je krijgt colleges van hersenonderzoekers, je verdiept je in de anatomie van het brein en je voert zelf een gedragsonderzoek uit. De resultaten van je onderzoek zul je vervolgens presenteren aan de groep op een wetenschappelijke postermarkt.

    DATA EN TIJDEN
    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1Woensdag 23 oktober13:00-16:30VU-Campus
    College 2Woensdag 6 november10:00-12:00VU-Campus
    College 3Woensdag 27 november13:00-16:00VU-Campus
    College 4: SlotbijeenkomstVrijdag 13 december13:00-15:00VU-Campus
  • DYNAMIC EARTH

    Bestudeer de natuurkundige achtergronden van plaattektoniek en ga hier zelf mee aan de slag in het zandlab

    De Aarde lijkt een dode planeet, maar ineens vindt er dan weer een grote aardbeving plaats met helaas veel schade en slachtoffers. Waarom is dat zo complex dat geologen een beving niet tijdig kunnen voorspellen? Hoe hangen aardbevingen samen met bewegingen van platen, spanning in de aardkorst en de vorming van gebergten of juist dalende gebieden? 

    Na een inleiding over aardbevingen en plaattektoniek, ga je zelf aan de slag in het lab door met zand te experimenteren om beter te begrijpen wat er gebeurt als platen langs, tegen of uit elkaar bewegen. Een beetje sneller dan in het echt, dat wel…

    DATA EN TIJDEN
    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1Donderdag 14 november14:00-16:00VU-Campus
    College 2Maandag 25 november13:00-17:00VU-Campus
    College 3: SlotbijeenkomstVrijdag 13 december13:00-15:00VU-Campus
  • WATERZEKERHEID

    Hoe moeten we omgaan met water? Verdiep je in het principe Waterzekerheid en pas je inzichten toe om de leefbaarheid goed te houden, nu en in de toekomst!

    Klimaatverandering zorgt voor steeds extremer weer. Daarnaast gebruiken mensen steeds meer water. Deze combinatie zorgt ervoor dat niet iedereen altijd voldoende schoon water heeft, vooral niet tijdens natuurrampen door droogte en extreme regenval. Dit heeft effecten op zowel ecosystemen als economische activiteiten, van voedselproductie tot toerisme. Maar ook drinkwatervoorziening komt hierdoor steeds verder in gevaar, zelfs in natte gebieden zoals Nederland. 

    Het principe Waterzekerheid is er op gericht om de leefbaarheid in een gebied op peil te houden of te herstellen, zowel voor waterbeschikbaarheid, weerstand tegen extreem weer en kansen voor sociaaleconomische ontwikkeling en voedselvoorziening. In deze masterclass bekijk je Water Security elke bijeenkomst vanuit een andere hoek: vanuit de gevolgen van klimaatverandering, vanuit de samenwerkingskansen tussen overheden en de bevolking, en vanuit de economie. Aansluitend pas je je nieuwe inzichten elke keer toe op je eigen project, in een gebied ergens op de wereld waar Waterzekerheid een probleem is, nu of in de toekomst. De masterclass is ontwikkeld vanuit de opleiding Aarde, Economie en Duurzaamheid, maar geschikt voor iedereen met interesse in deze thematiek!

    DATA EN TIJDEN
    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1Vrijdag 22 november13:30-17:00VU-Campus
    College 2Donderdag 28 november13:30-17:00VU-Campus
    College 3Woendag 4 december13:30-17:00VU-Campus
    College 4: SlotbijeenkomstDonderdag 12 december13:30-15:00VU-Campus

Meer informatie

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over onze programma's?

Stuur een e-mail naar puc@vu.nl

Pre-University College
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam