Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Waarden van AI en big data
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Masterclasses voorjaar 2025

Zit jij in 4, 5 of 6 vwo en wil je je verdiepen in een interessant onderwerp? Dan is een Masterclass aan de VU iets voor jou!

In een Masterclass duik je dieper in een specifiek vakgebied en volg je meerdere colleges op de VU. Je leert hoe wetenschappelijk onderzoek werkt en hoe je bronnen gebruikt voor je eigen onderzoek. Tijdens het laatste college presenteer je samen met de andere deelnemers de resultaten van je onderzoek.

Maar een Masterclass is meer dan alleen colleges volgen. Je maakt kennis met het studeren aan een universiteit, ontmoet andere gemotiveerde leerlingen en krijgt een indruk van de VU-campus. Daarnaast word je begeleid door een VU-student die je wegwijs maakt op de campus en je ondersteunt tijdens de Masterclass.

Ontdek de Masterclasses van Pre-University College!

Benieuwd naar de Masterclasses? Bekijk het filmpje!

Ons scholennetwerk

Ben je benieuwd of jouw school is aangesloten bij het Pre-University College?

Lees verder

Ontdek de Masterclasses dit voorjaar!

Ben jij klaar om je kennis te verdiepen? Dit voorjaar bieden we inspirerende Masterclasses over diverse onderwerpen. Bekijk het volledige aanbod onder aan deze pagina.

Inschrijven kan van maandag 24 februari t/m woensdag 12 maart (17:00 uur).
De eerste Masterclasses starten in de week van 7 april.

Belangrijk: De aanmelding verloopt via jouw school. Als jouw school is aangesloten bij het Pre-University College, kun je meedoen met de Masterclasses. Neem contact op met je mentor of decaan om je in te schrijven. Kijk op deze pagina om te zien welke scholen zijn aangesloten.

MASTERCLASSES ALFA

  • DE VISUALS VAN INFLUENCERS

    Onderzoek de patronen waarmee influencers online in beeld komen. Hebben bepaalde beeldkenmerken effect op de kijker?

    In deze collegereeks onderzoek je hoe influencers producten promoten op Instagram. Je analyseert Instagramposts met de beeldanalysetheorie van Kress en Van Leeuwen (Reading Images, 2020) en literatuur over adverteren. Je onderzoekt of lifestyleproducten anders worden gepresenteerd dan functionele producten en hoe dit de Like-Follower Ratio beïnvloedt. Door middel van een systematische inhoudsanalyse, kruistabellen in Excel en statistische toetsen analyseer je de gegevens. Tijdens de laatste bijeenkomst presenteer je jouw resultaten aan de groep. 

    Deze reeks biedt je niet alleen inzicht in de strategieën van influencers, maar ook de kans om je analytische en onderzoeksvaardigheden te ontwikkelen. Ontdek hoe beelden ons dagelijks beïnvloeden via social media!

    DATA EN TIJDEN 
    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1woensdag 9 april13:00 - 16:00VU-Campus
    College 2woensdag 7 mei13:00 - 16:00VU-Campus
    College 3woensdag 28 mei13:00 - 16:00VU-Campus
    College 4: Slotbijeenkomstwoensdag 11 juni13:00 - 16:00VU-Campus
  • FILOSOFEREN OP EEN ONBEWOOND EILAND

    De verhouding tussen geloof en rede in Arabisch-islamitische filosofie

    Stel je groeit als mens in je eentje op tussen de dieren op een onbewoond eiland. Je hebt geen beschikking over taal om je eigen gedachten mee te structureren, er is niemand om mee van gedachten te wisselen, of die je dingen kan leren wat mensen al weten. Hoe kom je dan tot kennis? En kun je alleen dingen over de fysieke wereld leren (bv. biologie, scheikunde en natuurkunde), of kun je ook tot metafysische inzichten komen (wat er áchter de natuur zit, bv. de menselijke ziel, God)? Kan dat allemaal helemaal in je eentje, of heb je daar toch echt ook andere mensen voor nodig? De Arabisch-islamitische filosoof Ibn Tufayl vroeg zich dat in de twaalfde eeuw al af in zijn boek Hayy ibn Yaqzan. In deze Masterclass lezen we dit klassieke werk van kaft tot kaft en verkennen we de filosofische ideeën erin. Wat kunnen wij er vandaag de dag nog van leren.

    DATA EN TIJDEN
    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1woensdag 7 mei10:00 - 13:00VU-Campus
    College 2woensdag 14 mei10:00 - 13:00VU-Campus
    College 3woensdag 21 mei10:00 - 13:00VU-Campus
    College 4: Slotbijeenkomstwoensdag 4 juni10:00 - 13:00VU-Campus
  • HOE SCHRIJF IK EEN LITERAIR MEESTERWERK?

    Onderzoek twee literaire meesterwerken en ga zelf aan de slag met creatief schrijven

    Jaarlijks verschijnen er duizenden romans in Nederland, waarvan de meeste onopgemerkt blijven. Af en toe breekt een nieuwe schrijver door bij het grote publiek, zoals oud-VU-student Lale Gül met haar autobiografische roman Ik ga leven. Meestal gaat de hype na een paar jaar weer over, maar heel soms blijft een boek bekend en door veel mensen gelezen. Als het de tand des tijds doorstaat is het misschien wel een literair meesterwerk. 

    In deze Masterclass ga je aan de hand van twee literaire meesterwerken uit de Nederlandse literatuur, De stille kracht van Louis Couperus en Max Havelaar van Multatuli (beide titels kun je op je literatuurlijst zetten!), onderzoeken hoe een boek een ‘literair meesterwerk’ wordt. Wat maakt een roman goed, interessant en relevant? Welke technieken gebruikt de schrijver? Door verhalen te analyseren, (opnieuw) te vertellen en door zelf aan de slag te gaan met creatief schrijven kun je ontdekken hoe je een tekst schrijft die misschien over honderd jaar nog steeds nagalmt.

    DATA EN TIJDEN 
    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1woensdag 9 april10:00 - 13:00VU-Campus
    College 2woensdag 14 mei10:00 - 13:00VU-Campus
    College 3woensdag 21 mei10:00 - 13:00VU-Campus
    College 4: Slotbijeenkomstwoensdag 11 juni10:00 - 13:00VU-Campus
  • 'IT'S COMPLICATED': EEN INTERDISCIPLINAIRE BLIK OP SEKSE EN GENDER

    Een interdisciplinaire bik op sekse en gender

    Hoe komt het dat we mensen haast automatisch indelen in man of vrouw? Wat bedoelen we eigenlijk met gender? Is het lichamelijk of sociaal of een beetje van allebei? 

    In deze Masterclass maak je kennis met verschillende filosofische theorieën en met medische en antropologische perspectieven op gender en sekse. Je krijgt colleges vanuit deze drie perspectieven en doet een onderzoek naar de betekenis van gender. Je sluit de Masterclass af met een presentatie.

    DATA EN TIJDEN
    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1woensdag 7 mei13:30 - 16:00VU-Campus
    College 2woensdag 14 mei13:30 - 16:00VU-Campus
    College 3woensdag 21 mei13:30 - 16:00VU-Campus
    College 4: Slotbijeenkomstwoensdag 28 mei13:30 - 16:00VU-Campus
  • OUDE WEGEN NAAR GELUK

    Wat maakt ons gelukkig? Ontdek wat de antieke filosofie hierover heeft te zeggen

    Geluk: iedereen lijkt ernaar op zoek. Maar wat is geluk eigenlijk? De meningen blijken al snel uiteen te gaan. Is het een lekker gevoel? Veel geld? Of heeft het te maken met een ‘goed mens’ zijn, met ‘goede dingen doen’? Maar wat is dan ‘goed’? En gaat het wel om ‘doen’ of heeft het eerder te maken met ‘denken’? Wij zijn natuurlijk niet de eersten die deze vragen stellen. Velen zijn ons voorgegaan, onder wie de filosofen van de oudheid. Tijdens de masterclass ‘Oude wegen naar geluk’ maken we kennis met Plato, Epictetus (een ‘stoïcijn’) en enkele vroegchristelijke denkers. We laten ons meenemen door hun gedachten over de mens (‘Wie/wat ben ik?’) en de wereld (de kosmos) om te ontdekken wat zij ons over ‘geluk’ te melden hebben

    DATA EN TIJDEN
    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1vrijdag 9 mei13:00 - 16:00VU-Campus
    College 2vrijdag 16 mei13:00 - 16:00VU-Campus
    College 3vrijdag 23 mei13:00 - 16:00VU-Campus
    College 4: Slotbijeenkomstvrijdag 6 juni13:00 - 16:00VU-Campus
  • UNDERSTANDING THE IRRATIONAL

    Insights from Behavioral Economics

    This English-taught Masterclass gives an introduction to the field of Behavioral Economics. Behavioral Economics is the study of how psychological factors influence economic decision-making. By bridging the gap between psychology and economics, behavioral economists explore the ways in which individuals deviate from rational choices, challenging traditional economic theories and offering a more nuanced understanding of our behavior. The Masterclass applies the insights of Behavioral Economics to a wide variety of societally relevant subjects, from politics to philosophy.

    DATA EN TIJDEN
    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1dinsdag 6 mei14:00 - 17:00VU-Campus
    College 2dinsdag 13 mei14:00 - 17:00VU-Campus
    College 3dinsdag 20 mei14:00 - 17:00VU-Campus
    College 4: Slotbijeenkomstwoensdag 28 mei10:00 - 13:00VU-Campus

MASTERCLASSES GAMMA RECHTEN | SCHOOL OF BUSINESS AND ECONOMICS

  • CRIME IN THE CITY

    Hoe beïnvloedt criminaliteit de economie van een stad en andersom?

    Steden zijn de motor van economische groei. Met een fascinerende snelheid vindt urbanisatie plaats over de hele wereld. Tegelijkertijd zijn steden ook de plekken waar criminaliteit welig tiert. De leefbaarheid van de stad staat daardoor onder druk. Hoe kan ervoor worden gezorgd dat de overheid niet achter de feiten aanloopt, maar over de middelen beschikt om preventief in te grijpen om zo een veilige stedelijke omgeving te creëren? 

    In deze Masterclass ga je vanuit verschillende invalshoeken in op het thema Crime in the City. Hoe kun je vanuit een economisch perspectief criminaliteit verklaren? Is segregatie een bron van criminaliteit? Welke beleidsmaatregelen en strafrechtelijke maatregelen zijn effectief om criminaliteit te bestrijden? In interactieve colleges wordt op deze vragen ingegaan. Je zult leren zelf de goede vragen te stellen en antwoorden te zoeken en te vinden. Daarbij is ook ruimte om in groepjes aan de slag te gaan met eigen gekozen deelonderwerpen die je onder begeleiding van docenten en studenten gaat uitwerken. We sluiten de Masterclass af met presentaties van het eigen onderzoek.

    DATA EN TIJDEN 
    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1vrijdag 9 mei13:00 - 16:00VU-Campus
    College 2vrijdag 16 mei13:00 - 16:00VU-Campus
    College 3vrijdag 23 mei13:00 - 16:00VU-Campus
    College 4: Slotbijeenkomstdonderdag 5 juni14:00 - 17:00VU-Campus
  • ECONOMIE IN DE PRAKTIJK

    Wat zegt de economische wetenschap over een aantal actuele thema’s uit de dagelijkse praktijk?

    Tijdens deze Masterclass ontdek je de economische wetenschap aan de hand van een aantal actuele thema’s uit de dagelijkse praktijk. In het eerste college onderzoeken we de rol van technologische ontwikkelingen op ons dagelijks leven. Daarbij zal aandacht worden besteed aan de impact van technologische ontwikkelingen op onder andere verstedelijking, inkomensongelijkheid en detailhandel. Het tweede college richt zich op financiering en belegging: hoe geven aandelenmarkten inzicht in bedrijfsresultaten of verkiezingsuitslagen? In het derde college verdiepen we ons in Europese integratie. We bespreken de toekomst van de euro, de Brexit en de voor- en nadelen van vrijhandel.

    DATA EN TIJDEN
    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1donderdag 8 mei13:30 - 15:30VU-Campus
    College 2dinsdag 13 mei13:30 - 15:30VU-Campus
    College 3maandag 19 mei13:30 - 15:30VU-Campus
    College 4: Slotbijeenkomstmaandag 26 mei15:00 - 17:00VU-Campus
  • FOUNDATIONS OF INTERNATIONAL BUSINESS

    Assessing the pros and cons of globalization, how multinationals internationalize, and its impact on local firms

    This English-taught Masterclass is about international business. In today’s increasingly global and digitalized world, a basic understanding of key international business concepts is valuable for any type of future career. In an interactive manner through simulations, games, videos, and in-class team assignments we will together explore the pros and cons of increasing world globalization, how multinational companies internationalize and the impacts this may have on local firms. We will discuss the multinational enterprise in terms of a “beauty or beast” as well as researching successful global strategies for firms based on familiar real-life cases. 

    The Masterclass will empower you to critically assess and unravel the complexities of the dynamics of the global business landscape.

    DATA EN TIJDEN
    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1dinsdag 6 mei13:30 - 16:00VU-Campus
    College 2donderdag 15 mei13:30 - 16:00VU-Campus
    College 3dinsdag 20 mei13:30 - 16:00VU-Campus
    College 4: Slotbijeenkomstwoensdag 4 juni13:30 - 16:00VU-Campus
  • LEVEN IN EEN VIRTUELE WERELD

    Hoe beïnvloeden virtualiteit en digitale technologieën ons leven, ons gedrag en onze identiteit?

    In deze Masterclass onderzoeken we virtuele werelden en opkomende technologieën als VR en AR. Zowel in games als in andere toepassingen gaan deze technologieën onze levens de komende jaren flink op zijn kop zetten. De grens tussen “echt” en “onecht” zal langzaam maar zeker gaan vervagen. Maar wat zijn de gevolgen van deze virtualiteit voor ons leven, ons gedrag en onze identiteit? 

    Samen met een antropoloog, een communicatiewetenschapper en een jurist ga je je verdiepen in het onderzoek naar virtuele werelden. Kun je eigenlijk antropologisch veldonderzoek doen in zo’n virtuele wereld? Hoe beïnvloedt de onderdompeling in een virtuele omgeving onze gedragingen? En zijn misdrijven uit de offline wereld (zoals aanranden, stelen en doden) eigenlijk ook strafbaar als ze “virtueel” worden gepleegd of gelden er in online werelden andere (rechts-)regels?

    DATA EN TIJDEN
    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1dinsdag 6 mei10:00 - 13:00VU-Campus
    College 2maandag 12 mei10:00 - 13:00VU-Campus
    College 3donderdag 22 mei10:00 - 13:00VU-Campus
    College 4: Slotbijeenkomstwoensdag 4 juni10:00 - 13:00VU-Campus
  • OEFENRECHTBANK

    Doe mee aan de oefenrechtbank als advocaat, officier van justitie of rechter!

    In deze Masterclass krijg je een aantal waargebeurde juridische zaken voorgelegd, variërend van vervolging van strafbare feiten (strafrecht) of met conflicten tussen mensen onderling (privaatrecht). Samen met je groepje kruip je in de rol van advocaat, officier van justitie of rechter. Je bereidt de standpunten van de partijen of het oordeel van de rechter voor en brengt de zaak tot leven in een nagespeelde rechtszaak. Tijdens de laatste bijeenkomst geef je samen met je groepje een presentatie waarin je kort een juridische kwestie belicht en je mening hierover geeft.

    DATA EN TIJDEN
    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1vrijdag 9 mei10:00 - 13:00VU-Campus
    College 2vrijdag 16 mei10:00 - 13:00VU-Campus
    College 3vrijdag 23 mei10:00 - 13:00VU-Campus
    College 4: Slotbijeenkomstdonderdag 5 juni14:00 - 17:00VU-Campus
  • SCHIPHOL, DE MOTOR VAN ONZE ECONOMIE

    Wat heeft de economische wetenschap te zeggen over het effect van luchtvaart op onze economie?

    Iedereen vindt wel iets van luchtvaart: van bewondering voor de techniek en het gemak van snel reizen tot zorgen over geluidsoverlast en CO2-uitstoot. Schiphol en KLM leggen graag de nadruk op het creëren van werkgelegenheid. Maar is luchtvaart wel echt een banenmotor, of doet een supermarktketen als Albert Heijn het bijvoorbeeld beter?

    In deze Masterclass leer je welke theorieën en bewijzen economen gebruiken om de effecten van luchtvaart te onderzoeken en hoe die inzichten zich door de loop van de jaren heeft ontwikkeld. Daarnaast ga je zelf aan de slag met data en argumenten om de economische impact van luchtvaart te analyseren.

    DATA EN TIJDEN
    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1maandag 12 mei13:30 - 15:30VU-Campus
    College 2vrijdag 16 mei13:30 - 15:30VU-Campus
    College 3woensdag 21 mei13:30 - 15:30VU-Campus
    College 4: Slotbijeenkomstdinsdag 27 mei15:30 - 17:30VU-Campus
  • WE SHALL OVERCOME

    Ontdek je eigen kracht als leider; ervaar de inspiratie van Martin Luther King jr. en andere game-changers die het positieve verschil maken in tijden van crisis

    Dr. Martin Luther King jr. ontving in 1965 een eredoctoraat aan de VU voor zijn moedige strijd voor mensenrechten en sociale rechtvaardigheid. Welke leiders maken het verschil, en inspireren mensen tot positieve verandering? 

    In deze Masterclass onderzoeken we hoe succesvolle leiders zich duurzaam inzetten voor hun bedrijf of de samenleving. Hoe kan een leider hoop geven, mensen motiveren, en een vreedzaam gemeenschapsgevoel smeden? Wat doe je in een crisissituatie, wat is de rol van empathie en respect, en hoe kun je tot verzoening komen? Wat vraagt dat van de leider zelf een game-changer te zijn? Je onderzoekt deze vraagstukken in dialoog met (VU) wetenschappers. Je ontdekt je eigen kracht als leider, jouw moreel kompas, en ervaart de inspiratie van visionaire leiders zoals Dr. Martin Luther King jr., Maharma Gandhi en Michelle Obama.

    DATA EN TIJDEN
    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1dinsdag 6 mei13:30 - 16:00VU-Campus
    College 2woensdag 14 mei13:00 - 16:00VU-Campus
    College 3dinsdag 20 mei13:30 - 16:00VU-Campus
    College 4: Slotbijeenkomstmaandag 26 mei13:30 - 16:00VU-Campus

MASTERCLASSES BÈTA | LIFE SCIENCES

  • ANATOMIE EN DE KUNST VAN HET KIJKEN

    Verdiep je in de geschiedenis van de ontdekkingen in de anatomie, ontdek zelf hoe de anatomie van de arm en het hart eruit zien. En leer op verrassende manieren hoe kijken de basis is van wetenschap.      

    In deze Masterclass staan we stil bij een van de manieren om nieuwe kennis op te doen: kijken. We leren hoe in de geschiedenis het eerste wetenschappelijke onderzoek begon door het kijken naar en afbeelden van lichamen van overleden mensen. Dit is te zien in kunstwerken die beroemde schilders van dit soort ‘anatomische lessen’ maakten. Je oefent zelf door te kijken naar anatomie: in afbeeldingen, met modellen, in het lab door onderzoek te doen op een echt lamshart én door te kijken naar kunstwerken. 

    Tijdens deze Masterclass maak je kennis met de wereld van anatomie, de geschiedenis ervan en de huidige regelgeving rondom het ontleden van lichamen. Je doet kennis op van de anatomie van de onderarm en het hart. Daarnaast staan we stil bij het gebruik van anatomie in kunst en populaire cultuur. Je leert hoe belangrijk goed kijken is voor het afbeelden van anatomie en je oefent zelf met observeren en onder woorden brengen van wat je ziet en je oefent ook zélf met het maken van een goede weergave van anatomie: je krijgt ook tekenopdrachten. Het is niet nodig om ervaring te hebben met tekenen!

    DATA EN TIJDEN
    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1vrijdag 11 april13:00 - 16:00VU-Campus
    College 2vrijdag 9 mei13:00 - 16:00 ONLINE
    College 3dinsdag 13 mei13:00 - 16:00VU-Campus
    College 4: Slotbijeenkomstmaandag 26 mei13:00 - 16:00VU-Campus
  • ARTIFICIAL INTELLIGENCE (i.s.m. Bètapartners)

    Ontdek de kracht van AI: combineer wiskunde en informatica voor slimme data-analyse en innovatieve oplossingen

    Artificial Intelligence is big business! Bedrijven en overheden verzamelen enorme hoeveelheden data, zoals klantinformatie, logistieke netwerken of gemeentelijke databases. Dit creëert een groeiende vraag naar professionals die data kunnen analyseren en vertalen naar slimme inzichten. Tijdens deze Masterclass combineren we wiskunde en informatica om innovatieve oplossingen te ontwikkelen.

    Je ontdekt hoe luchtvaartmaatschappijen dynamische prijzen bepalen in een interactieve revenue-game. Daarna voorspellen we, met behulp van machine learning, wie een ramp zoals de Titanic zou overleven. Ook leer je meer over ChatGPT, een van de meest baanbrekende AI-modellen. Uiteindelijk maak je in een groepje een poster van jullie bevindingen, en presenteer je dit op een wetenschappelijke postermarkt.

    DATA EN TIJDEN

    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1dinsdag 13 mei10:00 - 13:30VU-Campus
    College 2donderdag 22 mei10:00 - 14:00VU-Campus
    College 3: Slotbijeenkomstvrijdag 13 juni13:00 - 15:00VU-Campus
  • BEKIJK DE MENSELIJKE BEWEGING EENS DOOR EEN ANDERE BRIL! (i.s.m. Bètapartners)

    Bestudeer de anatomie en functies van het bewegingsapparaat met behulp van Virtual Reality en actieve werkvormen

    Tijdens deze Masterclass leer je op een onderzoekende en interactieve manier hoe je het menselijk bewegen kunt analyseren. Met behulp van Virtual Reality en actieve werkvormen leer je over de anatomie en de functies van het bewegingsapparaat. Samen met medescholieren ga je een beweging naar keuze analyseren van bijvoorbeeld een (top)sporter, winkelmedewerker of revalidant. Op basis van jullie analyse bedenken jullie een advies voor de persoon van de casus, om ervoor te zorgen dat hij/zij betere prestaties gaat leveren of bijvoorbeeld minder last kan krijgen van blessures. Duik in de wereld van de anatomie en bekijk de menselijke beweging eens met een andere bril!

    DATA EN TIJDEN
    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1dinsdag 6 mei13:00 - 16:00VU-Campus
    College 2dinsdag 13 mei13:00 - 16:00VU-Campus
    College 3dinsdag 20 mei13:00 - 16:00VU-Campus
    College 4: Slotbijeenkomstdinsdag 3 juni13:00 - 16:00VU-Campus
  • MOTIVEREN KUN JE LEREN!

    Ontdek hoe motivatie werkt en beïnvloedt wordt door de werking van het brein

    Ken je dat gevoel dat alles wat je doet vanzelf gaat? Dat het jou geen moeite kost om eraan te beginnen en dat het ook heel makkelijk vol te houden is? Dat kan voor alles zijn, een hobby, sport, een voornemen in het nieuwe jaar of een vak op school. Hoe kun je ergens gemotiveerd voor raken? Dat is de vraag die je in deze Masterclass gaat onderzoeken. Je leert hoe motivatie werkt, hoe je deze kunt beïnvloeden en wat jouw brein daarmee te maken heeft. Door zelf te experimenteren en te onderzoeken, krijg je grip op de kracht van motivatie. Ook de werking van het brein wordt hierin bekeken. Ben jij door deze tekst al gemotiveerd om deze Masterclass te volgen? Meld je dan snel aan!

    DATA EN TIJDEN 
    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1maandag 7 april13:00 - 16:00VU-Campus
    College 2woensdag 7 mei13:00 - 16:00VU-Campus
    College 3maandag 12 mei13:00 - 16:00VU-Campus
    College 4: Slotbijeenkomstmaandag 26 mei13:00 - 16:00VU-Campus
  • (ONCO)LOGISCH DENKEN

    De wetenschappelijke Masterclass voor creatieve denkers die een bijdrage willen leveren aan onderzoek naar kanker

    Oncologie is een vakgebied waarin veel onderzoek wordt gedaan naar verschillende soorten kanker, ontwikkeling van tumoren en mogelijke behandelingen. Waarom krijgt de één wel en de ander geen kanker? Waarom herstelt de één wel en de andere niet? Soms worden er genetische oorzaken gevonden, soms blijft de oorzaak onduidelijk. Met creatief zijn, logisch denken, het toepassen van kennis en samenwerken, kun je tot nieuwe inzichten komen. Naast de kennismaking met wetenschappelijk onderzoek, ontmoet je studenten die je meenemen in hun wereld.

    DATA EN TIJDEN
    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1dinsdag 6 mei09:00 - 13:00VU-Campus
    College 2dinsdag 13 mei09:00 - 13:00VU-Campus
    College 3dinsdag 20 mei09:00 - 13:00VU-Campus
    College 4: Slotbijeenkomstdinsdag 27 mei09:00 - 13:00VU-Campus
  • PERSPECTIEVEN OP KLIMAAT (i.s.m. Bètapartners)

    Bekijk klimaatverandering vanuit een aardwetenschappelijk, economisch en juridisch perspectief

    Klimaat, het weer, het milieu en onze leefomgeving: het houdt allemaal verband met elkaar. De laatste jaren wordt steeds meer gesproken van een klimaatprobleem, bijvoorbeeld klimaatveranderingen als gevolg van natuurlijke processen of vervuiling. Overheden en bedrijven proberen maatregelen te nemen die op een of andere manier goed zijn voor het klimaat. Ook consumenten maken steeds vaker liever ‘groene’ keuzes. Het klimaat is vanuit vele perspectieven te belichten.

    In deze Masterclass komen enkele aspecten aan bod: een aardwetenschapper belicht de processen die spelen bij klimaatverandering. Vanuit economisch perspectief wordt bezien hoe klimaatbeleid en dus klimaatverandering afhangen van internationale samenwerking. En een jurist bekijkt hoe het zit met misleidende ‘groene reclame’. In de laatste bijeenkomst ga je de geleerde kennis toepassen tijdens een debat over het klimaat.

    DATA EN TIJDEN
    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1dinsdag 15 april13:00 - 16:00VU-Campus
    College 2dinsdag 13 mei13:00 - 16:00VU-Campus
    College 3dinsdag 20 mei13:00 - 16:00VU-Campus
    College 4: Slotbijeenkomstvrijdag 13 juni13:00 - 15:00VU-Campus
  • WAARNEMEN EN ILLUSIES

    Niet alles is wat het lijkt: onderzoek zelf een illusie!

    Wanneer je de massa van een object wilt weten kun je dit object optillen. Maar de waarneming van de massa wordt niet alleen bepaald door wat je dan voelt. De grootte van het object speelt ook een rol. Wanneer twee objecten met gelijke massa maar ongelijke grootte opgetild worden, wordt het kleinste object als zwaarder waargenomen. Dit heet de ‘size-weight illusion’. 

    In deze Masterclass ga je zelf de ‘size-weight illusion’, of een andere illusie onderzoeken. Om dit goed te doen komt er naast theorie over waarnemen ook informatie over het opzetten van een goed onderzoek en enige statistiek aan de orde.

    DATA EN TIJDEN
    CollegeDataTijdenLocatie
    College 1maandag 12 mei13:00 - 16:00VU-Campus
    College 2maandag 19 mei13:00 - 16:00VU-Campus
    College 3donderdag 5 juni13:00 - 16:00VU-Campus
    College 4: Slotbijeenkomstvrijdag 13 juni13:00 - 16:00VU-Campus

Meer informatie

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over onze programma's?

Stuur een e-mail naar puc@vu.nl

Pre-University College
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam