Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Special Interest Groups

Laatst gewijzigd op 27 juli 2021
VU NT&L ondersteunt groepen van docenten en medewerkers van diensten om kennisuitwisseling en ontwikkeling van best-practices te stimuleren; de zogenaamde Special Interest Groups (SIGs). Zo zijn er momenteel SIGs voor ontwikkelingen rondom de online programma's Perusall en FeedbackFruits.

Maar er zijn meer onderwerpen waarop kennisuitwisseling en best-practices van belang zijn om onderwijs te innoveren en onderwijskwaliteit te verbeteren. Deel jouw idee voor een nieuwe SIG die jij van belang vindt voor de VU door een mailtje te sturen naar onderwijswerkplaats@vu.nl. Dit hoeft geen uitgewerkt plan te zijn. Elk wild idee kan de moeite waard zijn!

Als je een SIG wilt starten, helpt de VU Onderwijswerkplaats je om mede-geïnteresseerden te vinden en biedt de Onderwijswerkplaats de kerngroep van een SIG €500,– per jaar voor het kunnen bekostigen van bijvoorbeeld koffie & thee, een spreker of een reis naar een conferentie. Ook ondersteunen we bij het regelen van praktische zaken zoals het reserveren van locaties of het opstellen van een e-maillijst.

In ruil daarvoor vragen we van je dat je als SIG aan het begin van het jaar een (klein) plan maakt met informatie over wat je wilt doen/bereiken dat jaar, dat je minimaal twee keer per jaar een bijeenkomst van de SIG organiseert en dat je kort verslag doet van de activiteiten en ontwikkelingen in je SIG aan het eind van dat jaar.

VU Special Interest Groups

 • FeedbackFruits

  FeedbackFruits biedt een aantal plugins voor Canvas met een gebruiksvriendelijke interface. De tools ondersteunen het hele proces van docent- of peerfeedback, van het inleveren van het werk tot de reflectie op de ontvangen feedback. De tools bieden docenten de flexibiliteit om (peer)feedbackopdrachten in te richten die passen bij hun eigen onderwijs. Een dashboard geeft de docent inzicht in de voortgang van elke student en geeft de docent de mogelijkheid om bij te sturen waar dat nodig is. Binnen de FeedbackFruits-licentie zijn er ook hulpmiddelen waarmee je video's, documenten, presentaties en audiobestanden interactief kunt maken door er vragen aan toe te voegen en/of studenten over te laten discussiëren.

  Meld je (bij voorkeur met je VU emailadres) aan voor de VU FeedbackFruits SIG om vragen en antwoorden te delen.

 • Perusall

  Perusall is een online programma waarbij studenten gezamenlijk online teksten bestuderen en elkaar daarbij helpen. De docent uploadt een PDF-document naar een online omgeving en plaatst de studenten in groepen. Deze groepen bestuderen vervolgens de stof voorafgaand aan bijvoorbeeld colleges. Door aantekeningen te maken in het PDF-document en elkaars vragen te beantwoorden, helpen ze elkaar. De docent kan in een dashboard zien welke activiteiten leerlingen hebben ondernomen tijdens het bestuderen van de informatie.

  Meld je (bij voorkeur met je VU-e-mailadres) aan voor de VU Perusall SIG om vragen en antwoorden te delen.

 • SIGs in oprichting
  SIGContactpersoonE-mailadres
  3D, VR, Augmented en MobilitySylvia Moes (UB)s.moes@vu.nl
  Blended LearningLuuk ter Beek (BETA)
  Marijke Leijdekkers (FGB)
  l.ter.beek@vu.nl 
  m.l.a.leijdekkers@vu.nl
  Community Service LearningMarjolein Zweekhorst (BETA)m.b.m.zweekhorst@vu.nl
  Innovaties in Digitaal ToetsenSilvester Draaijer (VU NT&L)silvester.draaijer@vu.nl
  Learning SpacesErik Boon (FCO AVC)e.j.j.boon@vu.nl
  Onderwijsintensivering voor kleine en grote groepenHester Glasbeek (LEARN! Academy)h.a.glasbeek@vu.nl
  Online VideoErik Boon (FCO AVC)e.j.j.boon@vu.nl
  Ontwikkelen en gebruiken van Open LeermateriaalCees van Gent (UB)c.van.gent@vu.nl
  ToelatingsbeleidHayke Everwijn (SOZ OKP)h.everwijn@vu.nl
  Tutoraat en MentoraatGerhard van de Bunt (VU NT&L)g.g.vande.bunt@vu.nl

Kunnen wij je helpen?

Bezoekadres

Nieuw Universiteitsgebouw
NU 1A-25
De Boelelaan 1111
1081HV Amsterdam

Stel een vraag