Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Minor binnen de keuzeruimte - FSW

Toestemming vragen invulling keuzeruimte
Laatst gewijzigd op 19 april 2023
Studenten van FSW kunnen een minor volgen: een programma met vakken over één onderwerp.

Het eerste semester van het derde bachelorjaar is de keuzeruimte. De keuzeruimte heeft een studielast van 30 EC.

Je kunt jouw keuzeruimte invullen met (een combinatie van):

Wil je je verdiepen in een bepaald vakgebied? Kies voor een minor! Je volgt dan een programma van in totaal 30 studiepunten met vaststaande vakken over één onderwerp. Dat kan binnen de Faculteit der Sociale Wetenschappen, aan een andere faculteit van de VU of aan een andere universiteit zijn. Als je één of meerdere vakken niet hebt behaald van je minor en je wilt wel de aantekening van de minor op je diplomasupplement (alleen bij FSW minoren en VU universiteitsminoren!), dan kun je er voor kiezen om de vakken het jaar erop te herkansen. Je kunt er ook voor kiezen om de gemiste studiepunten in te vullen met losse keuzevakken (in bijvoorbeeld periode 4, 5 en 6). Je krijgt dan niet de aantekening ‘minor’ op je diplomasupplement. Alle behaalde vakken komen dan als losse keuzevakken op je diplomasupplement te staan. Let op: lees goed de eisen door die gesteld worden aan de keuzeruimte. 
Alle studenten die hun keuzeruimte gaan invullen, moeten aan de eis voldoen dat minimaal 12 EC aan vakken van “niveau 300” (gevorderd niveau) zijn. 

Let op: Er zijn eisen verbonden aan de invulling van je keuzeruimte en in sommige gevallen is goedkeuring door de examencommissie nodig. 

Je kunt je keuzeruimte zonder toestemming van de examencommissie invullen met een FSW-minor of VU universiteitsminor. Voor andere minoren moet je wel eerst toestemming vragen aan de examencommissie.

Let op: Inteken en afmelden voor vakken doe je zelf tijdens de intekenperiode via de intekenmodule. Voor informatie over de (afwijkende) intekenprocedure per vak, kijk je in de Studiegids. Meer informatie over intekenen staat op VU.nl. 

Minoren bij FSW

Een facultaire minor valt binnen het vakgebied van de opleidingen van je eigen faculteit. Afhankelijk van je keuze kun je je kennis verbreden of verdiepen in een andere studierichting of een bepaald thema. Voor een minor van FSW hoef je geen toestemming aan te vragen bij de Examencommissie.

Indien een enkel vak uit de minor al onderdeel uitmaakt van de reguliere vakken van je opleiding, kun je deze minor niet volledig volgen, omdat vakken niet twee keer mee kunnen tellen. Vraag in dat geval aan de examencommissie welk vervangende vak je kunt volgen.

Universiteitsminoren VU

Binnen de VU is het mogelijk om te kiezen uit een aantal minoren, die toegankelijk zijn voor alle studenten van de VU. Kijk voor meer informatie hierover op deze pagina. Voor een universiteitsminor hoef je geen toestemming aan te vragen bij de Examencommissie om hem te mogen gebruiken als invulling van je keuzeruimte. 

Minoren van andere VU faculteiten

Ook is het mogelijk om een facultaire minor aan een andere faculteit van de VU te volgen. Bekijk goed de ingangseisen die de verschillende minoren hanteren. Niet alle facultaire minoren zijn toegankelijk voor FSW studenten. 

Voor een minor van een andere faculteit moet je toestemming aanvragen bij de Examencommissie om hem te mogen gebruiken als invulling van je keuzeruimte. 

Minoren van andere universiteiten

Wil je een minor aan een andere universiteit dan de VU volgen, kijk dan op de website van de desbetreffende universiteit voor meer informatie. Als je een minor buiten de VU wilt volgen kun je bij de betreffende universiteit nagaan wanneer deze wordt aangeboden. Bij sommige universiteiten worden minoren niet alleen in periode 1, 2 en 3 aangeboden maar ook in semester 2. Indien je toestemming hebt van de examencommissie mag je de minor volgen. Realiseer je wel dat dit extra druk oplevert in semester 2 als je dan de verplichte vakken van je eigen opleiding hebt! 

Voor een minor van een andere universiteit moet je toestemming aanvragen bij de Examencommissie van je eigen opleiding. Meer informatie vind je onder goedkeuring keuzeruimte

Heb je vragen of advies nodig?

Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl o.v.v. je studentnummer

Stuur ons een bericht via de online chat (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00).

Bel +31 (0)20 59 85020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (log in met je VUnetID)