Leraar Bedrijfseconomie op een middelbare school, iets voor jou?
Economie is een dynamisch, veelzijdig en maatschappelijk vakgebied dat voortdurend evolueert. Om de wereld goed te kunnen begrijpen, is het goed dat iemand iets van economie weet. Bedrijfseconomie richt zich op verschillende onderwerpen die helpen begrijpen hoe bedrijven werken, beslissingen maken en zich aanpassen aan veranderingen in de markt. In de lessen richt je je bijvoorbeeld op marketing (hoe zorg ik dat een product verkocht wordt?), bedrijfsstructuren (wie heeft het voor het zeggen in een organisatie?) of hoe je als bedrijf maatschappelijk verantwoord kunt ondernemen.
Leraar Bedrijfseconomie worden
Ontdek waarom de lerarenopleiding Bedrijfseconomie aan de VU de juiste keuze is:
- Je volgt een hoog aangeschreven didactisch programma, waarin algemene didactiek en pedagogiek de basis vormen, en vakdidactiek de hoofdrol heeft. Daarnaast is er allerlei ruimte voor specialisatie.
- Veel van de lerarenopleiders staan zelf wekelijks voor de klas, doen didactisch onderzoek, mengen zich in het landelijke onderwijsdebat en adviseren bij grote onderwijsontwikkelingen.
- Je wordt als student intensief begeleid en hebt geregeld contact met je mentor/vakdidacticus
- De universitaire lerarenopleiding onderhoudt goede banden met het werkveld, waardoor onze docenten altijd toegang hebben tot de nieuwste informatie uit het vakgebied. Hans Goudsmit, vakdidacticus economie en management & organisatie, is projectleider van het Landelijk expertisecentrum Economie en Handel. Hans heeft jarenlange ervaring met lesgeven en is ook al geruime tijd verbonden aan de Lerarenopleidingen.
- De opleiding kent een persoonlijk karakter, je krijgt een programma op maat. Onderlinge uitwisseling van lessen wordt zeer gestimuleerd, zo leer je ook van je medestudenten.
En zo zijn er nog 10 pluspunten van de lerarenopleiding aan de VU!
Hoe kan ik leraar Bedrijfseconomie aan de VU worden?
-
Educatieve minor [6 maanden]
Benut je minorruimte en kies tijdens je bachelor voor de Educatieve minor. Leren lesgeven en leraar Economie zijn, je doet het allemaal tegelijk. Je volgt één dag per week colleges op de VU en loopt in dezelfde periode 4 tot 5 dagdelen stage op een middelbare school. Wat je de ene dag leert tijdens het college, breng je de volgende dag al in de praktijk bij je stageschool. Na het afronden van de Educatieve minor behaal je een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid, die gekoppeld is aan je bachelor diploma. Hiermee kun je aan de slag als docent Bedrijfseconomie in de onderbouw van havo/vwo en in het vmbo. Na afronding van de Educatieve minor heb je recht op 30 EC vrijstelling als je later aan de universiteit de eerstegraads lesbevoegdheid bedrijfseconomie wilt halen om docent Bedrijfseconomie te worden in de bovenbouw van havo en vwo en het vmbo.
Voor wie is de Educatieve minor Bedrijfseconomie:
Voor derde- of vierdejaars bachelorstudenten aan de VU met een gerelateerde bacheloropleiding en voor studenten aan andere universiteiten van wie de bachelor voorkomt in de landelijke verwantschapstabel.Lees meer over de Educatieve minor of kom naar een van de voorlichtingsbijeenkomsten.
-
Educatieve module [6 maanden]
Start gelijk na het afronden van je bacheloropleiding met de Educatieve module. In slechts zes maanden behaal je een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid waarmee je als docent Bedrijfseconomie in de onderbouw van havo/vwo en in het vmbo kunt starten. De stage start meteen in de eerste week van de module en neemt 4 tot 5 dagdelen per week in beslag. Op maandag heb je college.
Voor wie is de Educatieve module Bedrijfseconomie:
Voor iedereen met een bachelordiploma op zak met daarin voldoende raakvlak en die voorkomt in de landelijke verwantschapstabel. Daarnaast ben je toelaatbaar als je met je afgeronde bachelor en (onderdelen van) premaster en/of master minimaal dezelfde domeinkennis hebt opgedaan als in een bachelor in de verwantschapstabel. De Toelatingscommissie beoordeelt of aan deze toelatingseisen is voldaan.Lees meer over de Educatieve module of kom naar een van de voorlichtingsbijeenkomsten.
-
Master Educatie in en Mens- en Maatschappijwetenschappen [2 jaar]
Direct na je bachelor kun je kiezen voor deze master, die opleidt tot vakspecialist én leraar Bedrijfseconomie. Na 2 jaar ben je in het bezit van een eerstegraads lesbevoegdheid, om les te kunnen geven in de bovenbouw havo/vwo van een middelbare school.
Voor wie:
Voor studenten die een bachelor Economie en Bedrijfseconomie - track Marketing/track Accounting/track Finance hebben afgerond óf een bachelor Bedrijfskunde International Business Administration. Kijk onder Toelating of je direct toelaatbaar bent of dien een Toelatingsverzoek in. Lees meer over de master Educatie of kom naar een van de voorlichtingsbijeenkomsten. -
Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in de Mens- en Maatschappijwetenschappen [1 jaar]
Aansluitend op je afgeronde masteropleiding kun je kiezen voor de eenjarige universitaire lerarenopleiding Bedrijfseconomie. Je behaalt een eerstegraads lesbevoegdheid en mag daarmee als docent Bedrijfseconomie lesgeven in alle klassen van het voortgezet onderwijs en het vmbo. Tijdens de studie ontwikkel je vaardigheden die je helpen bij het overdragen van kennis, het managen van een klas vol leerlingen en het bedenken van nieuwe lesprogramma's.
Voor wie is de Master Leraar VHO Bedrijfseconomie:
Voor mensen die een universitaire bachelor Bedrijfseconomie en een universitaire master hebben afgerond. Maar ook met een andere achtergrond ben je mogelijk toelaatbaar. Kijk onder Toelating of je direct toelaatbaar bent of dien een Toelatingsverzoek in. Voor specifieke vakinhoudelijke toelatingseisen kun je de brochure 'Vakinhoudelijk Masterniveau’ downloaden.Lees meer over de Master Leraar VHO of kom naar een van de voorlichtingsbijeenkomsten.
-
Lerarenopleiding voor zij-instromers [1-2 jaar]
Heb je al een universitaire master, sta je al voor de klas en wil je deze baan combineren met een lerarenopleiding? Dan kun je als zij-instromer in maximaal 2 jaar je eerstegraads lesbevoegdheid Bedrijfseconomie voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs behalen. Kies voor maatwerk en combineer (betaald) werk met studeren. De VU stemt het opleidingstraject zoveel mogelijk af op jouw opleidingsbehoefte, aan de hand van een persoonlijk assessment dat onderdeel uitmaakt van de toelatingscriteria. Voor deze opleiding stelt de overheid een aantrekkelijke subsidie subsidie beschikbaar.
Voor wie is het zij-instroom traject Bedrijfseconomie:
Voor mensen die onbevoegd of onderbevoegd voor de klas staan en een eerstegraads lesbevoegdheid willen halen, of mensen die al een eerstegraads lesbevoegdheid hebben voor een ander schoolvak en een tweede lesbevoegdheid willen behalen voor Bedrijfseconomie. Lees meer over het zij-instroomtraject of kom naar een van de voorlichtingsbijeenkomsten.
Lees meer interviews met studenten van onze lerarenopleidingen
Misschien ben je hier ook naar op zoek?
Snel navigeren website Universitaire Lerarenopleidingen
Contact opnemen
Direct naar