Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

2-jarige master Educatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen

Educatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen

VU Lerarenopleiding | direct toelaatbaar met een WO-bachelor of een pre-master? Dien een Toelatingsverzoek in

Ben je klaar om leraar geschiedenis, algemene economie, bedrijfseconomie, godsdienst en levensbeschouwing of maatschappijleer en maatschappijwetenschappen te worden? Dan ben je welkom bij de 2-jarige master Educatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen!

Directe toelating
Heb je een relevante WO bachelor? Kijk bij de toelatingseisen hieronder of je in aanmerking komt voor directe toelating voor jouw vakspecialisatie en meld je aan. Als je aan de Hogeschool van Amsterdam de tweedegraads lerarenopleiding Maatschappijleer hebt afgerond met de minor sociaalwetenschappelijk onderzoek, dan ben je ook direct toelaatbaar voor dit schoolvak.

Toelating via de premaster
Indien je (na afronding van je bachelor) niet aan alle voorwaarden voldoet, kun je een verzoek indienen bij de Toelatingscommissie. Mogelijk kun je dan een premasterprogramma volgen om deficiënties weg te werken. Onder 'Toelatingsverzoek indienen' kun je lezen hoe dit in zijn werk gaat.

Aanmelding
Pas je binnen het profiel van de opleiding? Meld je aan vóór 1 juni. Op deze pagina lees je wat daarvoor nodig is en hoe je een tegemoetkoming in de studiekosten kunt krijgen. Het startmoment voor de tweejarige lerarenopleiding Educatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen is 1 september.

Inschrijving na aanmelddeadline
Als je je binnen een maand na de aanmelddeadline van 1 juni alsnog aanmeldt, dan kun je mogelijk nog geplaatst worden. Er wordt dan na aanmelding contact met je opgenomen door de toelatingscommissie. Als er een goede reden is voor de late aanmelding én er nog een stageplaats op een opleidingsschool bemiddeld kan worden (of als je een baan hebt als leraar die voldoet aan onze criteria), word je alsnog toegelaten.

Toelating en aanmelding

 • Ik heb een WO bachelor (VU-bachelordiploma, VU pre-master of bachelor bij andere universiteit)

  Toelating tot de master Educatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen is afhankelijk van de gewenste afstudeerrichting.

  AfstudeerrichtingBacheloropleidingen
  Leraar VHO Maatschappijleer en Maatschappijwetenschappen
  • Politicologie
  • Sociologie 
  • Algemene Sociale Wetenschappen
  • Bestuurskunde VU/FSW Bestuurs- en Organisatiewetenschap + minor Sociologie of Politicologie VU/FSW Culturele Antropologie + minor Sociologie of Politicologie VU/FSW
  • Communicatiewetenschap + minor Sociologie of Politicologie
  Leraar VHO Geschiedenis
  • Geschiedenis
  Leraar VHO Godsdienst en Levensbeschouwing
  • Theologie en Religiewetenschappen
  Leraar VHO Algemene economie
  • Economie en Bedrijfseconomie - track Economics
  Leraar VHO Bedrijfseconomie, ondernemerschap en financiële zelfredzaamheid
  • Economie en Bedrijfseconomie - track Marketing of track Accounting of track Finance
  • Bedrijfskunde International Business Administration

  Als je nog niet aan deze eisen voldoet, ben je niet rechtstreeks toelaatbaar. De toelatingscommissie kan een op maat gemaakt pre-masterprogramma voorschrijven om vakinhoudelijke deficiënties weg te werken.

 • Toelatingsverzoek indienen

  Vragen of verzoeken aan de Toelatingscommissie richt je aan de ambtelijk secretaris via lerarenopleidingen@vu.nl. Deze legt je verzoek voor aan de Toelatingscommissie en koppelt de beslissing daarna aan jou terug. De Toelatingscommissie streeft ernaar binnengekomen verzoeken binnen 4 weken (20 werkdagen) na ontvangst af te handelen. In de zomerperiode (vanaf 1 juli) houdt de Toelatingscommissie een termijn aan van 6 weken.

 • Aanmelden

  Wie toegelaten wil worden tot de masteropleiding Educatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen of pre-master Educatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen moet zich vóór 15 juli* aanmelden via Studielink

  Na aanmelding in Studielink ontvang je binnen twee dagen een e-mail met je inlogcodes voor het vu.nl dashboard; hier rond je je aanmelding af. Vul bij specialisatie de gekozen specialisatie in.

  Voordat je je inschrijft, raden wij je aan de procedure eerst aandachtig door te lezen omdat je verschillende documenten moet uploaden, namelijk je diploma, cijferlijst, vakbeschrijvingen, cv en motivatiebrief. 

  Nadat je de volledige aanmeldingsprocedure hebt afgerond, beoordeelt de Toelatingscommissie van de lerarenopleiding je inschrijving. Indien je toelaatbaar wordt bevonden, geven zij een officiële ‘toelatingsverklaring’ af. Je ontvangt hierover via Studielink bericht.

  Aanmelden voor de premaster gaat via Studielink. De naam van de premaster is: premaster Lerarenopleidingen voortgezet onderwijs. Het is handig om te zoeken op ‘voortgezet onderwijs’, ‘Vrije Universiteit Amsterdam’ en ‘WO Bachelor’. 

  * Inschrijving na aanmelddeadline
  Als je je binnen een maand na de aanmelddeadline van 15 juli alsnog aanmeldt, dan kun je mogelijk nog geplaatst worden. Er wordt dan na aanmelding contact met je opgenomen door de toelatingscommissie. Als er een goede reden is voor de late aanmelding én er nog een stageplaats op een opleidingsschool bemiddeld kan worden (of als je een baan hebt als leraar die voldoet aan onze criteria), word je alsnog toegelaten.

 • Kosten en studiefinanciering

  De kosten voor de Master Educatie zijn vrijwel altijd gelijk aan het (wettelijk) collegegeld. Collegegelden worden per jaar vastgesteld.

  Als je voldoet aan de daarvoor geldende regels, kom je in aanmerking voor verlengde studiefinanciering. Ook is er een regeling voor tegemoetkoming in de kosten als je geen studiefinanciering meer ontvangt. Tenslotte is er de Lerarenbeurs. Meer informatie hierover vind je op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Snel navigeren website Universitaire Lerarenopleidingen

Contact opnemen

Vragen over de Universitaire Lerarenopleidingen? Ons telefonisch spreekuur is op maandag & donderdag van 10.00 - 12.00 uur via 020-5989210

Of e-mail ons via lerarenopleidingen@vu.nl.