Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Uitwisseling stap 4: regelen na selectie

Toestemming vragen invulling keuzeruimte buiten VU
Laatst gewijzigd op 29 november 2022
Gefeliciteerd! Je bent geselecteerd om een semester in het buitenland te studeren.

Na selectie en nominatie door VU International Office moet je je aanmelden bij de partneruniversiteit, toestemming vragen bij jouw examencommissie, praktische zaken regelen (visa, huisvesting enz.) en kun je mogelijk een beurs aanvragen.

Wat te doen na selectie?

 • Plaats accepteren of weigeren

  Als je geselecteerd bent voor uitwisseling, ontvang je een automatische e-mail uit ons systeem. Check je VU-inbox en je privé-mail dus goed! Hierna moet je binnen 3 werkdagen je plaats accepteren of weigeren.

 • Aanmelden bij partneruniversiteit

  Als je geselecteerd bent door VU International Office, word je eerst genomineerd bij de partneruniversiteit. Dit betekent nog niet automatisch dat je op uitwisseling gaat. Na nominatie dien je je aan te melden bij de partneruniversiteit in het buitenland en je dient hun aanmeldingsprocedure te volgen.Om ervoor te zorgen dat de partneruniversiteit jou toelaat, dien je onderstaande stappen te volgen:

  • Zorg dat je je op tijd (voor de deadline van de partner universiteit) aanmeldt met alle door hen vereiste documenten.
  • Controleer goed of je een officiële Engelse taaltest (TOEFL of IELTS test) moet doen, of dat een VU ITP TOEFL test geaccepteerd wordt, of een brief van het VU International Office. Dit kun je vinden op de Worldmap. Als je een officiële test moet doen, meld je dan op tijd aan, want de testdata zitten snel vol.
  • De partneruniversiteit laat je toe of wijst je af. De kans dat je wordt toegelaten is groot, maar niet 100%. Je weet pas zeker dat je op uitwisseling kunt als je de bevestiging van toelating van de partneruniversiteit ontvangen hebt. 
  • Wacht met het regelen van praktische zaken (bijv. kopen van vliegtickets) tot je officieel bent toegelaten.
  • Heb je vragen over de aanmeldingsprocedure, het vakkenaanbod en overige praktische zaken? Benader dan de betreffende partneruniversiteit. Zij kunnen je hiermee helpen.
 • Goedkeuring examencommissie

  • Je moet goedkeuring vragen aan de examencommissie van jouw opleiding/faculteit voor de vakken die je in het buitenland wilt volgen.
  • Kijk goed naar de vereisten van de examencommissie voor je je aanvraag indient. 
  • Als de examencommissie geen toestemming geeft voor minimaal 24 ECTS aan vakken, dan kun je niet op uitwisseling. 
  • Let op: begin zo snel mogelijk na je selectie met dit proces, want het kan tot zes weken duren voordat de examencommissie de vakken beoordeelt. 
  • Als de vakken van het volgende academisch jaar aan de partneruniversiteit nog niet bekend zijn, kun je je vakkeuze baseren op het huidige aanbod.
  • Bij je partneruniversiteit moet je ook aangeven welke vakken je tijdens je uitwisseling wil doen. Wacht niet op het besluit van de examencommissie met het aanmelden voor vakken; deze procedures moeten gelijktijdig lopen omdat je anders te laat kan zijn met het inschrijven voor vakken bij de partneruniversiteit. Als niet alle vakken worden goedgekeurd, of in het rooster blijken te overlappen, dan kun je altijd nog wijzigingen van vakken bij de examencommissie aanvragen.
 • Pre-departure meetings

  Pre-departure meetings

  We organiseren informatiebijeenkomsten over de stappen die je moet ondernemen als je geselecteerd bent. Er is uitgebreid gelegenheid tot het stellen van vragen. Als je geselecteerd bent, dan krijg je een uitnodiging voor de pre-departure meeting van jouw regio.

  • North America: Friday 10 February 2023 12.45-13.30h
  • Oceania: Friday 17 February 2023 12.45-13.30h
  • Asia: Monday 6 March 2023 12.45-13.30h
  • South Africa: Friday 10 March 2023 12.45-13.30h
  • United Kingdom: Monday 13 March 2023 12.45-13.30h
  • Northern Europe and Eastern Europe: Wednesday 22 March 2023 12.45-13.30h
  • Latin America:  Friday 24 March 2023 12.45-13.30h
  • Southern Europe: Wednesday 29 March 12.45-13.30h
  • Egypt: Monday 3 April 2023 12.45-13.30h

  Na de meeting krijg je van ons per mail de pre-departure checklist. 

 • Unpack Your Study Abroad Programma

  Het programma Unpack Your Study Abroad (UYSA) is ontworpen en ontwikkeld door het International Office van de VU Amsterdam, in samenwerking met het LEARN! Academie van VU Amsterdam. Het programma maakt deel uit van je uitwisselingssemester en is ontworpen volgens de Mixed Classroom-principes van de VU. Dit betekent dat het is ontwikkeld om je vermogen om succesvolle culturele aanpassingen te maken te ondersteunen en te vergroten en om je voorbereiding op je semester in het buitenland te optimaliseren.

  Het programma is verdeeld in drie fasen: voor, tijdens en na de uitwisseling. Je maakt kennis met het theoretische concept van cultuur, terwijl je tijdens de uitwisseling ook de nieuwe cultuur uit de eerste hand ervaart. Door de opdrachten voor elke fase van je uitwisseling in je e-Portfolio in te vullen, leer je hoe je op jouw ervaringen kunnen reflecteren en hoe je de in het buitenland verworven competenties bij terugkomst kunt gebruiken.

  Nadat je geselecteerd bent voor een uitwisseling, wordt je aan de UYSA Canvas pagina toegevoegd. Daar kun je ook in contact komen met andere studenten die geselecteerd zijn voor jouw bestemming.

 • Beurs aanvragen

  • Als je geselecteerd bent voor een Erasmusuitwisseling, ontvang je in april een e-mail van het International Office met daarin de benodigde documenten en informatie over hoe je de beurs kunt aanvragen. Voor meer informatie zie Erasmus+beurs voor studie binnen Europa
  • Als je geselecteerd bent voor een GLOBE-beurs, word je begin april per e-mail uitgenodigd deze beurs aan te vragen. Meer informatie over de GLOBE-beurs.
  • Als je geselecteerd bent voor een HSP-beurs, word je begin april per e-mail uitgenodigd deze beurs aan te vragen. Meer informatie over de HSP-beurs

  Informatie over beurzen buitenland

 • Kamer onderhuren tijdens je exchange (verdien €500!)

  De VU International Office helpt je graag om je kamer te verhuren aan een inkomende internationale VU student die net zoals jij op exchange gaat.
  Kamers zijn hard nodig in Amsterdam, daarom zijn internationale studenten erg dankbaar voor jouw bijdrage aan een fijne uitwisseling!

  Er zijn wel een aantal eisen waar je kamer aan dient te voldoen. Check dit dus voordat je je aanmeldt:

  • De huisbaas moet ermee akkoord gaan dat jij je kamer onderverhuurt
  • Controleer ook of je huisgenoten ermee eens zijn dat jij je kamer onderverhuurt aan een internationale student
  • De maandelijkse huurprijs dient incl. je servicekosten en eventuele andere kosten voor TV en internet te zijn
  • De kamer moet gemeubileerd en schoon zijn

  Daarnaast is het mogelijk om je wensen met betrekking tot de onderverhuurder aan te geven (bijvoorbeeld geslacht en leeftijd).

  Meld je aan via het aanmeldformulier vóór 1 mei 2023. Als je succesvol je kamer onderverhuurt aan een internationale student, dan krijg je een bonus van €500 van het International Office!

  Bij vragen graag mailen naar studentaccommodation@vu.nl.

 • OV-vergoeding aanvragen

  Verblijf in het buitenland

  Bij verblijf in het buitenland vanwege je opleiding, bijvoorbeeld een stage uitwisseling, kun je een OV-vergoeding aanvragen bij DUO ter vervanging van het studentenreisproduct. Ga voor het aanvragen naar www.duo.nl. Je hebt voor je aanvraag een ondertekende Verklaring onderwijsinstelling nodig. Je kunt dit formulier door de Studentenbalie laten ondertekenen (per mail of bij de balie).

  Je kunt de Verklaring Onderwijsinstelling pas laten ondertekenen bij de Studentenbalie als je volledig ingeschreven staat voor het studiejaar waarin het buitenlandverblijf plaatsvindt. Ga je dus in studiejaar 2021-2022 naar het buitenland? Maak dan zo snel mogelijk je inschrijving rond (incl. betaling van het collegegeld). Wanneer je bericht krijgt van Studielink dat je inschrijving compleet is, kun je het formulier laten ondertekenen. Je kan door de Studentenbalie eventueel gevraagd worden naar een bewijs dat je voor je studie/stage naar het buitenland gaat.

  Vergeet niet de gegevens van je stage/studie in het buitenland zo volledig mogelijk in te vullen. Dit is mogelijk via de app Studie/stage buitenland in Mijn Dashboard.

 • Tijdens uitwisseling: in geval van crisis

Outgoing Student Exchange Team

+31 (0)20 59 85745 (tussen 10:00 - 12:00, ma-vr)

Heb je een vraag? Mail ons!

Spreekuur (inloop, geen afspraak nodig):
Elke dinsdag tussen 12:30 - 13:30 in de Global Room (HG-1A36)

We hebben geen spreekuur op 10, 17, 24 en 31 januari.

Crisisnummer voor VU-studenten op uitwisseling die in nood verkeren:
+31 (0)20 59 85745
Bij geen gehoor of buiten kantooruren, bel dan het algemene VU-brede noodnummer (+31 (0)20 6444117). Voorbeelden van noodgevallen zijn natuurrampen, geweldsincidenten en gezondheidsproblemen.