Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Uitwisseling stap 3: aanmelding bij de VU

Vraag over studeren in het buitenland
Laatst gewijzigd op 12 juni 2024
Wat leuk! Je hebt je georiënteerd en besloten een semester in het buitenland te willen studeren. Wat moet je doen om je aan te melden?

 

Hoe meld je je aan voor een uitwisseling?

 • Kies een universiteit

  De VU heeft wereldwijd meer dan 200 partneruniversiteiten. Wil je aan de andere kant van de wereld studeren, of juist dichter bij huis blijven? Er is veel mogelijk! Op de VU Study Abroad Map vind je al onze partneruniversiteiten. Als je je aanmeldt voor een uitwisseling, maak je een top 5 van jouw favoriete universiteiten. Let daarbij op het volgende:

  • Selecteer je eigen studieprogramma bij het zoeken op de VU Study Abroad Map; de beschikbare uitwisselingsplekken zijn ingedeeld per studieprogramma of op faculteitsniveau. 
  • Sommige universiteiten hebben een cijfereis, bijvoorbeeld een 6,5 of een 7. Dit staat dan vermeld op de Study Abroad Map. Als je niet aan deze cijfereis voldoet, kunnen wij jouw helaas niet voor deze universiteit selecteren.
  • Sommige universiteiten hebben bepaalde taaleisen. Dit staat ook vermeld op de Study Abroad Map.  
  • Als je in het eerste semester weg wil, maar in juni en juli nog (her)tentamens hebt, dan is het niet mogelijk om voor universiteiten te kiezen waar het semester al in juli begint (zoals Zuid-Afrika, Oceanië en sommige bestemmingen in Latijns-Amerika).
 • Kies vakken

  Je hebt je verdiept in de partneruniversiteiten die plekken beschikbaar hebben voor studenten van jouw opleiding. Nu is het tijd om naar de aangeboden vakken te kijken.

  • Buitenlandse universiteiten bieden over het algemeen geen minoren aan: je moet meestal zelf een vakkenpakket samenstellen.
  • In het buitenland moet je meestal vakken binnen je eigen studierichting volgen, ook al mag je van de examencommissie in je keuzeruimte vakken in een andere richting doen.  
  • De examencommissie van jouw faculteit stelt eisen aan de vakken die je in het buitenland volgt. Je dient bijvoorbeeld meestal minimaal 12 ECTS op derdejaars niveau te volgen. In het proces om je aan te melden voor een uitwisseling, zul je meer informatie over deze eisen ontvangen.
  • Partneruniversiteiten kijken vaak streng of je aan de ingangseisen voor vakken voldoet. 
  • Als je na je bachelor een specifieke master wil doen, kijk dan goed naar de ingangseisen van die master. Soms zijn er specifieke VU-bachelorvakken vereist. Het is niet altijd mogelijk om vervangende vakken te vinden in het buitenland.
  • Als de vakken voor komend academisch jaar nog nog niet bekend zijn, baseer je je keuze op het vakaanbod van dit academisch jaar. 
  • Let op de taal waarin vakken worden aangeboden: dit is niet altijd Engels. Kijk goed naar de exacte eisen per universiteit op de VU Study Abroad Map.
 • Benodigde documenten

  Als je op uitwisseling wilt gaan, moet je je aanmelden via onze aanmeldmodule. Kies universiteiten uit onze lijst met beschikbare plekken. Voor aanmelding is het verplicht ons motivatieformulier te uploaden (in het Engels). Volg voor de aanmelding precies de stappen uit deze handleiding

  Zonder het motivatieformulier kunnen we je aanmelding helaas niet in behandeling nemen. Je kunt meer informatie over onze selectieprocedure vinden in onze scorecard. 

 • Aanmelddeadlines

  Als je in academisch jaar van 2024/2025 op uitwisseling wil (eerste of tweede semester), dan kun je je in de eerste of tweede ronde aanmelden. Deze rondes worden in januari en februari georganiseerd.

  Eerste ronde
  Vanaf 1 december kun je je aanmelden voor een uitwisseling in het komende academisch jaar. De deadline is 8 januari 2024 (13:00). Begin februari is de uitslag bekend. Als je je tijdig via de aanmeldmodule hebt aangemeld, dan krijg je een automatische e-mail in je inbox met de uitslag (wel/niet geselecteerd).

  Tweede ronde
  Ben je in de eerste ronde niet geselecteerd? Dan kun je je in de tweede ronde aanmelden. De deadline voor de tweede ronde is 19 februari 2024 (13:00)

 • Aanmelden

  Je kunt je aanmelden voor uitwisseling via onze aanmeldmodule. Ga naar je dashboard op VU.nl and log in met je VUnetID. Ga naar "Apps en pagina's" en klik op de app "Aanmelding uitwisseling bij partneruniversiteit". Dit is alleen mogelijk tijdens een van de twee aanmeldrondes. Volg voor de aanmelding precies de stappen uit onze handleiding. Dit zijn de beschikbare plekken voor ronde twee. Kijk altijd goed op de Study Abroad Map of de universiteit ook open staat voor jouw studieprogramma. 

 • Hoe gaat de selectie in z'n werk?

  Het International Office bekijkt alle aanmeldingen na de deadline. De studenten worden geplaatst volgens een bepaalde procedure. 

  Veel partneruniversiteiten hebben een maximum aantal plaatsen. Het aantal plaatsen kun je op de VU Study Abroad Map vinden. Als er meer aanmeldingen zijn dan het aantal beschikbare plaatsen, dan maakt het VU International Office een selectie van de beste kandidaten.

  Selectiecriteria
  In de selectie wordt o.a. gekeken naar:

  • Cijfergemiddelde
  • Motivatie
  • Taalbeheersing (als het onderwijs in een andere taal dan Engels of Nederlands plaatsvindt).

  Selectieprocedure
  Alle studenten krijgen een score volgens onze scorecard. Zo kunnen studenten van uiteenlopende opleidingen vergeleken worden. We maken een ranglijst van alle scores. Voor iedere student bekijken we eerst of hij of zij op zijn of haar eerste keuze geplaatst kan worden en zo niet, dan bij zijn of haar tweede, derde, vierde of vijfde keuze. Let op het volgende:

  • Je krijgt bericht als je bent geselecteerd voor één van de vijf universiteiten van jouw keuze. 
  • Je hebt daarna drie dagen om de plaatsing te accepteren, anders wordt je plek aan een andere student aangeboden. 
  • Als je niet geselecteerd wordt, kun je je aanmelden voor de tweede ronde, voor universiteiten die nog plaatsen hebben.

  Afzeggen of wisselen na selectie 

  • Als je bent geselecteerd, verwachten we dat je op uitwisseling gaat. Je neemt anders een plek in beslag waar een andere student heen had gekund.
  • Nadat je je plek hebt geaccepteerd is het niet mogelijk om nog van bestemming te wisselen.
  • In uitzonderlijke gevallen is het noodzakelijk om de uitwisseling te annuleren, bijvoorbeeld vanwege persoonlijke omstandigheden of je studieplanning. De annulering kun je doorgeven in je Mobility Online workflow. Er wordt dan ook een mail naar de partneruniversiteit verstuurd. 
 • Privacyverklaring bij aanmelden voor uitwisseling

  De Vrije Universiteit Amsterdam vindt privacy belangrijk. Bij het aanmelden voor een uitwisseling dien je akkoord te gaan met onze privacyverklaring. Lees meer over wij hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens wanneer je via de VU gaat studeren aan een partneruniversiteit in het buitenland.  

Outgoing Student Exchange Team

+31 (0)20 59 85745 (tussen 10:00 - 12:00 op maandag, woensdag en vrijdag)

Heb je een vraag? Mail ons!

Spreekuur (inloop, geen afspraak nodig):
Elke dinsdag tussen 12:30 - 13:30 in de Global Room (HG-1A36). Let op: Er is geen spreekuur op dinsdag, 23 juli. 

Zoom spreekuur

gebruik deze link om een afspraak te maken

Crisisnummer voor VU-studenten op uitwisseling die in nood verkeren: +31 (0) 20 6444117. Dit is het VU-brede noodnummer. Voorbeelden van noodgevallen zijn natuurrampen, geweldsincidenten en (mentale) gezondheidsproblemen.