Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Studieadviseurs Faculteit der Geneeskunde

Luister naar de podcast Studioo Talks over een goede start in de coschappen
Laatst gewijzigd op 14 mei 2024
Je kan bij de studieadviseur terecht voor informatie, begeleiding en advies met betrekking tot je studie en persoonlijke omstandigheden.

Studieadvies

De studieadviseurs zijn er voor geneeskundestudenten en voor studenten van de masteropleidingen Oncology, Epidemiology en Personalized Medicine. De Faculteit der Geneeskunde VU heeft twee studieadviseurs: Marjolein Pouw en Renate Dekker. De gesprekken tussen de student en studieadviseur zijn vertrouwelijk.

Je kan bij de studieadviseur terecht voor informatie, begeleiding en advies over uiteenlopende onderwerpen die jou bezig houden en van invloed zijn op je studie, bijvoorbeeld:

Bekijk dit filmpje om te zien wat de studieadviseur voor jou kan betekenen. 

Contact 

E-mail

Mail je vraag naar studieadviseurs.vu@amsterdamumc.nlVermeld in je e-mail altijd je studentnummer.

Afspraak maken

Wil je nagaan of je bij ons aan het goede adres bent? Check het in dit overzicht voor bachelorstudenten en dit overzicht voor masterstudenten.  

Via de digitale agenda kun je een afspraak maken. Van maandag t/m donderdag 17.00 -18:00 uur zijn er afspraakmogelijkheden uitsluitend voor masterstudenten. 

Online inloopspreekuur

Elke maandag en donderdag van 14:00 - 15:00 is er een online spreekuur via Teams. Ga uit van een gesprek van maximaal tien minuten.  

Let op: Er is geen online inloopspreekuur op maandag 20 mei. 

Meer informatie over studieadvies

 • Urgent hulp nodig?

  Vaak is het mogelijk om nog dezelfde week een afspraak in te plannen. Is er sprake van ernstige nood op het vlak van persoonlijke /psychische omstandigheden? Stuur ons een e-mail (studieadviseurs.vu@amsterdamumc.nl), zodat we kunnen overleggen of een eerdere afspraak mogelijk is. Bij acute, ernstige psychische problemen bel je je huisarts of – buiten kantooruren– de Amsterdamse huisartsenposten, tel. 088-0030600. Denk je aan zelfmoord? 113 Zelfmoordpreventie is 24/7 bereikbaar via www.113.nl of 0900-0113

 • Wegwijzer binnen de opleiding

  Bekijk in het overzicht waar je moet zijn als bachelorstudent en als masterstudent

 • Voorlichtingscollege

 • Persoonlijke omstandigheden

  Het leven gaat door, ook als je studeert. Daar horen dus ook persoonlijke problemen bij. De meeste studenten krijgen hier mee van doen. De een meer dan de ander en de een wat meer intens dan de ander, maar ze zijn er. Voorbeelden hiervan zijn gebrek aan zelfvertrouwen, rouwverwerking, eenzaamheid, moeizame relaties met je omgeving, verslaving, somberheid of een algemeen gevoel van onvrede met jezelf of je leven. Deze problemen kunnen ervoor zorgen dat je niet meer optimaal functioneert. In een aantal gevallen lijdt de studie er ook onder, maar niet altijd.

  Daarnaast heb je de meer studiegerelateerde problemen zoals faalangst, stress, veel piekeren, perfectionisme, prestatiedruk, studiemotivatieproblemen, tentamenvrees, noem maar op. Ook voor deze categorie is het belangrijk om ondersteuning te zoeken.

  In een gesprek met een van de studieadviseurs kunnen zij je helpen om te duiden wat jij nodig hebt. Hoe kun je je het beste blijven concentreren? Hoe kom je er achter dat je zorg of vrees gegrond is? Hoe krijg je het gecombineerd, je thuissituatie en je studie? Met wie zou je verder nog kunnen praten? 

  Daarnaast kunnen ze vertellen met welke regels en procedures je mogelijk te maken hebt of krijgt, zoals overgangsregels van de examencommissie, verval geldigheid van cijfers etc.

  Als je overweegt om een tijdje te stoppen, kunnen de studieadviseurs met je meedenken of dat inderdaad een goede oplossing is, of dat er misschien nog opties zijn waar je zelf nog niet aan gedacht had.

  Als je rechtstreeks contact wilt opnemen met een van de studentenpsychologen, dan kan dat natuurlijk ook altijd. Je kunt via VUNet rechtstreeks een afspraak in hun digitale agenda inboeken.

  Interessante links 

  Hieronder vind je een aantal interessante links:

  • Hier vind je een overzicht van de ondersteuning die de VU biedt op het gebied van studentenwelzijn. 
  • Via Frisse gedachtes kan je chatten met een studentenbuddy en lezen over studentenwelzijn.
  • Gezonde Boel biedt online cursussen over allerlei onderwerpen met betrekking tot mentale gezondheid, zoals Overprikkeling, Mindfulness en Piekeren. 
  • Ga naar de website studentengezondheidstest om jouw gezondheid te vergelijken met medestudenten!
  • Heb je een functiebeperking? Dan tref je op de site van het Expertisecentrum inclusief onderwijs tips en informatie over wetgeving. Maak ook een afspraak met de studieadviseur om tijdig samen te inventariseren wat jij nodig hebt en of dat geregeld kan worden. 
  • De website Kopstoring is een interessante website voor jongeren tussen 18-25 met ouders met psychische problemen of verslavingsproblemen.
  • Heb jij last van slaapproblemen? Bekijk dan de website medische-psychologie.nl.
  • Goeie site van de huisartsen Amsterdam: StudieStress.nl.
 • Uitzonderingen via de examencommissie

  De studieadviseurs adviseren de examencommissie over individuele verzoeken van studenten. Als je een verzoek wilt indienen bij de examencommissie, is het daarom handig om contact te hebben met een van de studieadviseurs, om te horen of je met je verzoek bij de examencommissie aan het juiste adres bent en of de brief goed is opgesteld. Als je een verzoek indient bij de examencommissie, volg dan de aanwijzingen over vorm en procedure op hun website.

  Links:

 • Individuele aanpassingen master vanwege functiebeperking of bijzondere omstandigheden

  Voor informatie over de mogelijkheden, voorwaarden en procedure zie Individuele aanpassingen masterprogramma (WIAM).

 • Podcastserie Studioo talks: de podcastserie voor en met studenten Geneeskunde.

  Studioo talks is de podcastserie voor en met studenten geneeskunde. In deze podcast behandelen we telkens een actueel of interessant thema dat jou als student aan gaat. Hoe hou je focus? Hoe ga je om met tegenslagen? Hoe zorg je goed voor jezelf? Hoe maak je keuzes? Studieadviseurs Marjolein Pouw en Renate Dekker zien in de praktijk wat geneeskundestudenten bezig houdt en waar zij tegenaan lopen. In deze podcastserie gaan zij met studenten en experts in op deze vragen.

  Beluister onze podcastserie hier.

 • Plan en DOE groep

  Vanaf februari 2024 start er weer een nieuwe Plan en DOE groep onder leiding van student-assistent en Geneeskundestudent Anne Jongkind. In de Plan en DOE gaat het over studieplanning en studiemethoden, gericht op het vergroten van jouw studiesucces. Er komen verschillende thema’s aan bod: uitstelgedrag, breinleren, mindset en studeren met Anki. Elke week is er ruimte om vragen te stellen, ervaringen uit te wisselen en een studieplanning op te stellen voor de komende week. Bovendien is het een uitstekende ‘stok achter de deur’.

  Je start met een fysieke bijeenkomst waarna je zes keer wekelijks online samenkomt met medestudenten om je studieplanning te bespreken aan de hand van een nieuw thema. Je Zoomt op dinsdag (groep 1) of woensdag (groep 2) aan het einde van de middag. Na het afronden van de Plan en DOE kun je realistischer plannen en weet je beter hoe je succesvol studeert.

  Je meldt je aan voor 9 februari door te mailen naar: studieadviseurs.vu@amsterdamumc.nl

  13 februari   

  Fysieke bijeenkomst


  20 februari   Zoom
  27 februari  Zoom
  5 maart        Zoom
  12 maartGeen bijeenkomst
  19 maart      Zoom
  26 maart      Zoom
  2 april           Fysieke bijeenkomst