Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Individuele aanpassingen masterprogramma (WIAM)

Laatst gewijzigd op 13 augustus 2024
Wanneer je vanwege een functiebeperking of andere zwaarwegende persoonlijke omstandigheden de masteropleiding Geneeskunde niet via het reguliere programma kunt volgen, dan kun je een verzoek voor een aanpassing indienen bij het werkoverleg individuele aanpassingen masterstages (WIAM).

Neem altijd eerst contact op met de studieadviseurs om je situatie te bespreken. De studieadviseur kan aangeven of er eventueel andere oplossingen zijn voor jouw omstandigheden. 

Je kunt een verzoek indienen voor het werkoverleg op basis van de volgende redenen:

  • langdurige of chronische functiebeperking
  • topprestatiestatus
  • langdurige en/of zeer intensieve mantelzorg
  • zorg voor kinderen
  • bijzondere persoonlijke omstandigheden
  • zwangerschap
  • MD/PhD programma van de Faculteit der Geneeskunde VU (zie hieronder)

In beginsel heb je geen recht op een aangepast programma wanneer je het verzoek indient op grond van:

  • beperkte studiefinanciering, geen recht hebben op een OV-reisproduct en/of andere financiële problemen
  • woonplaats en/of het bezitten van een eigen woning
  • het samenwonen met partner al of niet vastgelegd in samenlevingscontract of door huwelijk
  • een tweede studie of andere nevenwerkzaamheden

Lees onderstaande informatie over de procedure en de voorwaarden goed door, voordat je een verzoek indient. 

Meer over de WIAM

  • Voor welke aanpassingen kan ik een verzoek indienen?

    Je kunt een verzoek indienen voor de volgende aangepaste programma’s:

    Dichtbijverklaring

    Je wordt met een dichtbijverklaring voor je coschappen alleen ingedeeld in de regio Amsterdam, d.w.z. in Amsterdam of binnen een straal van 25 km rond Amsterdam. 

    De mogelijkheden om rekening te houden met je woonplaats zijn beperkt en afhankelijk van de beschikbare coschaplocaties. Als je na bekendmaking van het rooster een dichtbijverklaring aanvraagt, kan dit tot gevolg hebben dat je niet op je toegewezen startdatum kunt starten of je studiepad kunt vervolgen. 

    Verlengd programma

    Als je een verlengd programma volgt, loop je niet vijf maar vier dagen per week coschappen en compenseer je de gemiste dagen aan het einde van masterjaar 2 met een aanvullend verlengd programma coschap van 9 weken. Een aantal coschappen en de KTO's zijn hiervan uitgezonderd - zie onderstaand voor de voorwaarden.

    Bij hoge uitzondering is het mogelijk om een verlengd programma aan te vragen als je al begonnen bent met de masteropleiding. Stap je vanaf het coschap psychiatrie of daarna over, dan kom je in aanmerking voor een verkort verlengd programma coschap van 5 weken. 

    Het aanvullende verlengd programma coschap (VPC) vindt plaats op een vaste locatie in Amsterdam. Het is niet mogelijk om zelf een locatie te regelen. Afhankelijk van het aantal toegekende verzoeken kan er wachttijd ontstaan voor dit coschap.

    Bij een verlengd programma voor masterjaar 3 compenseer je de gemiste dagen aan het einde van de betreffende stage/coschap. Dit betekent dus altijd verlenging van je programma.

    Alternatief programma

    Als je een alternatief programma volgt, loop je coschappen/stages in een andere volgorde of onderbreek je je coschappenprogramma op een of meer momenten (bijvoorbeeld bij een MD/PhD-traject).

  • Hoe dien ik een verzoek in?

    1. Bespreek je situatie met de studieadviseur. Als je al weet voor welke aanpassing je een verzoek in wilt dienen, kun je het verzoekformulier voorafgaand aan de afspraak vast (gedeeltelijk) invullen. Alleen door de studieadviseur getekende formulieren kunnen in behandeling worden genomen. Als een verzoek spoed heeft, overleg dit dan z.s.m. met de studieadviseur.
    2. Bereid je verzoek voor om in te dienen. Vul het formulier digitaal in en voeg een ondersteunende bijlage toe, zoals bijvoorbeeld een bevestiging van je huisarts of therapeut (met enkel informatie die verstrekt mag worden), een topprestatieverklaring, een zwangerschapsverklaring of een inschrijving van je kind(eren) bij de opvang. Het gaat om een beknopte bevestiging van je verzoek. Sla de ondersteunende verklaring op als PDF of Word bestand – fotobestanden worden niet geaccepteerd. Als je al eerder een WIAM verzoek hebt ingediend op basis van dezelfde omstandigheden, dan is het niet nodig om een nieuwe verklaring bij te voegen. 
    3. Verstuur je verzoek en bijlage naar de studieadviseur. Indien akkoord, zal de studieadviseur je verzoek indienen bij het werkoverleg individuele aanpassingen masterstages (WIAM).
    4. Je ontvangt een bevestiging van de secretaris van de WIAM wanneer je verzoek zal worden behandeld. Uiterlijk binnen 10 dagen na behandeling van je verzoek ontvang je een reactie per studentenmail.

    MD/PhD studenten

    Bij een verzoek op basis van het MD/PhD-traject, verstuur je het (digitaal) ingevulde formulier ter goedkeuring naar de coördinator MD/PhD. Het goedgekeurde formulier dien je vervolgens, met de bevestigingsmail van de coördinator Md/PhD, in via master.gnk.vu@amsterdamumc.nl. Er is geen verklarende bijlage nodig, een bevestiging per mail van de coördinator MD/PhD is voldoende.

  • Data werkoverleggen en deadlines indienen verzoeken

    De data van het werkoverleg en deadlines voor het aanleveren van je volledig ingevulde verzoekformulier (plus verklaringen/onderbouwingen etc.) zijn:

    2023-2024

    WIAM overlegDeadline voor verzoeken
    26 augustus 202416 augustus 2024

    2024-2025:

    WIAM overlegDeadline voor verzoeken
    21 oktober 202411 oktober 2024
    16 december 20246 december 2024
    10 februari 202531 januari 2025
    7 april 202528 maart 2025
    2 juni 202523 mei 2025
    28 juli 202518 juli 2025

    Wanneer je je formulier na de betreffende datum inlevert, wordt dit pas bij het volgende overleg in behandeling genomen.

  • Welke voorwaarden zijn er verbonden aan een toekenning?

    Aan een toekenning van een aangepast programma zitten een aantal voorwaarden vast:

    • Bij een verlengd programma voor masterjaar 1 en 2 kun je geen coschap in het buitenland lopen. Bij andere aanpassingen, zoals een dichtbijverklaring of een verlengd programma voor masterjaar 3, kan na een gemotiveerd verzoek, waarin je duidelijk aangeeft waarom de toegewezen aanpassing niet in tegenspraak is met een coschap in het buitenland, de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan worden toegestaan. Je kunt een verzoek indienen via master.gnk.vu@amsterdamumc.nl. Als je verzoek wordt goedgekeurd, doorloop je de standaard aanmeldprocedure via BIS
    • Na toekenning en bekendmaking van de locaties van je programma kan je geen verzoek indienen om op één of meer andere locaties geplaatst te worden.
    • Wanneer je een aangeboden aangepast programma annuleert, dan dien je - als je weer een aangepast programma wenst  - een nieuw verzoek in te dienen. Dit zal altijd studievertraging tot gevolg hebben.
    • Je volgt voor alle coschappen / stages het aangepaste programma en je kunt niet tijdens je coschappen naar een regulier programma overstappen.
    • Wanneer je voor het derde masterjaar een aangepast programma nodig hebt, dan kun je een verzoek tot verlenging indienen tot 14 weken voor het einde van het tweede masterjaar. Vanwege de planning van de senior coschap is het advies om uiterlijk 24 weken voor de start van de senior coschap een verzoek in te dienen.
    • Bij een verlengd programma heb je één vaste roostervrije dag in de week, die je in overleg met de betreffende afdeling voor elke stage steeds vastlegt. Wanneer er echter (plenair) onderwijs gevolgd moet worden op die dag (in het KTC of op de stageplek) ben  je verplicht hierbij aanwezig te zijn. Het VCP, alle KTO’s alsook het coschap sociale geneeskunde dien je voltijds te volgen.
  • Wat moet ik doen als ik een verlengd programma toegekend krijg?

    Het is aan te raden om zo snel mogelijk en in ieder geval een aantal weken voor de start van het coschap contact op te nemen met de locaties in je rooster om per locatie de vaste vrije dag af te stemmen. Je kunt hiervoor de toekenningsbrief gebruiken. Wacht dus niet totdat je gestart bent met het coschap, want op dat moment kan het lastig zijn voor locaties om je vrij te plannen. 

    Voor een coschap of stage in masterjaar 3 bespreek je ook met je locatie of de duur verlengd kan worden met het benodigde aantal extra weken. Het is niet vanzelfsprekend dat dit mogelijk is, aangezien er studenten na jou ingepland kunnen staan. Ook hier geldt dat het belangrijk is om je toekenning zo vroeg mogelijk te bespreken. 

    In het geval van een verlengd programma voor masterjaar 1 en 2, zorg ervoor dat je het contract tijdig tekent en retourneert. 

  • Heeft een toekenning extra wachttijd tot gevolg?

    Houd er rekening mee dat er per jaar maar een beperkt aantal aangepaste programma’s kan worden uitgegeven. Wanneer de werkgroep veel aanvragen krijgt, zal je na toekenning van een aangepast programma vaak niet direct kunnen worden ingepland. Afhankelijk van de beschikbare stagecapaciteit en het aantal toegekende aangepaste programma’s kan er een aanzienlijke wachttijd ontstaan voor je met het aan jou toegekende programma kunt beginnen. Hoe eerder je het verzoek indient (liefst al ten tijde van de intake), hoe kleiner de kans op wachttijd, omdat je aangepaste programma meegenomen kan worden in de planning. 

  • Aanpassingen voor studenten in het MD/PhD traject

    Als je het MD/PhD-traject van de Faculteit der Geneeskunde VU volgt, kun je een verzoek indienen voor een aantal specifieke aanpassingen, namelijk het volgen van het Klinisch Trainingsonderwijs (KTO) in Amsterdam UMC, een onderbreking van je masterprogramma na de coschappen ouderengeneeskunde, huisartsgeneeskunde of sociale geneeskunde of een dichtbijverklaring (beperkt beschikbaar). Voor meer informatie kun je contact opnemen met de coördinator MD/PhD.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam