Hoewel Vrije Universiteit Amsterdam op internationale rankings tot de topuniversiteiten van de wereld behoort, ondersteunen we actief initiatieven die toewerken naar meer verantwoorde en betekenisvolle manieren van evalueren. Rankings worden soms als snelle maatstaf voor studenten, ouders, academici, industriële partners en financieringsinstanties gebruikt. Maar ze hebben methodologische beperkingen en geven bovendien onze missie, kernwaarden en toewijding aan open wetenschap niet goed weer.
Daarom steunen we More Than Our Rank, een wereldwijd initiatief dat een breder en diverser begrip van institutioneel succes bevordert. We pleiten voor evaluatiepraktijken die aansluiten bij onze open science principes en ons Erkennen en waarderen programma, dat academische cultuur en carrièreontwikkeling wil verrijken.
Naast wat zichtbaar is in rankings, wordt Vrije Universiteit Amsterdam ook door de volgende kenmerken gedefinieerd:
Toegewijd aan mensen en planeet
Aan VU Amsterdam geven we prioriteit aan waardengedreven onderwijs, onderzoek en valorisatie om studenten en professionals uit te rusten met expertise en a Broader Mind. Met ons interdisciplinair onderzoek werken we samen aan een leefbare en rechtvaardige wereld, waarbij duurzaamheid een prioriteit is in onze academische en operationele activiteiten.
Een multidisciplinaire campusuniversiteit
VU Amsterdam is een brede universiteit met faculteiten op het gebied van geesteswetenschappen, bètawetenschappen, sociale wetenschappen en medische wetenschappen, die uitgesproken multidisciplinair onderwijs en onderzoek aanbieden. Met alle faculteiten gevestigd op één campus in het hart van het Zuidas Kennisdistrict, profiteren we van uitstekende nationale en internationale verbindingen en bereikbaarheid, waardoor nauwe samenwerking tussen verschillende disciplines wordt bevorderd.
Samenwerkingsverbanden en netwerken
We zijn een trots lid (en een van de oprichters) van het Aurora-netwerk. We hebben ook een samenwerkingsverband met de Universiteit Twente op het gebied van onderwijs, onderzoek en valorisatie. In de regio werken we nauw samen met de gemeente Amsterdam, zorgorganisaties, bedrijven, hogescholen en de Universiteit van Amsterdam. Binnen Universities of the Netherlands (UNL) werken we samen met 13 Nederlandse universiteiten om het hoger onderwijs te versterken.
Tevreden afgestudeerden
Afgestudeerden van VU Amsterdam vinden hun eerste baan binnen gemiddeld 2,7 maanden, waarbij meer dan de helft aangeeft een sterke match te hebben tussen hun baan en de inhoud van hun studie. Alumni geven hun masteropleiding een hoge waardering (4,0 uit 5) en noemen een solide basis in vakkennis, algemene vaardigheden en maatschappelijk inzicht. Hoewel de meningen over de voorbereiding op de arbeidsmarkt en loopbaanbegeleiding uiteenlopen, zou 76% weer voor dezelfde opleiding kiezen, met lof voor de sfeer op de universiteit, de kwaliteit van het personeel en de aansluiting op persoonlijke interesses(National Alumni Survey 2023).
Topsporters en uitzonderlijk talent
We zijn er trots op dat we sportende studenten met uitzonderlijk talent ondersteunen bij het nastreven van hun ambities. Via ons topsportprogramma bieden we financiële steun en flexibele academische roosters om tegemoet te komen aan het veeleisende leven van studentatleten. Tijdens de Olympische Spelen van 2024 namen VU-atleten een recordaantal van 18 medailles mee naar huis: 11 gewonnen door huidige studenten en 7 door alumni, waaronder een indrukwekkende 16 gouden medailles. Van roeien en atletiek tot hockey, onze atleten toonden hun vaardigheden en kracht en domineerden in meerdere sporten. Het succes ging door op de Paralympische Spelen van 2024, waar onze atleten een gouden medaille behaalden in rolstoelbasketbal voor vrouwen en zilver in gemengd parazwemmen, een bevestiging van hun talent en vastberadenheid.
Welzijn van studenten ondersteunen
Het studentenleven brengt unieke uitdagingen met zich mee, van werkdruk tot persoonlijke groei. Bij VU Amsterdam besteden we speciale aandacht aan het welzijn van studenten door een scala aan ondersteuning om studenten te helpen in balans te blijven en zich te ontwikkelen. Naast ondersteunende diensten zoals het Student Wellbeing Point en studentenpsychologen, bieden we workshops aan in de Week van Welzijn, studievaardigheidstrainingen en andere activiteiten. Dit allemaal met als doel de mentale gezondheid te ondersteunen, persoonlijke groei aan te moedigen en banden met medestudenten te bevorderen.