Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Covid19 maatregelen binnen de VU

Lees hier welke Covid-19 maatregelen er binnen de VU zijn getroffen. Laatste update 28-06-2021.

Wat vraagt de VU/HOVO aan u:

Standaard RIVM en VU maatregelen:

 • Blijf thuis en kom niet naar de VU als u verkouden of grieperig bent. Blijf ook thuis als een huisgenoot/partner koorts heeft en/of last van benauwdheid.
 • Schud geen handen.
 • Was vaak uw handen. 
 • Op de VU kunt u bij binnenkomst uw handen schoonmaken zodat u een ‘schone handenstart’ in het gebouw maakt. De sanitaire ruimten zijn voorzien van een handenwas-instructies en de schoonmaakdiensten checken extra op aanwezigheid van zeep en handdoekjes. 
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw ellenboog. Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te  snuiten en gooi deze daarna weg. Was uw handen.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Als u ziet dat het lastig wordt om 1,5 meter afstand te houden: geef ruimte aan de ander, ga zelf weg.
 • Toegang uitsluitend via de hoofdingang van de VU-gebouwen.
 • Bij binnenkomst via de hoofdingang maakt u uw handen schoon.
 • Ga direct naar de onderwijsruimte en volg de instructies en looplijnen zoals op de vloer aangegeven. Bij passeren: houd rechts, loop door en voorkom onnodig contact.
 • Verplaats u niet onnodig over de campus.
 • Verblijf niet langer dan noodzakelijk op de campus.
 • Binnen de VU gebouwen lopen gastdames rond. U kunt bij hen terecht voor vragen, maar zij kunnen ook aan u vragen om aan de gestelde richtlijnen te voldoen. Dit in belang van de gezondheid van de aanwezige mensen. 


Meest gestelde vragen:

Moet ik een mondkapje dragen op de VU?
Met ingang van juli 2021 is het dragen van een mondkapje niet langer verplicht. U bent wel verplicht om 1,5 meter afstand te houden.

Wat moet ik doen bij klachten bij mijzelf of bij een huisgenoot/partner?

 • Kom bij klachten niet naar de VU en laat u zo snel mogelijk testen. 
 • Veel colleges vinden niet alleen fysiek op de campus plaats, maar tegelijkertijd ook live online via het programma Zoom for Education. Volgt u een college op de campus en kunt u wegens gezondheidsklachten niet komen? Vraag tot uiterlijk 9.30 uur van de dag van het college bij hovo@vu.nl de zoomlink van uw cursus op, zodat u het college in afwachting van uw uitslag live kunt volgen. Vergeet niet in uw verzoek te vermelden om welke cursus en datum het gaat. Omwille van privacy en auteursrecht worden er geen opnames gemaakt en/of gedeeld.
 • Als de cursus alleen fysiek plaatsvindt is het uiteraard niet mogelijk om het college via Zoom bij te wonen.
 • Heeft u zelf geen klachten, maar heeft een huisgenoot koorts en/of last van benauwdheid, of is een huisgenoot positief getest? Blijf dan ook thuis en volg de werkwijze zoals hierboven beschreven.

Wat doet de VU als een cursist, docent of medewerker positief is getest op Covid-19?
In de landelijke aanpak van de coronapandemie is bepaald dat de GGD’s de leiding hebben bij de regionale aanpak van Covid-19 besmettingen. Dit doen zij uiteraard in nauwe afstemming met het RIVM en de Veiligheidsregio’s. Dit betekent dat de GGD bepaalt wat er gebeurt als er een besmetting wordt geconstateerd bij een student/cursist op de VU.


Algemeen

Wat is de lijn die de VU volgt met betrekking tot de coronacrisis in Nederland?
De VU volgt de adviezen van het RIVM voor de volksgezondheid en de adviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor reizen naar het buitenland. De VU houdt deze adviezen samen met andere Nederlandse universiteiten nauwlettend in de gaten en onderneemt direct actie als dit verwacht wordt. 

Wat doet de VU om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen?
Wij verzoeken medewerkers, studenten en bezoekers om de richtlijnen van de overheid te volgen. Houd anderhalve meter afstand. Vermijd drukte. Was regelmatig uw handen. Blijf thuis en vermijd contact met anderen als u last heeft van verkoudheidsklachten. Blijf ook thuis als een huisgenoot koorts heeft en/of benauwd is.

Ventilatiesystemen op de VU
De VU volgt de discussie over de mogelijke verspreiding van Corona via ventilatiesystemen in gebouwen nauwgezet. De VU neemt alle mogelijke maatregelen om de ventilatiesystemen in onze gebouwen maximaal in te zetten voor luchtverversing. We houden ons aan de adviezen over en regels voor luchtverversing uit het Bouwbesluit en de instructies van het RIVM, en hebben regelmatig overleg met de GGD.  Met het adequaat opvolgen van deze adviezen en richtlijnen doen we wat er van ons mag worden verwacht en dragen we bij aan het minimaliseren van het risico op besmetting via ventilatie. De VU is afhankelijk van de laatste beschikbare wetenschappelijke kennis over de mogelijke verspreiding van het virus via ventilatie. Garanties dat iemand 0% risico loopt kunnen we dan ook niet afgeven. Wel dat we de richtlijnen van het RIVM en de aanwijzingen van de GGD nauwgezet volgen en bij nieuwe inzichten snel onze aanpak aanpassen.

Collegezalen
HOVO heeft voor de zomerperiode 2021 de grootste VU-collegezalen die aanwezig zijn toegewezen gekregen. Met inachtneming van de 1,5 meter samenleving betekent dit dat er kleine groepen cursisten aanwezig mogen zijn op gepaste afstand. In de collegezalen zijn stoelen afgeplakt die niet bezet mogen worden. Hiermee voldoet de VU aan de RIVM reglementen van 1,5 meter afstand. Ook als u met uw partner/vriend(in) naar het college komt, is het niet toegestaan om naast elkaar plaats te nemen en vragen we u rekening te houden met de afgeplakte stoelen.

Wat als op onderwijs op de VU in het najaar toch niet mogelijk is?

Als wij in het najaar opnieuw met beperkende maatregelen geconfronteerd worden, dan zal HOVO hier passende acties op ondernemen. Er wordt per cursus bekeken wat de beste oplossing is. Dat kan variëren van annuleren van de gehele cursus (indien deze nog niet is gestart) of van het resterende deel tot een vervolg van de cursus online. U ontvangt hierover bericht van ons, waarbij u zelf kunt kiezen of u de cursus online wilt vervolgen of afziet van verdere deelname. In het laatste geval heeft u recht op een tegoed in de vorm van het resterende aantal colleges. Dit kunt u gebruiken om een cursus op een later moment te volgen bij HOVO Amsterdam. U kunt ook kiezen voor restitutie op basis van het aantal resterende colleges, uitgaand van € 29 per college. Voor reeds verzonden studiemateriaal is geen restitutie van toepassing.

Snel navigeren website HOVO Amsterdam

Heeft u vragen? Kijk dan eerst op de pagina Praktische informatie en contact. Daar vindt u veel antwoorden over bijvoorbeeld online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden en plaatsen, annuleren, de VU campus enzovoorts.