Covid19 maatregelen binnen de VU

Alle informatie over de coronamaatregelen binnen de VU, aangevuld met de veelgestelde vragen aan HOVO over deelname aan een cursus online of op de VU.

Laatste update: 29 september 2021

De VU en daarmee ook HOVO Amsterdam volgt de adviezen van het RIVM voor de volksgezondheid en de adviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor reizen naar het buitenland. De VU houdt deze adviezen samen met andere Nederlandse universiteiten nauwlettend in de gaten en communiceert via de pagina Coronavirus: updates als er nieuwe informatie oor studenten, cursisten, medewerkers en bezoekers is, vaak volgend op een persconferentie van het kabinet.

Alle informatie over de geldende coronamaatregelen en -voorzieningen op de VU vindt u op de webpagina Corona - veelgestelde vragen. U vindt daar onder andere onderstaande informatie.

De basismaatregelen op de campus in het kort

• De anderhalve meter norm is per 30 augustus jl. in het hoger onderwijs opgeheven. Dit houdt in dat er binnen de onderwijsgebouwen geen afstand hoeft te worden gehouden. Maar: waar de ruimte het toelaat verwachten we dat iedereen wel afstand houdt.
  • Het dragen van een mondkapje als u zich beweegt door de VU gebouwen is niet langer verplicht.
  • Stewards wijzen bezoekers aan de VU actief op de maatregelen. Volg de instructies en looplijnen. Bij passeren: houd rechts, loop door en voorkom onnodig contact.
  • Bij binnenkomst in de VU-gebouwen wordt iedereen de mogelijkheid geboden om de handen schoon te maken.
  • Verplaats u niet onnodig en verblijf niet langer dan noodzakelijk op de campus.

Het rijk heeft diverse algemene maatregelen gegeven die ook voor de VU van kracht zijn. De basisregels die door het rijk worden gegeven zijn ook van kracht voor medewerkers, studenten en bezoekers van de VU-campus van toepassing:

• Heeft u klachten? Blijf thuis en laat u testen bij de GGD.
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg. Was vaak uw handen.
  • Schud geen handen.

Veelgestelde vragen door HOVO-cursisten over deelname aan cursussen op de VU-campus en/of online

Hoeveel HOVO-cursisten mogen plaatsnemen in een collegezaal?
HOVO heeft ervoor gekozen om in veel zalen een kleinere maximale bezetting aan te houden van veelal 50%, zodat er voor iedereen voldoende ruimte beschikbaar is en er veilig colleges gevolgd kunnen worden.

Ik heb klachten (of een huisgenoot/partner) en kan het college niet live bijwonen. Is het mogelijk om alsnog online het college te volgen?
Bij cursussen die hybride worden gegeven (op de campus en live online) is het mogelijk om live online via het programma Zoom for Education het college alsnog bij te wonen. U vindt deze informatie bij de cursusbeschrijving op deze website onder Data en Contact. Vindt de cursus ook online plaats? Vraag dan tot uiterlijk 9.30 uur op de dag van het college bij hovo@vu.nl de zoomlink van uw cursus op, zodat u het college live online kunt volgen. Vergeet niet in uw verzoek te vermelden om welke cursus en datum het gaat. Omwille van privacy en auteursrecht worden er geen opnames gemaakt en/of gedeeld.
Als de cursus alleen fysiek op de VU plaatsvindt is het uiteraard niet mogelijk om het college via Zoom bij te wonen.

Ik heb ervoor gekozen om de cursus fysiek op de VU te volgen, maar wil hiervan afzien. Is dat mogelijk?
Bent u reeds ingeschreven voor een cursus die op de campus plaatsvindt en wilt u deze toch liever online volgen? Dat kan: als de cursus tegelijkertijd ook online plaatsvindt, kunt u via hovo@vu.nl vragen om uw inschrijving om te zetten van klassikaal naar online.
Wordt de cursus alleen klassikaal aangeboden? Dan is er geen mogelijkheid de cursus online te volgen. Er worden geen opnames gemaakt. Indien u wilt afzien van verdere deelname, gelden de normale annuleringsvoorwaarden.

Wat gebeurt er als onderwijs op de VU door coronamaatregelen (plotseling) niet meer mogelijk is?
Wanneer we opnieuw met beperkende maatregelen geconfronteerd worden, nemen we direct passende acties. Er wordt dan per cursus bekeken wat de beste oplossing is. Dat kan variëren van annuleren van de gehele cursus (indien deze nog niet is gestart) of van het resterende deel, tot een vervolg van de cursus online. U ontvangt hierover zo snel mogelijk bericht, waarbij u zelf kunt kiezen of u de cursus online wilt vervolgen of afziet van verdere deelname. In het laatste geval heeft u recht op een tegoed in de vorm van het resterende aantal colleges. Dit kunt u gebruiken om een cursus op een later moment te volgen bij HOVO Amsterdam. U kunt ook kiezen voor restitutie op basis van het aantal resterende colleges, uitgaand van € 29 per college. Voor reeds verzonden studiemateriaal is geen restitutie van toepassing.

Snel navigeren website HOVO Amsterdam

Heeft u vragen? Kijk dan eerst op de pagina Praktische informatie en contact. Daar vindt u veel antwoorden over bijvoorbeeld online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden en plaatsen, annuleren, de VU campus enzovoorts.