HOVO Programma's op startdatum

Bekijk hier alle HOVO cursussen, lezingen en studiedagen op datum.

Zoekt u een geschikte cursus, lezing of studiedag binnen uw interessegebied(en)? Ga dan naar het Cursusoverzicht, klik uw interesses aan bij ‘Filteren op’ en u ziet een selectie uit het complete aanbod.

juni

Vibrant matter, levendige materie
Rationaliteit en moderniteit neigen alles te reduceren tot materie, ook de mens. Kijken naar materie als ‘levendig’ biedt een verrassend nieuw perspectief.
7 t/m 17 juni 2022
Veroudering: de ongekende toekomst van ons lichaam
Wat zijn de medische en sociale achtergronden van veroudering en de consequenties van een steeds ouder wordende bevolking?
10 t/m 14 juni 2022
Wandelcollege: Amsterdamse schrijvende artsen
Van het Binnen Gasthuis naar het Wilhelmina Gasthuis, een medisch literaire wandeling.
26 juni 2022
Architectuur in China
Hoe ziet de bouwkunst in China eruit? Van historisch erfgoed tot bizarre en spectaculaire iconen tot de meer duurzame architectuur van nu.
28 juni t/m 7 juli 2022
Muziek en maatschappij
Welke invloed heeft een markante tijd op muziek? We onderzoeken drie perioden: de eeuwwisseling 1900 in Wenen, WO II in Italië en de huidige corona-tijd.
29 juni t/m 21 juli 2022

juli

Studiedag: 'We Shall Overcome'
De geschiedenis van twee wereldverbeteraars: Mahatma Gandhi en Martin Luther King jr. Wat kunnen zij in de huidige tijd betekenen?
2 juli 2022
Shakespeare: The Comedy of Errors
Shakespeare’s Comedy of Errors is een vroege komedie met al alle elementen van een ‘echte Shakespeare’: de plot, humor en een weergaloos taalgebruik!
4 t/m 21 juli 2022
Koningen in Groningen – A (met dagexcursie)
Koningen in Groningen: Een tocht langs adel in Groninger kerken - A
college 4 juli, excursie 5 juli 2022
Koningen in Groningen – B (met dagexcursie)
Deze groep is komen te vervallen. Inschrijven kan voor groep A.
Het jaar waarin de islam een moderne religie werd
Aan de hand van drie cruciale gebeurtenissen in 1924 laat deze cursus de hedendaagse islam zien vanuit de eigen historische en intellectuele bronnen.
5 t/m 12 juli 2022
Van muze tot maker
De filosofie van het creatieve proces en de bijzondere praktijk van het kunst maken keer twee! Over inspiratie en intimiteit in de kunstenaarsrelatie.
5 t/m 14 juli 2022
De firma Bruegel: een drieluik
Pieter Bruegel de Oude is een van de populairste kunstenaars die de Lage Landen hebben gekend. Leer hem en zijn zonen kennen: de firma Breugel!
11 t/m 15 juli 2022
Studiedag: Het Westen in zeven basiswaarden
In één dag voert cultuurfilosoof Evert Jan Ouweneel u door zowel de westerse geschiedenis als door het westerse denken aan de hand van zeven basiswaarden.
12 juli 2022
Van Glasnost tot Poetinisme
Maak kennis met de worsteling die Rusland doormaakt sinds Sovjetleider Gorbatsjov zijn politiek van glasnost en perestrojka invoerde.
12 t/m 22 juli 2022
Spanje in beeld: grote Spaanse meesters en musea
Spaanse meesters als El Greco, Velázquez en Goya zijn van groot kunsthistorisch belang. Spaanse musea als het Prado en Guggenheim zijn wereldberoemd.
18 t/m 18 juli 2022
Het te vaak Beloofde Land
Over het Midden-Oostenconflict Israël-Palestina heeft iedereen wel een mening. Toets die van u aan een analyse met oog voor beide partijen.
18 t/m 27 juli 2022

augustus

Het rampjaar 1672
Het rampjaar 1672: de eerste grote bedreiging van Nederlands onafhankelijkheid na de Tachtigjarige oorlog wordt dit jaar herdacht.
2 t/m 9 augustus 2022
Rationaliteit: Steven Pinkers pleidooi voor deugdelijk denken
In tijden van nepnieuws, complottheorieën en doemdenken bepleit de Canadese filosoof Steven Pinker een herwaardering van redelijkheid en rationeel denken.
2 t/m 12 augustus 2022
De zintuigen van planten: het handelend vermogen van planten
Inschrijven voor deze cursus is niet meer mogelijk.
2 t/m 11 augustus 2022
Virtuozen en braveriken
Virtuozen en braveriken: ontwikkelingen in de pianomuziek van 1830-1850: Paganini, Chopin en Liszt.
3 t/m 17 augustus 2022
Literatuur in het kort
Aan de hand van 4 recent vertaalde korte romans uit 4 verschillende landen onderzoeken we de vraag: hoe werkt literatuur hier en waardoor werkt het zo?
3 t/m 24 augustus 2022
De economische ontwikkeling van China
De economische ontwikkeling van China is spectaculair, maar wordt nu ook bedreigend voor het Westen.
8 t/m 18 augustus 2022
Op reis naar Oekraïne met literatuur als reisgids
De verhouding tussen Rusland en Oekraïne ligt sinds de Russische invasie onder een vergrootglas. Literatuur kan inzicht bieden in de achtergronden.
16 t/m 26 augustus 2022
Land art in de polder
Leer meer over de unieke kunstcollectie in de Flevopolder en reis per luxe touringcar langs alle negen kunstwerken: Land art in de polder.
college 22 augustus, excursie 24 augustus 2022
München, het ‘Athene aan de Isar’: geschiedenis en literatuur
München wordt wel het ‘Athene aan de Isar’ genoemd. De stad heeft een bewogen geschiedenis die tot leven komt aan de hand van markante literatuur en beeld.
22 augustus t/m 1 september 2022
Psychologie van het motiveren
Waarom doen wij zoals wij doen? En hoe zetten we iemand aan tot gewenst gedrag? Maak kennis met de meest praktische theorieën over motivatie.
22 t/m 26 augustus 2022

september

Wandelcollege: Ik wandel, dus ik denk (even niet)
Eerst college en na de lunch een filosofische wandeling: dát is filosofie in beweging!
2 september 2022

Snel navigeren website HOVO Amsterdam

Heeft u vragen? Kijk dan eerst op de pagina Praktische informatie en contact. Daar vindt u veel antwoorden over bijvoorbeeld online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden en plaatsen, annuleren, de VU campus enzovoorts.