Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

HOVO Programma's op startdatum

Bekijk hier alle HOVO cursussen, lezingen en studiedagen op datum.

september

Symboliek – betekenis in de kunst
Kunst is prachtig. En gaat vaak ergens over. Maar waarover? Deze cursus biedt een blik op symboliek in de kunst, van appel tot zandloper.
14 september t/m 23 november 2021
Karl Popper: De open samenleving
De opvattingen van de briljante wetenschapsfilosoof en politieke theoreticus Karl Popper hebben diepe sporen nagelaten in het hedendaagse denken. Leer ze kennen aan de hand van ‘De open samenleving’.
14 september t/m 30 november 2021
Leergang Filosofiegeschiedenis: Filosofiegeschiedenis VIII
De hoogtepunten van de wijsbegeerte van de tweede helft van de twintigste eeuw. Het laatste deel van de leergang Filosofiegeschiedenis.
14 september t/m 30 november 2021
Filantropie     
Van ouderenhofjes tot vrijwilligerswerk: Nederland heeft een lange traditie van vrijgevigheid. Over strijkstokken, fondsen en nalatenschap: een historisch en actueel beeld van filantropie in Nederland.
17 september t/m 15 oktober 2021 
Literatuur en Geneeskunde: de patiënt 
Hoe komt beter het perspectief van de patiënt tot uitdrukking dan in de literaire verbeelding? Niet de ziekte maar de mens staat centraal in tien romans en novellen.
17 september t/m 10 december 2021
Shakespeare’s Coriolanus    
Coriolanus is een van de laatste stukken van Shakespeare en speelt zich af in het oude Rome. Het behoort tot zijn allergrootste tragedies en spreekt ons op een heftige, overrompelende manier toe.
20 september t/m 29 november 2021
Waarom bestaat de wereld?
We onderzoeken de vraag naar de oorsprong van de wereld in filosofie en wetenschap. Is er een antwoord mogelijk of blijft het een groot mysterie?
20 september t/m 29 november 2021
Psychologie  IV: Gezondheidspsychologie
Hoe verloopt de interactie tussen het functioneren van het lichaam (bio) enerzijds, en de psyche van de mens (psycho) en zijn sociale omgeving (sociaal) anderzijds? Het biopsychosociaal model laat het zien. 
21 september t/m 7 december 2021
Harmonie en vorm in 19e eeuwse muziek
Harmonische en vormtechnische muziekanalyse van enkele vroeg-romantische composities.
21 september t/m 7 december 2021
Inleiding tot het leven en werk van Wolfgang Amadeus Mozart
Mozart kent iedereen – of niet? Maak kennis met het leven en het werk van Wolfgang Amadeus Mozart.
21 september t/m 7 december 2021
Sterk en zwak bewijs in strafzaken
Heeft de verdachte het misdrijf wel of niet gepleegd? Aan de hand van soms spraakmakende strafzaken krijgt u een gewogen inzicht in hoe kan dat bewezen worden. 
22 september t/m 27 oktober 2021
Architectuurgeschiedenis II: Van renaissance tot nieuwe tijd
Over de ontwikkeling van de verschillende bouwstijlen en de belangrijkste kenmerken daarvan, van de renaissance tot Nieuwe Tijd.
22 september t/m 1 december 2021
Het antieke Griekse theater
Het antiek-Griekse theater wordt nog heel vaak opgevoerd, van treurspel tot komedie. Leer meer over de teksten, zoals koning Oidipous, de opvoeringspraktijken en theaters van toen. 
22 september t/m 20 oktober 2021 
De kunst van het filosofisch gesprek          
Leer gericht de grondbeginselen van het filosofische gesprek kennen en zelf toe te passen: de voorwaarden, de basistechnieken, mogelijkheden en moeilijkheden van het filosofische gesprek.
22 september t/m 22 december 2021
Indonesië en Nederland
Hoe heeft de relatie tussen Indonesië en Nederland zich ontwikkeld vanaf de pre-koloniale tijd tot heden? Over menselijke contacten en culturele uitwisselingen tegen hun politieke en economische achtergrond.
23 september t/m 2 december 2021
James Joyce
Voor zowel de beginner als de kenner van James Joyce: in deze cursus staan twee vroege werken centraal: Dubliners en A Portrait of the Artist as a Young Man.
23 september t/m 2 december 2021
Onbekende literaire landgoederen en datsja’s in Rusland
In literaire fragmenten uit de rijke Russische literatuur komen onbekende, prachtig gerestaureerde literaire landgoederen en datsja’s in Rusland tot leven.
24 september t/m 29 oktober 2021
Filosofische klassiekers uit de 20e eeuw (2)
Voor een goed inzicht in tien filosofische klassieke werken uit de tweede helft van de 20e eeuw volgt u deze cursus: tien sleutelteksten belicht.
25 september t/m 11 december 2021
Hannah Arendt’s Totalitarisme en de huidige tijd
Meer inzicht in de opkomst van complotdenkers en antidemocratische groeperingen in 2021? De analyse van het totalitarisme door Hannah Arendt is nog steeds actueel en biedt vele handvatten. 
27 september t/m 6 december 2021
Kunst in context IV: Collecties Rijksmuseum, Stedelijk en Van Gogh
Tien kunstwerken uit het Rijksmuseum, Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum zijn leidraad voor een alternatieve kunstgeschiedenis van de achttiende en negentiende eeuw.
27 september t/m 6 december 2021
Kunstgeschiedenis VI
Van Matisse tot Mondriaan, van Arp tot Zadkine, van Berlage tot Bauhaus: de eerste helft van de twintigste eeuw vormt een van de meest dynamische periodes in de kunstgeschiedenis. 
27 september t/m 6 december 2021
Heinrich Heine
Heinrich Heine is een van de meest invloedrijke dichters van Duitsland. Wie was hij en wat schreef deze negentiende eeuwse Duits-joodse romantische dichter, tevens ‘enfant terrible’ in zijn eigen tijd?
28 september t/m 7 december 2021
Leergang Internationale betrekkingen III: de korte twintigste eeuw
Twee wereldoorlogen, een tweestrijd tussen VS-kapitalisme en Sovjet-communisme en dekolonisering ondermijnen Europa’s ooit zo trotse dominantie.
29 september t/m 8 december 2021
Kunst in context I: Een andere kunstgeschiedenis (1800 - nu)
Een specifiek schilderij of videowerk als begin- en eindpunt voor een kriskrasroute door de kunstgeschiedenis. Het resultaat: een frisse blik op de kunstgeschiedenis!
30 september t/m 9 december 2021
Kunstgeschiedenis III: Renaissance - Italië, Duitsland en de Nederlanden
Wanneer en waar maakten in de kunstgeschiedenis de Middeleeuwen plaats voor de Renaissance? Hoe houdbaar zijn definities van Renaissance (of: renaissances?) als we de diversiteit in de beeldende kunst en architectuur bestuderen? We bekijken de kunstgeschiedenis van de Renaissance, met aandacht voor de ontwikkelingen in Italië, Duitsland en de Nederlanden, van Giotto tot Dürer.
30 september t/m 9 december 2021


oktober

Joods verleden in Midden-Europa
De betekenis van de Joodse gemeenschappen in Midden-Europa van toen en het gemis van nu: ‘Alles gaat voorbij, behalve het verleden’. 
1 oktober t/m 26 november 2021
Jacobs ladder: engelen, dromen en idealen in de joodse Bijbel
Engelen zijn in de Joodse traditie veel minder verheven dan in het Christendom. Hoe maakt de Thora gebruik van haar engelen, zowel in de praktijk als in concept?
7 oktober t/m 9 december 2021
Fascinerend heelal
Sterren, planeten, melkwegstelsels, zwarte gaten en pulsars: Wat zijn dat? Hoe zijn ze ontstaan? Wat was de Oerknal? En hoe weten we dat allemaal? Kijk mee in het fascinerend heelal! 
12 oktober t/m 7 december 2021 
Dynamiek van de Nederlandse kust
Hoe heeft de Nederlandse kustzone zich in de loop der tijden ontwikkeld en hoe beschermen we de bewoners achter de kusten? Over Deltawerken, duinen, dijkzorg en meer…
GEANNULEERD wegens omstandigheden
Chemie, milieu en klimaat
Uit vele discussies over actuele klimaat- en milieuproblemen blijkt een gebrek aan inzicht in de chemische aspecten. Deze cursus over chemie, milieu en klimaat biedt de noodzakelijke kennis.
27 oktober t/m 24 november 2021
Lao Zi: leescursus Dao De Jing
Ook genoeg van de waan van de dag? Filosoof Lao Zi biedt ruim voldoende inspiratie om er doorheen te prikken. Lees mee in zijn hoofdwerk de Dao De Jing.
28 oktober t/m 16 december 2021
Van atoom tot kosmos
Materie, energie, ruimte, tijd en kracht zijn elementaire concepten voor de natuurkunde. Krijg de laatste inzichten in de veelzijdigheid van de natuurkunde, van atoom tot kosmos!
29 oktober t/m 17 december 2021


november

Vijf markante Nederlandse architecten
Niet de stijlen, maar de mensen! Over vijf Nederlandse architecten uit de 20e en 21e eeuw die behoren tot de invloedrijkste architecten van deze tijd: De Klerk, Bakema, Dudok en Houben.
1 november t/m 29 november 2021
De roerige randen van Europa
Wat gebeurt er langs de roerige buitengrenzen van Europa en de Europese Unie? Een historisch, politiek en economisch beeld van de landen aan beide zijden van de wisselende grenzen van het Fort Europa. 
3 november t/m 8 december 2021
Systeem Aarde: bouwplan van een unieke planeet
Over de interactie tussen atmosfeer, oceanen, continenten en leven op Aarde vanaf het begin, 4.6 miljard jaar geleden, tot nu, met een centrale rol voor het leven en de mens in dit proces.
3 november t/m 8 december 2021
God opnieuw verbeeld in moderne en hedendaagse kunst
Hoe wordt het goddelijke verbeeld door kunstenaars als Vincent van Gogh, Francis Bacon, Marlene Dumas en Jawlensky? Hun werk staat bol van religieuze symboliek – ziet u het?
4 november t/m 16 december 2021
Kunst, natuurlijk!
Hoe verhouden moderne en eigentijdse kunstenaars zich tot de natuur? Is deze ontzagwekkend? Ontroerend? Troostrijk? Zorgwekkend? Mooi?
10 november t/m 15 december 2021
De wereld van Homerus: een ander perspectief
De leefwereld van de Homerische helden uit de Illyas en de Odyssee wordt opeens helder wanneer we de archeologie gebruiken om de epen in de context van hun eigen tijd te plaatsen.
12 november t/m 17 december 2021
Een cultuurhistorische verkenning van Centraal-Azië
Maak kennis met Ruslands rijke Aziatische achtertuin aan de hand van de politieke en culturele geschiedenis van Kazachstan, Kirgizstan, Tadzjikistan, Oezbekistan en Turkmenistan. 
12 november t/m 17 december 2021
De monumentale symfonieën van de negentiende eeuw
In zes luistercolleges komen de grote romantische symfonieën voorbij, van Beethoven en Berlioz, Mendelsohn en Mahler, Bruckner en Brahms… Centraal hierbij staan ontstaansgeschiedenis, vormgeving en drijfveren van de componist.
26 november t/m 28 januari 2022

Snel navigeren website HOVO Amsterdam

Heeft u vragen? Kijk dan eerst op de pagina Praktische informatie en contact. Daar vindt u veel antwoorden over bijvoorbeeld online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden en plaatsen, annuleren, de VU campus enzovoorts.