Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Hoe werkt online en hybride onderwijs bij HOVO?

Lees hier wat hybride en online onderwijs inhoudt voor HOVO en bekijk alle informatie over Zoom for Education.

Op de campus of online onderwijs
Bij veel cursussen heeft u de keuze om de cursus online te volgen of op de campus (hybride onderwijs). De docent geeft de colleges op de VU, waarbij de online deelnemers meedoen via hun beeldscherm, samen met de deelnemers in de collegezaal. De docent ziet op een groot scherm in de collegezaal ook de cursisten die online deelnemen.
Bij sommige cursussen is er om didactisch-inhoudelijke redenen alleen college op de VU (klassikaal) of alleen online. U ziet dan bij de praktische informatie op de website welke aanmeldmogelijkheden er per cursus zijn: live online of live op de campus.

Wat kunt u verwachten bij colleges op de campus of online?

Onderwijs op de campus

 • De colleges vinden plaats op de campus in een geschikte collegezaal. 
 • Eventuele verplichte readers of syllabi krijgt u bij het eerste college uitgereikt.
 • Vanwege coronamaatregelen zijn in het najaar collegetijden en collegeduur mogelijk afwijkend van wat u misschien gewend bent. Dit kan vlak voor of gedurende de cursus zelfs nog wijzigen als gevolg van (corona)maatregelen. U wordt daarvan tijdig op de hoogte gesteld. 
 • HOVO Amsterdam volgt de regels die de VU hanteert voor bijvoorbeeld toelating tot de gebouwen, maximale zaalbezetting en collegetijden. Kort voor aanvang ontvangt u een e-mailbericht met daarin de geldende richtlijnen. Op vu.nl/corona vindt u de meest recente algemene informatie over het VU-beleid t.a.v. corona. We houden u ook op de hoogte via onze nieuwsbrieven en website. 


Onderwijs live online

 • U kunt de colleges online volgen met het gebruikersvriendelijke en veilige programma Zoom for Education.
 • De docent is via een live cameraverbinding te zien.
 • Extra service: verplichte readers en syllabi worden voor de start van de cursus per post toegestuurd.
 • Als de docent een powerpoint-presentatie vertoont of een filmpje, is dit groot op uw scherm te zien. De docent is dan klein in beeld. 
 • U kunt vragen stellen aan de docent: bij hybride onderwijs ziet de docent de deelnemers via een tweede scherm. Waar nodig is ook onderwijsassistentie in de zaal aanwezig, zodat de docent zijn of haar aandacht goed kan verdelen tussen de mensen in de zaal en de deelnemers online. De docent geeft aan wanneer vragenstellen mogelijk is. 
 • Enige interactie met medecursisten is mogelijk: online via de chat, en (bij hybride onderwijs) met de deelnemers in de zaal via de onderwijsassistent of de docent.
 • De colleges worden niet opgenomen.


Meer over Zoom for Education

Zoom for Education is een softwareprogramma voor colleges via internet. U kunt deelname aan een Zoomcollege een beetje vergelijken met beeldbellen via bijvoorbeeld FaceTime. De docent zit voor een webcam (camera) en verzorgt live een hoorcollege, inclusief PowerPointpresentatie, video- en geluidsfragmenten. De deelnemers loggen in op hun laptop of pc en zien en horen de docent. Vragen stellen, of met elkaar praten kan via getypte berichten (de chat), of via de microfoon die in laptop of pc is ingebouwd. De deelnemers kunnen elkaar ook zien als de camera aanstaat. De docent bepaalt hoe en wanneer de vragen worden gesteld en vertelt dit van tevoren. Eigenlijk net als bij een ‘gewoon’ college op de VU!

Hieronder vindt u het antwoord op veelgestelde vragen over Zoom for Education.

1. Hoe kan ik deelnemen?
U schrijft zich in op de reguliere wijze (MijnHOVO) en betaalt het cursusgeld. U ontvangt als geregistreerde deelnemer twee dagen van tevoren een instructie, aanmeldlink en wachtwoord waarmee u kunt inloggen in Zoom bij de betreffende cursus. Als u op de link klikt en het wachtwoord invoert, komt u in de ‘wachtkamer’. U kunt ondertussen uw beeld en geluid controleren: staan camera, speakers en microfoon aan? Dit kunt u ook op een later moment doen. De docent checkt of u deelnemer bent en laat u vervolgens toe in het college. Dan bent u direct online en ziet de docent. Als de camera’s en microfoons aanstaan ziet u ook de andere deelnemers en kunt u met elkaar praten. Vaak is dat zo voorafgaand aan een college en vraagt de docent daarna of u camera en microfoon wilt uitzetten.

2. Moet ik eerst een Zoom-account aanmaken?
Nee, dat is niet nodig. U heeft alleen de aanmeldlink en het wachtwoord nodig die een paar dagen voor de startdatum uitsluitend aan de deelnemende cursisten ter beschikking worden gesteld.

3. Kost deelname via Zoom extra geld?
Nee, dat is gratis voor u, HOVO betaalt de kosten hiervoor.

4. Is Zoom veilige software?
Er zijn in 2020 veel veiligheidsissues geweest met Zoom, vooral met de gratis versie, dat is uitgebreid in de publiciteit geweest. De Amerikaanse producent van Zoom heeft vervolgens de lekken gedicht en de software verbeterd. Bovendien maakt VU Amsterdam - en dus ook HOVO - gebruik van Zoom for Education, een betaalde versie via een Nederlandse leverancier, waarmee we via de juiste instellingen en regelmatige updates de grootst mogelijke veiligheid kunnen creëren.

5. Hoe zit het met mijn privacy?
HOVO Amsterdam houdt zich aan de AVG, zie ons privacy statement. Om uw privacy via Zoom zoveel mogelijk te beschermen, zullen wij nooit opnames maken zonder dat u dat weet. U kunt bovendien altijd uw camera uitzetten waardoor u niet in beeld bent. In de instructie die u vooraf ontvangt staan ook nog enkele tips en aanwijzingen voor uw privacy.

6. Heb ik recht op restitutie van het cursusgeld als ik een of meer online colleges niet kan bijwonen?
Nee, dit is helaas niet mogelijk. Als u voor het eerst een college volgt via Zoom for Education raden wij u aan de instructie die u van HOVO ontvangt goed door te lezen, en tijdig in te loggen op het college. In het geval het college niet kan doorgaan of wordt onderbroken vanwege technische problemen die aan HOVO te wijten zijn, dan zoekt HOVO naar een passende oplossing, zoals bijvoorbeeld inhalen van het college op een later tijdstip. Dit is te vergelijken met een inhaalcollege in het geval van ziekte van de docent of overmacht anderszins.

7. Worden er opnames gemaakt?
In bepaalde gevallen wel. Als een of meer colleges worden opgenomen, zodat u ze kunt terugkijken, ontvangt u hier vooraf bericht over. 

Vanwege auteursrecht en privacywetgeving is het maken van opnames van online colleges door cursisten niet toegestaan. 

Snel navigeren website HOVO Amsterdam

Heeft u vragen? Kijk dan eerst op de pagina Praktische informatie en contact. Daar vindt u veel antwoorden over bijvoorbeeld online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden en plaatsen, annuleren, de VU campus enzovoorts.