Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Studentenwelzijn & begeleiding voor medewerkers

Laatst gewijzigd op 19 mei 2025
Academische druk, sociale veranderingen en persoonlijke groei: het studentenleven kan een uitdagende tijd zijn. Als docent zie je vanaf dichtbij welke problemen er zich kunnen voordoen bij studenten. Maar waar kan je studenten naartoe verwijzen als ze hulp of ondersteuning nodig hebben? En wat is je eigen rol?

Op de Vrije Universiteit Amsterdam houden verschillende partijen zich dagelijks bezig met het onderwerp studentenwelzijn. Zo wordt er elk jaar een Wellbeing Week georganiseerd in november en zijn er verschillende trainingen beschikbaar voor het verbeteren van studievaardigheden, het maken van keuzes en op gebied van persoonlijke ontwikkeling. Op de Wellbeing Roadmap for Students vindt je het aanbod van welzijnsboosters beschikbaar op de VU.

Maak je je zorgen over een student?

Een goede eerste stap is het doorverwijzen naar de studieadviseur. In de Infographic Studentenwelzijn vind je waar je studenten naar door kan verwijzen met welke hulpvraag. In het dropdown menu hieronder lees je meer over de ondersteuningsdiensten voor studenten en wat ze doen.

Ondersteuningsdiensten voor studenten binnen de VU

  • Studieadviseur

    De studieadviseur kan helpen met alle studiegerelateerde vragen, persoonlijke kwesties en praktische vragen rondom de studie. De studieadviseur is ook het eerste aanspreekpunt voor doorverwijzing naar andere ondersteuningsdiensten.

    Ook rondom sociale onveiligheid kan je studenten aanbevelen in eerste instantie naar een docent of studieadviseur toe te stappen. Als docent of studieadviseur kan je (eerste) opvang bieden, advies en ondersteuning geven en samen met de student bespreken wat er nodig is om het probleem op te lossen. Als studenten er niet met een docent of studieadviseur over willen of kunnen spreken, dan kunnen zij ook altijd terecht bij de vertrouwenspersoon ongewenst gedrag voor studenten. Als docent of studieadviseur mag je de student ook doorverwijzen naar de vertrouwenspersoon.

  • Studentenpsychologen

    Studentenpsychologen bieden oplossingsgerichte ondersteuning voor studenten die studiegerelateerde en/of persoonlijke problemen ervaren. Tijdens een kort verkenningsgesprek verwijst de studentenpsycholoog mogelijk door naar een training, zelfhulpmodules of plannen ze een intakegesprek in. De studentpsychologen stellen geen diagnose en bieden geen langdurende behandelingen voor ernstige, langdurige psychologische/psychiatrische problematiek, zoals verslavingen, eetstoornissen, suïcidaliteit of traumabehandeling.

  • Studentendecaan

    De studentendecaan ondersteunt en geeft advies of informatie over (wettelijke) regelingen en bepalingen. Je kunt hierbij denken aan inschrijvings- en uitschrijvingskwesties, DUO-voorzieningen, urgente huisvesting, hulp bij een aanvraag bij het studentenondersteuningsfonds en andere (financiële) voorzieningen. 

  • Meld- en klachtvoorzieningen ongewenst gedrag

    De Vrije Universiteit Amsterdam streeft naar studie- en werkomgeving waarin sociale veiligheid centraal staat, zodat studenten, medewerkers en promovendi zich kunnen ontwikkelen en excelleren. Daarom bouwen we samen aan een open en inclusieve cultuur, waarin ruimte is voor verschillende perspectieven. Door elkaar aan te spreken, naar elkaar luisteren en actief bij te dragen aan wederzijds begrip, zorgen we er samen voor dat er in onze gemeenschap geen ruimte is voor pesten, discriminatie, racisme en (seksuele) intimidatie. 

    Krijgen studenten toch te maken met ongewenst gedrag, dan is het belangrijk dat ze weten wat ze kunnen doen en waar ze terecht kunnen. Kijk hier voor alle informatie over sociale veiligheid en hier voor het overzicht van meld- en klachtvoorzieningen voor studenten.

  • Regiehouders Sociale Veiligheid

    Als studenten te maken krijgen met acuut gevaarlijke situaties, zoals (online) bedreigingen, fysieke agressie, stalking, seksueel geweld, of andere vormen van geweld waarbij de veiligheid mogelijk in het geding is, dan kunnen zij terecht bij de regiehouders sociale veiligheid.

    De regiehouders maken een risico-inschatting en kunnen studenten ondersteunen bij oplossingen om de veiligheid weer te herstellen. Ook als studenten twijfelen over de urgentie, of als ze zich zorgen maken over anderen, kunnen ze hier terecht.

  • Ombudsman voor studenten

    Studenten kunnen bij de studentenombudsman terecht met klachten over het niet goed toepassen van de wet- en regelgeving, over de organisatie, het onderwijs of over de gedraging van een medewerker. De klacht kan ook gaan over de organisatie of toegankelijkheid van de universitaire voorzieningen. De ombudsman geeft informatie over relevante regelgeving en procedures en vertelt rechten, plichten en mogelijkheden zijn van de student om het probleem op te lossen.

  • Student Wellbeing Point

    Bij het Student Wellbeing Point (SWP) helpen getrainde studenten andere studenten met welzijnsgerelateerde vragen of bieden een luisterend oor. De informele huiskamer op de VU campus biedt een veilige ruimte om even op adem te komen, meer informatie te vinden over andere VU diensten, en/of een helpend gesprek te voeren met een kop thee erbij.

  • Ondersteuningsdiensten buiten de VU

    Naast de VU eigen begeleidingsketen, zijn er ook externe partijen die hulp kunnen bieden zoals 113, slachtofferhulp, Rutgers, Arkin of Centrum Seksueel Geweld. Wil je een volledig overzicht van externe hulp partijen? Neem dan contact op met studentenwelzijn@vu.nl.

Aanbod van het Centre of Teaching & Learning over studentenwelzijn:

Bij CTL kan je als docent terecht voor trainingen over student begeleiding. Wil je je verdiepen in begeleidingskunde? Bekijk dan het gehele trainingsaanbod begeleidingskunde van CTL. Bekijk ook de tips voor Activerend Blended Onderwijs.

Daarnaast biedt CTL ook workshops die je ook handvatten geven voor een veiliger leerklimaat zoals de cursus Mixed Classroom, workshop over Hot Moments of kan je terecht bij de Active Bystander Training van Learning & Development.

Pathways to Wellbeing: Let's talk about... Stress

Het studentenleven is een leuke maar ook uitdagende tijd. Hoe vind je de juiste balans? Vier VU studenten nemen je mee en delen hun ervaringen over de thema’s vriendschap, keuzes maken, stress & gelukkig zijn.

In deze video praten we over stress. Wat voel je als je stress hebt? En wat helpt om dit gevoel van stress te verminderen? Ontdek de perspectieven van de vier VU studenten in deze video!

Meer over studentenwelzijn

Heb je een vraag?

Stuur ons een mailtje!

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam